• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Starcraft 2 Low FPS in Extreme Setting

Joined
Oct 9, 2010
Messages
289 (0.11/day)
Likes
117
System Name IntelSLI Z370 KEW's Rig
Processor Intel Core i7 8770K @ 4.9GHz 1.290V
Motherboard Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7
Cooling Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition
Memory G.Skill TridenZ RGB 32GB 3000Mhz DDR4
Video Card(s) Zotac GTX1080Ti AMP Edition 11 GB GDDR5X in SLI
Storage Samsung Evo 256 GB SSD + G.Skill Phoenix III 120GB SDD + 9TB HDD
Display(s) 3x Asus PG278Q in Surround Mode
Case Thermaltake View 71 TG RGB
Audio Device(s) Built-in Audio Sound BlasterX 720°
Power Supply Cooler Master V1200W 80 Platinum
Software Windows 10 Pro 64bit
#1
The title says it all, any solution? My setup in SLI.
 
Joined
Dec 27, 2007
Messages
8,506 (2.34/day)
Likes
2,072
Location
Kansas City
System Name The Dove Box Rev 2.0
Processor I7 5930k
Motherboard Asus X99
Cooling Custom water loop
Memory 4 x 4GB 3000 MHz DDR4
Video Card(s) 2x MSI 780 Ti's in SLI
Storage 500GB Samsung 850 PCIe SSD, 2x1TB WD Blacks, 1.2TB NAS
Display(s) 27" Asus 144Hz
Case Enermax Fulmo GT
Audio Device(s) ON BOARD FTW
Power Supply Thermaltake Toughpower 850W
Keyboard Logitech G510
Software Win 10 64x
#2
Hi there, what drivers are you on? Have you updated your SLI profile recently?

I'm assuming this is for HoTS and not WoL, correct? Has anyone else had this issue? Perhaps this will be updated by Nvidia quickly.

Try running without SLI and turning off the fancy death/Physics animations.
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
289 (0.11/day)
Likes
117
System Name IntelSLI Z370 KEW's Rig
Processor Intel Core i7 8770K @ 4.9GHz 1.290V
Motherboard Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7
Cooling Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition
Memory G.Skill TridenZ RGB 32GB 3000Mhz DDR4
Video Card(s) Zotac GTX1080Ti AMP Edition 11 GB GDDR5X in SLI
Storage Samsung Evo 256 GB SSD + G.Skill Phoenix III 120GB SDD + 9TB HDD
Display(s) 3x Asus PG278Q in Surround Mode
Case Thermaltake View 71 TG RGB
Audio Device(s) Built-in Audio Sound BlasterX 720°
Power Supply Cooler Master V1200W 80 Platinum
Software Windows 10 Pro 64bit
#3
The latest beta driver of 314.14. Single GPU in high setting, can't go for extreme setting.
 
Joined
Jun 29, 2007
Messages
1,126 (0.29/day)
Likes
651
Location
Repentigny, QC, CANADA
System Name CTG Computer
Processor Intel i7 4770k @ 4.3ghz 1.264v
Motherboard Asus Maximus VI Formula
Cooling Noctua NH-U12S
Memory 2x 8gb Mushkin Blackline 2133mhz@2400mhz 11-13-13-31-1T 1.65v
Video Card(s) Gigabyte RX580 Gaming 4GB
Storage Samsung 850 Pro 256gb (OS) | Crucial MX100 256gb (games) | Silicon Power S55 240gb (Games)
Display(s) Asus vg248qe
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Creative SoundBlaster Z PCI-E
Power Supply eVGA SuperNova 750w G2
Mouse CM Mizar
Keyboard Logitech G110
Software Windows 10 Pro x64
#4
have you disabled the AA?

When do you have low FPS? at the begining of the game?
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
289 (0.11/day)
Likes
117
System Name IntelSLI Z370 KEW's Rig
Processor Intel Core i7 8770K @ 4.9GHz 1.290V
Motherboard Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7
Cooling Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition
Memory G.Skill TridenZ RGB 32GB 3000Mhz DDR4
Video Card(s) Zotac GTX1080Ti AMP Edition 11 GB GDDR5X in SLI
Storage Samsung Evo 256 GB SSD + G.Skill Phoenix III 120GB SDD + 9TB HDD
Display(s) 3x Asus PG278Q in Surround Mode
Case Thermaltake View 71 TG RGB
Audio Device(s) Built-in Audio Sound BlasterX 720°
Power Supply Cooler Master V1200W 80 Platinum
Software Windows 10 Pro 64bit
#5
Not much different disable AA, start of the game already lag, set to high or ultra get only 30+ FPS.
 
Joined
Jan 18, 2012
Messages
751 (0.35/day)
Likes
218
System Name My PC
Processor i7 4790k @4.4ghz
Motherboard Gigabyte z97m-d3h
Cooling Corsair H105
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2133-9-11-11-31-1T
Video Card(s) GTX970 Stric oc
Storage Samsung 840Pro 512GB
Display(s) Asus ROG SWIFT
Case Lian Li 359
Audio Device(s) Denon DA-300USB / Denon AH-D5000
Power Supply Corsair AX860
Mouse Roccat Kone Pure Optical
Keyboard Corsair K70
Software Win10 64-bit home
#6
Obviously a problem with settings in your nvidia control panel or a problem with Blizzard's recent patch. A single gtx670 should be doing 100FPS on max settings.

Try to disable settings one by one to identify the issue (ingame). I wouldnt be surprised if "Antialias" in the game's settings is ticked and in addition another AA is forced in your nvidia control panel, thus giving the card a hard time...
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
289 (0.11/day)
Likes
117
System Name IntelSLI Z370 KEW's Rig
Processor Intel Core i7 8770K @ 4.9GHz 1.290V
Motherboard Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7
Cooling Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition
Memory G.Skill TridenZ RGB 32GB 3000Mhz DDR4
Video Card(s) Zotac GTX1080Ti AMP Edition 11 GB GDDR5X in SLI
Storage Samsung Evo 256 GB SSD + G.Skill Phoenix III 120GB SDD + 9TB HDD
Display(s) 3x Asus PG278Q in Surround Mode
Case Thermaltake View 71 TG RGB
Audio Device(s) Built-in Audio Sound BlasterX 720°
Power Supply Cooler Master V1200W 80 Platinum
Software Windows 10 Pro 64bit
#7
Are you all playing w/o low FPS?
 
Joined
Jan 18, 2012
Messages
751 (0.35/day)
Likes
218
System Name My PC
Processor i7 4790k @4.4ghz
Motherboard Gigabyte z97m-d3h
Cooling Corsair H105
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2133-9-11-11-31-1T
Video Card(s) GTX970 Stric oc
Storage Samsung 840Pro 512GB
Display(s) Asus ROG SWIFT
Case Lian Li 359
Audio Device(s) Denon DA-300USB / Denon AH-D5000
Power Supply Corsair AX860
Mouse Roccat Kone Pure Optical
Keyboard Corsair K70
Software Win10 64-bit home
#8
Are you all playing w/o low FPS?
Yes I just played an game VS AI in the past 30mins. Never went below 60fps on hd7970 max settings.
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
289 (0.11/day)
Likes
117
System Name IntelSLI Z370 KEW's Rig
Processor Intel Core i7 8770K @ 4.9GHz 1.290V
Motherboard Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7
Cooling Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition
Memory G.Skill TridenZ RGB 32GB 3000Mhz DDR4
Video Card(s) Zotac GTX1080Ti AMP Edition 11 GB GDDR5X in SLI
Storage Samsung Evo 256 GB SSD + G.Skill Phoenix III 120GB SDD + 9TB HDD
Display(s) 3x Asus PG278Q in Surround Mode
Case Thermaltake View 71 TG RGB
Audio Device(s) Built-in Audio Sound BlasterX 720°
Power Supply Cooler Master V1200W 80 Platinum
Software Windows 10 Pro 64bit
#9
Hmmm, could be Nvidia driver problem?
 
Joined
Jan 18, 2012
Messages
751 (0.35/day)
Likes
218
System Name My PC
Processor i7 4790k @4.4ghz
Motherboard Gigabyte z97m-d3h
Cooling Corsair H105
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2133-9-11-11-31-1T
Video Card(s) GTX970 Stric oc
Storage Samsung 840Pro 512GB
Display(s) Asus ROG SWIFT
Case Lian Li 359
Audio Device(s) Denon DA-300USB / Denon AH-D5000
Power Supply Corsair AX860
Mouse Roccat Kone Pure Optical
Keyboard Corsair K70
Software Win10 64-bit home
#10
Joined
Mar 10, 2013
Messages
44 (0.03/day)
Likes
3
Processor i5 3570K @ 4.0 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z77X-D3H
Memory 12 GB DDR3
Video Card(s) MSI GTX 780 @ 993 MHz
Software Win7 64 bits
#11
I had the same problem in SLI when I started going SLI on this game, game would just get breaks every 3 seconds. However I have forced SC2 in nvidia control panel in the "SLI rendering mode" to use "SINGLE GPU" and it worked out ok. I thought this would only mean 1 card was used, but it actually uses both of them at 99% correctly now.

Give it a try.
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
289 (0.11/day)
Likes
117
System Name IntelSLI Z370 KEW's Rig
Processor Intel Core i7 8770K @ 4.9GHz 1.290V
Motherboard Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7
Cooling Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium Edition
Memory G.Skill TridenZ RGB 32GB 3000Mhz DDR4
Video Card(s) Zotac GTX1080Ti AMP Edition 11 GB GDDR5X in SLI
Storage Samsung Evo 256 GB SSD + G.Skill Phoenix III 120GB SDD + 9TB HDD
Display(s) 3x Asus PG278Q in Surround Mode
Case Thermaltake View 71 TG RGB
Audio Device(s) Built-in Audio Sound BlasterX 720°
Power Supply Cooler Master V1200W 80 Platinum
Software Windows 10 Pro 64bit
#12
I had the same problem in SLI when I started going SLI on this game, game would just get breaks every 3 seconds. However I have forced SC2 in nvidia control panel in the "SLI rendering mode" to use "SINGLE GPU" and it worked out ok. I thought this would only mean 1 card was used, but it actually uses both of them at 99% correctly now.

Give it a try.
Will give it a try...
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#13
My performance in SC2 has been pretty good with my 6870s in crossfire. Hell, it will usually stay above 60 FPS at 8x, most of the time 16x AA will as well. It sounds like an issue with the SLI mode being used. As the last person stated, changing the SLI mode may fix it as no all SLI/Crossfire modes behave the same way or provide the same performance and IQ perks.
 
Joined
Mar 10, 2013
Messages
44 (0.03/day)
Likes
3
Processor i5 3570K @ 4.0 GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z77X-D3H
Memory 12 GB DDR3
Video Card(s) MSI GTX 780 @ 993 MHz
Software Win7 64 bits
#14
Try to force 8x or 16x Antialiasing in control panel for starcraft2.exe amd try the SLI mode at AFR2, see how it goes. Just press ctrl+alt+f during game in SC2 and u can see the FPS on left top corner.