• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

TechPowerUp OSD Server: new beta build

Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#51
Thx, and atm it seems to have fixed my Yahoo Messenger crashing problem, but another thing i noticed while uninstall or just install over the one i got is that it fails to overwrite/remove "TPUOSDVideo.dll" until i close Skype (version 5.9.66.114) than i can uninstall/install the OSD.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#52
Skype is probably trying to record from the OSD as it provides a video capture device. if that is the only one in your system, it might get picked by default, which causes it to be running, so the file is open
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#53
Skype is probably trying to record from the OSD as it provides a video capture device. if that is the only one in your system, it might get picked by default, which causes it to be running, so the file is open
thx, that make sense, just through i would tell u if u didn't knew ^^
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#54
thx, that make sense, just through i would tell u if u didn't knew ^^
i'll think about ways to make the installer more resillient to open files
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#55
What's the video cap performance like? Can it beat fraps and afterburner in that department?
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#56
What's the video cap performance like? Can it beat fraps and afterburner in that department?
give it a try, your feedback is appreciated. i have no experience actually using in-game video recording
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#57
give it a try, your feedback is appreciated. i have no experience actually using in-game video recording
I like to record gameplay, so I'll compare it to fraps, afterburner and dxtory. :)

Edit: Fiddling through the settings about to test it. It's missing the ability to choose where to record to! :)
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#58
It's missing the ability to choose where to record to!
right now it records to a directory "video" below the installation folder, i'll add an option to choose the output directory.

is the file naming ok?
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#59
right now it records to a directory "video" below the installation folder, i'll add an option to choose the output directory.

is the file naming ok?
Yeah everything is fine. This thing has potential since the video files are pretty small comparing to fraps and other programs similar. It still needs some tweaks as I take about a 30% perf hit comparing to fraps. Usually I record at 1280x720 at 60fps solid but it dips into the 40s and 50s. Other than that pretty solid ! :D

Hopefully with my new system coming soon I can record at a larger resolution for full hd videos instead of upscaling :)
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#60
It still needs some tweaks as I take about a 30% perf hit comparing to fraps
it compresses the video in realtime, fraps doesn't do that. have you tried setting the compression speed slider all the way to "low cpu load" ?
 
Joined
Sep 15, 2009
Messages
2,076 (0.69/day)
Likes
379
System Name Omen
Processor i7-4710HQ
Cooling Dual fan/heatpipe
Memory 16GB
Video Card(s) 4GB GTX 860M
Storage 256GB PCIE SSD/256GB PNY UHS-1 SD Card
Display(s) 15.6' 1080P
Case Aluminium
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Brick
Software Win 10
#61
it compresses the video in realtime, fraps doesn't do that. have you tried setting the compression speed slider all the way to "low cpu load" ?
I left it stock standard right in the middle. I'll go back and lower it and I'll come back with some results xD

Ok, fps increased a bit, not going under 50 but quality is no longer as good :(. But file size is awesome. Hopefully this can go far, since I use afterburner for its amazing perf and small file sizes but it cannot record sound, which is sometimes vital for videos. This would be a good replacement :D
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#62
dont change the quality slider, change the speed slider.

changing speed should not affect quality, just filesize
 
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,625 (2.38/day)
Likes
2,986
Processor Intel I7 4790k (stock)
Motherboard ASRock H97M-ITX/ac LGA 1150 Intel H97
Cooling Prolimatech megahalem
Memory Crucial 2x4gb 1600mhz
Video Card(s) EVGA 1060 3gb
Storage OWC Mercury SSD 240 GB
Display(s) Asus 144hz
Case Raijintek Metis
Power Supply Corsair SF600 600w psu
Software Windows 10 64 Bit
#63
There is a bug with font size. If I put in one number it, puts the second number second unless I push the right arrow. Pretty cool
 
Joined
Sep 7, 2010
Messages
752 (0.28/day)
Likes
152
Processor Intel Core i7-4790K
Motherboard Intel Board DZ87KLT-75K
Cooling Intel Stock Cooler
Memory G.Skill RipjawsX {F3-2400C11D-16GXM x 2 [32GB]}
Video Card(s) Nvidia Geforce GTX 970
Storage Samsung EVO 250GB mSATA SSD + Seagate 3TB HDD
Display(s) Dell UltraSharp U2718Q
Case In Win F430
Power Supply Seasonic Platinum 660
Mouse Dell KM714 Wireless
Keyboard Dell KM714 Wireless
Software Windows 10 Pro x64
#64
Is there a standalone version (Non installation)? or will there be one soon?
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#65
Is there a standalone version (Non installation)? or will there be one soon?
there are no plans for that as it needs to register some stuff with the system that wouldnt get unregistered without an installer

There is a bug with font size. If I put in one number it, puts the second number second unless I push the right arrow. Pretty cool
nice find, will fix tomorrow
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#66
sry to report it again, but my Yahoo Messenger starts crashing again when ur OSD is opened W1zzard :/
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#68
sends me to the yahoo download page for 11.5 :(
when i click on it i get "Yahoo! Messenger 10.0.0.1270" otherwise u can change it at the right side:

Capture.jpg


i hope that helps W1zzard, the problem is when Yahoo Messenger is working than TPU OSD don't show any status of fps or anything when TPU OSD works Yahoo Messenger keeps crashing.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#69
start the download .. it will take you to yahoo
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#70

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#71
it's not crashing here.. does your crash on startup? or after a certain action?
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#72
it's not crashing here.. does your crash on startup? or after a certain action?
it crashes instantly when it starts up, but when ur Yahoo Messenger ain't crashing it's bcs TPU OSD ain't activate so it shows stats, i figured that out myself.

but when it goes activate my yahoo messenger keeps crashing.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#73
tried that .. nothing .. can you describe some steps?
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,801 (1.07/day)
Likes
1,575
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#74
well i can start TPU OSD and if Yahoo Messenger don't crash than i don't get fps showing in Media Player Classic, Skype and games but if it does show Yahoo Messager crashes.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,962
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#75
are you able to get a crash address or similar?