• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

System startup time

Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#1
Hi everyone!I hope you will be able to give me some advice,as my issue is very annoying.
First,let my clarify,that my system is 100% healthy,everything is runnig like magic,Im constantly monitoring system health,to be able to run at optimal performance.My HDD health status is also excellent.
But lets get back to my question.
I have a strange issue happening uppon starting up my computer.(this is only happening when turning the PC on,not when restarting).
It takes ridiculously long from post screen to the point,when you see the sign windows starting with the 4 colour balls coming from the backround.to be precise I see the black screen with the Windows is starting up sign,but it takes just above 2 minutes until the 4 colour balls start rolling out.during this time I can see that the HDD led on my case is hanging lit constantly and it is released exactly when the 4 colour balls are rolling out and I can hear the HDD processing.after this everything is lightening fast(just check my specs)..What Im concerned about is,what the heck is going on during that 2 minutes,when my HDD hangs??how can I eliminate this time?
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#2
if you havent already, check the boot order of your HDDs, if your OS drive isn't first, your system might be going through each other drive before getting to your OS drive, and since I saw you have an external, that could add a bit more time due to the slower read and access times, only down side to that is you will need to have your win 7 dvd handy to fix the bootmgr since switching boot orders makes that not work right in win 7 (or at least has always done that for me)
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#3
Did this issue just all of a sudden start happening, or has then been a progessively getting worse problem?
 
Joined
Jan 12, 2009
Messages
1,236 (0.38/day)
Likes
165
Location
Connecticut
System Name Corsair 900D
Processor FX8350
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling Corsair H110I
Memory 16GB Corsair Vengeance
Video Card(s) Asus GTX1080
Storage 2x 500GB 1x 1TB WD Green
Display(s) Acer 24" 1080p / HP 27" 1080p LED
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi (Built in/Mobo) - Xonar Sound Card
Power Supply Enermax 1020Watt
Mouse Logitech Something Whatever
Keyboard Logtich G910
Software Windows 10
#4
Any USB item's plugged in, check those 1 by 1.

I had an issue with my iPod during POST, it would just hang the system for 2-3 min. Soon as I unplugged it, system would start up.

As BarbaricSoul stated + 1
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#5
if you havent already, check the boot order of your HDDs, if your OS drive isn't first, your system might be going through each other drive before getting to your OS drive, and since I saw you have an external, that could add a bit more time due to the slower read and access times, only down side to that is you will need to have your win 7 dvd handy to fix the bootmgr since switching boot orders makes that not work right in win 7 (or at least has always done that for me)
Actually I just went though something like that. Somehow my external(with no OS on it) got switched as my primary drive and my computer was trying to boot with that, in which case I would get a "no OS error". I set my SSD as my boot drive in bios, and everything has been working fine since then(no reformat/reinstall needed).
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#6
Did this issue just all of a sudden start happening, or has then been a progessively getting worse problem?
Its happening always and from beggining,it was even happening before I've upgraded my system to better CPU and MOBO..but I refuse to think that it could be my WD Velociraptor,as it really is an excellent drive with superb speeds and cooling.

Any USB item's plugged in, check those 1 by 1.

I had an issue with my iPod during POST, it would just hang the system for 2-3 min. Soon as I unplugged it, system would start up.

As BarbaricSoul stated + 1
Thats not a bad idea..but I only have connected via USB the printer,which is turned off anyway and then is my Deathadder mouse,G15 keyboard and my Creative webcam.thats it.but will try what you've suggested.

Actually I just went though something like that. Somehow my external(with no OS on it) got switched as my primary drive and my computer was trying to boot with that, in which case I would get a "no OS error". I set my SSD as my boot drive in bios, and everything has been working fine since then(no reformat/reinstall needed).
I never had external hdd connected unless I use it.
 
Last edited:
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,621 (1.65/day)
Likes
1,992
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#7
In your bios enable ahci(make sure you have the driver installed in windows 1st), enable quick boot, set OS hdd to boot 1st with no other devices, turn off usb storage, disable all unused devices in bios (ide, sound, serial port, floppy etc) that you don't use and see how you get on. With these settings my PC boots to a useable desktop in about 20secs

See if any of that helps.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#8
have you checked your hard drive boot priority like already suggested?

 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#9
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#10
sorry how you do this?
go into your bios and look for a catagory named something like hard drive boot priority and set your raptor drive as the primary drive
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#11
go into your bios and look for a catagory named something like hard drive boot priority and set your raptor drive as the primary drive
aaah,you mean that?I've been doing that for 12 years :D
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#12
I'm at a lost then. My next line of thought was maybe you have the raptor drive hooked up to one of the slower SATA ports, but your boards slower ports are as fast as my boards faster sata ports, and I'm fully booted into windows from start up in less than a minute, even without the SSD.
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#13
I'm at a lost then. My next line of thought was maybe you have the raptor drive hooked up to one of the slower SATA ports, but your boards slower ports are as fast as my boards faster sata ports, and I'm fully booted into windows from start up in less than a minute, even without the SSD.
yeah,something is definitely not right..but what??

EDIT: Oh and the Boot racer utility shows my total boot time as 41 seconds..
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#14
hey, I know how to fix this for you. Trade me computers. You'll have the boot time you want then. :D






I know I know, no chance, but worth a try. :ohwell:
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#15
have you done a reformat since this problem started?
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#16
hey, I know how to fix this for you. Trade me computers. You'll have the boot time you want then. :D






I know I know, no chance, but worth a try. :ohwell:
Haha good try but you are right,no chance :)

As I said,once Im in windows my computer is super fast,super stable and super healthy:toast:

thats why Im handling this issue just out of curiosity.ofcourse,I'd be happy if I could solve it.

have you done a reformat since this problem started?
sure I did.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#17
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,261 (1.75/day)
Likes
3,363
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#18
well at this point, if it was my computer, I'd go into the bios and start trying to adjust any setting having to do with your boot priority and SATA port speeds. Only thing I can think of is you have something set wrong in the bios.
 
Joined
Jan 12, 2009
Messages
1,236 (0.38/day)
Likes
165
Location
Connecticut
System Name Corsair 900D
Processor FX8350
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling Corsair H110I
Memory 16GB Corsair Vengeance
Video Card(s) Asus GTX1080
Storage 2x 500GB 1x 1TB WD Green
Display(s) Acer 24" 1080p / HP 27" 1080p LED
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi (Built in/Mobo) - Xonar Sound Card
Power Supply Enermax 1020Watt
Mouse Logitech Something Whatever
Keyboard Logtich G910
Software Windows 10
#19
Thats not a bad idea..but I only have connected via USB the printer,which is turned off anyway and then is my Deathadder mouse,G15 keyboard and my Creative webcam.thats it.but will try what you've suggested.
Those could still cause an issue, check em' see what happens. Just disconnect 1 at a time.

You said you had this issue from your last build as well? What was changed from build 1 to build 2, and what carried over? Maybe look at some items that were carried over that could be faulty, cables, peripherals, anything.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,621 (1.65/day)
Likes
1,992
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#20
Run a SMART check on the vraptor. Something is amiss somewhere, I would also try installing Windows on your WD 500gb drive and see if it is the same on that.
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#21
Those could still cause an issue, check em' see what happens. Just disconnect 1 at a time.

You said you had this issue from your last build as well? What was changed from build 1 to build 2, and what carried over? Maybe look at some items that were carried over that could be faulty, cables, peripherals, anything.
since I didnt have the same mouse and keyboard with the previous build(I changed the cpu and MOBO)and it was happening I assume none of them are causing it..also as I've mentioned before,could be my primary HD,but honestly there is nothing wrong with it..I exclude the cables,cos I've used new ones from the Rampage bundle.
 
Last edited:
Joined
Mar 10, 2010
Messages
4,983 (1.76/day)
Likes
1,551
Location
Manchester uk
System Name Quad GT evo V
Processor FX8350 @ 4.8ghz1.525c NB2.64ghz Ht2.84ghz
Motherboard Gigabyte 990X Gaming
Cooling 360EK extreme 360Tt rad all push/pull, cpu,NB/Vrm blocks all EK
Memory Corsair vengeance 32Gb @1333 cas9
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK + Rx580 waterblockedEK
Storage samsung 840(250), WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn 1tb hybrid
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, samsung 40" 1080p
Case Custom(modded) thermaltake Kandalf
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1000Rmx
Mouse CM optane
Keyboard CM optane
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 15.69K best overall sandra so far
#22
I may be stateing something stupidly obv but have you left a scratched or poor reading cd dvd in your drive because i had same issue just lately twice ,once was a usb stick even tho not in any way boot enabled then the other day my crisis disc left in was causing long boots again not in any way due to boot oreder i allways had have 1st disk ssd boot

also a bad sata dvd drive could cause it try unplugging it totally
 
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#23
OK,so what can you read from this guys?
 

Attachments

Joined
Jan 12, 2009
Messages
1,236 (0.38/day)
Likes
165
Location
Connecticut
System Name Corsair 900D
Processor FX8350
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling Corsair H110I
Memory 16GB Corsair Vengeance
Video Card(s) Asus GTX1080
Storage 2x 500GB 1x 1TB WD Green
Display(s) Acer 24" 1080p / HP 27" 1080p LED
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi (Built in/Mobo) - Xonar Sound Card
Power Supply Enermax 1020Watt
Mouse Logitech Something Whatever
Keyboard Logtich G910
Software Windows 10
#24
Joined
Jun 22, 2010
Messages
496 (0.18/day)
Likes
45
Location
Portsmouth,UK
Processor Core i7 950 @ 4.025GHz 1.3125V
Motherboard Asus Rampage III Extreme
Cooling Corsair H70
Memory G.SKill PI Silver Edition 6GB Kit 1600MHz 3- Channel (@1403MHz 7-7-7-20)
Video Card(s) MSI GTX 480 835 Core/1670 Shader/1900 Memory
Storage Primary: Velociraptor 300GB,Secondary:Caviar Black 500GB,External:WD Elements 500GB ,SG 300GB
Display(s) LG W2261VP 22" full HD LCD @ 1920 x 1080 via HDMI
Case HAF 932 default fan setup + 120mm Akasa Apache + 2 x 120mm Noctua NF-P12 Vortex
Audio Device(s) On Board 7.1
Power Supply Hiper 880W
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores 3dMark Vantage GPU:21754 / CPU:66169 / Total:P26141 3dMark11 P5857
#25
That Reallocated Sector Count is high man...
So how comes that the utility indicates it as OK.?

anyways,have to go to workn now,thanks for all your input so far guys,I'll try most of the things you've suggested when Im back from work.