• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Triple/Dual Channel Kit questions

Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.64/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#1
Would it be alright to use two of the 2gb sticks from a 6gb(2gbx3) kit on a dual channel board? Would any problems arise, or would it work fine?
 

MKmods

Case Mod Guru
Joined
Feb 26, 2008
Messages
5,697 (1.59/day)
Likes
1,735
Location
Nevada
System Name Crossflow III
Processor AMD 965 (4.04Ghz)
Motherboard Asus Crosshair III
Cooling Air
Memory 4 gigs Mushkin 7-7-7-20@1T
Video Card(s) single 9800GT
Storage Raptor 150's in Raid0
Display(s) LG Flatron 24"
Case Custom
Audio Device(s) AuzenTech X-Raider W/OP637
Power Supply Custom modded Corsair 750HX
Software Win 7 64/Solaris Utility
Benchmark Scores 3DMark06--21963 so far
#2
Ive done it a few times, the only prob is the wasted third stick.
(I did it with the Crucial 3 X 1gig sticks and the OCZ 3X 2 gig sticks)

Does the dual channel mobo have the voltages that the memory spec lists?
 

HolyCow02

New Member
Joined
Jun 8, 2008
Messages
1,638 (0.47/day)
Likes
109
Location
New York
System Name Shredder
Processor Phenom II 955 @stock (for the time being)
Motherboard MSI 790FX-GD70
Cooling Noctua U12P
Memory 8 GB muskin DDR3 1600 @ 7-7-6-18
Video Card(s) 2x Sapphire 4870 1GB
Storage 64 GB Super Talent UltraDrive SSD | 2 x WD Caviar Black 500GB in RAID1
Display(s) Samsung 22" 2ms GTG
Case Thermaltake Spedo Advanced Package
Power Supply Corsair HX1000
Software Vista Business 64-bit
#3
Why not just get a dual channel kit? Most companies have dual and triple channel kits of the same type of RAM
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
15,006 (4.03/day)
Likes
2,940
Location
In a library somewhere on this earth
System Name Haru
Processor i7 3770k @ 4.5ghz
Motherboard Biostar Tz77xme4
Cooling Koolance C370si loop
Memory 8gb G. Skill Trident X 2400mhz at 10-11-11-28
Video Card(s) XFX Double D 7950 / Zotac 620 for physx
Storage Samsung 830 128gb (os)Muskin Chronos 120gb, Pyro 120gb
Display(s) Viewsonic VX2450WM-LED 24" & Hanns G 28"
Case Cooler Master Cosmos II
Audio Device(s) Auzentech X-fi Forte 7.1 Opamp modded
Power Supply Silverstone Strider Plus 1000w pp05 cables
Software Win7 Pro64
Benchmark Scores i5 750 4.62ghz pi runs // Evga FTW p55
#4
Why not just get a dual channel kit? Most companies have dual and triple channel kits of the same type of RAM
Well, here is a way to look at it....

Duel Channel ram, tighter timings at higher volts,
Tri Channel ram is looser timings at lower volts.


My Gskill Trident 2000mhz ram is running at 2000mhz right now at 1.65v NOT no 2.1 volts heating things up!


If you can get a kit that can still do that same mhz at less then 2.1v and tight... Then why the heck not?


SS Tri-Channel ram In Duel Channel

 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,261 (1.67/day)
Likes
1,451
Location
Marietta, GA USA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 3.9 GHz (all cores)
Motherboard ASRock TaiChi X370
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 2933 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia EVGA GeForce GTX 1070 SC 8 GB
Storage WD M.2 1TB SSD :: 4 TB RAID 1 Array of 2 drives
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case NZXT H630
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
#5
because as the man stated, the exact same ram is most likely offered in a Dual channeled kit. In your case, it is. Since you are not using the extra stick, why pay for it?

G.Skills Trident Dual channeled kit
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
15,006 (4.03/day)
Likes
2,940
Location
In a library somewhere on this earth
System Name Haru
Processor i7 3770k @ 4.5ghz
Motherboard Biostar Tz77xme4
Cooling Koolance C370si loop
Memory 8gb G. Skill Trident X 2400mhz at 10-11-11-28
Video Card(s) XFX Double D 7950 / Zotac 620 for physx
Storage Samsung 830 128gb (os)Muskin Chronos 120gb, Pyro 120gb
Display(s) Viewsonic VX2450WM-LED 24" & Hanns G 28"
Case Cooler Master Cosmos II
Audio Device(s) Auzentech X-fi Forte 7.1 Opamp modded
Power Supply Silverstone Strider Plus 1000w pp05 cables
Software Win7 Pro64
Benchmark Scores i5 750 4.62ghz pi runs // Evga FTW p55
#6
because as the man stated, the exact same ram is most likely offered in a Dual channeled kit. In your case, it is. Since you are not using the extra stick, why pay for it?

G.Skills Trident Dual channeled kit
And here is a better thing to show at you. If you know a thing about ocing you will see.

http://www.newegg.com/Product/Produ...mpareItemList=N82E16820231233,N82E16820231240

Two same sticks of Gskill ram. ran at the same timings.. The only difference is that tri-channel ram is set for LESSER volts.. So, if your a person that look at volts for what is what, then you would see that Tri-Channel is the way to go. Why go for a kit that is set at higher volts, to where your going to oc the ram, and then tighten it? What happens when your start to oc the ram? (duel-channel)You gotta raise the volts while hoping they don't fry... Where as the Tri-Channel, you can get teh same effect, yet you can start at lowered Voltage..


Also, you linked me to 1600mhz ram... I got this kit of ram...


I seem that I can't even find the 2x2gb sticks of Trident in the 2000mhz list of what Gskill has..
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,261 (1.67/day)
Likes
1,451
Location
Marietta, GA USA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 3.9 GHz (all cores)
Motherboard ASRock TaiChi X370
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 2933 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia EVGA GeForce GTX 1070 SC 8 GB
Storage WD M.2 1TB SSD :: 4 TB RAID 1 Array of 2 drives
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case NZXT H630
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
#7
Not sure why so hostile towards me, but it that case you are correct. I was merely repeating what was stated early. Often times, such as the kit I posted since he said it was Trident, you can find a Dual Channeled kit of the exact same RAM, voltage and all.

Here is the list you wanted. Please note they have 2 versions of the DDR3 2000 Mhz Tridents. The newest versions have tighter timing.

All Trident
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
15,006 (4.03/day)
Likes
2,940
Location
In a library somewhere on this earth
System Name Haru
Processor i7 3770k @ 4.5ghz
Motherboard Biostar Tz77xme4
Cooling Koolance C370si loop
Memory 8gb G. Skill Trident X 2400mhz at 10-11-11-28
Video Card(s) XFX Double D 7950 / Zotac 620 for physx
Storage Samsung 830 128gb (os)Muskin Chronos 120gb, Pyro 120gb
Display(s) Viewsonic VX2450WM-LED 24" & Hanns G 28"
Case Cooler Master Cosmos II
Audio Device(s) Auzentech X-fi Forte 7.1 Opamp modded
Power Supply Silverstone Strider Plus 1000w pp05 cables
Software Win7 Pro64
Benchmark Scores i5 750 4.62ghz pi runs // Evga FTW p55
#8
Not sure why so hostile towards me, but it that case you are correct. I was merely repeating what was stated early. Often times, such as the kit I posted since he said it was Trident, you can find a Dual Channeled kit of the exact same RAM, voltage and all.

Here is the list you wanted. Please note they have 2 versions of the DDR3 2000 Mhz Tridents. The newest versions have tighter timing.

All Trident
First off. I'm not being hostile at all towards you. There can be more ways I could of stated the last message to go more after ya. Trust me.. More.

Now, for the list. Yes, there is a few kits there that offer both the tri-channel & duel-channel in both variants. Your right on the fact that they do sport the same voltage, but I love the fact you say, "Please Note that they have 2 versions..." While looking at the link, I really must be going blind.







Even G Skill's site States that there is onle 1 kit of 2000mhz


Shadowfold was probably asking for the fact his dad has the Rampage 3, so he was going to use a stick oh his ram to test on his CH3..


Yes, holycow was stating a good point on the fact that their now coming out with the lower voltage ram, for their DD3 Duel channel kits.. Yes, if you still have the duel channel, it would be a CHEAPER choice to go with the Duel channel.. But, here is something to look at. Besides the fact that with a Tri-channel kit works with i7 only, having that extra stick can help you out. You got that extra stick of ram that will help you if one stick goes dud... or, you just got a new board, got a processor that can run it, but only one stick... No money to get the ram.. Pop it in, and there you go till you got the money for the kit. Ram that will allow you to install the os, and work around enough to test it.. While the other computer is on.. So no swapping.


Holycow, LaughingMan, I wasn't going after you. No reason to go after you on this topic.. Or any..
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,261 (1.67/day)
Likes
1,451
Location
Marietta, GA USA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 3.9 GHz (all cores)
Motherboard ASRock TaiChi X370
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 2933 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia EVGA GeForce GTX 1070 SC 8 GB
Storage WD M.2 1TB SSD :: 4 TB RAID 1 Array of 2 drives
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case NZXT H630
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
#9
Sorry, my bad. Guess I failed in my observation and research on this one.
 
Joined
Oct 7, 2007
Messages
15,006 (4.03/day)
Likes
2,940
Location
In a library somewhere on this earth
System Name Haru
Processor i7 3770k @ 4.5ghz
Motherboard Biostar Tz77xme4
Cooling Koolance C370si loop
Memory 8gb G. Skill Trident X 2400mhz at 10-11-11-28
Video Card(s) XFX Double D 7950 / Zotac 620 for physx
Storage Samsung 830 128gb (os)Muskin Chronos 120gb, Pyro 120gb
Display(s) Viewsonic VX2450WM-LED 24" & Hanns G 28"
Case Cooler Master Cosmos II
Audio Device(s) Auzentech X-fi Forte 7.1 Opamp modded
Power Supply Silverstone Strider Plus 1000w pp05 cables
Software Win7 Pro64
Benchmark Scores i5 750 4.62ghz pi runs // Evga FTW p55
#10
Sorry, my bad. Guess I failed in my observation and research on this one.
Bro, it's all good. We have that happen.. I've just bought a Pump top to a DDC pump, while I have a D5... :roll: Dumbass I was doing that.. But, hey.. It happens and we move on to know more from our fallies..

:toast:
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,558
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#11
the lower voltages have nothing to do with them being a triple channel kit at all.


The reason thats happening is that the older kits are dual channel, for AM3/775 - and there was no voltage limit.


now with i7, there is a 1.65v limit - and thats a big no no to use higher. They're just making sure they dont release the triple channel kits that will kill i7.

You can always grab a dual channel kit (With its higher voltages and better timings) loosen the timings and lower the voltages - if they're from the same manufacturer, odds are its the same ram.
 
Joined
Mar 2, 2009
Messages
5,026 (1.56/day)
Likes
1,271
Processor Intel Core i7
Motherboard MSI P67
Cooling Cooler Master
Memory Kingston
Video Card(s) temporarily Palit (formerly Inno 3D)
Storage Seagate
Display(s) Acer 23"
Case Thermaltake
Audio Device(s) onboard
Power Supply FSP 700W
Software Windows 7
#12
I think this question won't be off-topic, so I'll post it here.

I'm currently in dual-channel (2x2GB), if I add a 3rd 2GB stick can it become triple-channel? Does it have to be the exact same RAM (in my case it'll be Samsung)?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,558
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#13
I think this question won't be off-topic, so I'll post it here.
related, all good.

Does it have to be the exact same RAM (in my case it'll be Samsung)?
Nope. good idea to match voltage and timings if possible - you have to go highest common denominator for votlage for ram (if one stick needs 1.65v minimum, all sticks have to be at 1.65v)

I'm currently in dual-channel (2x2GB), if I add a 3rd 2GB stick can it become triple-channel?
Yes.