• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

This is just GREAT, another problem

Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,260 (1.75/day)
Likes
3,362
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#1
System in system specs

Ok, so acouple weeks ago, my Gigabyte GA-Z68AP-D3 died, so I got this MSI board for a pretty good deal. Everything worked great for alittle while. Then one day, I went into my bios to look over my settings. I didn't change anything. When I came out of my bios and went to boot my computer into windows, my computer locked up durning the windows boot phase when the 4 colored logo is on screen. I tried a few reboots, went back into my bios and set everything to default, still the samething. So I thought "Great, my windows install is corrupted, reformat time." This morning I went to start the reformat. Set my disk drive as the boot devise, put in my windows disk and went to boot from my disk. Windows loaded the files to reload windows, but when the 4 colored logo screen came up, my computer locked again. Just like when I tried to boot my current windows install, but this time it was booting from my windows disk. WTF?

Is my hard drive bad? Or is there something else that could be causing this? PSU is brand new. Motherboard came from a very repretable seller(90-0 heatware evals and very known here on TPU). CPU was bought new last November.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#2
DO you have another hard drive to use? Also check your ram timings and voltages, I have noticed Z68 boards get my voltages and timing off on auto.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,260 (1.75/day)
Likes
3,362
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#3
no extra hard drive at the moment. I'll check my RAM setting now, but I can say before this problem, my RAM was running at it's stock settings(DDR3 1600 9/9/9/24)
 

NAVI_Z

New Member
Joined
Aug 7, 2010
Messages
253 (0.09/day)
Likes
36
System Name Gamer Rig
Processor AMD Phenom II X4 965 BE
Motherboard ASUS M4A78T-E
Cooling Corsair H-50 cpu cooler.Kingston Hyper X ram cooler
Memory Corsair Dominator DDR3 1600
Video Card(s) XFX HD 5870 XXX Edition
Storage WD Velociraptor 300gig ; SAmsung Spinpoint 250gig
Display(s) Samsung SyncMaster 2494 24 inch full 1080p
Case NZXT TEMPEST AIRFLOW KING
Audio Device(s) none
Power Supply Kingwin 800w modular
Software Win 7 Ultimate 64 bit
#4
try resetting the cmos. do the jumper thing or battery thing or both. :)
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#5
Yea for some reason both Z68 I have had auto'ed my ram to 1600Mhz 11-11-11-38 1.35V and it would NOT load windows unless I used XMS or manually set them.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,260 (1.75/day)
Likes
3,362
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#6
RAM is running at stock settings


In bios, my RAM is listed as running at 1614mhz 9/9/9/24 2 command rate 1.504 volts
 
Last edited:

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#7
Download this and burn it to a CD and boot with it. It has many testing features and mini windows so if you are stable with this then it has to be HDD related.

Hiren's Boot CD
 
Joined
Jul 24, 2007
Messages
193 (0.05/day)
Likes
37
#8
Also, make sure you have all USB devices disconnected except you keyboard only. It might be that you have a bad or conflicting USB device.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,260 (1.75/day)
Likes
3,362
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
Joined
Nov 13, 2007
Messages
6,139 (1.67/day)
Likes
1,635
Location
Austin Texas
System Name silen8
Processor Intel i7 7820X Delidded @ 4.64Ghz / 3.1Ghz Mesh
Motherboard MSI X299 Tomahawk
Cooling 240mm Corsair H105 Intake
Memory 32 GB Quad 3434Mhz DDR4 15-16-16-38-300-1T
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 Ti Gaming
Storage 1Tb Samsung 960 Pro m2, 1TB Samsung 850 Pro SSD
Display(s) Dell 24" 2560x1440 144hz, G-Sync @ 165Hz
Case NZXT S340 Elite Black
Audio Device(s) Arctis 7
Power Supply FSP HydroG 750W
Mouse zowie ec-2
Keyboard corsair k65 tenkeyless
Software Windows 10 64 Bit
Benchmark Scores Cb: 2103 Multi, 209 Single, 10450 Timespy - 10150 GPU/11900 CPU, superpi 1M - 7.71s
#10
check your sata cable. I had this problem exactly, and it ended up being a loose cable.
 
Joined
Jun 12, 2007
Messages
4,815 (1.26/day)
Likes
639
Location
Wangas, New Zealand
System Name Darth Obsidious
Processor Intel i5 2500K
Motherboard ASUS P8Z68-V/Gen3
Cooling Cooler Master Hyper 212+ in Push Pull
Memory 2X4GB Corsair Vengeance DDR3 1600
Video Card(s) ASUS R9 270x TOP
Storage 128GB Samsung 830 SSD, 1TB WD Black, 2TB WD Green
Display(s) LG IPS234V-PN
Case Corsair Obsidian 650D
Audio Device(s) Infrasonic Quartet
Power Supply Corsair HX650w
Software Windows 7 64bit and Windows XP Home
Benchmark Scores 2cm mark on bench with a razor blade.
#11
Try unplugging your DVD drive and restarting.
 
Joined
Mar 19, 2012
Messages
377 (0.18/day)
Likes
35
Location
Rizal, Philippines
System Name Poor Man's Build
Processor Intel i7 3960X 4.9Ghz Sandy Bridge E
Motherboard MSi X79A-GD65 8D
Cooling XSPC 240mm and 360MM (External) Rad
Memory 64Gb Corsair Dominator Platinum
Video Card(s) EVGA GTX770 SC ACX SLI (non water cooled yet)
Storage Intel 520 240GB SSD x2 /x2 WD Caviar Black 3TB 7200RPM 64MB Cache
Display(s) ASUS 27" 2560X1440 x3
Case Corsair 900D (upgraded from my lvl 10 gt and 600T)
Audio Device(s) Asus Xonar Essence STX
Power Supply Corsair AX1200i 80PLUS Platinum
Software Windows 7 Ultimate (FPP)
#12
I'm curious to how this get's fixed, any more update?

It would be bad if it was a bad mobo, since you would most likely have no where to put your other stuff while waiting for rma
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,260 (1.75/day)
Likes
3,362
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#13
Sorry guys, got called into work. I'm going to try the suggestions now, starting with the easiest, SATA wires.

I wouldn't be totally ass out Cotton, I have my little Toshiba Satellite.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,260 (1.75/day)
Likes
3,362
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#14
Ok, so I have no idea what was wrong, but it's running now. I was in the middle of trying my sticks of RAM individually and finally my computer decided to run chkdsk. I didn't see any errors in the returns, but after the chkdsk ran and it rebooted my computer, windows booted up.
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
3,051 (1.28/day)
Likes
1,274
System Name The SwagMachine / The Sister
Processor Core i5 3570K @5.2ghz 1.3V/ 1100T
Motherboard ASUS P8Z77-V / ASUS M5A99X EVO
Cooling Phanteks PH TC14PE / Corsair H40
Memory M379B5273DH0-YK0 2X4GB + PVI316G213C1QK 2X4GB / 2x4GB Patriot 2133
Video Card(s) PNY 780Ti /Windforce 7950
Storage 2xSamsung 840 EVO 250gb+WD10EZEX + WD30EZRX/ 1x WD1500 Black
Display(s) AOC Q2963PM+Acer S200HL / Acer S200L+ LG 22LD350
Case Fractal Define R4 / NZXT Trinity
Audio Device(s) Asus Xonar DG / Asus Xonar DG
Power Supply Seasonic 750X / ROSEWILL RG630-S12 630W R
Mouse Razer Deathadder Chroma / Roccat Kone+
Keyboard Razer Blackwidow 2013 Stealth / Roccat Isku
Software Windows 8.1 Pro / Windows 7 Ultimate
Benchmark Scores one time I scored a 3 on 3dmark 11
#15
Ok, so I have no idea what was wrong, but it's running now. I was in the middle of trying my sticks of RAM individually and finally my computer decided to run chkdsk. I didn't see any errors in the returns, but after the chkdsk ran and it rebooted my computer, windows booted up.
I guess it was the Sata cable then? Back up everything you need just in case it happens again.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#16
Ok, so I have no idea what was wrong, but it's running now. I was in the middle of trying my sticks of RAM individually and finally my computer decided to run chkdsk. I didn't see any errors in the returns, but after the chkdsk ran and it rebooted my computer, windows booted up.
Maybe something loose and it got corrected while you were in there, It happens! I had the same issue with my Bgears case would no boot up my motherboard with the power button so I was having to short the power leads then one day it decided to start working again.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,260 (1.75/day)
Likes
3,362
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#17
it didn't boot after trying the wires, it wasn't until the chkdsk ran that it started working. I'm guessing it was something that chkdsk found and fixed and I just missed it in the error report. I only had a couple secs to read the last part of the error report before my system rebooted.

So far, so good-