• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Super Talent Introduces the World's First DDR3-1600 MHz 4GB SO-DIMM

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
34,331 (9.23/day)
Likes
17,426
Location
Hyderabad, India
System Name Long shelf-life potato
Processor Intel Core i7-4770K
Motherboard ASUS Z97-A
Cooling Xigmatek Aegir CPU Cooler
Memory 16GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
Video Card(s) 2x GeForce GTX 970 SLI
Storage ADATA SU800 512GB
Display(s) Samsung U28D590D 28-inch 4K
Case Cooler Master CM690 Window
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Corsair HX850W
Mouse Razer Abyssus 2014
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro Creators Update
#1
Super Talent Technology, a leading manufacturer of Flash storage solutions and DRAM memory modules, today announced it is currently manufacturing the world’s first over-clocked 4GB SO-DIMM running at 1600 MHz. Super Talent Technology will now move forward with the shipment of 512M x64 (4GB) configurations of these new memory modules. While several manufactures are shipping DDR3 SO-DIMMs (small outline dual in-line memory modules), used in laptops and notebooks, supporting clock speeds of 1333 MHz, Super Talent’s has moved beyond this limitation and produced a DDR3 SO-DIMM capable of over-clocking to an incredible 1600 MHz.

Show full news post
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,145 (4.41/day)
Likes
5,294
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#2
now wouldnt it be great if atom based netbooks could see more then just 2Gb ram? if you could install 4Gb of ram, the netbook would fly. hence windows XP Pro still being my #1 choice for OS on netbooks - takes up over 512mb less resources and you can change the background wallpaper - unlike windows starter.
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,526 (4.58/day)
Likes
3,159
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#3
What do you have running on a netbook that needs >2GB RAM? Right now my Windows 7 x64 desktop, running 2 WCG projects and FAH is using 1.25GB ram. I would think the remaining .75GB would be adequate for typical netbook activities, especially considering you most likely wouldn't have DC projects running in the background on a netbook.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,355 (2.56/day)
Likes
5,812
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#4
It's just more smooth. I used to have 1GB in my Aspire One, upgraded to 1,5GB and the difference is qite big even when running just browser and few other programs.
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,145 (4.41/day)
Likes
5,294
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#5
What do you have running on a netbook that needs >2GB RAM? Right now my Windows 7 x64 desktop, running 2 WCG projects and FAH is using 1.25GB ram. I would think the remaining .75GB would be adequate for typical netbook activities, especially considering you most likely wouldn't have DC projects running in the background on a netbook.
4Gb would still help. especially for more multitasking. you can have firefox with upto 10 tabs open and a VLC blastin out some tunes while you surf without putting a strain on the netbook when youre switching apps. boot up times will also be significantly improved and background services like Norton/Kaspersky internet security wont hurt that much because you have 4gb to play with,

whether you need it or not - it would still be nice to have just incase you need that extra resource
 

xenos

New Member
Joined
Jan 19, 2009
Messages
85 (0.03/day)
Likes
2
Processor Intel E2500K
Motherboard Gigabyte P67A-UD3-B3 R1.0 F4
Cooling Standard Intel HSF :O
Memory 2x4GB Corsair Vengeance 1600MHz CL9
Video Card(s) Gigabyte HD6870
Storage Crucial M4 240GB + 2x Samsung F3 500GB RAID0
Display(s) Apple 27" LED Cinema Display 2560x1440
Case Antec P82
Audio Device(s) Creative X-Fi
Power Supply Antec 500W
Software Windows 7 x64 SP1
#6
Super Talent’s new 4GB SO-DIMM will enable these creative professionals to remove the memory bottleneck created by today’s 1333MHz limitation.
Yeah cos DDR3 1333 MHz is such a bottleneck. hurr hurr hurr.
 
Joined
Aug 10, 2007
Messages
4,058 (1.07/day)
Likes
1,122
Location
Geneva, FL, USA
Processor Intel i5-6600
Motherboard ASRock H170M-ITX
Cooling Cooler Master Geminii S524
Memory G.Skill DDR4-2133 16GB (8GB x 2)
Video Card(s) Gigabyte R9-380X 4GB
Storage Samsung 950 EVO 250GB (mSATA)
Display(s) LG 29UM69G-B 2560x1080 IPS
Case Lian Li PC-Q25
Audio Device(s) Realtek ALC892
Power Supply Seasonic SS-460FL2
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G110
Software Windows 10 Pro
#7
No netbooks with newer D4xx/D5xx Atoms? They support 4GB. While 4GB in one slot to max out memory would be sweet for netbook, this particular model is a bit overkill. Those Atoms only support up to DDR3-800 I believe. Hmm... maybe go for some really tight timings ;)
 

wolf

Performance Enthusiast
Joined
May 7, 2007
Messages
5,576 (1.44/day)
Likes
864
System Name MightyX (MITX)
Processor Core i7 4770K @ 4.2ghz
Motherboard Asus Z87i-Pro
Cooling Noctua NH-L12
Memory 16gb DDR3 1600 LP
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 OC
Storage Lots of SSD's
Display(s) AOC AGON AG352QCX
Case Raven RVZ-01
Power Supply SFX 450 G
Mouse Razer Mamba Tournament Chroma
Keyboard Razer Blackwidow X Chroma
#8
my question is how are you even going to get the ram to run at 1600mhz in a laptop, 90+% don't seem to have any bios options to change ram speed/timings, chances are it will default to something like 1066mhz anyway right?
 
Joined
Feb 3, 2005
Messages
431 (0.09/day)
Likes
62
#9
my question is how are you even going to get the ram to run at 1600mhz in a laptop, 90+% don't seem to have any bios options to change ram speed/timings, chances are it will default to something like 1066mhz anyway right?
Exactly my thoughts, too. It is more likely to hamper an overclock with tight timings.
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
17,145 (4.41/day)
Likes
5,294
Location
London,UK
System Name Codename: Rapture X Mk.VI {Still....MoonPig Edition}
Processor Intel 3930k@4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 PRO
Cooling Corsair H105 {2x Corsair ML 120 Pro}|VRM: Antec Spotcool 100
Memory 32GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2400Mhz {8x4GB}
Video Card(s) MSI 1070 Gaming X (Samsung)
Storage 512GB Samsung 850 Pro (Boot)|1x 512GB Crucial MX100|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White) {1x140mm NB PK-3, 2x Corsair AF140}
Audio Device(s) Creative SB Z {Speakers: Logitech Z-5500 }
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 7 7600 x64
Benchmark Scores ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#10
Exactly my thoughts, too. It is more likely to hamper an overclock with tight timings.
my thoughts exactly - but one serious question....how are you going to overclock a netbook if bios options are so limited? options are not limited just for netbooks but for most laptops as a safety precaution so that their respective owners do not damage their laptops and i many cases, laptops/netbooks arent designed to be overclocked due to the limited cooling available that would most likely be unable to support the extra heat of faster processors.

the only company i know of that have implement overclocking in their laptops is MSI with their overdrive button
 
Joined
Aug 10, 2007
Messages
4,058 (1.07/day)
Likes
1,122
Location
Geneva, FL, USA
Processor Intel i5-6600
Motherboard ASRock H170M-ITX
Cooling Cooler Master Geminii S524
Memory G.Skill DDR4-2133 16GB (8GB x 2)
Video Card(s) Gigabyte R9-380X 4GB
Storage Samsung 950 EVO 250GB (mSATA)
Display(s) LG 29UM69G-B 2560x1080 IPS
Case Lian Li PC-Q25
Audio Device(s) Realtek ALC892
Power Supply Seasonic SS-460FL2
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G110
Software Windows 10 Pro
#11
When I read the article, I wasn't thinking of this memory in any thing other then the top niche of laptops with 'desktop' CPUs, or tweakable BIOS's, etc. I mean if it doesn't support it, it doesn't support it.

Eurocom and Sager have notebooks that have DDR3-1600 as an option. If someone bought 6GB@1600, they can now go 12GB@1600 thanks to Super Talent.