• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Urgently need help, Flashed HD6950 both bios, won't boot.

Joined
Aug 25, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel i7 2600k @4,2GHz
Motherboard GIGABYTE GA-P67A-UD3
Cooling Mostly stock
Memory 3x2GB 1600MHz corsairs
Video Card(s) Club3d AMD HD 6950 2GB
Storage WD caviar black 1 tb, SATA 3, 64mb cache
Case CM 690II Advanced
Audio Device(s) none
Power Supply Chieftec APS-650C
Software Win 7 Ultimate (x64)
#1
Hi! I accidentally flashed both of my bios on my club 3d HD 6950 (2gb)

How can i restore the original bios? I have a spare card in my primary pci-e right now, and my 6950 in my second, i understand that i have to flash the original bios back now somehow, how do i do it in cmd?

edit: i did atiwinflash -f -p 1 {BIOS BINARY FILE} instead of -f -p 0 {BIOS BINARY FILE} but it says i have no valid adapter, although my card is in the slot and making lots of noise at that.
also, if i have the card on it's bios no. 1, my pc blue screens on bootup, then boots and if i have it on the bios no. 2, it will be stuck at the windows loading logo
 
Last edited:
Joined
May 9, 2011
Messages
1,877 (0.78/day)
Likes
878
Location
Mainland Britain
System Name H2o Box
Processor Intel(R) Core(TM) i7 4820k @ 4.40 GHz
Motherboard MSI X79A-G43 Plus (MS-7760) v3
Cooling CPU EK Block and 360RAD H2o
Memory Gskill RipjawsZ 16Gb 9-10-9-28 3T @ 2021Mhz
Video Card(s) Zotac GTX 1080ti AMP EXTREME, EVGA GTX 980ti FTW
Storage HyperX Fury 120GB & Savage 480GB SSD, Seagate 250GB,250GB 7200rpm Kingston 64GB SSD
Display(s) Panasonic GT30 46'' 1080p 3D HDTV [Custom Resolution 3200*1800]
Case Corsair O-800D
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro
Power Supply Be Quiet! [Dark Power Pro 11] 1200W CM replaced [7-4-2017]
Mouse Asus ROG
Keyboard Microsoft Digital Media 1.0A
Software Win 10 Pro 64Bit v 1703 / OS[build 15063.13]
#2
Hi

You require a backup of the original or original bios for Club HD 6950

Look here if you do not have a backup there maybe one in the vga bios database- http://www.techpowerup.com/vgabios/...rer=Club3D&model=HD+6950&interface=&memSize=0

ATI Winflash CMD command line flash from backup

*If you are able to access windows with a spare vga card or onboard vga; Uninstall any AMD drivers for the vga card

Download and install latest version of ATI Winflash from here - http://www.techpowerup.com/downloads/2107/ATI_Winflash_2.0.1.18.html

Place barts.bin in the ati winflash main directory

In windows task bar goto
- Click Start Button
- Type "cmd"
- Right click the entry and select "Run as Administrator"
- Black command prompt windows opens
- Type "cd c:\winflash"
- Type "atiwinflash -unlockrom 0" <-- the 0 means first adapter, try 1 if you have booted to the PCI card
- Type "atiwinflash -f -p 0 barts.bin" OR again 1 as the case may be
- It should complete the flashing process with a message saying something with "verified"
Note: *ensure all non essential background tasks are closed while undertaking this procedure within the windows enviroment

Source; Tatty_One - here

How to recover from a bad HD 6950 flash

*If you are able to access windows with a spare vga card or onboard vga; Uninstall any AMD drivers for the vga card

Try this first - look here under the heading *What if something goes wrong?*

http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/159

*If the above dose not have the desired effect goto Next

Next

*If you are able to access windows with a spare vga card or onboard vga; Uninstall any AMD drivers for the vga card

go here http://files.extremeoverclocking.com/browse.php?c=21

grab- HP USB Disk Storage Format Tool - v2.1.8 & Windows 98 System Files

click Primary Download unzip the files to a folder on your HDD; make sure your USB Memory stick is attached to your PC; open HP USB Disk

Storage Format Tool v2.1.8 ; select Creat a DOS startup disk/ select: using DOS system files located at: (these are the files you have just downloaded): browse to the files in win98boot; then start the process.

Download latest version of ATIFlash here - http://www.techpowerup.com/downloads/2166/ATIFlash 3.99.html

Add atiflash and 6950 bios.rom to the usb flash drives root directory

*Select position #1 on the vga PCB switchable vbios before flashing

Set the motherboard bios to boot from usb *press F8 during boot; select from boot menu if option is avalable; this should boot to a win98 dos prompt

Type at the dos prompt - dir to veiw the content of the flash drive

Type at the dos prompt; atiflash -i command at 1 to see if adapter is at this address and is recognised

Type at the dos prompt; atiflash -unlockrom 0 to unlock the gpu in adapter 0 [Note: 0 is the primary card PCIe slot one & 1 is the secondary PCIe slot two][*may be required]

Type at the dos prompt; atiflash -f -p 0 [#name of bios#].rom [Note: 0 is the primary card PCIe slot one & 1 is the secondary PCIe slot two]

reboot once finished and remove the flash drive

reinstall AMD Catalyst Drivers

atb (all the best)

Law-II
 
Last edited:
Joined
May 9, 2012
Messages
5,846 (2.86/day)
Likes
5,225
Location
Ovronnaz, Wallis, Switzerland
System Name Monster Panzer Max [MPM]/Nostalg33k/Shield/Neo U1/Nokia 5
Processor i5-6600K @4.4/C2D E8500/Tegra K1/Amlogic S905 4X1.535ghz Cortex A53/Snapdragon 430 8x Cortex A53
Motherboard Gigabyte Z170X Gaming 7/XFX 650i Ultra/nvidia/AMlogic P200-2G/uh?
Cooling Corsair H115i /Alphacool Eisberg /magnesium/Aluminum heatsink/uh? bis
Memory 4x4gb HyperX Predator 2800 CL14/2gb DDR2 800/2gb/2gb LPDDR3/2gb LPDDR3
Video Card(s) MSI GTX 1070 ARMOR 8gb OC/XFX 8800 GTX/GK20A/Mali 450MP5/Adreno 505
Storage 120gb OCZ VertexIII,60gb Patriot Blaze,1tb/8gb SSHD,2xToshiba 1tb/none/16gb+64gb/32gb/16gb+128gb
Display(s) Philips 273E3LH 27" 1920x1080 1ms/Toshiba 32L1343DG 1920x1080/8"1920x1200/5.2" 1280x720
Case Cougar Panzer Max/none/well... /Minix Neo U1/mono-bloc aluminum
Audio Device(s) Creative Recon3Di/SB Audigy 2 Platinum/HDMI output
Power Supply Seasonic M12II Evo 750 /Enermax Coolergiant 480/5v 3A/5V 2A
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum/Minix Neo A2 Lite/touch
Keyboard Logitech G410 Atlas Spectrum/Minix Neo A2 Lite/touch
Software Win10 64/none/Android 5.1.1 Zombiepop/Android 5.1.1 + Kodi/Android 7.1.1 Nougat (08.01.17 SPatch)
Benchmark Scores bench...mark? i do leave mark on bench sometime, to remember which one is the most comfortable. :o
#3
Law-II allways helping, he solved my problem too http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=176001 AtiWinFlash sometime doesnt work correctly while Atiflash under a dos prompt (boot) works perfectly (i used the bios in the bios database of tpu)

since its exactly the same card i hope it will work too.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,747 (4.54/day)
Likes
6,014
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#4
In several hundred flashes I have never had Winflash fail me, maybe I have been lucky! Winflash is by far your easiest solution here though, just select the appropriate adapter (0 or 1) where the 6950 is and you should be sorted surely?
 

wofy

New Member
Joined
Feb 2, 2013
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#5
If you still can't detect the adapter, there used to be another method. When I had an RV770(HD 4870) card I managed to brick it by changing its model number. Using a dos USB drive, atiflash and an autoexec.bat(with the flash parameters) while shorting the vbios chip allowed a flash. You would have had to short the two power pins on opposite sides and let go of them once the USB drive was being read. I can't remember if this still applies to Cayman tho.

Just something to look into if you can't fix it in the 'conventional' way.:)
 

SanderValk

New Member
Joined
Aug 25, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel i7 2600k @4,2GHz
Motherboard GIGABYTE GA-P67A-UD3
Cooling Mostly stock
Memory 3x2GB 1600MHz corsairs
Video Card(s) Club3d AMD HD 6950 2GB
Storage WD caviar black 1 tb, SATA 3, 64mb cache
Case CM 690II Advanced
Audio Device(s) none
Power Supply Chieftec APS-650C
Software Win 7 Ultimate (x64)
#6
Ok so, i think i have it fixed now, im using the card atm, but i noticed that the gpu clock and memory are very different from the defaults, is that normal?

 
Last edited:

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#7

SanderValk

New Member
Joined
Aug 25, 2011
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Processor Intel i7 2600k @4,2GHz
Motherboard GIGABYTE GA-P67A-UD3
Cooling Mostly stock
Memory 3x2GB 1600MHz corsairs
Video Card(s) Club3d AMD HD 6950 2GB
Storage WD caviar black 1 tb, SATA 3, 64mb cache
Case CM 690II Advanced
Audio Device(s) none
Power Supply Chieftec APS-650C
Software Win 7 Ultimate (x64)
#8
Im trying to restore the original bios, i thought i had accomplished this just now when i got it to boot up, i installed the latest drivers and yet it doesn't let me play games or even enable Aero effects, saying that i need to update drivers

edit: Im now certain that i have the right bios on, i've checked it in every possible way, now there's just the problem with windows..

edit2: i think i got it working fine now, the only problem now is the temperatures, the gpu gets a bit hotter than it used to and makes more noise, why?
 
Last edited: