• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Using 5V supply from USB header

Joined
Jul 17, 2005
Messages
461 (0.10/day)
Likes
45
Location
Peterborough, UK
Processor Intel Pentium Dual Core E2160
Motherboard ASUS P5E3 Deluxe
Cooling Akasa EVO 120
Memory 2 x 1Gb OCZ Gold DDR3 1066Mhz 6,6,6,18
Video Card(s) GeCube ATi X1950Pro 512Mb PCIe (Accelro X2)
Storage Samsung 320Gb SATA2
Display(s) Samsung SM206BW 20" Widescreen TFT 1680x1050
Case Coolermaster Centurion 532
Audio Device(s) On board AC'97
Power Supply Hiper Type-R 580W
Software Windows Vista Home Premium
Benchmark Scores See my OC Blog @ http://www.rowan-house.net/
#1
I've just bought a red lcd temp display to replace the blue one in my case. They are identical except for colour and run from a molex connector (5V). I want to run the new one from my motherboard instead as cables up to my psu make it a bit more messy.

I have a spare USB header and I understand that they supply 5V, can anyone see a problem with supplying a small lcd display, designed to run off a molex, with power from a USB header?

http://www.watercoolingshop.com/catalog/product_info.php?cPath=62&products_id=294&osCsid=e939fc1f598041fb2e02bdfc31d03eb6 This is a link to the lcd display.
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Staff member
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (3.48/day)
Likes
5,524
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
Processor Intel Core 2 Quad QX9650 Extreme @ 3.0 GHz
Motherboard Asus Rampage Formula
Cooling ZeroTherm Nirvana NV120 Premium
Memory 8GB (4 x 2GB) Corsair Dominator PC2-8500
Video Card(s) 2 x Sapphire Radeon HD6970
Storage 2 x Seagate Barracuda 320GB in RAID 0
Display(s) Dell 3007WFP 30" LCD (2560 x 1600)
Case Thermaltake Armor w/ 250mm Side Fan
Audio Device(s) SupremeFX 8ch Audio
Power Supply Thermaltake Toughpower 750W Modular
Software Win8 Pro x64 / Cat 12.10
#2
You should be able to hook it up to a USB port as long as you do not exceed a total current draw of 500ma (which is the specified current limit per port).

I think you can actually exceed that, but I am not sure by how much.

The link did not show specs on the lcd displays voltage and current requirements (unless I am just blind), so I would make sure that when you try it you are using a port with no other USB devices on it to add to the load.
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.44/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#3
I'd say its fine.The current draw from that will be negligable.
 
Joined
Apr 7, 2006
Messages
7,404 (1.73/day)
Likes
663
#4
I see no problem. I made a small adapter for my cell phone so i can charge it from a usb port.
 
Joined
Apr 7, 2006
Messages
7,404 (1.73/day)
Likes
663
#5
Its really simple.

1) Get a usb cable, cut it. There will be 4 wires, a red, green, white, and black. Obviously, red would be positive, and black is negative.

2) Then get a power jack that fits in your phone. Cut its wire.

4) Finally, attach the red to red, and black to black. I would recommend soldering it. And for professional look, you can use heat shrink wrap and make it look like one piece.
 

Random Murderer

The Anti-Midas
Joined
Dec 6, 2006
Messages
6,977 (1.73/day)
Likes
1,887
Location
Florida, A.K.A. the Sweatbox
System Name TOO MUCH RADIATOR! | The TV Box a.k.a. The Shoebox
Processor Core i7 4930K @ 4.5GHz | Core i5 6600K @ 4.5GHz
Motherboard Asus X79 Rampage IV Extreme | Asus Z170i Pro Gaming
Cooling Custom water on CPU and GPU, dual 360mm radiators | Corsair H80i
Memory 4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600 | 2x 4GB G.Skill RipJaws 4 DDR4-3000
Video Card(s) Sapphire AMD R9 295x2 | PowerColor AMD HD7970
Storage Samsung SSD 830 256GB, various others | 2x 1TB Seagate Barracudas in RAID1
Display(s) Dell U2713HM 2560x1440 IPS | Panasonic TC-L32E5 1080p IPS TV
Case Thermaltake Suppressor F51 (stripped down to hold two radiators) | Cooler Master Elite 130
Audio Device(s) RM-DAC -> Xiang Sheng 708b -> Sennheiser HD650 | HDMI sound device on 7970
Power Supply LEPA G1600-MA 1600W | Corsair CX750M 750W
Software Win 10 64
Benchmark Scores over 9000 BungholioMarks, "Bitchin' Fast"
#6
You should be able to hook it up to a USB port as long as you do not exceed a total current draw of 500ma (which is the specified current limit per port).

I think you can actually exceed that, but I am not sure by how much.

The link did not show specs on the lcd displays voltage and current requirements (unless I am just blind), so I would make sure that when you try it you are using a port with no other USB devices on it to add to the load.
if the device exceeds 550mA, the computer will automatically cut power to that port and the port will require a reset. If you're running xp or vista, you'll get a popup saying "power surge on USB port" and will allow you to reset it there.
 

Necrofire

New Member
Joined
Nov 1, 2007
Messages
585 (0.16/day)
Likes
43
System Name Chuck
Processor Core i5-2500k @ 4.5Ghz
Motherboard msi P67A-C43
Cooling hyper 212, 2 120mm fans
Memory 8GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) XFX 6870
Storage 60GB sata3 sandforce ssd, 1TB samsung hdd
Display(s) Yamakazi Catleap
Case Possibly Antec, not sure
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Rosewill 600W
#7
Actually, the limit is 100mA per port, up to 500mA if the device negotiates for 500mA. I don't think negotiating is an easy task though.

Random Murderer is sorta right, some setups will power cycle the port, but in my case, the motherboard shuts down instantly.

You 'should' be safe running that from usb.
 

Random Murderer

The Anti-Midas
Joined
Dec 6, 2006
Messages
6,977 (1.73/day)
Likes
1,887
Location
Florida, A.K.A. the Sweatbox
System Name TOO MUCH RADIATOR! | The TV Box a.k.a. The Shoebox
Processor Core i7 4930K @ 4.5GHz | Core i5 6600K @ 4.5GHz
Motherboard Asus X79 Rampage IV Extreme | Asus Z170i Pro Gaming
Cooling Custom water on CPU and GPU, dual 360mm radiators | Corsair H80i
Memory 4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600 | 2x 4GB G.Skill RipJaws 4 DDR4-3000
Video Card(s) Sapphire AMD R9 295x2 | PowerColor AMD HD7970
Storage Samsung SSD 830 256GB, various others | 2x 1TB Seagate Barracudas in RAID1
Display(s) Dell U2713HM 2560x1440 IPS | Panasonic TC-L32E5 1080p IPS TV
Case Thermaltake Suppressor F51 (stripped down to hold two radiators) | Cooler Master Elite 130
Audio Device(s) RM-DAC -> Xiang Sheng 708b -> Sennheiser HD650 | HDMI sound device on 7970
Power Supply LEPA G1600-MA 1600W | Corsair CX750M 750W
Software Win 10 64
Benchmark Scores over 9000 BungholioMarks, "Bitchin' Fast"
#8
Actually, the limit is 100mA per port, up to 500mA if the device negotiates for 500mA. I don't think negotiating is an easy task though.
wrong.
the limit is 500mA per port, that is exactly what is supplied to each usb port, and the device only draws what it needs.
 

Necrofire

New Member
Joined
Nov 1, 2007
Messages
585 (0.16/day)
Likes
43
System Name Chuck
Processor Core i5-2500k @ 4.5Ghz
Motherboard msi P67A-C43
Cooling hyper 212, 2 120mm fans
Memory 8GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) XFX 6870
Storage 60GB sata3 sandforce ssd, 1TB samsung hdd
Display(s) Yamakazi Catleap
Case Possibly Antec, not sure
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Rosewill 600W
#9
wrong.
the limit is 500mA per port, that is exactly what is supplied to each usb port, and the device only draws what it needs.
So what does this excerpt from Wikipedia mean.
Initially, a device is only allowed to draw 100 mA. It may request more current from the upstream device in units of 100 mA up to a maximum of 500 mA.
I'm confused...
 

Random Murderer

The Anti-Midas
Joined
Dec 6, 2006
Messages
6,977 (1.73/day)
Likes
1,887
Location
Florida, A.K.A. the Sweatbox
System Name TOO MUCH RADIATOR! | The TV Box a.k.a. The Shoebox
Processor Core i7 4930K @ 4.5GHz | Core i5 6600K @ 4.5GHz
Motherboard Asus X79 Rampage IV Extreme | Asus Z170i Pro Gaming
Cooling Custom water on CPU and GPU, dual 360mm radiators | Corsair H80i
Memory 4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600 | 2x 4GB G.Skill RipJaws 4 DDR4-3000
Video Card(s) Sapphire AMD R9 295x2 | PowerColor AMD HD7970
Storage Samsung SSD 830 256GB, various others | 2x 1TB Seagate Barracudas in RAID1
Display(s) Dell U2713HM 2560x1440 IPS | Panasonic TC-L32E5 1080p IPS TV
Case Thermaltake Suppressor F51 (stripped down to hold two radiators) | Cooler Master Elite 130
Audio Device(s) RM-DAC -> Xiang Sheng 708b -> Sennheiser HD650 | HDMI sound device on 7970
Power Supply LEPA G1600-MA 1600W | Corsair CX750M 750W
Software Win 10 64
Benchmark Scores over 9000 BungholioMarks, "Bitchin' Fast"
#10
this is why i hate wikipedia :shadedshu
That's actually bass ackwards, and only works that way if the computer's usb hubs are set to low power mode, which they are not by default.
usb is preferred by modders because of this constant supply of 500mA, if you don't believe me, take out your multimeter and measure the damn things yourself.
 

Necrofire

New Member
Joined
Nov 1, 2007
Messages
585 (0.16/day)
Likes
43
System Name Chuck
Processor Core i5-2500k @ 4.5Ghz
Motherboard msi P67A-C43
Cooling hyper 212, 2 120mm fans
Memory 8GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) XFX 6870
Storage 60GB sata3 sandforce ssd, 1TB samsung hdd
Display(s) Yamakazi Catleap
Case Possibly Antec, not sure
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Rosewill 600W
#11
My amp meter only does 200mA, and there's a setting for 10A, but the fuse blew for it, and I stuck a monster one in there from a dead power supply. Can I still measure it even if the fuse is dangerously too big, since it's "only" 500mA?
 

Random Murderer

The Anti-Midas
Joined
Dec 6, 2006
Messages
6,977 (1.73/day)
Likes
1,887
Location
Florida, A.K.A. the Sweatbox
System Name TOO MUCH RADIATOR! | The TV Box a.k.a. The Shoebox
Processor Core i7 4930K @ 4.5GHz | Core i5 6600K @ 4.5GHz
Motherboard Asus X79 Rampage IV Extreme | Asus Z170i Pro Gaming
Cooling Custom water on CPU and GPU, dual 360mm radiators | Corsair H80i
Memory 4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600 | 2x 4GB G.Skill RipJaws 4 DDR4-3000
Video Card(s) Sapphire AMD R9 295x2 | PowerColor AMD HD7970
Storage Samsung SSD 830 256GB, various others | 2x 1TB Seagate Barracudas in RAID1
Display(s) Dell U2713HM 2560x1440 IPS | Panasonic TC-L32E5 1080p IPS TV
Case Thermaltake Suppressor F51 (stripped down to hold two radiators) | Cooler Master Elite 130
Audio Device(s) RM-DAC -> Xiang Sheng 708b -> Sennheiser HD650 | HDMI sound device on 7970
Power Supply LEPA G1600-MA 1600W | Corsair CX750M 750W
Software Win 10 64
Benchmark Scores over 9000 BungholioMarks, "Bitchin' Fast"
#12
My amp meter only does 200mA, and there's a setting for 10A, but the fuse blew for it, and I stuck a monster one in there from a dead power supply. Can I still measure it even if the fuse is dangerously too big, since it's "only" 500mA?
i wouldn't recommend it. electricity is an unforgiving bitch.
 
Joined
Nov 4, 2005
Messages
9,950 (2.25/day)
Likes
2,309
System Name MoFo 2
Processor AMD PhenomII 1100T @ 4.2Ghz
Motherboard Asus Crosshair IV
Cooling Swiftec 655 pump, Apogee GT,, MCR360mm Rad, 1/2 loop.
Memory 8GB DDR3-2133 @ 1900 8.9.9.24 1T
Video Card(s) HD7970 1250/1750
Storage Agility 3 SSD 6TB RAID 0 on RAID Card
Display(s) 46" 1080P Toshiba LCD
Case Rosewill R6A34-BK modded (thanks to MKmods)
Audio Device(s) ATI HDMI
Power Supply 750W PC Power & Cooling modded (thanks to MKmods)
Software A lot.
Benchmark Scores Its fast. Enough.
#13

Necrofire

New Member
Joined
Nov 1, 2007
Messages
585 (0.16/day)
Likes
43
System Name Chuck
Processor Core i5-2500k @ 4.5Ghz
Motherboard msi P67A-C43
Cooling hyper 212, 2 120mm fans
Memory 8GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) XFX 6870
Storage 60GB sata3 sandforce ssd, 1TB samsung hdd
Display(s) Yamakazi Catleap
Case Possibly Antec, not sure
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Rosewill 600W
#14
Ok, that's more than enough to go for it. I'll post again with results.
 

Necrofire

New Member
Joined
Nov 1, 2007
Messages
585 (0.16/day)
Likes
43
System Name Chuck
Processor Core i5-2500k @ 4.5Ghz
Motherboard msi P67A-C43
Cooling hyper 212, 2 120mm fans
Memory 8GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) XFX 6870
Storage 60GB sata3 sandforce ssd, 1TB samsung hdd
Display(s) Yamakazi Catleap
Case Possibly Antec, not sure
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Rosewill 600W
#15
Very interesting.....
My front ports only put out 350mA, that strikes me as odd.

EDIT: also, what a VERY random time for me to look at Random Murderer's number of posts...has it always been EXACTLY 1600?

EDIT 2: I just found out, the negotiation for the 500mA is on the software side... The system really has no control if the device decides it wants 500mA without "negotiating"
So Wikipedia is half-right. If you go above 550mA, a resettable fuse is triggered, though.
 
Last edited:
Joined
Jul 17, 2005
Messages
461 (0.10/day)
Likes
45
Location
Peterborough, UK
Processor Intel Pentium Dual Core E2160
Motherboard ASUS P5E3 Deluxe
Cooling Akasa EVO 120
Memory 2 x 1Gb OCZ Gold DDR3 1066Mhz 6,6,6,18
Video Card(s) GeCube ATi X1950Pro 512Mb PCIe (Accelro X2)
Storage Samsung 320Gb SATA2
Display(s) Samsung SM206BW 20" Widescreen TFT 1680x1050
Case Coolermaster Centurion 532
Audio Device(s) On board AC'97
Power Supply Hiper Type-R 580W
Software Windows Vista Home Premium
Benchmark Scores See my OC Blog @ http://www.rowan-house.net/
#16
Just thought I'd update this thread with the results of my mod. I went ahead and connected my LCD temperature display to one of my internal USB connectors.



What I noticed was that the 5V in the USB header is supplied on two pins seperated by two other pins. ie (5v X X Grd) which is the same configuration as a standard motherboard speaker connector. So I just cut off a speaker cable and soldered it on to the LCD display power connector.