• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Tempest under water

Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (0.67/day)
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
Why going distilled. last i remember distilled watter can cause heavy rusting or something, maybe iam wrong but again. i think you should go for a coolant that is non rusting and has no electrical conductivity, so if any leaks happen it wont damage any equipment

Corrosion occurs only if you mix metals (aluminum and copper) in one loop. It also does not conduct electricity. It's the best, and cheapest, way to go.
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Distilled, not deionized. Deionized can cause the blocks to start releasing their ions into the water to balance the ionization?, anyway, what I have is distilled but not deionized.

Besides, that's what the gurus said :D

Distilled water only.

Just use distilled water, and throw a piece of pure silver in your reservoir. Distilled water performs the best anyway.
 
Joined
Nov 13, 2007
Messages
9,310 (1.69/day)
Location
Austin Texas
System Name Espresso Machine
Processor 13700KF @5.8/5.7 GHZ -0.020v power limited to 220WPL1
Motherboard MSI 690-I PRO
Cooling 280MM Kracken X63 w/ (fan curve based on coolant temp)
Memory 32 GB DDR5 6800 MHZ 40-40-44-90
Video Card(s) RTX 4090 FE
Storage 2x 2TB WDC SN850, 1TB Samsung 960 prr
Display(s) LG CX 48" 120hz, Gigabyte MU 32" 4k 144hz
Case SLIGER S610
Audio Device(s) Bose Solo
Power Supply Corsair SF750
Mouse Superlight wireless
Keyboard 65% mini hyperspeed wireless
Software Windows 11
wait isn't your vga block aluminum? you might want to use antifreeze, not distilled water. You need anti-corrosives if youre mixing metals, not sure if that part is aluminum of if they put ALU in the name just to scare people who watercool, but if its aluminum, you need at least an 80/20 water/antifreeze mixture.


EDIT: NVM i seewhere that piece goes now and that it does not come in contact with water at all... yes distilled water and some biocide or silver will do the trick.
 
Last edited:
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Distilled water + 999 silver is my combo.
 
Joined
May 12, 2009
Messages
5,196 (1.05/day)
System Name Dust Collector
Processor AMD Ryzen 5 3600X
Motherboard Asus B550I Aorus Pro WiFi AX
Cooling Alpenfohn Black Ridge V2 w/ Noctua NF-A9x14
Memory Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3200MHz/CL16
Video Card(s) Power Color Red Dragon RX 5700 XT
Storage Samsung EVO+ 500GB NVMe
Display(s) Dell S2721DGF
Case Dan Case A4
Power Supply Corsair SF600 Platinum
Mouse Logitech G603
Keyboard Logitech G613
Distilled water + 999 silver is my combo.

Yeah that's what I'm doing, I have a coil of silver coming in from Petra's in the next few days.
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Graah, I've been trying to set up the loop for a day.
Now everything is almost done, but the second I start leak testing, the water comes out from between the hose and the barb. (1/2" ID hose, 1/2" barbs) The hose is crazy thick, maybe the clamp is making it oval?

I'm using screwed clamps, can that be the cause?

 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (0.67/day)
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
Does the hose pop on the barbs easily? You could make a layer of teflon tape on the barbs to thicken them a bit...
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Does the hose pop on the barbs easily? You could make a layer of teflon tape on the barbs to thicken them a bit...

Not really, on some more than the others (different brands). But in the first test, it came out on the fatboy barbs, and those are really tight. I'm such a noob at this, but I just can't figure what I'm doing wrong.
 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (0.67/day)
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
Not really, on some more than the others (different brands). But in the first test, it came out on the fatboy barbs, and those are really tight. I'm such a noob at this, but I just can't figure what I'm doing wrong.

You might want to make sure whether the water comes out between hose & barb or barb & rad/
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
It comes from between the hose and barb.
 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (0.67/day)
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
Hmm, I don't have much experience with slide-on barbs and hose clamps (always used screw fittings), but you might want to get yourself some teflon tape and try it.

You can also try to tighten the clamps, or leave the clamps off if the hose is on tight enough.
 
Joined
Nov 27, 2007
Messages
28,720 (5.24/day)
Location
Miami, Florida
Processor AMD Ryzen 7 5800X3D
Motherboard ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero
Cooling Bykski Distro Plate/EK Quantum for GPU/Bykski CPU block/2x EK S360 Rads
Memory G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB (2 x 16GB) 288-Pin DDR4 3600MHz
Video Card(s) MSI Gaming Trio RTX 3090 Ti
Storage Samsung Pro 980 2TB NVMe (OS and Games) // WD Black 10TB HDD (Storage)
Display(s) Samsung 49" Ultrawide Gaming Monitor
Case Asus ROG Helios EVA Edition
Audio Device(s) Onboard Sound
Power Supply ASUS Rog Thor 1200 Certified 1200W
Software Windows 10 64 Bit Home Edition
if the clamps is making the hose go oval, remove it and just tie wrap it or something. That should fix the issue. If it leaks, then I think you might need new hoses, or some stronger hands :p
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
if the clamps is making the hose go oval, remove it and just tie wrap it or something. That should fix the issue. If it leaks, then I think you might need new hoses, or some stronger hands :p

I'm not sure that's what's happening, it was just a guess. I'll have to try it without clamps. Just worried about an even more catastrophic failure :ohwell: (said the man while drying his video card...)

Thanks for the advice guys.
 
Joined
Nov 27, 2007
Messages
28,720 (5.24/day)
Location
Miami, Florida
Processor AMD Ryzen 7 5800X3D
Motherboard ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero
Cooling Bykski Distro Plate/EK Quantum for GPU/Bykski CPU block/2x EK S360 Rads
Memory G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB (2 x 16GB) 288-Pin DDR4 3600MHz
Video Card(s) MSI Gaming Trio RTX 3090 Ti
Storage Samsung Pro 980 2TB NVMe (OS and Games) // WD Black 10TB HDD (Storage)
Display(s) Samsung 49" Ultrawide Gaming Monitor
Case Asus ROG Helios EVA Edition
Audio Device(s) Onboard Sound
Power Supply ASUS Rog Thor 1200 Certified 1200W
Software Windows 10 64 Bit Home Edition
I'm not sure that's what's happening, it was just a guess. I'll have to try it without clamps. Just worried about an even more catastrophic failure :ohwell: (said the man while drying his video card...)

Thanks for the advice guys.

Make sure to put paper towel everywhere. Or remove vid card/sound card anything that can get wet under it and just jump the PSU with pump connected. heres a how to on that.

http://www.overclock.net/faqs/96712-how-jump-start-power-supply-psu.html
 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (0.67/day)
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
Joined
Nov 27, 2007
Messages
28,720 (5.24/day)
Location
Miami, Florida
Processor AMD Ryzen 7 5800X3D
Motherboard ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero
Cooling Bykski Distro Plate/EK Quantum for GPU/Bykski CPU block/2x EK S360 Rads
Memory G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB (2 x 16GB) 288-Pin DDR4 3600MHz
Video Card(s) MSI Gaming Trio RTX 3090 Ti
Storage Samsung Pro 980 2TB NVMe (OS and Games) // WD Black 10TB HDD (Storage)
Display(s) Samsung 49" Ultrawide Gaming Monitor
Case Asus ROG Helios EVA Edition
Audio Device(s) Onboard Sound
Power Supply ASUS Rog Thor 1200 Certified 1200W
Software Windows 10 64 Bit Home Edition
When jumping the PSU, make sure you unplug everything from your motherboard. I made the mistake to leave my 8-pin power in and that cost me €200+

Thanks, I completely forgot that :(
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Make sure to put paper towel everywhere. Or remove vid card/sound card anything that can get wet under it and just jump the PSU with pump connected. heres a how to on that.

http://www.overclock.net/faqs/96712-how-jump-start-power-supply-psu.html

When jumping the PSU, make sure you unplug everything from your motherboard. I made the mistake to leave my 8-pin power in and that cost me €200+

Thanks, I'll remember that. I have nothing plugged in except the cpu and gpu, and no current going to the mobo or gpu. I'll just have to line everything up with paper and try.
 
Joined
Nov 27, 2007
Messages
28,720 (5.24/day)
Location
Miami, Florida
Processor AMD Ryzen 7 5800X3D
Motherboard ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero
Cooling Bykski Distro Plate/EK Quantum for GPU/Bykski CPU block/2x EK S360 Rads
Memory G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB (2 x 16GB) 288-Pin DDR4 3600MHz
Video Card(s) MSI Gaming Trio RTX 3090 Ti
Storage Samsung Pro 980 2TB NVMe (OS and Games) // WD Black 10TB HDD (Storage)
Display(s) Samsung 49" Ultrawide Gaming Monitor
Case Asus ROG Helios EVA Edition
Audio Device(s) Onboard Sound
Power Supply ASUS Rog Thor 1200 Certified 1200W
Software Windows 10 64 Bit Home Edition
Just leave the pump only connected. When you jump ofthe only thing that should work is the pump. This way you can leak test easily and much safer. What coolant are you using?
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Distilled water with 99.9% silver. The pump is running now, nothing is leaking but there's still a lot of air in the system.

I've been trying to turn the comp on all sides, but there's still quite lot of air.
Maybe I'm just not turning enough? I'm just a bit worried, since there are no clamps in place.
Zip-ties would work I suppose, but they're a bitch to get off.

Edit: Zip ties did the trick. Maybe tomorrow, I'll get the system running again and get some temps. It's only been three days then...
 
Last edited:
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Just a sneak preview. Loop set, just need to put in everything else.

 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
When jumping the PSU, make sure you unplug everything from your motherboard. I made the mistake to leave my 8-pin power in and that cost me €200+

Erh, I kinda forgot about this, while I was trying if the computer works after my fiddling.
Long story short, I had just the 8-pin plugged into the mobo, switched on the psu and :banghead:
Lights went out and the fuse burned :cry:. Now the real question is, did it fry the mobo and cpu?

How likely is it?

I'm an idiot, I know:banghead::banghead:
 
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (0.67/day)
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
Erh, I kinda forgot about this, while I was trying if the computer works after my fiddling.
Long story short, I had just the 8-pin plugged into the mobo, switched on the psu and :banghead:
Lights went out and the fuse burned :cry:. Now the real question is, did it fry the mobo and cpu?

How likely is it?

I'm an idiot, I know:banghead::banghead:

Does it stink of burnt electronics?
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Joined
Oct 10, 2008
Messages
3,471 (0.67/day)
System Name Acer Aspire V3-771G-53218G75Maii
Processor Core i5 3210M (2,5-3,1Ghz)
Memory 8GB DDR3 SODIMM
Video Card(s) Geforce GT650M
Storage Samsung 830 256GB - 750GB Toshiba drive
Software Windows 7 x64 Home Premium (non-acer-bloatware)
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.11/day)
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
That'll be tomorrow. Now I have to sleep if I can.
I'll keep my fingers crossed and you guys posted.
 
Top