• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Unlocked Realtek HD Audio Drivers Windows 7, 8,10 (With Dolby Digital Live and DTS Interactive)

Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.22/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
no, there's only dolby home theater option which i enabled on optical output.
In the picture you posted there was a Dolby Digital Live drop down menu.

Are you saying that menu is disabled?
 

maksimlya

New Member
Joined
Feb 28, 2014
Messages
11 (0.01/day)
Likes
3
212.jpg
the drop down menu only shows different formats, while the DDL symbol change between 16-bit 48k hz mode and 5.1 DDL mode.
Is there any chance to get the classic realtek audio manager instead of that asus rog?
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.22/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
* can see prologix 2 symbol under home theater menu, but no options there, only enable/disable.
View attachment 55171

Somebody else on the forum solved this problem earlier. It's a bug within the software. You need to enable "7.1" to enable to Prologic IIx with Dolby Digital Live.

Give that a try, and let me know if Youtube sounds any different.



 

maksimlya

New Member
Joined
Feb 28, 2014
Messages
11 (0.01/day)
Likes
3
i can't do this within optical out, only if i connect analog speakers i can choose 7.1, and even then i can enable dolby prologix 2x only for analog speakers, still sounds the same on youtube/ect.

thx for trying to help btw, appreciate that :)
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.22/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
i can't do this within optical out, only if i connect analog speakers i can choose 7.1, and even then i can enable dolby prologix 2x only for analog speakers, still sounds the same on youtube/ect.

thx for trying to help btw, appreciate that :)
What is happening is that Dolby Digital Live only carries the same quantity of channels as the audio source.

Most YouTube videos are stereo (PCM 2.0), so Dolby Digital Live will only output Dolby Digital 2.0 (hence why you are hearing only fronts). This is why you need the Prologic filter on. In situations where there is more than 5 discrete channels Dolby Digital Live will detect the correct amount of channels and output it as Dolby 5.1 without the need for the Prologic.

Saying that, I think there is a driver issue or a fault on the receiver's configuration because normal Prologic should work, Prologic IIx isn't actually necessary.

On your receiver's configuration double check it set for 5.1 opposed to 2.0. (on most receivers you can disable unused speakers)
 
Last edited:

maksimlya

New Member
Joined
Feb 28, 2014
Messages
11 (0.01/day)
Likes
3
receiver has surround(multi-channel) mode and stereo mode(where only front speakers work.
before i installed the driver fix, receiver got only stereo signal(16 b, 48k hz), it would immitate the stereo signal to get surround sound from all speakers(not true 5.1 i know).
but when DDL is on, i hear 5.1 sound only from sources with 5 channels( games, hd movies) and music when i turn proper filter on my media player, but everything else like all the video/music on web just coming from front speakers only.
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.22/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
receiver has surround(multi-channel) mode and stereo mode(where only front speakers work.
before i installed the driver fix, receiver got only stereo signal(16 b, 48k hz), it would immitate the stereo signal to get surround sound from all speakers(not true 5.1 i know).
but when DDL is on, i hear 5.1 sound only from sources with 5 channels( games, hd movies) and music when i turn proper filter on my media player, but everything else like all the video/music on web just coming from front speakers only.

The good new is Dolby Digital Live is working, as you're getting 5.1 from 5 channel sources.

The bad news is Prologic on the driver level is faulty. Remember these drivers are hacked so its not perfect.

Have you thought about buying an Xonar DS? It's one of the cheapest soundcards which supports DTS Interactive (Dolby Digital Live equivalent).
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,206 (9.52/day)
Likes
13,694
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
anyone got this working in 8.1?

updated OS and havent got around to trying it yet
 

maksimlya

New Member
Joined
Feb 28, 2014
Messages
11 (0.01/day)
Likes
3
The good new is Dolby Digital Live is working, as you're getting 5.1 from 5 channel sources.

The bad news is Prologic on the driver level is faulty. Remember these drivers are hacked so its not perfect.

Have you thought about buying an Xonar DS? It's one of the cheapest soundcards which supports DTS Interactive (Dolby Digital Live equivalent).
i have dts interactive on native motherboard driver, but my receiver doesn't support it. I'm happy with the results i got atm anyway, i will just change to stereo mode whenever i'm on youtube ect, to let the receiver make it semi-surround :)
 

Zeke30

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Hey guys. I just installed 2.73 unlocked driver and it works fine if i restart my computer in a mode where i turn off driver signature enforcement (this is the way to do it in win 8.1 -

But its a pain in the ass to restart the computer all the time, so i tried this method:

bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS
bcdedit -set TESTSIGNING ON
bcdedit /set nointegritychecks ON

And its not working, but now i wanna know hot to set back this changes to the original (so not to start in test mode all the time) Can anyone type in the commands to change back to original?
 

BURAOT

New Member
Joined
Mar 4, 2014
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Hi can someone help me, i use 2.73 Realtek Driver that came from Realtek DL Page, then i did try to replace the original RTKVHD64.sys with the Realtek High Definition Audio - Unlocked Drivers - Windows 7 - R2.73 - M1 x64. after i installed and i receive one error message on the installation.

My Specs:
Windows 8.0
Realtek HD 2.73 Driver
ACL 269 (Using 2.67 Driver)/ACL 271X (Using 2.71X Drivers)
Driver Signature OFF

 
Last edited:

maksimlya

New Member
Joined
Feb 28, 2014
Messages
11 (0.01/day)
Likes
3
Hi can someone help me, i use 2.73 Realtek Driver that came from Realtek DL Page, then i did try to replace the original RTKVHD64.sys with the Realtek High Definition Audio - Unlocked Drivers - Windows 7 - R2.73 - M1 x64. after i installed and i receive one error message on the installation.

My Specs:
Windows 8.0
Realtek HD 2.73 Driver
ACL 269 (Using 2.67 Driver)/ACL 271X (Using 2.71X Drivers)
Driver Signature OFF

I had same problem when tried to install with modified .sys file

Just install the original 2.73 driver, and then replace the .sys file in "winndows/system32/drivers" folder
 

DummyPLUG

New Member
Joined
Mar 4, 2014
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Hello everyone, here is my experience with the hacked driver on win 8.1:

1. you need to disable driver signature enforcement, run these in command prompt
bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECK
bcdedit -set TESTSIGNING ON

2. secure boot must be turn off in bios, otherwise the TESTSIGNING cannot be change and will always forced to on

3. the modded file need to be signed, no matter it is a self/test cert or else, you can use a tools call deso to sign it yourself

4. enable the "dolby home theater" in the realtek hd audio manager will UPMIX anything to 5.1, disable it if you don't want to upmix anything (personally I hate to upmix)

5. you can install PCEE (dolby home theater) to enable more features

here is a pack of driver (6.0.1.7095) with PCEE (7.2.8000.17), download from station-driver and with the mod file signed and replaced:
https://mega.co.nz/#!2ZpxjACB!JqgrDxxl_Y805A5ABuJ8OiLaJcZfYzYrpAEePk0_XHs

unrar it, install the driver, and then install DolbyHomeTheater.msi from pcee 4 folder.

p.s. it will show as "test mode" on the desktop after disable the driver signature enforcement, you can use some tools to remove the watermark.
 
Joined
Mar 20, 2014
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
Hi everyone. After several hours of trying to get the R2.73 to work, I finally tried CrackerJack's tutorial and used the R2.71 driver. I am still having a little problem. I do not know if it is a limitation of the Mother Board or if I am doing something wrong. Here is my Computer Info:

Windows 7 Ultimate 64bit
Asus P8Z77-V LX

Audio Codec Hardware ID:
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS_10438445&REV_1003
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS_10438445

Audio Controller Hardware ID (There are 2):
PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&SUBSYS_0865196E&REV_A1
PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&SUBSYS_0865196E
PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&CC_040300
PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&CC_0403

PCI\VEN_8086&DEV_1E20&SUBSYS_84451043&REV_04
PCI\VEN_8086&DEV_1E20&SUBSYS_84451043
PCI\VEN_8086&DEV_1E20&CC_040300
PCI\VEN_8086&DEV_1E20&CC_0403
So when I started this I did not have an option under the Default Format for 5.1 Surround for the Digital Optical Out setting. After installing the modded driver I now have that option. The problem is I do not get any sound out of the speakers when I select this setting. When I check the sound options from the Windows Control Panel and select Supported formats under Realtek Digiral Output(Optical) Properties then run a test on Dobly Digital, I get sound and the light on the reciever lights up that signifies that Dobly Digital 5.1 is working. But when I go the Advanced tab and select Dobly Digital Live (5.1 Surround) or DTS I get Failed to Play test tone and no sound. Is it not possible to get 5.1 sound out of the optical port on this MB? I'm still trying to figure out how to add images to this post to help you see what I am seeing but hopefully my explanation is mostly clear.
 
Joined
Mar 20, 2014
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
Ok I got it working. I read all of the posts on this site. There is a wealth of info that you all have posted. In the end this is what worked for me:

1. Download the modded .dll file
2. Rename the original RTKAPO64.dll file in c:\Windows\system32 folder to RTKAPO64.dll.org
3. Copy the modded RTKAPO64.dll file into theh system32 folder
4. Reboot the PC
5. Open Realtek HD Audio Manger and set the Digital (optical) out to be the default sound source and set it to Dobly Digital Live 5.1
6. After that is set, go back to the systerm32 folder cut the RTKAPO64.dll.org file and paste it to the desktop
7. Rename it back to RTKAPO64.dll
8. Rename the modded RTKAPO64.dll in the system32 folder to RTKAPO64.dll.org
9. Cut and paste the orginal RTKAPO64.dll from the desktop back into the system32 folder
10. Reboot the PC again
11. Upon reboot the PC will be in Dobly Digital 5.1 or the DTS setting if you choose and it will hold this setting

*** Here is what I do not know yet***

1. I am not sure if the settings will hold if you reboot the computer. I do not leave my computer running all day. I can check this tonight when I get home. Does anyone know?

2. Under the optical setting in Realtek HD Audio Manager there is no option to set the level of individual speakers. This may have to connect to another audio receiver to be able to adjust speaker levels. I have mine connected to a Turtle Beach RF Transmitter to my PX4 Wireless 5.1 headset. So far for me it sounds like I can hear everything lol. Which should be good, but it is hard to distinguish where the noise is coming from because there is no level adjustment for the individual speakers. Anyone know how to adjust the individual channel levels? Or do I need to hook the computer up to a surround sound receiver first and then to the headset?
 

DevNJB

New Member
Joined
Mar 22, 2014
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Hi! Thank for patch!

But i have troubles with patched driver and under XP and under Win7.
Under XP everything works as expected - DD (include fine DD Headphones option with additional settings for this) and DTS tab work fine. But under XP in SPDIF settings disappears choice of sampling frequency, is only 48khz supported with this patch driver. How to make that were all frequencies(аs before) - 44.1, 48, 88, 96, 176, 192? My external DAC need all frequencies...

Under Win7 DD Headphones not work and no settings for this options with patched driver 2.71. How to configure that to work?
 

Attachments

Last edited:

LordLeech

New Member
Joined
Feb 19, 2014
Messages
3 (0.00/day)
Likes
2
Quick tip:

When using this driver mod to play Diablo 3 (and a few other games), I had to leave the "sound output" set to "default" and I had to set "speaker output" to "default." If you use any other options, in most games, the sound will cut out early.

Just thought I would share that. D3 was driving me NUTS.
 

uiblis

New Member
Joined
Mar 30, 2014
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Very new to all of this

used 2.73, replaced the .sys in the vista folder, ran installer, booted up ignoring signatures

the only thing I got different was this tab

Untitled.png


What am I doing wrong?

running windows 7 x64, sony vaio motherboard (not sure model number)

Untitled.png

Untitled1.png
 

theglover

New Member
Joined
Apr 1, 2014
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1
Many thanks 2bad - i got this working on my Asus z87 Pro motherboard.

It has enabled my to use the DDL output for my turtle beach px4 headphones - saving me £50 on an asus sound card.

I installed the R273 drivers using the normal install and then copied the modded driver to the windows system folder.

To bypass the "press F8" i am running windows in test mode and have used a program to "sign" the driver.

It is very annoying that the MB supports it but just the drivers dont enable it.

Can i ask though - how do you go about finding how to do these things?
 

theglover

New Member
Joined
Apr 1, 2014
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1

theglover

New Member
Joined
Apr 1, 2014
Messages
5 (0.00/day)
Likes
1
Hi can someone help me, i use 2.73 Realtek Driver that came from Realtek DL Page, then i did try to replace the original RTKVHD64.sys with the Realtek High Definition Audio - Unlocked Drivers - Windows 7 - R2.73 - M1 x64. after i installed and i receive one error message on the installation.

My Specs:
Windows 8.0
Realtek HD 2.73 Driver
ACL 269 (Using 2.67 Driver)/ACL 271X (Using 2.71X Drivers)
Driver Signature OFF

Hi Buraot - i got the same error when trying to run the install with the modded driver.

to get round this i:

1) uninstalled realtek drivers from programs and features and then rebooted
2) Installed the original undmodded r273 drivers and then rebooted
3) renamed the driver in the windows\system\drivers folder - then copied the modded driver into that folder
4) rebooted windows pressing f8 to disable driver signing