• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

SSD Raid On An Older AMD System

Joined
Dec 7, 2005
Messages
947 (0.22/day)
Likes
115
System Name GRAYSCALE\Butterfly
Processor Intel Core i7 8700k @ 5.2Ghz\Intel 4690k
Motherboard ASUS Maximus X Hero \Asus Z97 Maximus Hero VI
Cooling Custom Water\Stock
Memory 2x8GB G.Skill RGB DDR4-3200 \2x8GB Crucial Ballistix DDR3-1600
Video Card(s) NVidia Titan Xp w/ EK Block \ MSI Reference GTX 780
Storage 512GB Samsung 960 PRO (M.2)\128GB OCZ Vertex 4 + 500GB WD Black
Display(s) Asus PG278Q ROG Swift\Acer x213h 21.3'' 1920x1080 LCD
Case Thermaltake P3 Core\NZXT S340
Audio Device(s) Integrated w/ AKG K702 65th Anny's\Integrated
Power Supply Corsair HXi 1000 \Corsair HX850
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum\2014 Razer Naga
Keyboard Ducky One TKL RGB
Software Windows 10 Pro (x64)\Windows 10 Pro (x64)
#1
I recently ordered a couple (2) OCZ Vertex 4's and I want to RAID them on my system. Now I know that with RAID you lose Trim support, but I'm wondering since I'm using an older AMD system (Main board is a 790FX-GD70) if I'm going to trash the SSD's by going RAID on a system that wasn't exactly optimized for SSD's.

Thanks!
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,242 (5.04/day)
Likes
4,821
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#2
no because protocols are the same as a Flash drive or HDD, they can be partitioned like a HDD even under RAID, aslong as you have the disk n instructions to setup the raid you should just be fine. My only q is why do you need raid; I thought SSDs are way faster than HDDs in raid?
 

baggpipes

New Member
Joined
Feb 12, 2009
Messages
163 (0.05/day)
Likes
45
System Name R2D2
Processor AMD FX-4100
Motherboard MSI 970 G45
Cooling Stock
Memory Kingston T1 8GB 1600 DDR3 @ 1800mHz
Video Card(s) AMD Sapphire 6850
Storage RAID 0 WD Caviar Blue 1TB total
Display(s) Acer 19" widescreen and Sony 32" Bravia 1080p 60hz
Case NZXT Gamma Series
Power Supply 700w OCZ Mod Stream Pro
Software Windows 7 Professional
Benchmark Scores hit 4.5ghz stock cooler....
#3
Im not sure that RAID has changed all that much ever.... SATA II should be enough to RAID...
 
Joined
Feb 7, 2006
Messages
709 (0.16/day)
Likes
157
Location
Austin, TX
System Name WAZAAM!
Processor Intel i5-2500k - 4.4GHz @ 1.3v
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z (z68)
Cooling HSF:: Noctua NH-D14 || CASE:: 2x Intake: Noctua NF-P12-1300 | 2x Exhaust: Noctua NF-S12B
Memory G.Skill RipJaws 16GB (4x4GB) @ 1866MHz | 10-10-10-28-2T @ 1.35v
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1070 8GB SC
Storage Crucial 1.4TB P420m PCIe (boot & steam) | 4x Ultrastar 2TB in Storage Spaces Parity (Media)
Display(s) 3x1 nVidia Surround | Three Dell U2412m - 24" e-IPS 1920x1200
Case Antec P183 - Custom Interior Paint Job
Audio Device(s) Onboard - Bose Companion 2 Speakers
Power Supply CORSAIR Professional Series HX850
Keyboard Corsair K95 RGB
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Server -- Inte 4c Atom C2550D -- 2x4GB G.Skill 1866MHz DDR3 -- 100GB OS SSD -- 4x 2TB 5400 RAID5
#4
I recently ordered a couple (2) OCZ Vertex 4's and I want to RAID them on my system. Now I know that with RAID you lose Trim support, but I'm wondering since I'm using an older AMD system (Main board is a 790FX-GD70) if I'm going to trash the SSD's by going RAID on a system that wasn't exactly optimized for SSD's.

Thanks!
Trim is almost overrated at this point. The controllers have pretty good garbage collection. Garbage collection is effectively like running trim in the background but really slowly (hours instead of minutes).

But as most people don't stress their drives like they're in a server, garbage collection can actually stay one step ahead of your use and ensure consistent performance.

And the great thing about garbage collection is that it happens at the controller level with no input needed from the OS. So even in a RAID setup garbage collection will be working to keep your drive(s) fresh.


The only thing hurting your performance with your proposed setup is the speed limit of SATA II. The drives you're getting will saturate a SATA II connection so you won't hit the maximum theoretical that those drives are capable of.

But just to be 100% clear, you will see a speed increase with RAID even with SATA II as the controller has more bandwidth available than that of just a single port.
 
Joined
Dec 7, 2005
Messages
947 (0.22/day)
Likes
115
System Name GRAYSCALE\Butterfly
Processor Intel Core i7 8700k @ 5.2Ghz\Intel 4690k
Motherboard ASUS Maximus X Hero \Asus Z97 Maximus Hero VI
Cooling Custom Water\Stock
Memory 2x8GB G.Skill RGB DDR4-3200 \2x8GB Crucial Ballistix DDR3-1600
Video Card(s) NVidia Titan Xp w/ EK Block \ MSI Reference GTX 780
Storage 512GB Samsung 960 PRO (M.2)\128GB OCZ Vertex 4 + 500GB WD Black
Display(s) Asus PG278Q ROG Swift\Acer x213h 21.3'' 1920x1080 LCD
Case Thermaltake P3 Core\NZXT S340
Audio Device(s) Integrated w/ AKG K702 65th Anny's\Integrated
Power Supply Corsair HXi 1000 \Corsair HX850
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum\2014 Razer Naga
Keyboard Ducky One TKL RGB
Software Windows 10 Pro (x64)\Windows 10 Pro (x64)
#5
Thanks for all the great replies guys. I decided to go with a RAID setup because thats what I have always run with normal HDD's and just like the way it handles things.

I assumed SATAII would be enough for Raid, I just wasnt sure if there was anything at the Motherboard level I would be missing out on.

Theeldest thanks for the post it was everything I needed. These are basically placeholders in this system untill I get enough to finish my Ivy Bridge build, so then they will be on a SATA III system.
 
Joined
Feb 7, 2006
Messages
709 (0.16/day)
Likes
157
Location
Austin, TX
System Name WAZAAM!
Processor Intel i5-2500k - 4.4GHz @ 1.3v
Motherboard ASUS Maximus IV Extreme-Z (z68)
Cooling HSF:: Noctua NH-D14 || CASE:: 2x Intake: Noctua NF-P12-1300 | 2x Exhaust: Noctua NF-S12B
Memory G.Skill RipJaws 16GB (4x4GB) @ 1866MHz | 10-10-10-28-2T @ 1.35v
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1070 8GB SC
Storage Crucial 1.4TB P420m PCIe (boot & steam) | 4x Ultrastar 2TB in Storage Spaces Parity (Media)
Display(s) 3x1 nVidia Surround | Three Dell U2412m - 24" e-IPS 1920x1200
Case Antec P183 - Custom Interior Paint Job
Audio Device(s) Onboard - Bose Companion 2 Speakers
Power Supply CORSAIR Professional Series HX850
Keyboard Corsair K95 RGB
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Server -- Inte 4c Atom C2550D -- 2x4GB G.Skill 1866MHz DDR3 -- 100GB OS SSD -- 4x 2TB 5400 RAID5
#6
Theeldest thanks for the post it was everything I needed. These are basically placeholders in this system untill I get enough to finish my Ivy Bridge build, so then they will be on a SATA III system.
That exactly what I did to get to my current build. Added my SSD to my old FX790 AMD system while I saved $$ for my SB.

:toast:
 
Joined
Dec 7, 2005
Messages
947 (0.22/day)
Likes
115
System Name GRAYSCALE\Butterfly
Processor Intel Core i7 8700k @ 5.2Ghz\Intel 4690k
Motherboard ASUS Maximus X Hero \Asus Z97 Maximus Hero VI
Cooling Custom Water\Stock
Memory 2x8GB G.Skill RGB DDR4-3200 \2x8GB Crucial Ballistix DDR3-1600
Video Card(s) NVidia Titan Xp w/ EK Block \ MSI Reference GTX 780
Storage 512GB Samsung 960 PRO (M.2)\128GB OCZ Vertex 4 + 500GB WD Black
Display(s) Asus PG278Q ROG Swift\Acer x213h 21.3'' 1920x1080 LCD
Case Thermaltake P3 Core\NZXT S340
Audio Device(s) Integrated w/ AKG K702 65th Anny's\Integrated
Power Supply Corsair HXi 1000 \Corsair HX850
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum\2014 Razer Naga
Keyboard Ducky One TKL RGB
Software Windows 10 Pro (x64)\Windows 10 Pro (x64)
#7
That exactly what I did to get to my current build. Added my SSD to my old FX790 AMD system while I saved $$ for my SB.

:toast:
Did you notice a nice boost in speed? I figured these in a RAID and 16GB of Memory (2x8GB) will give this system some speed for now. Currently still only has 4GB, needless to say a few games give me an error or two.:cool:
 

typo

New Member
Joined
Jun 9, 2012
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#8
i have a vertex4 and a msi 790fx gd70 but i cant the drive to show in BIOS. I am pretty sure the drive is good cause i was able to install windows 7 with the SSD installed on my wife's laptop.

Any ideas? I tried switching sata ports cables/power connections, pulling battery from motherboard. i even tried to set the bios form ide to ahci.