• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Supreme Commander

Joined
Feb 14, 2008
Messages
976 (0.27/day)
Likes
82
Location
Cincinnati, Ohio
Processor AMD Ryzen 1700 @ 3.825ghz 1.36v
Motherboard ASRock x370 Taichi
Cooling Noctua NH-C14s
Memory Corsair Vengeance RGB 16gb 3200
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 ti
Display(s) LG 4k IPS
Case Be Quiet Pure Base 600 + more fans
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply EVGA P2 750w
Mouse G900
Keyboard G810
Software Windows 10 Pro
#1
So for some reason ive been trying to get into this game as I used to play Total Annihilation. Im mostly playing the Forged Alliance expansion and I like the game, although I suck at it quite a bit (i cant even beat a comp).

So whats frustrating though is I have OCed to 3ghz and it STILL slows down on the big maps. When facing AI i mean. Its not choppy, its just everything moves reaaaaaallllllly slloooowwww.

I tried this Core Maximizer : http://forums.gaspowered.com/viewtopic.php?t=15556 .

Havent tried it too much, but the same seems to happen.

Also I would be willing to play with anyone who is on a similar noobie level as me.
 
Joined
Feb 14, 2008
Messages
976 (0.27/day)
Likes
82
Location
Cincinnati, Ohio
Processor AMD Ryzen 1700 @ 3.825ghz 1.36v
Motherboard ASRock x370 Taichi
Cooling Noctua NH-C14s
Memory Corsair Vengeance RGB 16gb 3200
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 ti
Display(s) LG 4k IPS
Case Be Quiet Pure Base 600 + more fans
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply EVGA P2 750w
Mouse G900
Keyboard G810
Software Windows 10 Pro
#2
Anyone up for a game? Im up for a game right now. :)
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,320 (4.00/day)
Likes
4,726
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#3
I used to play it and yeah it slows down for sure but that was my main issue with it. My issue was ram at the time as i was only using 2GB but maybe they fixed that now ?.
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.11/day)
Likes
1,331
#4
Don't get into big games with your dual core, it's that simple. The game is very demanding, even high clocked quads can't handle large maps well.
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996 (0.74/day)
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
#5
Don't get into big games with your dual core, it's that simple. The game is very demanding, even high clocked quads can't handle large maps well.
The man is right. I hate 8 player matches with 1000 units for everyone. It just becomes a jitterfest. Try <5 player maps. Also try disabling Crossfire for Supcom - just humour me and try it.
 
Joined
Feb 14, 2008
Messages
976 (0.27/day)
Likes
82
Location
Cincinnati, Ohio
Processor AMD Ryzen 1700 @ 3.825ghz 1.36v
Motherboard ASRock x370 Taichi
Cooling Noctua NH-C14s
Memory Corsair Vengeance RGB 16gb 3200
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 ti
Display(s) LG 4k IPS
Case Be Quiet Pure Base 600 + more fans
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply EVGA P2 750w
Mouse G900
Keyboard G810
Software Windows 10 Pro
#6
Seems to be close to same with or without crossfire, cept I can zoom a bit smoother with it on. It ALWAYS smooth, but its just the units start to move slower and slower and even their shots move in slow motion.

MAN Just like this motherboard I made a gamble I wouldnt need a friggen quad. DAMNIT!
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.06/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#7
It does that because the cpu can't handle moving all the units moving quickly so it slows them down so that the cpu has more time to process it, it still lags on quads and what not, it lags on my q6600 at 3.6 :( and the game is built for quads as well
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.11/day)
Likes
1,331
#8
It does that because the cpu can't handle moving all the units moving quickly so it slows them down so that the cpu has more time to process it, it still lags on quads and what not, it lags on my q6600 at 3.6 :( and the game is built for quads as well
The game certainly utilizes quads, not more though. The movement itself is of course not an issue, as games could do that 15 years ago. The real time caluclation of all ballistics and the likes that is added is the issue. ie if anything fires a projectile it's trajectory is calculated real time. Not sure why they didn't make this more efficient, think physx support for this or something. Or at least a thread per player so it scales better over more cores.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.06/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#9
The game certainly utilizes quads, not more though. The movement itself is of course not an issue, as games could do that 15 years ago. The real time caluclation of all ballistics and the likes that is added is the issue. ie if anything fires a projectile it's trajectory is calculated real time. Not sure why they didn't make this more efficient, think physx support for this or something. Or at least a thread per player so it scales better over more cores.
Yeah it really gets slow when a big battle happens also turning off the render sky option increases performance because it is bugged.
 
Joined
Jul 30, 2007
Messages
6,560 (1.73/day)
Likes
835
System Name Vintage
Processor i7 - 3770K @ Stock
Cooling Scythe Zipang II
Memory 2x4GB Crucial DDR3
Video Card(s) MSI GTX970
Storage M4 124GB SSD// WD Black 640GB// WD Black 1TB//Samsung F3 1.5TB
Display(s) Samsung SM223BW 21.6"
Case Generic
Power Supply Corsair HX 520W
Software Windows 7
#10
I have SupCom and seeing as i used to be really good at Generals so i thought i'd have a go at 3 normal AI.


I got my ass handed to me in 5 minutes



More practice i think!
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.06/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#11
:laugh: I was like that when i started up ... first fight me against a tech ALX and I got nuke spammed in 12 minutes.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
888 (0.24/day)
Likes
69
Location
Lancs,UK
System Name xubidoo
Processor Intel Q6600 G0 2.4ghz
Motherboard ASUS P5K Premium:Black Pearl Edition
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro + MX2
Memory 4gb Corsair XMS2 DDR2 6400 2x 2gb 5-5-5-18 @854
Video Card(s) MSI nVidia GTX260 896mb or GeForce GTX 750Ti 2048mb
Storage WD 640gb / Samsung 750gb / WD 500gb
Display(s) Hanns-G 23"
Case Thermaltake Armour VA8003BWS/1x250mm/2x120mm/2x92mm
Audio Device(s) Logitech Z-10 2.0 Speakers
Power Supply Antec 550w
Mouse Razer Deathadder
Keyboard Standard
Software Windows 7 Professional x64
#12
i love sup com ,just a shame im so utterly useless at it :p
 
Joined
Jan 9, 2008
Messages
621 (0.17/day)
Likes
67
Processor INTEL Core i5-2500K - 4.4GHZ
Motherboard ASUS P8P67 (REV 3.0) LGA 1155
Memory CORSAIR Vengeance 16GB (4 x 4GB) DDR3 1600
Video Card(s) GIGABYTE GTX 980
Storage SAMSUNG 840 EVO 1 TB x 2 + 2xWD6400AAKS RAID 0
Display(s) LG 34UM65 (2560x1080)
Case CORSAIR 650D
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply CORSAIR RM850
Mouse CORSAIR Raptor M45
Keyboard CORSAIR K70
Software Windows 10 Pro x64
#13
I just played forged alliance for the first time yesterday. I didn't like it too much, but maybe once I get used to it... :)

Yeah, it is a demanding game. Check my system specs on the side, I still get below 30 fps frequently (especially when zooming in/out). Weird part is whether AA is off, or on 8x, I get about the same performance. :confused:
 
Joined
Nov 12, 2006
Messages
2,996 (0.74/day)
Likes
232
Location
London - Close your eyes and you'll see me
System Name COLOSSUS-MK4
Processor E8400 @4.4 GHz - FSB @550 MHZ
Motherboard Asus P5K Premium (Black Pearl)
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory 2x1GB Geil BlckDrgn 800 @1158 5-5-5-18
Video Card(s) 8800GT 512MB @740/1782/2080
Storage Hitachi T7K250 250GB & 7200.10 Seagate 250GB
Display(s) Gateway FPD1975W 19" Widescreen
Case Antec 1200
Audio Device(s) Xi-FI Xtreme Audio
Power Supply CoolerMaster IGreen 500W
Software XP Home SP3
Benchmark Scores SuperPi: 10.563 Sciencemark: 2563.14
#14
I just played forged alliance for the first time yesterday. I didn't like it too much, but maybe once I get used to it... :)

Yeah, it is a demanding game. Check my system specs on the side, I still get below 30 fps frequently (especially when zooming in/out). Weird part is whether AA is off, or on 8x, I get about the same performance. :confused:
That means your CPU is the bottleneck then. Not surprising if you read the posts before yours. To run this game optimally we all need to be gunning it with 5GHz Quads, so for now we shoot away with out measly circum-3GHz Duals.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.06/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#15
I think as Dan says that they could have optimized the ballistics calculations better since it is a relatively simple game.
 
J

Jeno

Guest
#16
i only got this game a few days back so i haven't got to the big maps yet, i would like a multiplayer game (cause im rly noob) but the stupid GPGnet software is bugging out, any ideas?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,130 (9.57/day)
Likes
13,562
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#17
my thread nao :D

i'm the local supreme commander nut, lets see what this threads about.

the game barely uses quads. dont worry about that.

#1 the game has two measurements of speed. FPS, and sim speed. To see your sim speed, bring up the console and type ren_shownetworkstats

#1.a core maximiser only improves FPS, not sim speed. it actually reduces sim speed on some systems, i suggest not using it.

#2 Sim speed and FPS are not really related, however if your FPS goes below 25 then the sim speed tends to drop to keep it higher (so if you're around 30 FPS, turn some things off)

#3 forged alliance has two FPS killers (and thus, two sim speed killers) one is in the interface menu: its called world borders. turn that off. The other is 'simulation rings' which is what shows the range of units in game - you need to turn that off in game (it has a button in the top right corner when in game, and it has a menu full of tickboxes)

#4 If you're playing with multiple AI's... dont. You need either duncans AI fix, or the sorian AI to even bother there, as the stock AI's are garbage and slow the game down massively. theres a bug with AI engineers patrolling that causes a memory leak, and nothings been done to fix it officially (the AI mods listed do fix it, although they wont allow you to play with people who dont have the mod)
 

DanTheBanjoman

Señor Moderator
Joined
May 20, 2004
Messages
10,488 (2.11/day)
Likes
1,331
#18
Yeah, it is a demanding game. Check my system specs on the side, I still get below 30 fps frequently (especially when zooming in/out).
You missed the real issue. Graphics aren't a big issue, they run flawless at any moment for me. The issue is gamespeed, even at high framerates the game slows down due to data not being processed fast enough. Of course framerate could drop when running on a dual since I'd guess the interface, ie the graphics, doesn't have its own core. Just a theory :)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,130 (9.57/day)
Likes
13,562
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#19
You missed the real issue. Graphics aren't a big issue, they run flawless at any moment for me. The issue is gamespeed, even at high framerates the game slows down due to data not being processed fast enough. Of course framerate could drop when running on a dual since I'd guess the interface, ie the graphics, doesn't have its own core. Just a theory :)
read my post.

The problem is mostly that the AI (enemy as well as for human controlled units) and graphics are stuck on the one core, they cant be seperated. From experience, a 3.2GHz core 2 duo (conroe) or better should be able to handle the game with 1 adaptive AI without ever dipping below +0 in game speed (unless you hit the engineer bug, which is why i use sorian AI to avoid that)