• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Updated BIOS and it doubled my NB temp, help!

Waldamos

New Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#1
[SOLVED] Updated BIOS and it doubled my NB temp, help!

[Solved] I have a Biostar TA790GX 128M mobo running a AMD Phenom 9600 (2.3gHz). I found a great deal on a Phenom II x4 830 and grabbed it. Upon checking out the bios info, it looks like I needed to update my bios to support a second generation chip (http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=377). So I updated to the 78DEA525.BST bios and when it started up, my temp monitoring program read my Temp 1 (assuming my NB, you will see why later) as 92C idling, when before Temp 1 was no higher than 40C loaded. I flashed back to my backup and the temp went down.

Here is someone else's thread on this exact issue: http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=97812. Unfortunately no one commented on the post on what he did.

So obviously I want to install this new chip, but I am concerned on the temp reading. Is the temp reading correct (meaning is the BIOS sending too much voltage to the NB for real, or is it a shoddy reading)?

[SOLVED]
 
Last edited:

monte84

New Member
Joined
Jan 19, 2008
Messages
153 (0.04/day)
Likes
23
System Name HeadShot
Processor AMD Phenom II X6 1055T @ 3.71 1.45V (265*14) 41C load Prime95
Motherboard Gigabyte GA-890FXA-UD5
Cooling Corsair H60 Push/Pull config
Memory 2*4GB Crucial Ballistix Tactical 1866 @ 1766 (265*6.66)
Video Card(s) Gigabyte HD6950 2GB Unlocked Shaders 840 core/1300 mem
Storage 2*Seagate 500GB 7200.11
Display(s) Samsung 32in
Case Corsair 400R Carbide
Audio Device(s) Auzentech X-Plosion w/ OPA627AU OPAMP & AKG-K601
Power Supply TT 850watt TR2-TRX
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#2
Can you touch the NB heatsink? Probably a miss reading if you can keep your finger on it.
 

monte84

New Member
Joined
Jan 19, 2008
Messages
153 (0.04/day)
Likes
23
System Name HeadShot
Processor AMD Phenom II X6 1055T @ 3.71 1.45V (265*14) 41C load Prime95
Motherboard Gigabyte GA-890FXA-UD5
Cooling Corsair H60 Push/Pull config
Memory 2*4GB Crucial Ballistix Tactical 1866 @ 1766 (265*6.66)
Video Card(s) Gigabyte HD6950 2GB Unlocked Shaders 840 core/1300 mem
Storage 2*Seagate 500GB 7200.11
Display(s) Samsung 32in
Case Corsair 400R Carbide
Audio Device(s) Auzentech X-Plosion w/ OPA627AU OPAMP & AKG-K601
Power Supply TT 850watt TR2-TRX
Software Windows 7 Home Premium 64bit
#4
that would be the one.
 

Waldamos

New Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#5
I am going to assume you mean the first one I said (the Biostar one). I will test it when I get home. I guess I might as well test them both just in case you meant the other heat sink.

So to ask my next question, provided it is just a bad reading, are there any issues I am going to run into with a program/my computer thinking the NB is running extremely hot?

Should I try the newest driver for my mobo and not just the one specifically labeled for the phenom II support? I was not sure the way they listed the BIOSs if I should just go with the one that I need (meaning the others might not include my specific update).

Sorry for being such a newb. It has been a long time since I built this computer and I have let the know-how get lost somewhere in my brain.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#6
The new bios could just be throwing the temperature sensor off. You're best bet would be to contact Biostar support to see what they have to say on the matter.

http://www.biostar-usa.com/techmain.asp

Good luck to you. :toast:
 

Waldamos

New Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#7
I just submitted my question and we shall see, in the mean time I will see if the temp is actually that hot or if the sensor is off.

If I could ask one more question, should I try flashing to the latest BIOS released? Would a BIOS released in 2010 include the updates from 2009? Or is a BIOS designed specific for each issue? Because I have not tried the latest dated BIOS, only the one that came preloaded and the one dated 2009-05-25 when there are newer ones out (the current being 2010-11-12).
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#8
the lastest bios would include all updates
 
Joined
May 22, 2010
Messages
2,516 (0.91/day)
Likes
680
Location
Canada
System Name m1dg3t | DeathBox | HairPi 3
Processor 3570k @ 4.0 1.15v BIOS | q9550 @ 3.77 1.325v BIOS
Motherboard Asrock z77e iTX | p5q Dlx 2301 BIOS
Cooling Custom Water | D-14 & HR-03gt | Passive HSF
Memory Samsung MV-3V4G3D 4g x 2 @ 1866 1.35v | OcZ RpR 2g x 4 @ 1067 2.2v
Video Card(s) MSi 7950 tf3 @1000 / 1350 | Asus 5870 V2 @ 900 / 1275
Storage Adata sx900 256Gb / WD 2500 HHTZ | WD 1001 FALS x 2
Display(s) BenQ gw2750hm | 46" Sharp Quatron
Case BitFenix Prodigy - m0dd3d | Antec Fusion Remote MAX
Audio Device(s) Onboard Toslink > Yamaha HTR 6290 | Xonar HDAV1.3 > Yamaha DSP z7
Power Supply Ocz mXp700w | Ocz zx850w | Cannakit 5v 2.5a
Mouse Logitech G700s | Logitech G9x - Cable Repaired
Keyboard TT Meka G1 - Black w Cherry Blacks| Logitech G11
Software Win7 Home | Xp sp3 & Vista ultimate | Raspbian
Benchmark Scores Epeen!! Who needs epeen??
#9
Did you try to update the monitoring software? What software are you using?
 

Waldamos

New Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#10
I am using speedfan, just got it like 2 weeks ago too, so unless they came out with a new version since then, I am running current.
 
Joined
Aug 30, 2009
Messages
4,001 (1.32/day)
Likes
1,652
Location
Sarasota, Florida, USA
System Name Awesomesauce 4.3 | Laptop (MSI GE72VR 6RF Apache Pro-023)
Processor Intel Core i7-5820K 4.16GHz 1.28v/3GHz 1.05v uncore | Intel Core i7-6700HQ @ 3.1GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD5 WiFi LGA2011-v3| Stock
Cooling Corsair H100i v2 w/ 2x EK Vardar F4-120ER + various 120/140mm case fans | Stock
Memory G.Skill RJ-4 16GB DDR4-2666 CL15 quad channel | 12GB DDR4-2133
Video Card(s) ASUS ROG Strix A8G Gaming GTX 1080 @ 2075/1368 boost | NVIDIA GTX 1060 6GB +200/+500 + Intel 530
Storage Samsung 840 EVO 500GB + Seagate 3TB 7200RPM + others | Kingston 256GB M.2 SATA + 1TB 7200RPM
Display(s) Acer G257HU 1440p 60Hz AH-IPS 4ms | 17.3" 1920*1080 60Hz wide angle TN notebook panel
Case Fractal Design Define XL R2 | MSI
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z | Realtek with quad stereo speakers and subwoofer
Power Supply Corsair HX850i Platinum | 19.5v 180w Delta brick
Software Windows 10 Pro x64 | Windows 10 Home x64
Benchmark Scores GTX 1080 please?
Joined
Aug 10, 2011
Messages
337 (0.15/day)
Likes
82
Location
Tirana,Albania
System Name Th3 R3D X
Processor Intel Core i5 2500K @ 4.0Ghz
Motherboard Gigabyte Z77X-UD5H
Cooling CoolerMaster V6GT
Memory Kingston KHX1866C9D3T1K2/8GX @2133Mhz(11-13-13-32)
Video Card(s) ASUS Radeon HD6950 2GB CrossfireX
Storage Hyper X 3K 90GB(OS+BF3),WD 500 + Samsung HD502HJ
Display(s) Samsung P2350,Full HD,2ms
Case Cooler Master HAF X
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Cooler Master Silent Pro 850W
Software Win 7 Ultimate 64bit
#12
Read Below
Clear CMOS:
1.) immediately following a new build, before power is applied
2.) immediately following any hardware change/upgrade
3.) after flashing BIOS.
 

Waldamos

New Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#13
How do I clear CMOS? I am not at all an expert when it comes to this stuff. In fact the only way I felt comfortable doing this was using the windows utility to flash my BIOS available on Biostar's website. I have an option in my BIOS to load optimized defaults. Is that the same thing?
 
Joined
Nov 7, 2009
Messages
2,712 (0.92/day)
Likes
1,781
Location
Denmark
System Name The work PC / Folder 1 & 2 (+3 on/off)
Processor W3670 4.00 GHz/ W3670 3.8 / 4790K 4.4/ i7 920
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/ UD5
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/D14
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/ Mus
Video Card(s) 1070 X MSI/ 970 ASUS / 2x970 MSI/970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD, all EVO 840
Display(s) Dell UltraSharp 2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 500 W / AX 860/700 W Enermax
Software WIN7 64 bit
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
Joined
Jun 18, 2010
Messages
1,482 (0.54/day)
Likes
607
Processor Intel i7 970 // Intel i7 2600K // Intel X5677 // Intel 950,930
Motherboard Asus Rampage III Formula // Asus P8P67 Deluxe // MSI Big Bang XPower // EVGA 758
Cooling Zalman CNPS9900MaxB // Zalman CNPS11X // Intel E75476 // Intel E75476
Memory GSkill 2133 12GB // Corsair V 2400 32GB // GSkill 2133 12GB // Corsair Dom 1600 12GB
Video Card(s) ASUS GTX1080 // MSI GTX1070 Quick Silver// EVGA SC GTX780 // EVGA ACX GTX770
Storage PlextorM5P, Samsung 830, 840P, 840E// Samsung 840P // Crucial M500 // Crucial M500
Display(s) HP w2207h
Case CoolerMaster Stacker 830se // Lian Li PC-9F // Lian Li PC-9F // In-Win server case IW-PP689
Audio Device(s) onboard
Power Supply Seasonic X 850w Gold// OCZ ZX850w // EVGA 850w G2 // PC Power & Cooling 910w
Mouse Logitech G9
Keyboard Dell
Software W10Pro /W10Pro /W10Pro /W10Pro
#15
Before you clear cmos do yourself the favor of updating to the newest bios version first...in case you missed that point mentioned above. The most recent bios includes all fixes.
 
Joined
Aug 10, 2011
Messages
337 (0.15/day)
Likes
82
Location
Tirana,Albania
System Name Th3 R3D X
Processor Intel Core i5 2500K @ 4.0Ghz
Motherboard Gigabyte Z77X-UD5H
Cooling CoolerMaster V6GT
Memory Kingston KHX1866C9D3T1K2/8GX @2133Mhz(11-13-13-32)
Video Card(s) ASUS Radeon HD6950 2GB CrossfireX
Storage Hyper X 3K 90GB(OS+BF3),WD 500 + Samsung HD502HJ
Display(s) Samsung P2350,Full HD,2ms
Case Cooler Master HAF X
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Cooler Master Silent Pro 850W
Software Win 7 Ultimate 64bit
#16
How do I clear CMOS? I am not at all an expert when it comes to this stuff. In fact the only way I felt comfortable doing this was using the windows utility to flash my BIOS available on Biostar's website. I have an option in my BIOS to load optimized defaults. Is that the same thing?
In the picture below (I hope that's your mobo) the arrow points to the traditional way:move jumper from position 1-2 to 2-3 with your PSU turned off,leave for 2-3 min,turn on and "Load Optimal Settings
I noticed also those two tiny buttons and one of them could be a BIOS reset onboard switch but I can't tell for sure...never owned a Biostar mobo...maybe someone who did may help as well
 

Waldamos

New Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#17
That is very close to my board. That one is a TA790GX A2+ while mine is a TA790GX 128M. Though they look exactly the same in layout.

So to be sure of the operations here, update my BIOS to the latest release, then after shutting down, reset CMOS, then in BIOS before first start up I load optimized settings.
 
Joined
Aug 10, 2011
Messages
337 (0.15/day)
Likes
82
Location
Tirana,Albania
System Name Th3 R3D X
Processor Intel Core i5 2500K @ 4.0Ghz
Motherboard Gigabyte Z77X-UD5H
Cooling CoolerMaster V6GT
Memory Kingston KHX1866C9D3T1K2/8GX @2133Mhz(11-13-13-32)
Video Card(s) ASUS Radeon HD6950 2GB CrossfireX
Storage Hyper X 3K 90GB(OS+BF3),WD 500 + Samsung HD502HJ
Display(s) Samsung P2350,Full HD,2ms
Case Cooler Master HAF X
Audio Device(s) OnBoard
Power Supply Cooler Master Silent Pro 850W
Software Win 7 Ultimate 64bit
#18
That is very close to my board. That one is a TA790GX A2+ while mine is a TA790GX 128M. Though they look exactly the same in layout.

So to be sure of the operations here, update my BIOS to the latest release, then after shutting down, reset CMOS, then in BIOS before first start up I load optimized settings.
Exactly:toast:
Also if you feel confident,navigate through the BIOS and find your NB voltage.Report here and we'll see from there
 

Waldamos

New Member
Joined
Feb 2, 2012
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
#19
Ok, did everything you said to do, windows is up and speedfan is showing NB running at normal temp again.

The post screen showed 1.20V and 1.232V for the respective North Bridge and CPU voltages. Looks like you guys solved it. Now I can pop in that new cpu when it gets here. And yes, I will remember to reset cmos after installing it. Thanks so much guys!
 
Joined
May 13, 2006
Messages
1,550 (0.37/day)
Likes
291
Location
City 17, California, U.S.A.
Processor AMD FX 8300 @ stock.//AMD 5350 AM1 APU.
Motherboard Biostar TA970.//ASUS AM1M-A.
Cooling AMD vanilla Wraith.//APU oem.//80mm Arctic Cooling fans both cases.
Memory 16G G.Skill TridentX @ 1866mhz.//8G low/low Crucial 1600mhz.
Video Card(s) Sapphire 8G RX 580 Pulse @ stock.//APU.
Storage Seagate 1T SSHD.//WD 500g Black.
Display(s) Dell S2309W 23" 1080p, shared.
Case Blue Chenming 301KB. (Vintage beauty).//Antec NSK 1300.
Audio Device(s) X-Fi Fatal1ty Xtreme Gamer.//Onboard Realtek.//Shared Logitech 2.1's.
Power Supply PC Power & Cooling Silencer 610.//Antec NSK 1380 psu.
Mouse Logitech MX518, shared.
Keyboard Logitech K310, shared.
Software Windows 10 Pro x64.//Windows 10 Home x64, XP Pro x86 dual boot.
Benchmark Scores FX rig is the gamer.//AM1 rig is the daily driver.
#20
The 2 little buttons on the Biostar's are onboad power and reset buttons. The Biostar T-Force boards I have had (3) all had the sweet little switches.