• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

The 4800 series Driver, OCing, Cooling and Tweaking Thread

Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,875 (0.50/day)
Likes
334
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
Hi guys. I just bought a whole new rig, yay for me :toast:

Now I'm having frustrating problems with the 4870. Any game I have tried so far crashes sooner or later. Stalker is stable for 10-30mins, but others (Assassins's Creed, Flatout Ultimate Carnage, R6 Vegas, HOMM:V) crash almost immediately. This happens with both 8.7 and 8.8 beta.

All benchmarks go just fine, I even did an all night stress test with both cpu and gpu stressed. I've also tried with a Asus Top bios and it changes nothing.

I'm suspecting something to do with the drivers, since 3DMarks go through like nothing.

Also as an added weirdness, if I have my monitor attached with HDMI calble via the DVI-HDMI dongle, whenever I turn off the monitor (or windows turns it off) and power back on, Windows freezes. The mouse moves, but nothing happens, keyboard doesn't respond etc. This doesn't happen with VGA cable or without drivers. I tried searching the net, but it seems that no one else has ever had the same problem :confused:

And yes, I allready updated my monitor drivers too.

Okay, that was a long first post, phew :)
You try the fan fix or the expert tool (link on main page) for fan control,Sound`s like it overheats.
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.16/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
I really dont think its that. The load temps, especially with the Asus bios are normal compared to what others are reporting.

And when the games crash, they just crash to desktop. The whole computer doesn't. So no reboot is needed.
 
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,875 (0.50/day)
Likes
334
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
You installed fresh OS right? Sounds like either a DX10 corrupt file or the games need reinstalled.
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.16/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Yeah, A fresh install of Windows XP Pro SP3.

So how could it be DX10 problem?

And reinstalling the games doesn't help either.

Thanks anyway.
 

Gendu

New Member
Joined
Aug 19, 2008
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
i had the same problem with the crashing and artifacts in games with my Sapphire HD 4870. i dont think those 70-80degree celsius temperatures are supposed to be normal. do the fan speed fix (got mine running at 65%) to get your card running around 40-50 degrees and your problems disappear completely.
 
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,875 (0.50/day)
Likes
334
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
you should download GPU-Z and get the reading for your VRM and memio ,Sounds like your pushing the 90 -100 on them.I do own a Sapphire 4870 too.

try this http://www.techpowerup.com/downloads/1163/Gainward_Expertool_v.4.0_for_ATI.html

and this http://www.techpowerup.com/gpuz/

Also flash the Sapphire Bios back to original.I used the Top bios and my vrm readings were 20c higher then normal,Since i flashed back it is back down to normal temps.

http://www.techpowerup.com/vgabios/17171/Sapphire.HD4870.512.080609.html
 
Likes: Gendu
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.16/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
If something goes wrong, you can almost allways flash it back ;)

I already tried with the original bios too. No help.

I do use GPU-Z, I found the memio, but what do you mean by vrm? Not that into the latest terms... Last desktop gpu was 9600 Pro :)
 
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.42/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
Hi guys. I just bought a whole new rig, yay for me :toast:

Now I'm having frustrating problems with the 4870. Any game I have tried so far crashes sooner or later. Stalker is stable for 10-30mins, but others (Assassins's Creed, Flatout Ultimate Carnage, R6 Vegas, HOMM:V) crash almost immediately. This happens with both 8.7 and 8.8 beta.

All benchmarks go just fine, I even did an all night stress test with both cpu and gpu stressed. I've also tried with a Asus Top bios and it changes nothing.

I'm suspecting something to do with the drivers, since 3DMarks go through like nothing.

Also as an added weirdness, if I have my monitor attached with HDMI calble via the DVI-HDMI dongle, whenever I turn off the monitor (or windows turns it off) and power back on, Windows freezes. The mouse moves, but nothing happens, keyboard doesn't respond etc. This doesn't happen with VGA cable or without drivers. I tried searching the net, but it seems that no one else has ever had the same problem :confused:

And yes, I allready updated my monitor drivers too.

Okay, that was a long first post, phew :)
What refresh rates are you using in your games?
What refresh rate is CCC reporting Display Manager and Digital Panel)?
Do you have LCD Overdriver enabled?
Have you checked?
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.16/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
I'm using 60Hz since that is the highest VGA cable will allow me to set.

CCC reports 60Hz also. And since I have to use VGA, CCC says Monitor Properties ;)

And thus, I have no option to enable LCD Overdrive.

I did check :)

Edit: Ok, with the 8.8 betas I can now use the HDMI cable!

So, should my LCD Overdrive be on or off? (Currently off)
 
Last edited:
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.16/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Ok, So my memio temp is around 73c while gaming and vrm at about 68c.

So nowhere near the 80-100c you were talking about.

Still crashing, now with Asus TOP bios, 8.8 beta and HDMI cable.

Thanks to anyone for helping out. I just had to register here to ask around, because I read alot about other problems/tweaks on this forum.

Edit: Setting the fan speed to 50% with EXPERTool the temps were:

Gpu: 55
Memio: 66
VRM: 67
 
Last edited:

Fastmix

New Member
Joined
Aug 5, 2008
Messages
627 (0.17/day)
Likes
115
Location
The Kingdom of Heaven
Is this a coincidence or what?

My games are also crushing after a while and some after minutes like Grid but it has got a littlebit better with 8.8 beta, I too suspect is a driver issue, just be patience tomorrow the 8.8 final should be released.
 
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.16/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
Fastmix: Can you post some system specs?

Especially motherboard, gpu vendor, gpu bios&settings etc
 
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.42/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
Mine reads Display Manager and Digital Panel. Take a screen shot of your CCC and post it.
LCD Overdrive should remain off.
Change your fan speed from 50% to 35%. What are your ambient temps in your room? In your case (if possible)?

Side note:
1) Whenever you experience problems like this it's best to have your motherboard (FSB, CPU voltage, ram sub-timing, N/S bridge, etc), CPU and Ram at stock settings.
2) Uninstall your cat drivers, use driver cleaner in safe mode also use a program like registry mechanic to remove any rogue ATI commands in the registry. Reboot and re-install the Cat 8.7 then reboot again.
3) See what happens with a fresh install of Cat 8.7 using stock settings
 
Last edited:
Joined
Aug 19, 2008
Messages
567 (0.16/day)
Likes
93
Location
Finland
System Name I can't believe I bought that / HTPC
Processor i5-750 @ 3.5GHz 1.27v / P II 705e @ stock
Motherboard Asus P7P55D-E Evo / Asus M4A785D-M PRO
Cooling Corsair H100i / Air
Memory 4x2 Geil DDR3-2133 @ 1755 / 2x2 DDR2-800
Video Card(s) Asus GTX660 TI / Asus HD6670
Storage Crucial MX100 512GB + Spinpoint F1 750GB / Crucial m4 128GB + WD Green 1TB
Display(s) HP w2408h / Samsung 55" HDTV
Case CM 690 II Advanced / Silverstone GD02
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Corsair AX850 / OCZ ModXstream 500W
Software Win 7 / Win 7
I kinda have to use 8.8 betas, because of the other problem that I detailed in my first post. 8.7 crash, 8.8 doesn't. And using vga blows.

LCD Overdrive is off.

Tried fan speeds: dynamic switch/35/50/75/100% No real change.

Ambient about 26c.

Case 30-40c.

Will have to try with stock cpu&ram settings. Though they shouldn't be the problem as they are 12h orthos/prime stable.

I allways fully uninstall my drivers. And clean up. And I've tried stoc bios, asus bios, asus bios @ 750/900, 8.7, 8.8 betas and all combinations of those.

And still the same result.
 
Last edited:

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.33/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
WOOT 4K POSTS

When is the 8.8 releasing non beta?
 

Fastmix

New Member
Joined
Aug 5, 2008
Messages
627 (0.17/day)
Likes
115
Location
The Kingdom of Heaven
I have an asus a8nsli premium+ an x2 3800 @ 2.5 (10x250) 2 gig of OCZ pc 4000 and a sapphire 4870 flashed with a custom bios posted herehttp://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=929577&postcount=31.
Like I said with 8.8 it has got a littlebit better, I used to get a blue screen before now just crushes to the desktop most of the time, but other times I can play all night with no issues except for Grid that gives me a blue screen after a couple of minutes racing.

Other games that I have are Crysis, Mass effect and Need for speed most wanted.

I am pretty positive drivers are an issue especially on older motherboards.
 
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.42/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
I kinda have to use 8.8 betas, because of the other problem that I detailed in my first post. 8.7 crash, 8.8 doesn't. And using vga blows.

LCD Overdrive is off.

Tried fan speeds: dynamic switch/35/50/75/100% No real change.

Ambient about 26c.

Case 30-40c.

Will have to try with stock cpu&ram settings. Though they shouldn't be the problem as they are 12h orthos/prime stable.

I allways fully uninstall my drivers. And clean up. And I've tried stoc bios, asus bios, asus bios @ 750/900, 8.7, 8.8 betas and all combinations of those.

And still the same result.
I see now, yours is called DTV and under that is attributes. I wanted to see if you have anything checked off under attributes. Do you make sure there are no rogue commands in the registry? Using a program like registry mechanic can remove them. When was the last time you updated directx? If you haven't updated then you can do so here (to cover your bases).

As it stands at this point:
-Uninstall Cat (use driver cleaner in safe mode)
-Try to use a good registry program to remove any possible stragglers
-Install the most current directx if you haven't
-Use standard clock for the MB, CPU and Ram
and see what the outcomes is.
 
Last edited:
Joined
Feb 12, 2008
Messages
920 (0.24/day)
Likes
155
Location
Rockclimbing somewhere in Italy
Processor e6300 @ 3000, stock Volts
Motherboard msi p35 neo2-FIR
Cooling HDT-1283
Memory 2gb tracers 1066 micron d9GMH, cooled by a modded CoolIt Memory Cooler
Video Card(s) HIS 4850 ICEQ4
Storage WD Caviar 16 320gb WDAAKS + 640gb WDAAKS
Case CM RC-690 sligthly modded
Power Supply Bequiet darkpower PRO 850W (say overkill? :D)
Software kubuntu 8.10 + Windows XP, soon Windows 7 too
Last edited:
Joined
Apr 21, 2005
Messages
6,885 (1.42/day)
Likes
1,501
System Name MY PC
Processor E8400 @ 3.80Ghz > Q9650 3.60Ghz
Motherboard Maximus Formula
Cooling D5, 7/16" ID Tubing, Maze4 with Fuzion CPU WB
Memory XMS 8500C5D @ 1066MHz
Video Card(s) HD 2900 XT 858/900 to 4870 to 5870 (Keep Vreg area clean)
Storage 2
Display(s) 24"
Case P180
Audio Device(s) X-fi Plantinum
Power Supply Silencer 750
Software XP Pro SP3 to Windows 7
Benchmark Scores This varies from one driver to another.
DFI Owners take note

Possible problems with some DFI boards and the X2 video card. The reviewer believes the issue is found with the bios (in some cases).

Source
 
Joined
Sep 10, 2007
Messages
172 (0.04/day)
Likes
15
Location
Zagreb, Croatia
System Name My main PC - C2D
Processor Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan
Motherboard Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R chipset, socket 775)
Cooling Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | 250mm case fan on side | 120mm PSU fan
Memory 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5
Video Card(s) Sapphire ATi Radeon HD4890
Storage Seagate Barracuda 7200.11 250GB SATAII, 16MB cache, 7200 rpm
Display(s) Samsung SyncMaster 757DFX, 17“ CRT, max: 1920x1440 @64Hz
Case Aplus CS-188AF case with 250mm side fan
Audio Device(s) Realtek ALC889A onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers
Power Supply Chieftec 450W (GPS450AA-101A) /w 120mm fan
Software Windows XP Professional SP3 32bit / Windows 7 Beta1 64bit (dual boot)
Benchmark Scores none
Well, just wanted to tell you guys that I'll have some more measurments next few days ;)

I finaly got all I need.. :D
-
-
->> ..for measurements
-
-

-
-
->> to mount S1
-
-
->> Accelero S1, 6pin molex adapter, case & more fans
-
-
->> and the card ofcourse :)

I'll be testing a lot of variations of cooling and underclocking/undervolting, but post if you have special wishes.
Also, all current and future pictures will be here - http://photobucket.com/HD4870

(and I hope this isn't too big post just as an intro.. :D )
 

rflair

New Member
Joined
Aug 11, 2008
Messages
119 (0.03/day)
Likes
80
System Name Main PC
Processor Intel Q9550@3.83GHz
Motherboard ASUS P5K-E
Cooling Thermalright TRU120
Memory 8 GB OCZ Reaper
Video Card(s) ATI 4890@940/1100
Storage 3.5 TB
Display(s) 24" Dell, 42" Sharp Aquos
Case Antec 900
Audio Device(s) SB Audigy ZS
Power Supply PC P&C 860
Software Windows 7 SP1 x64
I have an asus a8nsli premium+ an x2 3800 @ 2.5 (10x250) 2 gig of OCZ pc 4000 and a sapphire 4870 flashed with a custom bios posted herehttp://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=929577&postcount=31.
Like I said with 8.8 it has got a littlebit better, I used to get a blue screen before now just crushes to the desktop most of the time, but other times I can play all night with no issues except for Grid that gives me a blue screen after a couple of minutes racing.

Other games that I have are Crysis, Mass effect and Need for speed most wanted.

I am pretty positive drivers are an issue especially on older motherboards.
Actually no its not, the BIOS on your motherboard is probably to old, read around many people have fixed problems you described by updating their motherboard BIOS.
 
Joined
Sep 10, 2007
Messages
172 (0.04/day)
Likes
15
Location
Zagreb, Croatia
System Name My main PC - C2D
Processor Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan
Motherboard Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R chipset, socket 775)
Cooling Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | 250mm case fan on side | 120mm PSU fan
Memory 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5
Video Card(s) Sapphire ATi Radeon HD4890
Storage Seagate Barracuda 7200.11 250GB SATAII, 16MB cache, 7200 rpm
Display(s) Samsung SyncMaster 757DFX, 17“ CRT, max: 1920x1440 @64Hz
Case Aplus CS-188AF case with 250mm side fan
Audio Device(s) Realtek ALC889A onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers
Power Supply Chieftec 450W (GPS450AA-101A) /w 120mm fan
Software Windows XP Professional SP3 32bit / Windows 7 Beta1 64bit (dual boot)
Benchmark Scores none
You're going to be very busy. Enjoy!! :D
Well, so far so good.. here is some of the first results. It is very non-scientific method, as I'm short on time (got to give back power meter and IR thermometer on monday, but maybe even before, so I want to do as much as I can today and tomorrow). I don't have any cooling in my apartment, and temps do fluctuate, so take them with a grain of salt.. I do my best to do it repeatedly and so on, but I also do NOT do things like 5 measurments of the same thing etc. I just measure, and hurry on :)
Most of the things are measured with Crysis bench as load, in XP SP3, on 1680x1050, no AA, in 3 loops. I've found that setting gives me highest power consumption as much as I've tried, so I've stuck with that.
IR thermometer runs were with 5 loops to give some time to card to heat up.. I did few measurments here, with short cooling periods, but my temps did differ about 2-3C between runs (between minimum results and max, so not that bad :p )

First volt/watt results are on a picture below (linked, would be too long for forum display)

You have all the sensor readings from GPU-Z plus measurments taken with watt-meter and multimeter. These are all with stock bios and stock cooler, only with some clock and fans variations.

With IR termometer I've so far measured only backside of the card, as stock cooler gives almost no access to other components, specialy while in case. Warmest parts were on the backside of memory chips, and that was memory chips that are placed towards the backside of the card, and closer to the PCIe slot they get warmer they are. On overclocked card on 790/1100 (to make it interesting) I get 67-70C max after 5 loops of Crysis bench as told above, depending if I've let the card cool a bit longer or not. Second warmest part is that one around the sticker, on the backside of VRMs. Those got around 75-77C, again, those closer to the PCIe slot and MBO got a bit warmer.
At the same time when I had 70C memory and 77C VRMs I had a GPUZ reading of 92-95 for VRMs :)eek:) and 76(dispio)/81,5(memio)/78(shaders).
So it's about 15-20C colder on the backside than in-chip sensors measure.

This is all for today, tomorrow I'll give you numbers with low-voltage bios, and if I am fast anough, you'll start to get results with Accelero as well.
Friday is under question, as I'm also renovating my flat, so maybe I'll be out most of the afternoon.. but you can count on at least some numbers on temperature variations with Accelero and different kinds of fans and VRM heatsinks. You can see in my picture gallery what I'll be working with, and I'll also compare cooling with AC S1 with red plate from stock cooler, and with aluminium heatsinks for memory/VRMs that you get with the S1 heatsink itself. Oh, and I haven't posted pic, I have turbo module hanging around here somewhere, so it's 3 different fans plus turbo, and also will try with dual fans.. so looots of numbers to do on friday and if I hold onto IR thermometer, than during weekend as well.

Cya ppl!
 

Fastmix

New Member
Joined
Aug 5, 2008
Messages
627 (0.17/day)
Likes
115
Location
The Kingdom of Heaven
Actually no its not, the BIOS on your motherboard is probably to old, read around many people have fixed problems you described by updating their motherboard BIOS.
I am already running the latest bios ever made for that MB, where would you like me to find a more recent one.
 
Top