• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Triple Channel DIMMs don't work.

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#1
I got my new computer yesterday and assembled it, but it won't boot with 3 DIMMs. It will boot fine with 1 DIMM, but not with 2 DIMMs(dual channel doesn't work with i7 920) or 3 DIMMS. Please help!

CPU: i7-920 D0
Motherboard: Gigabyte GA-EX58-UD5
Memory: Corsair Dominator DDR3-1600 7-7-7-20 3x2Gb
Graphics Card: Gigabyte HD5850
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.32/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#2
have you tried 1 stick at a time? testing each dimm to make sure there not defective?
 
Joined
Jul 18, 2008
Messages
2,866 (0.83/day)
Likes
697
Location
South Carolina
System Name KILLER
Processor Intel Core i7 4770K
Motherboard MSI Z87 G45 Gaming
Cooling Water Cooling
Memory 2x4GB Gskill 2400mhz
Video Card(s) EVGA GTX 780TI
Storage SSD Kingston 240GB
Display(s) 24" Asus 144hz
Case Cooler Master HAF
Audio Device(s) X-Fi Platinum
Power Supply Antec 1200 Watt Modular
Software Windows 7 64 Bit
Benchmark Scores 3DMark Vantage 51342
#3
Go into bios and make sure you set voltage and timings to correct specs listed for your ram
Also try increasing the voltage by .5 if its rated at 1.65 try 1.7
Also try increasing north bridge voltage .5 it may need a little more juice to run all 3 sticks
Or could be a bad stick as suggested above.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,573 (2.59/day)
Likes
5,976
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#4
It's Gigabyte. It has to fail. Joke aside, have you sticked them in the right slots?
Because most of X58 mobos don't use 1-2 and 1-3-5 DIMM placement, but they use 2-4 and 2-4-6.

Use this config for triple channel:

DIMM1 - NONE
DIMM2 - 2GB
DIMM3 - NONE
DIMM4 - 2GB
DIMM5 - NONE
DIMM6 - 2GB

or this for dual channel:

DIMM1 - NONE
DIMM2 - 2GB
DIMM3 - NONE
DIMM4 - 2GB
DIMM5 - NONE
DIMM6 - NONE
 

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#5
Yes, all the DIMMs work separately... And I placed them in the right slots as well..
I'll try juicing up the voltage, thx.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,573 (2.59/day)
Likes
5,976
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#6
It should work with stock voltage, so no need to increase voltage.
 

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#7
Yeah, voltage doesn't do a thing... What's the problem man? It really sucks...
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.32/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#8
Yeah, voltage doesn't do a thing... What's the problem man? It really sucks...
have you tested all 3 dimms separate? tried different slots? maybe clear CMOS
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.32/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#10
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,573 (2.59/day)
Likes
5,976
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#11
Maybe it's just RAM. Try changing each stick in the slot that worked for single channel. Do they all work?
 

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#12
Yes, they all work... Just tried them all 1 by 1 again. This is really pissing me off. Also, when I start the computer with 3 DIMMs the debug LED says B8 and then after a while stays at BF. Anyone know what this means?
 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
3,779 (1.13/day)
Likes
567
Location
Latin America, Uruguay
System Name The Lizard v2.4
Processor Intel Celeron G1840 (for the time being
Motherboard Gigabyte GA-H81-S2PH
Cooling Intel Stock Fan
Memory 16GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) MSI Gaming GTX 750Ti (For the time being)
Storage 500GB Samsung F1, 160GB Maxtor "Older than god"
Display(s) AOC 28' LCD
Case Coolermaster N200
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec VP500P
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores No crashes in the last 24 minutes.
#13
look in google what the codes means. imo you shouldnt RMA the ram but the mainboard. Its probably a bad northbridge that u have in there
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.32/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#14
update your bios to the latest when you get it to boot with the 1 stick of ram.
 

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#15
How do I update the BIOS? I tried putting the F7 bios on a USB key, but it didn't detect it. I googled the code. No result.
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.32/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#16

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#17
I was trying the Q-Flash, but it doesn't detect the .exe. How do i use Q-Flash? The computer doesn't have Windows installed.
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.32/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#18
I was trying the Q-Flash, but it doesn't detect the .exe. How do i use Q-Flash? The computer doesn't have Windows installed.
that is the problem right there you don't use a .exe file. Zip the file(the .exe) and upload the file i will get you the file needed from it.
or just link me to where you downloaded it and i will get it from there
 

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#19
Thanks, but I have another computer at home with windows... Why don't they just upload the flash?
 
Joined
Nov 1, 2008
Messages
103 (0.03/day)
Likes
13
Location
Herndon,Va
System Name home build
Processor Core I7-3770K
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 th
Cooling Corsair H100i
Memory 4x8gb Corsair Vengeance DDR3-1600
Video Card(s) Gigabyte 770GTX with 2gb
Storage 1tb + 1 120gb Sandisk Extreme ssd
Display(s) LG Ultrawide 29 inch monitor
Case Corsair Carbide 400R
Audio Device(s) on board
Power Supply Cooler Master 750 watt
Software Win 8 Pro 64bit
#20
did you unzip the bios you downloaded?
 

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#21
Yes and flashed it, and it still doesn't work... What is the problem with this motherboard!
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,573 (2.59/day)
Likes
5,976
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#22
Do you know anyone else with X58 mobo? Carry your 3 sticks there and try in his rig. If they work there (all 3 at once), it's time to change your mobo.
 

mizzl

New Member
Joined
Oct 25, 2009
Messages
51 (0.02/day)
Likes
0
#23
I don't know anyone in my vicinity even in the slightest interested in computers or anything so no, I have no testing mobo..
 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
3,779 (1.13/day)
Likes
567
Location
Latin America, Uruguay
System Name The Lizard v2.4
Processor Intel Celeron G1840 (for the time being
Motherboard Gigabyte GA-H81-S2PH
Cooling Intel Stock Fan
Memory 16GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) MSI Gaming GTX 750Ti (For the time being)
Storage 500GB Samsung F1, 160GB Maxtor "Older than god"
Display(s) AOC 28' LCD
Case Coolermaster N200
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec VP500P
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores No crashes in the last 24 minutes.
#24
do what i said. RMA the mobo. is probably that.