• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Transfer file from rig to rig

Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#1
Hey guys.

iam wondering if there is a better and much quicker way to transfer large files from my system to my brothers system? Iam talking about 10gigs of data. Instead of using the net to transfer the stuff...it would take way to long!

What do I need in order to be able to do that??? Would there be some sort of cable I coudl buy that can be connected to my system and my brothers system and we could transfer files that way???? thanks.
 
Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#3
Thanks Ghost!

Can you give me a little info about the Crossover ethernet cable?? I know nothing about these! how do they work?
 

kwchang007

New Member
Joined
Jan 27, 2007
Messages
3,962 (1.00/day)
Likes
184
Location
Severn, MD, USA.
Processor C2D T7200@2 ghz vcore: .9875
Motherboard generic laptop board
Cooling fan control and antec notebook cooler
Memory 2 GBs@ 533 mhz ddr2
Video Card(s) x1400 mobile, overclocked: 526mhz core/ 882mhz ddr
Storage 120 GB@ 5400 rpm fujitsu
Display(s) 15.4" 1440x900
Audio Device(s) integrated
Software vista 32 bit home premium
#4
Thanks Ghost!

Can you give me a little info about the Crossover ethernet cable?? I know nothing about these! how do they work?
It's an ethernet cable that you plug into both computers and then share the files you wanna move and copy and paste. Just make sure it's crossover and not just straight.
 
Joined
Jul 17, 2005
Messages
461 (0.10/day)
Likes
45
Location
Peterborough, UK
Processor Intel Pentium Dual Core E2160
Motherboard ASUS P5E3 Deluxe
Cooling Akasa EVO 120
Memory 2 x 1Gb OCZ Gold DDR3 1066Mhz 6,6,6,18
Video Card(s) GeCube ATi X1950Pro 512Mb PCIe (Accelro X2)
Storage Samsung 320Gb SATA2
Display(s) Samsung SM206BW 20" Widescreen TFT 1680x1050
Case Coolermaster Centurion 532
Audio Device(s) On board AC'97
Power Supply Hiper Type-R 580W
Software Windows Vista Home Premium
Benchmark Scores See my OC Blog @ http://www.rowan-house.net/
#5
I'd go for the physically transfer the hard drive, then copy data. Finally returning the drive to where it came. This is the faster transfer rate.
 
Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#6
Thats true but I could'nt be bothered doing that :p
I prefer the ethernet way! I guess I will have to check for one and perhaps buy it :p thanks for the advice.
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Staff member
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (3.48/day)
Likes
5,524
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
Processor Intel Core 2 Quad QX9650 Extreme @ 3.0 GHz
Motherboard Asus Rampage Formula
Cooling ZeroTherm Nirvana NV120 Premium
Memory 8GB (4 x 2GB) Corsair Dominator PC2-8500
Video Card(s) 2 x Sapphire Radeon HD6970
Storage 2 x Seagate Barracuda 320GB in RAID 0
Display(s) Dell 3007WFP 30" LCD (2560 x 1600)
Case Thermaltake Armor w/ 250mm Side Fan
Audio Device(s) SupremeFX 8ch Audio
Power Supply Thermaltake Toughpower 750W Modular
Software Win8 Pro x64 / Cat 12.10
#7
Xover cables can be a pain in the butt to get working on some systems.
I would just get a small External USB drive and copy the data to it, and then to the remote system.
You can get a 100GB USB drive for less than $100. They are not super fast, but after you are done you have another place to store anything you want to backup also.
 
Joined
Jul 19, 2007
Messages
7,043 (1.85/day)
Likes
863
Location
Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
System Name УльтраФиолет
Processor Intel Kentsfield Q9650 @ 3.8GHz (4.2GHz highest achieved)
Motherboard ASUS P5E3 Deluxe/WiFi; X38 NSB, ICH9R SSB
Cooling Delta V3 block, XPSC res, 120x3 rad, ST 1/2" pump - 10 fans, SYSTRIN HDD cooler, Antec HDD cooler
Memory Dual channel 8GB OCZ Platinum DDR3 @ 1800MHz @ 7-7-7-20 1T
Video Card(s) Quadfire: (2) Sapphire HD5970
Storage (2) WD VelociRaptor 300GB SATA-300; WD 320GB SATA-300; WD 200GB UATA + WD 160GB UATA
Display(s) Samsung Syncmaster T240 24" (16:10)
Case Cooler Master Stacker 830
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium Fatal1ty Pro PCI-E x1
Power Supply Kingwin Mach1 1200W modular
Software Windows XP Home SP3; Vista Ultimate x64 SP2
Benchmark Scores 3m06: 20270 here: http://hwbot.org/user.do?userId=12313
#8
IIRC, (someone please correct me if I'm wrong on this one, I can't remember if this could damage your system) you can use a firewire cable if both rigs have a firewire connector - either on the mobo or through a front panel connector.

As far as I know, though, a USB connection will not work, and could potentially damage one or both motherboards.
 
Joined
Feb 15, 2007
Messages
1,925 (0.49/day)
Likes
274
Processor Intel C2D E8500 @ 4.25GHz (1.36V)
Motherboard Gigabyte GA-X38-DQ6
Cooling (Temporary) Tuniq Tower 120
Memory 2GB Transcend aXeram 1200+
Video Card(s) HIS HD3870 CF Volt modded
Storage 3 Seagate 320Gb Barracuda in an Intel Matrix Raid array
Display(s) Sony GDM-FW900 24" Widescreen CRT (a.k.a "The Shiznotch")
Case Ultra Aluminus Full Tower
Audio Device(s) onboard Intel HD audio
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 750
Software XP MCE + Vista (HP) dual-boot
#9
Or if you had two regular ethernet cables and a router, you could share that way/
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Staff member
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (3.48/day)
Likes
5,524
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
Processor Intel Core 2 Quad QX9650 Extreme @ 3.0 GHz
Motherboard Asus Rampage Formula
Cooling ZeroTherm Nirvana NV120 Premium
Memory 8GB (4 x 2GB) Corsair Dominator PC2-8500
Video Card(s) 2 x Sapphire Radeon HD6970
Storage 2 x Seagate Barracuda 320GB in RAID 0
Display(s) Dell 3007WFP 30" LCD (2560 x 1600)
Case Thermaltake Armor w/ 250mm Side Fan
Audio Device(s) SupremeFX 8ch Audio
Power Supply Thermaltake Toughpower 750W Modular
Software Win8 Pro x64 / Cat 12.10
#10
Yes, you can do a firewire connection. just remember to get the firewire patch for XP (if you are using XP) or it will run at S100 (the slowest firewire speed).

In order to make all firewire devices work with XP out of the box, microsoft chose to set the default firewire speed at S100 so everthing would work. This, of course, hamstrung anyone with S200 - S800. There is a patch available to fix this, and yes firewire 800 is screaming fast. I am not sure if they ever included it in a regular update, but I don't think so.
 
Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#11
I think we will just hook up both HDD together and transfer the data that way.
Saves money and its easy enough to do :p
 

Namslas90

New Member
Joined
Aug 27, 2006
Messages
4,846 (1.17/day)
Likes
535
Location
Earth
Processor AMD PII 940
Motherboard Biostar TA790GXB3
Cooling Custom Air
Memory 4GB G.SKILL (2x2)
Video Card(s) ASUS Radeon HD 5970
Storage 2X32GB ST SSd R0 + WD500GB storage
Display(s) Asus 22" Widescreen
Case Thermaltake V9 BE
Power Supply PCP&C 750 Silencer
#12
You can also use a USB easy tranfer cable, Mine cost $20. They also come labled as Vista Transfer cables but cost around $60.

The easiest/cheapest way is to just install the HDD into another rig and transfer the files directly. Caution, if the rig you put it in is a HP/Compact (some other OEM"S also), the system may adopt the HDD and convert it to the HP/compact boot manager system. this may give you some trouble when returning it to your rig due to changes in the MBR.

:toast:
 
Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#13
hmmmm...i really dont have any more cash to spare!! i am forced to use the hdd :(
 
Joined
Apr 2, 2007
Messages
2,807 (0.72/day)
Likes
230
Location
US
Processor Intel Q9400
Motherboard asus p5q-pro
Cooling Ultra120
Memory 6GB ddr2
Video Card(s) NVS 290
Storage 3TB + 1.5TB
Display(s) Samsung F2380
Case Silverstone Fortress FT02B
Audio Device(s) Creative X-Fi
Power Supply 750W PC P&C
Software win 7 ultimate 64bit
#14
I'm using cable, you can also play lan with it
we also have wifi set up, but lan transfers MUCH faster if you got a good ethernet cable
 
Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#15
If I had the spare cash..I would go for it :p

Perhaps in the near future :D
 

panchoman

Sold my stars!
Joined
Jul 16, 2007
Messages
9,595 (2.52/day)
Likes
1,148
Processor Amd Athlon X2 4600+ Windsor(90nm) EE(65W) @2.9-3.0 @1.45
Motherboard Biostar Tforce [Nvidia] 550
Cooling Thermaltake Blue Orb-- bunch of other fans here and there....
Memory 2 gigs (2x1gb) of patriot ddr2 800 @ 4-4-4-12-2t
Video Card(s) Sapphire X1950pro Pci-E x16 @stock@stock on stock
Storage Seagate 7200.11 250gb Drive, WD raptors (30/40) in Raid 0
Display(s) ANCIENT 15" sony lcd, bought it when it was like 500 bucks
Case Apevia X-plorer blue/black
Audio Device(s) Onboard- Why get an sound card when you can hum??
Power Supply Antec NeoHe 550-manufactured by seasonic -replacement to the discontinued smart power series
Software Windows XP pro SP2 -- vista is still crap
#16
if you've got a router, you can set up a vpm network via the router between the two comps or set up filezilla and make one the client, the other the server and transfer files that way.
 
Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#17
Yes we do have a router. what is a vpm network????? and how can I do this?