• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Stupid CCC settings selection (fix it AMD!)

Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,361 (2.56/day)
Likes
5,816
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#1
This has been bothering me for very long and since i don't know where to rant about it, i'll just do it here. I guess someone relevant will pick this up.

The whole deal is about the design of new CCC which is to all my knowledge and common sense done in the most idiotic way.
I have a hefty share of interface designs, skinning and theming behind me, so i'm pretty good with interfaces.

It's the settings selection. See the image...



The problem is, if you want to open a dropdown menu for lets say FSAA setting, you strictly have to click on the green marked, arrow part. Only that will open up a dropdown menu. out of a freaking 8cm long button, 0,5cm arrow opens up a dropdown menu. Who the hell thought something like this would be cool!? Has no one from the Catalyst team asked whats wrong with the settings? Apparently not. If you click the red marked part, nothing happens. Well, not exactly, the mouse pointer selects the name(text) of the setting so you can copy it (and paste it somewhere, god knows where or why).

I want the bloody drop down menu to open up wherever i click anywhere inside the red or the green marked part. And NO stupid text selection. It's incredibly annoying and just awful design.
Such stuff was done right 10 years ago, but now they can't do it properly. Weird...

Next thing is moronic CCC tray control. I've been raging about it for a while...



Who at AMD Catalyst development team thought, yes, placing those 3D settings 5 levels deep is a great idea. Because we all change screen orientation and screen resolution more often than FSAA and Aniso levels along with bunch of other more important things. WHY!?
Why aren't "3D Settings" positioned in the root of the tray menu? I'm not sure how many ppl run two different adapters with different FSAA levels at once so having "3D Settings" in the tray menu root makes whole lot sense. It needs to be accessible quickly, 2 levels deep only. So you can really quickly change them on the fly. The whole purpose of even having tray icon down there...

And what's also badly designed around tray menu, you can't select any of the FSAA EQ modes from the tray menu. You just get 2x, 4x and 8x. Why not list 2xEQ, 4xEQ and 8xEQ in there as well? No Morphological AA either. It's just not there even though it's (for me) by far the most useful feature for all the games that just ignore any casual FSAA setttings (pretty much all Unreal Engine 3 based games). It's not a rocket science AMD, get it done...
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,380 (10.17/day)
Likes
18,021
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#2
You should try posting this on the AMD game forums or some other means directly to AMD. :)
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#3
I couldn't agree more. I see so many stupid interface issues like this in various applications and even OS features at times. Very annoying. Likely a new breed of programmers who haven't learned the fucking basics or are just too slipshod to bother.

It often looks like they change interface elements just to makes something "new" for marketing reasons, which inevitably just makes an optimized design awkward and difficult to use instead.

Good suggestion, erocker. :)
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
11,501 (3.96/day)
Likes
6,260
Location
Ohio
System Name Daily Driver
Processor 7900X 4.5GHz 10c/10t 1.15V.
Motherboard ASUS Prime X299 Deluxe
Cooling MCR320 + Kuplos Kryos NEXT CPU block
Memory GSkill Trident Z 4x8 GB DDR4 3600 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GTX 1080 FTW3
Storage 512GB Patriot Hellfire, 512GB OCZ RD400, 640GB Caviar Black, 2TB Caviar Green
Display(s) Yamakasi 27" 2560x1440 IPS
Case Thermaltake P5
Power Supply EVGA 750W Supernova G2
Benchmark Scores Faster than most of you! Bet on it! :)
#4
I agree to a certain extent.. nice!

That said, For 99% of games I play (not many, heh), CCC is set on app settings and I drive AA/AF etc through the game (as you should in most games). I set up profiles for each title I play as well in case you need to force or supplement the setting of the game.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,361 (2.56/day)
Likes
5,816
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#5
I never use game settings because they are shite for the most part. Either because they aren't even aware of EQ modes and they only serve you regular 2x, 4x and 8x modes or they just selectively apply FSAA to some stuff and not to other which drives me nuts (Source Engine seems to do that). But when i force it through CCC, it's always applied to everything.
I don't bother with Aniso settings because i have it on 16x all the time but the rest, i do change quite often. Especially since i often play older games where i use insane levels of FSAA but i can't do the same for brand new games where i use 2xEQ or 4xEQ most of the time or even MLAA depending on preference or the game engine.
 
Joined
Apr 8, 2012
Messages
575 (0.28/day)
Likes
188
System Name Main rig
Processor Intel i7-4790K Devils Canyon
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Antec Kuhler 620
Memory 16GB Corsair Vengence Pro
Video Card(s) Sapphire R9-290 Vapor-X
Storage Samsung 840 EVO 1TB
Case Corsair 600T
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI HD Platinum
Power Supply Corsair AX750 Gold
#6
same here, but i find Radeon Pro has a lot more options that CCC
 
Joined
May 4, 2011
Messages
68 (0.03/day)
Likes
11
System Name Arena-Fighter3u
Processor AMD Phenom II x4 B35
Motherboard Gigabyte GA-MA785GM-US2H
Cooling Air
Memory 4x1GB 1066MHz DDR2
Video Card(s) Gigabyte HD7790 OC PCI-Ex 1GB GDDR5
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe x1
Power Supply OCZ ZS550
Software Windows 7 x64 Enterprise SP1/Ubuntu 13.04 amd64
#7
IMO AtiTray Tools is the best replacement for ccc and in most things even for afterburner.
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
11,501 (3.96/day)
Likes
6,260
Location
Ohio
System Name Daily Driver
Processor 7900X 4.5GHz 10c/10t 1.15V.
Motherboard ASUS Prime X299 Deluxe
Cooling MCR320 + Kuplos Kryos NEXT CPU block
Memory GSkill Trident Z 4x8 GB DDR4 3600 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GTX 1080 FTW3
Storage 512GB Patriot Hellfire, 512GB OCZ RD400, 640GB Caviar Black, 2TB Caviar Green
Display(s) Yamakasi 27" 2560x1440 IPS
Case Thermaltake P5
Power Supply EVGA 750W Supernova G2
Benchmark Scores Faster than most of you! Bet on it! :)
#8
ATI TRAY TOOLS? Oh wow is that a blast from the past! I had no idea it even supported remotely modern cards! I mean, I havent used that since the ATI X1900 days!
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.87/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#9
On the first point I could see how that would be annoying but I don't think there's anything wrong with the tray controls. Yes, it's 3 levels deep (at least on mine it is) but then how would you arrange it? You select the main output (usually the top one) then 3D settings and then AA. Where would you put AA then? Straight on the first menu?
 
Joined
Feb 8, 2012
Messages
2,678 (1.25/day)
Likes
1,914
Location
Zagreb, Croatia
System Name Windows 7 64-bit Core i5 3570K
Processor Intel Core i5 3570K @ 4.2 GHz, 1.26 V
Motherboard Gigabyte GA-Z77MX-D3H
Cooling Scythe Katana 4
Memory 4 x 4 GB G-Skill Sniper DDR3 @ 1600 MHz
Video Card(s) Gainward NVIDIA GeForce GTX 970 Phantom
Storage Western Digital Caviar Blue 1 TB, Seagate Baracuda 1 TB
Display(s) Dell P2414H
Case CoolerMaster Silencio 550
Audio Device(s) VIA HD Audio
Power Supply Corsair TX v2 650W
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard CM Storm Quickfire Pro, Cherry MX Reds
Software MS Windows 7 Enterprise 64-bit SP1
#10
Hey, Rejzor, maybe you should send them this :

Code:
antialiasingComboBox.DropDownStyle = ComboBoxStyle.DropDownList;
:D
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,361 (2.56/day)
Likes
5,816
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#11
IMO AtiTray Tools is the best replacement for ccc and in most things even for afterburner.
And why should we support AMD lazyness if they could (and can) do a proper job instead?
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
11,501 (3.96/day)
Likes
6,260
Location
Ohio
System Name Daily Driver
Processor 7900X 4.5GHz 10c/10t 1.15V.
Motherboard ASUS Prime X299 Deluxe
Cooling MCR320 + Kuplos Kryos NEXT CPU block
Memory GSkill Trident Z 4x8 GB DDR4 3600 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GTX 1080 FTW3
Storage 512GB Patriot Hellfire, 512GB OCZ RD400, 640GB Caviar Black, 2TB Caviar Green
Display(s) Yamakasi 27" 2560x1440 IPS
Case Thermaltake P5
Power Supply EVGA 750W Supernova G2
Benchmark Scores Faster than most of you! Bet on it! :)
#12
Like was suggested, bring it up to someone that can do something about it. As it stands its a fairly well written rant on some website. :)
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,623 (1.65/day)
Likes
1,995
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#13
It's a non issue for me and I have a 1440p monitor, seriously, you can't be arsed to move your cursor over the green arrow?

while you're at it, I would have a dig at MS for making you have to move your hands to control your mouse cursor, surely this simplistic task should be be done by mind control, wtf man, I am meant to exert energy moving a fucking mouse???????? FUUUUUUUUUUUUUUUUUUU MS you b*£$%&d's :banghead: :laugh:
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#14
Like was suggested, bring it up to someone that can do something about it. As it stands its a fairly well written rant on some website. :)
I do like a good rant and am quite good at them myself. :laugh:

Indeed sticking a rant like this under AMD's nose might shake them up a bit and encourage them to improve their products, just that little bit.
 
Joined
Apr 8, 2012
Messages
575 (0.28/day)
Likes
188
System Name Main rig
Processor Intel i7-4790K Devils Canyon
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Antec Kuhler 620
Memory 16GB Corsair Vengence Pro
Video Card(s) Sapphire R9-290 Vapor-X
Storage Samsung 840 EVO 1TB
Case Corsair 600T
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI HD Platinum
Power Supply Corsair AX750 Gold
#15
IMO AtiTray Tools is the best replacement for ccc and in most things even for afterburner.
ummm....ATT has been broken since 13.1....it needs updating...

if youve gotten it to work, you are the only one i know of.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,361 (2.56/day)
Likes
5,816
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#16
It's a non issue for me and I have a 1440p monitor, seriously, you can't be arsed to move your cursor over the green arrow?

while you're at it, I would have a dig at MS for making you have to move your hands to control your mouse cursor, surely this simplistic task should be be done by mind control, wtf man, I am meant to exert energy moving a fucking mouse???????? FUUUUUUUUUUUUUUUUUUU MS you b*£$%&d's :banghead: :laugh:
Sure. Lets make a tiny 1x1 pixel hotspot for a dropdown menu. How hard it can be to move the mouse one tiny extra bit and click that eh? Seriously dude?! You're actually supporting their laziness and lack of any thinking whatsoever. Amazing...
 
Joined
Dec 27, 2008
Messages
587 (0.18/day)
Likes
104
System Name New / Breakin' the Lol
Processor i5 2500k / Athlon64 X2 4200+ (65W)
Motherboard P8Z68-V PRO/GEN3 / Asus M2N4-SLI
Cooling / Air (1 x 250mm, 2 x 120mm, 1 x 90mm)
Memory DDR3-1600 (8GB) / Crucial Ballistix Tracer PC2-6400 (2gb)
Video Card(s) / Visiontek 4870
Storage HD103SJ /
Display(s) Viewsonic 22" VX2240W
Case Xigmatek Midgard II / Thermaltake VA8003SWA
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750W
#17
It's a non issue for me and I have a 1440p monitor, seriously, you can't be arsed to move your cursor over the green arrow?

while you're at it, I would have a dig at MS for making you have to move your hands to control your mouse cursor, surely this simplistic task should be be done by mind control, wtf man, I am meant to exert energy moving a fucking mouse???????? FUUUUUUUUUUUUUUUUUUU MS you b*£$%&d's :banghead: :laugh:
Sure. Lets make a tiny 1x1 pixel hotspot for a dropdown menu. How hard it can be to move the mouse one tiny extra bit and click that eh? Seriously dude?! You're actually supporting their laziness and lack of any thinking whatsoever. Amazing...
Objective party here. Is it a problem for him to move his mouse to a spot that accounts for probably about 10% of the whole? Nope. Is it inconvenient and moreover inefficient? Yes, it certainly is.

Also Ritalin.
 
Joined
May 4, 2011
Messages
68 (0.03/day)
Likes
11
System Name Arena-Fighter3u
Processor AMD Phenom II x4 B35
Motherboard Gigabyte GA-MA785GM-US2H
Cooling Air
Memory 4x1GB 1066MHz DDR2
Video Card(s) Gigabyte HD7790 OC PCI-Ex 1GB GDDR5
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe x1
Power Supply OCZ ZS550
Software Windows 7 x64 Enterprise SP1/Ubuntu 13.04 amd64
#18
ummm....ATT has been broken since 13.1....it needs updating...

if youve gotten it to work, you are the only one i know of.
It is working to me without problems. In fact i've never had any bigger problem with att, except this small atipdlxx.dll file problem, but as you see there is a fix for it.
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
731 (0.22/day)
Likes
102
Processor Intel Core i5-3470 3.2 GHz Quad-core Ivy Bridge
Motherboard ASUS P8Z77-M Z77
Cooling ID-COOLING IS-50 TDP 130W
Memory Kingston HyperX Genesis 2x4 GB DDR3 @ 1866MHz 9-11-9-27-1T
Video Card(s) ZOTAC GeForce® GTX 1070 AMP Edition (ZT-P10700C-10P)
Storage WD SiliconEdge Blue 64 GB SSD, Kingston SSDNow! 240 GB SSD, WD RE4 1 TB HDD
Display(s) LN-T4065F FullHD LCD TV
Power Supply Raidmax RX-1000AE 1000W 80 Plus Gold
Mouse Logitech G402 Hyperion Fury FPS Gaming Mouse (Defective MOUSE3)
Keyboard Logitech K120
Software Windows 10 Pro 64-bit
#19
CCC has always had a crappy interface ever since they started using .NET years ago. It's not because of .NET that the GUI is shit, it's just bad design.

You should suggest this on the AMD forums.