• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Switch between IGPU and dedicated in desktop

Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#1
I need to save electricity as much as possible. But without losing the power when needed. Hope this is understandable and not a silly thing:)

So I am trying to get the same switchable video cards found in laptops.

I've enabled the IGPU in BIOS, with the Nvidia GT 520 inside. And using both inputs to my monitor, each one for each video card.

Now as expected, Windows detect both video cards and both of them output video.

And the question is: Is there a way to implement switchable GPUs here the same or similar way laptops do?

Thanks.
 

UbErN00b

New Member
Joined
Sep 5, 2012
Messages
255 (0.13/day)
Likes
44
Location
Ingerland
System Name le me gaming and porn rig!!
Processor 2500k
Motherboard GA-Z68X-UD3-b3
Cooling Air baby!
Memory 8GB 2000mhz dual channel
Video Card(s) Sapphire Vapor X HD 7950 3GB
Storage Corsair Force 3 240GB & 2TB HDD
Display(s) Catleap 1440p ;)
Case CM Storm Sniper
Audio Device(s) HUD-MX1 headphone amp/DAC
Power Supply Corsair TX750
#2
I need to save electricity as much as possible. But without losing the power when needed. Hope this is understandable and not a silly thing:)

So I am trying to get the same switchable video cards found in laptops.

I've enabled the IGPU in BIOS, with the Nvidia GT 520 inside. And using both inputs to my monitor, each one for each video card.

Now as expected, Windows detect both video cards and both of them output video.

And the question is: Is there a way to implement switchable GPUs here the same way laptops do?

Thanks.
I think you can only do it with Lucid software though it should work with your setup.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#3
Thanks I've installed it but don't know how to start

I get this



But clicking on each video card does nothing!
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#4
Done, uninstalled that program Seems that simply changing the monitor output to screen 1 does the trick the Nvidia stops doing anything & only the IGPU works and changing back to 2 enables the dedicated.

dedicated doesn't fully shut down but at least it's on power save mode with 2D clocks all time and the IGPU only seems to consume 0.9W at max load according GPUZ.

It was easy.
 
Last edited:

UbErN00b

New Member
Joined
Sep 5, 2012
Messages
255 (0.13/day)
Likes
44
Location
Ingerland
System Name le me gaming and porn rig!!
Processor 2500k
Motherboard GA-Z68X-UD3-b3
Cooling Air baby!
Memory 8GB 2000mhz dual channel
Video Card(s) Sapphire Vapor X HD 7950 3GB
Storage Corsair Force 3 240GB & 2TB HDD
Display(s) Catleap 1440p ;)
Case CM Storm Sniper
Audio Device(s) HUD-MX1 headphone amp/DAC
Power Supply Corsair TX750
#5
Done, uninstalled that program Seems that simply changing the monitor output to screen 1 does the trick the Nvidia stops doing anything & only the IGPU works and changing back to 2 enables the dedicated.

dedicated doesn't fully shut down but at least it's on power save mode with 2D clocks all time and the IGPU only seems to consume 0.9W at max load according GPUZ.

It was easy.
No worries, least you have a solution, though from what I know Lucid should do this automatically so you don't have to switch all the time. That said, how much power does a gt 520 use at idle anyway? TPU review says 6w, it's a very low pwer card anyway I can't really see it making much of a difference to your power bill.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#6
6W at idle???? wow I read it something like 20 elsewhere as I didn't found the TPU review :ohwell: then I will keep it enable undoubtedly.

Thank you for you input :)
 

Bo$$

Lab Extraordinaire
Joined
May 7, 2009
Messages
5,626 (1.79/day)
Likes
971
Location
London, UK
System Name Desktop | Server
Processor Intel i7 2700k @ 4.4GHZ | AMD 5350 @ 2500MHZ
Motherboard Asus P7Z77-V Pro | Asus AM1I-A
Cooling GeLID Tranquilo | Stock Air
Memory Crucial Ballistix 2x8GB CL8 1600MHZ | Corsair Vengence 2x4GB CL9 1600MHZ
Video Card(s) Gainward GTX 780 Phantom GLH | PNY GTX 750Ti
Storage Samsung 840 EVO 250GB + 4TB WD Red | 2x Seagate Barracuda 2TB
Display(s) Samsung S27D390H + Asus VE276Q | Headless
Case Fractal Design R5 | CM Elite 110
Audio Device(s) Asus Xonar D1 w/Otone Stilo 5.1 and Creative Fatal1ty headset
Power Supply EVGA Supernova 850 G2| Corsair CX430M
Mouse Razer Imperator 2012
Keyboard Corsair K90
Software Windows 7 SP1 X64 | Ubuntu 16.04LTS
#7
In a desktop it wont make much difference like UBERNOOB said already. Probably better to leave it pluged into the GPU all the time as the performance is a little better
 
Joined
Oct 8, 2012
Messages
1,364 (0.72/day)
Likes
411
Location
Israel
Processor Intel Core i5 3570K @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte Z77X UD5H
Cooling Antec H20 920
Memory Corsair Dominator Platinum DDR3 4x4GB 2000mhz 9-11-10-24 CR-1
Video Card(s) EVGA GTX 970 SC
Storage Crucial M500 240Gb/Seagate Barracuda 2TB
Display(s) LG 29UM67 2560x1080 75hz IPS
Case Coolermaster 690
Audio Device(s) Creative X-FI Titanium + Sennheiser PC360
Power Supply Corsair TX850
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#8
For lucid to work you only need to connect your monitor the IGP and it should switch automatically,it might not work right now because the DVI port stays active.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#9
Many thanks, I will try what Jack said and if not then the dedicated :)
 
Joined
Aug 9, 2008
Messages
4,563 (1.34/day)
Likes
2,700
Location
Kingston, Ontario Canada
System Name My Rig | Kids Rig
Processor Core i5 3570K @ 4.0 ghz 1.15 vcore | FX 8350 @4 ghz
Motherboard EVGA Z77 FTW 1.21 BIOS |Gigabyte 990FXA UDH (rev 4.0)
Cooling CM Hyper 212 EVO R2-push/pull with 2x 120mm PWM | CM Hyper 212
Memory Mushkin Blackline 4GB x 2 1600mhz XMP profile |G. Skill 4GB x 2 DDR3 1866mhz
Video Card(s) Sapphire RX 480 8gb | Asus Strix R9 390X 8GB
Storage Kingston SSDNOW V300 120/240 GB OS & Games / 1000 GB Data | 320GB OS / 500GB Data & Games
Display(s) Samsung S24D590 24" PLS 5ms 60hz refresh with Enhanced Sync | BenQ GW2270 22" VA 5ms 60hz refresh
Case NZXT 810 Switch |Thermaltake Soprano Snow Edition
Audio Device(s) Asus Xonar DSX w/ Logitech z623 | Realtek
Power Supply EVGA SuperNOVA 750W 80+ Gold | CoolerMaster GS750M 80+ Bronze
Mouse Razer Diamondback Chroma | Tt Level 10M
Keyboard Razer Ornata Chroma w/ meka-membrane keys | MadCatz S.T.R.I.K.E. TE w/ Kailh brown
Software Windows 10 Pro | Windows 10 Pro
Benchmark Scores Thanks to Norton/Lt_JWS/Guitar for the 2nd pc parts :)
#10
Virtu is ballz software. Virtu MVP on the other hand is much better but is only supported on Intel 7 series mobos. I have a Z68 with Virtu and its glitchy as hell, so I just uninstalled it :p
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#11
Virtu is ballz software. Virtu MVP on the other hand is much better but is only supported on Intel 7 series mobos. I have a Z68 with Virtu and its glitchy as hell, so I just uninstalled it :p
Hehe yeah I can't get it to work, plugged to the IGPU only and ran some benches but they only run on the IGPU (lower fps) and GPUZ says 0% load and 0MB VRAM used for the GT 520...

So now I am using my GT 520 if it only pulls 6W at idle :).
 
Joined
Aug 9, 2008
Messages
4,563 (1.34/day)
Likes
2,700
Location
Kingston, Ontario Canada
System Name My Rig | Kids Rig
Processor Core i5 3570K @ 4.0 ghz 1.15 vcore | FX 8350 @4 ghz
Motherboard EVGA Z77 FTW 1.21 BIOS |Gigabyte 990FXA UDH (rev 4.0)
Cooling CM Hyper 212 EVO R2-push/pull with 2x 120mm PWM | CM Hyper 212
Memory Mushkin Blackline 4GB x 2 1600mhz XMP profile |G. Skill 4GB x 2 DDR3 1866mhz
Video Card(s) Sapphire RX 480 8gb | Asus Strix R9 390X 8GB
Storage Kingston SSDNOW V300 120/240 GB OS & Games / 1000 GB Data | 320GB OS / 500GB Data & Games
Display(s) Samsung S24D590 24" PLS 5ms 60hz refresh with Enhanced Sync | BenQ GW2270 22" VA 5ms 60hz refresh
Case NZXT 810 Switch |Thermaltake Soprano Snow Edition
Audio Device(s) Asus Xonar DSX w/ Logitech z623 | Realtek
Power Supply EVGA SuperNOVA 750W 80+ Gold | CoolerMaster GS750M 80+ Bronze
Mouse Razer Diamondback Chroma | Tt Level 10M
Keyboard Razer Ornata Chroma w/ meka-membrane keys | MadCatz S.T.R.I.K.E. TE w/ Kailh brown
Software Windows 10 Pro | Windows 10 Pro
Benchmark Scores Thanks to Norton/Lt_JWS/Guitar for the 2nd pc parts :)
#12
Good stuff :D in my case Virtu doesn't really serve a purpose as my 6870 is more than enough for w/e I need to do. Im sure a GT 520 is better than the intergrated in your celeron anyhow :D

off topic, 2000th post :toast: :pimp: :toast:
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,471 (0.51/day)
Likes
290
Location
Spain
System Name Custom Built | Netbook Samsung N145P
Processor Intel Core i3 6100 | Intel Atom N455 1.6 GHz
Motherboard Asus H110M-K-D3
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 12GB RAM
Video Card(s) MSI GT 1050 Ti 4GB| Intel GMA 3150
Storage Samsung EVO 750 120GB + Kingston HyperX Fury 120 GB + 2TB WD Hard disk | Kingston V300 120GB
Display(s) HP Pavilion 22cw
Case A old one
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Generic 500W
Software Windows 10 Pro 64-bit 1| Windows 7 Ultimate 64-bit
#13
Thanks

Yeah it's better at least for some basic gaming and browser HWA acceleration, the IGPU is a bit weak for this! besides it takes some RAM

PD: Congrats for your 2000th post :toast: