• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

TF2 gets multi-core support

Drizzt5

New Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
612 (0.18/day)
Likes
37
System Name IcingDeath
Processor Q6600 @ 3.825ghz
Motherboard ASUS P5E X38
Cooling D-tek fuzion v2/mcw60 + mcr320-qp-res
Memory 2x2gb Ocz reapers ddr2 1066
Video Card(s) Asus 4850 800/1000
Storage 2x Segate 500gb 32mb cache in Raid0
Display(s) LG 24"
Case 3d aurora
Power Supply xion 800W
Software Windows Vista Ultimate x64
#3
Ill test this out also. Increase Imminent.
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#4
I was always under the impression it was threaded already.. I guess since L4D had it, it must not have been to hard to port it over.
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,529 (4.58/day)
Likes
3,162
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#5
lol, TF2 gets threaded. what's next, Quake gets multi-thread support?
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.06/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#6
Like it really needed multi-core support.
 
Joined
Dec 10, 2007
Messages
7,185 (1.96/day)
Likes
769
Location
Adelaide Australia
System Name Becca 2
Processor AMD A10 4600m quad core @ 2.3 ghz
Motherboard dunno
Cooling Logitech alto connect
Memory 16 Gig ddr3 1600mhz
Video Card(s) Ati HD 7660G + & 7470M
Storage 1 TB
Audio Device(s) onboard crap
Software Windows 7 Home Premium 64 bit with sp1
#8
Ahhh cool i was wondering what that update was earlier will have to give it a shot later nice find wolf.
 

Mandown

New Member
Joined
Sep 6, 2007
Messages
303 (0.08/day)
Likes
21
Location
Atlanta, GA
System Name Rusty Black Dragon <> Spider-Dragon <> Raging Theatah
Processor Phenom II X4 940BE 3.6 <> Phenom X4 9850BE 3.1 <> Phenom II X3^4 740BE 3.75
Motherboard MSI K9A2 Platinum <> MSI K9A2-CF V2 <> ASUS M4A785-M
Cooling ZEROTherm Nirvana <> 2x AC Freezer 64 pro
Memory 4Gb G-skill ripjaws @1200Mhz 5-5-5-18 <> 4Gb - G-skills 1066Mhz <> 4Gb - G-skills 1066Mhz
Video Card(s) Sapphire 4850 X2 <> HIS 3850 TurboX <> HIS 4670
Storage WD 750GB Caviar Black <> Western Digital 640GB <> 300GB Maxtor + 500GB Seagate
Display(s) Hanns-G 28" HG281D 1080p <> Acer 22" X223W <> LG 42" LCD 720p
Case Antec Twelve-Hundred <> NZXT Apollo Black <> NZXT Apollo Orange
Audio Device(s) SB Audigy-Logitech Z-5300e <> Diamond Xtreme 5.1 <> 4670 HD Audio
Power Supply Cosair 850w<> Ultra LSP 750w <> Antec 650w Trio-power
Software Windows 7 Ultimate x64
#9
Tried it out, getting almost double framerate now. was getting around 50 at its lowest in 2fort with instant spawn, now getting about 90-100 fps. Does work for me.

oh yeah settings, 4x MSAA, 16x AF no hdr, no vert sync, everything else at max settings.
 

wolf

Performance Enthusiast
Joined
May 7, 2007
Messages
5,576 (1.44/day)
Likes
864
System Name MightyX (MITX)
Processor Core i7 4770K @ 4.2ghz
Motherboard Asus Z87i-Pro
Cooling Noctua NH-L12
Memory 16gb DDR3 1600 LP
Video Card(s) Gigabyte GTX1080 G1 OC
Storage Lots of SSD's
Display(s) AOC AGON AG352QCX
Case Raven RVZ-01
Power Supply SFX 450 G
Mouse Razer Mamba Tournament Chroma
Keyboard Razer Blackwidow X Chroma
#11
Tried it out, getting almost double framerate now. was getting around 50 at its lowest in 2fort with instant spawn, now getting about 90-100 fps. Does work for me.

oh yeah settings, 4x MSAA, 16x AF no hdr, no vert sync, everything else at max settings.
same results right here on a GTX295, double min FPS, this is MAGICAL :respect:

1920x1200 16QxAA + 16xAF, all max, no vert sync.

wow, thats all i can say, i thought that horrible dip into the 50's and even 40's was due to online play, now i know my 295 wasn't being stressed before, only half stressed :)

unless its just the CPU that is unlocked... but i am sure TF2 used more than 1 core previously, and the GTX295 didn't get nearly as hot, its totally using both GPU's now i am certain.
 
Joined
Jul 30, 2007
Messages
6,560 (1.73/day)
Likes
835
System Name Vintage
Processor i7 - 3770K @ Stock
Cooling Scythe Zipang II
Memory 2x4GB Crucial DDR3
Video Card(s) MSI GTX970
Storage M4 124GB SSD// WD Black 640GB// WD Black 1TB//Samsung F3 1.5TB
Display(s) Samsung SM223BW 21.6"
Case Generic
Power Supply Corsair HX 520W
Software Windows 7
#13
I need to play TF2 more, how do you unlock things? I cant seem to find a server that allows me to?

I always play on "Lotus" server or something... or i am RUBBISH. Still fun game though.
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#14
I need to play TF2 more, how do you unlock things? I cant seem to find a server that allows me to?

I always play on "Lotus" server or something... or i am RUBBISH. Still fun game though.
You need to look at the achievements and unlock those. They are only out for a few classes tho. Medic, Heavy, Scout and Pyro.
 

haffey

New Member
Joined
Mar 17, 2009
Messages
59 (0.02/day)
Likes
4
Location
CT, USA
System Name Kevin's Desktop
Processor Q9550 @ 3.8 GHz
Motherboard Asus P5E (Rampage Formula BIOS 0803)
Cooling TRUE 120 (lapped to 10 micron)
Memory 2x2 GB Corsair Dominator DDR2 1066 MHz
Video Card(s) Radeon HD 4870 1GB (830/1000 with T-Rad2)
Storage 160 GB WD (SATA) | 2 x 250 GB Seagate (IDE) | 1 TB WD (SATA)
Display(s) Acer AL2216W 22" LCD
Case Antec Nine Hundred
Audio Device(s) Asus SupremeFX II
Power Supply OCZ StealthXStream 600W
#15
By multicore, do they mean GPU or CPU? I was under the impression that it was GPU since the option was under "Video," but the results seem to speak otherwise.
 
Joined
Aug 9, 2008
Messages
4,564 (1.34/day)
Likes
2,700
Location
Kingston, Ontario Canada
System Name My Rig | Kids Rig
Processor Core i5 3570K @ 4.0 ghz 1.15 vcore | FX 8350 @4 ghz
Motherboard EVGA Z77 FTW 1.21 BIOS |Gigabyte 990FXA UDH (rev 4.0)
Cooling CM Hyper 212 EVO R2-push/pull with 2x 120mm PWM | CM Hyper 212
Memory Mushkin Blackline 4GB x 2 1600mhz XMP profile |G. Skill 4GB x 2 DDR3 1866mhz
Video Card(s) Sapphire RX 480 8gb | Asus Strix R9 390X 8GB
Storage Kingston SSDNOW V300 120/240 GB OS & Games / 1000 GB Data | 320GB OS / 500GB Data & Games
Display(s) Samsung S24D590 24" PLS 5ms 60hz refresh with Enhanced Sync | BenQ GW2270 22" VA 5ms 60hz refresh
Case NZXT 810 Switch |Thermaltake Soprano Snow Edition
Audio Device(s) Asus Xonar DSX w/ Logitech z623 | Realtek
Power Supply EVGA SuperNOVA 750W 80+ Gold | CoolerMaster GS750M 80+ Bronze
Mouse Razer Diamondback Chroma | Tt Level 10M
Keyboard Razer Ornata Chroma w/ meka-membrane keys | MadCatz S.T.R.I.K.E. TE w/ Kailh brown
Software Windows 10 Pro | Windows 10 Pro
Benchmark Scores Thanks to Norton/Lt_JWS/Guitar for the 2nd pc parts :)
#16
Sweet...Me like! :pimp:
 

crtecha

New Member
Joined
Dec 8, 2008
Messages
2,407 (0.73/day)
Likes
204
Location
ipsay meechigan
System Name Coolin Runnings
Processor AMD X4 Phenom 9950 B.E. @ 3.3ghz
Motherboard Gigabyte GA-MA790x-DS4 BIOS Ver. F6
Cooling CM Vortex 752
Memory apacer PC6400 800mhz x 2
Video Card(s) Two ATI Radeon 4850's in xfire
Storage Seagate 7200.9 320gig+250gigx2
Display(s) Acer P191w 19' wide
Case Antec 900
Audio Device(s) onboard
Power Supply Antec Power trio 550watts
Software Windows 7 x64 Build 7100
#17
I saw tf2 updating in steam the other day. Thats good news I cant wait to get home to see how it does.
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,402 (5.82/day)
Likes
8,926
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#18
This game has such a low requirement to begin with. I wonder why they put development resources into it for multi core support. Without fraps or something I doubt the naked eye would even notice the increase.

Anyway I love Valve. I want to carry its baby.
 

Drizzt5

New Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
612 (0.18/day)
Likes
37
System Name IcingDeath
Processor Q6600 @ 3.825ghz
Motherboard ASUS P5E X38
Cooling D-tek fuzion v2/mcw60 + mcr320-qp-res
Memory 2x2gb Ocz reapers ddr2 1066
Video Card(s) Asus 4850 800/1000
Storage 2x Segate 500gb 32mb cache in Raid0
Display(s) LG 24"
Case 3d aurora
Power Supply xion 800W
Software Windows Vista Ultimate x64
#19
This game has such a low requirement to begin with. I wonder why they put development resources into it for multi core support. Without fraps or something I doubt the naked eye would even notice the increase.

Anyway I love Valve. I want to carry its baby.
The min fps for tf2 drops really low sometimes.... for me (before this update) in pubs I would go from 300fps (I keep forgetting to cap it at 121...) to 74 fps and then back up to 300.

Now with this update, It's been constantly above 130 for me... even in full pubs.

GJ valve, give cs:s some updates though plz :(, fix the ati over rendering, bad reg, add multi core for fun, ect.
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,402 (5.82/day)
Likes
8,926
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#20
The min fps for tf2 drops really low sometimes.... for me (before this update) in pubs I would go from 300fps (I keep forgetting to cap it at 121...) to 74 fps and then back up to 300.

Now with this update, It's been constantly above 130 for me... even in full pubs.

GJ valve, give cs:s some updates though plz :(, fix the ati over rendering, bad reg, add multi core for fun, ect.
:laugh: 74fps? Whats your refresh rate?
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#21
Wow, I get higher than that with a 4830. 150-220fps at 1920x1080, 8x AA 16x ASF everything MAXED with multicore rendering on.
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.15/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#22
There has been lots of problems people have been getting, some are getting lag spikes ingame after the update and even disabling doesn't fix it and some crashings. Should be a patch for that soon.

The majority seems to have it working out well though.:)
 
Last edited:

haffey

New Member
Joined
Mar 17, 2009
Messages
59 (0.02/day)
Likes
4
Location
CT, USA
System Name Kevin's Desktop
Processor Q9550 @ 3.8 GHz
Motherboard Asus P5E (Rampage Formula BIOS 0803)
Cooling TRUE 120 (lapped to 10 micron)
Memory 2x2 GB Corsair Dominator DDR2 1066 MHz
Video Card(s) Radeon HD 4870 1GB (830/1000 with T-Rad2)
Storage 160 GB WD (SATA) | 2 x 250 GB Seagate (IDE) | 1 TB WD (SATA)
Display(s) Acer AL2216W 22" LCD
Case Antec Nine Hundred
Audio Device(s) Asus SupremeFX II
Power Supply OCZ StealthXStream 600W
#23
There has been lots of problem people have been getting, some are getting lag spikes ingame after the update and even disabling doesn't fix it and some crashings. Should be a patch for that soon.
Yep, I'm getting that issue. The water thing fixes the crashes but not the lag spikes. And the water looks like crap.

Hope they get it fixed soon.
 
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#24
Those saying TF2 is so easy to run, what's the point? I'm using a HD 3300 right now, and it's hell. The multicore option REALLY improves the framerate. Same with Left 4 Dead.
 

CDdude55

Crazy 4 TPU!!!
Joined
Jul 12, 2007
Messages
8,178 (2.15/day)
Likes
1,269
Location
Virginia
System Name CDdude's Rig!
Processor AMD Athlon II X4 620
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD3
Cooling Corsair H70
Memory 8GB Corsair Vengence @1600mhz
Video Card(s) XFX HD 6970 2GB
Storage OCZ Agility 3 60GB SSD/WD Velociraptor 300GB
Display(s) ASUS VH232H 23" 1920x1080
Case Cooler Master CM690 (w/ side window)
Audio Device(s) Onboard (It sounds fine)
Power Supply Corsair 850TX
Software Windows 7 Home Premium 64bit SP1
#25
Those saying TF2 is so easy to run, what's the point? I'm using a HD 3300 right now, and it's hell. The multicore option REALLY improves the framerate. Same with Left 4 Dead.
Well the Source engine doesn't take much to run, but there is still a certain limit how far down the hardware can go for the engine to run with an acceptable framerate, making it not at all surprising that HD 3300 runs like crap, but the Source engine is real easy to run even on my 8600 GTS(can run at very high with x16AA and i get frames in the 30's-50's, but my CPU helps a whole lot :)) and even a 3850 will run it on Medium with good frames, it is easy to run, but it cant take every low end card and spit out 20-30 frames.

Glad the Patch work out for you tho as there are many that have been having problems with it.