• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

VBE7 - vBIOS Editor for Radeon HD 7000 series cards

watwat

New Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
15 (0.01/day)
Likes
0
#78
Only if you flash a better compatible bios with higher clocks. Flashing the same bios with unstable clocks produces a crashing card.
Could somebody please help me?
My card has no VRM-diodes.Does that mean im not able to change the Voltage?
 

darkhmz

New Member
Joined
Aug 9, 2013
Messages
81 (0.05/day)
Likes
159
Location
Hungary
Processor Core i5-2500
Motherboard Gigabyte GA-H61M-D2-B3
Memory 2x4GB Kingston DDR3@1333
Video Card(s) Powercolor HD 7870 Myst Edition
Display(s) DELL U2412M
Power Supply FSP Raider 550W
Software W7 x64
#81
Could somebody please help me?
My card has no VRM-diodes.Does that mean im not able to change the Voltage?
You cant change voltage with the current version. Be patient, i might come up with a solution soon. :)
 

FrankO

New Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#82
Altered the bios so that boost is disabled .. now it works great. :)

One last problem: When i disable ULPS, i get instant red and blue screens and reboots when running benchmarks or games. Maybe a bug in the 13.8 beta 2 drivers? When i have ULPS enabled the benchmarks run fine.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
833 (0.26/day)
Likes
434
Location
austria
Processor 2500k
Motherboard ud4
Cooling water
Memory 4gb
Video Card(s) 560ti
Power Supply 300sfx
#83
thanks darkhmz for this very nice tool !!

just flashed my asus 7950top with atiwinflash and no probs.
altered tdp(w) from 142 to 200 ,core 900 to 1000 and 1,090v to 1,100v.
only reinstalled driver to make the 1000core sticky.

one question plz: before with heavy load i got 0,998v now i have 1,068v.
is this the volt controller or the higher tdp that i now have less drop?

thanks again and in advance for your time+work
 

darkhmz

New Member
Joined
Aug 9, 2013
Messages
81 (0.05/day)
Likes
159
Location
Hungary
Processor Core i5-2500
Motherboard Gigabyte GA-H61M-D2-B3
Memory 2x4GB Kingston DDR3@1333
Video Card(s) Powercolor HD 7870 Myst Edition
Display(s) DELL U2412M
Power Supply FSP Raider 550W
Software W7 x64
#84
Thanks for your feedback guys!

basco, are you sure your voltage was 1090mV? 1068mV seems reasonable from 1100mV, but from 1090 to 998 seems too much. Did you test before/after with the same stuff?

By the way, a new version is ready with voltage control support for unknown VRMs. Im going to release it after a bit more testing.
 
Last edited:

cadaveca

My name is Dave
Staff member
Joined
Apr 10, 2006
Messages
16,650 (3.78/day)
Likes
11,079
Location
Parkland County, Alberta
#85
Thanks for your feedback guys!

basco, are you sure your voltage was 1090mV? 1068mV seems reasonable from 1100mV, but from 1090 to 998 seems too much. Did you test before/after with the same stuff?

By the way, a new version is ready with voltag control support for unknown VRMs. Im going to release it after a bit more testing.
that's normal for 7950's.

I find my card runs @ 0.900V, but BIOS has 1.090V...1.090V is only used when more than one monitor is connected.
 

watwat

New Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
15 (0.01/day)
Likes
0
#87
cadaveca, thanks

new version available
Thanks man! :3
I can change Voltage now.
But since im not good with bioses,could you please tell me which settings are the best or good for 62,3% Asic card?
For what do the single States stand in the category PowerPlay?
 

darkhmz

New Member
Joined
Aug 9, 2013
Messages
81 (0.05/day)
Likes
159
Location
Hungary
Processor Core i5-2500
Motherboard Gigabyte GA-H61M-D2-B3
Memory 2x4GB Kingston DDR3@1333
Video Card(s) Powercolor HD 7870 Myst Edition
Display(s) DELL U2412M
Power Supply FSP Raider 550W
Software W7 x64
#88
Thanks man! :3
I can change Voltage now.
But since im not good with bioses,could you please tell me which settings are the best or good for 62,3% Asic card?
For what do the single States stand in the category PowerPlay?
Tell me what clocks/voltage you want and i'll make you a bios. :) (modifying the one you attached few days ago)
 

darkhmz

New Member
Joined
Aug 9, 2013
Messages
81 (0.05/day)
Likes
159
Location
Hungary
Processor Core i5-2500
Motherboard Gigabyte GA-H61M-D2-B3
Memory 2x4GB Kingston DDR3@1333
Video Card(s) Powercolor HD 7870 Myst Edition
Display(s) DELL U2412M
Power Supply FSP Raider 550W
Software W7 x64
#90
Depends on your GPU. If its stable @1000MHz with 1125mV then possible. Did you test it?
 

darkhmz

New Member
Joined
Aug 9, 2013
Messages
81 (0.05/day)
Likes
159
Location
Hungary
Processor Core i5-2500
Motherboard Gigabyte GA-H61M-D2-B3
Memory 2x4GB Kingston DDR3@1333
Video Card(s) Powercolor HD 7870 Myst Edition
Display(s) DELL U2412M
Power Supply FSP Raider 550W
Software W7 x64
#92
Here is your 1000/1250 1125mV bios.
 

Attachments

watwat

New Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
15 (0.01/day)
Likes
0
#93
Here is your 1000/1250 1125mV bios.
When i try to flash it with ATIWinFlash it says:
Couldn't find VBios.
I open ATIWinFlash with administrator rights,click load image,select the .rom file,then click "program" but i get this error D:
Could somebody please help? :3
 

Random Murderer

The Anti-Midas
Joined
Dec 6, 2006
Messages
6,977 (1.68/day)
Likes
1,888
Location
Florida, A.K.A. the Sweatbox
System Name TOO MUCH RADIATOR! | The TV Box a.k.a. The Shoebox
Processor Core i7 4930K @ 4.5GHz | Core i5 6600K @ 4.5GHz
Motherboard Asus X79 Rampage IV Extreme | Asus Z170i Pro Gaming
Cooling Custom water on CPU and GPU, dual 360mm radiators | Corsair H80i
Memory 4x 8GB G.Skill TridentX DDR3-1600 | 2x 4GB G.Skill RipJaws 4 DDR4-3000
Video Card(s) Sapphire AMD R9 295x2 | PowerColor AMD HD7970
Storage Samsung SSD 830 256GB, various others | 2x 1TB Seagate Barracudas in RAID1
Display(s) Dell U2713HM 2560x1440 IPS | Panasonic TC-L32E5 1080p IPS TV
Case Thermaltake Suppressor F51 (stripped down to hold two radiators) | Cooler Master Elite 130
Audio Device(s) RM-DAC -> Xiang Sheng 708b -> Sennheiser HD650 | HDMI sound device on 7970
Power Supply LEPA G1600-MA 1600W | Corsair CX750M 750W
Software Win 10 64
Benchmark Scores over 9000 BungholioMarks, "Bitchin' Fast"
#94
When i try to flash it with ATIWinFlash it says:
Couldn't find VBios.
I open ATIWinFlash with administrator rights,click load image,select the .rom file,then click "program" but i get this error D:
Could somebody please help? :3
What version of ATIWinFlash are you using?
Have you tried flashing from DOS?
 

watwat

New Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
15 (0.01/day)
Likes
0
#95
Now it worked.^^
But the sad thing:
Voltage jumps from 1,125 to 1,25 V sometimes and Core from 1000 to 900.
And it gets hotter than it was before :(
Could somebody please help?
 

darkhmz

New Member
Joined
Aug 9, 2013
Messages
81 (0.05/day)
Likes
159
Location
Hungary
Processor Core i5-2500
Motherboard Gigabyte GA-H61M-D2-B3
Memory 2x4GB Kingston DDR3@1333
Video Card(s) Powercolor HD 7870 Myst Edition
Display(s) DELL U2412M
Power Supply FSP Raider 550W
Software W7 x64
#96
Now it worked.^^
But the sad thing:
Voltage jumps from 1,125 to 1,25 V sometimes and Core from 1000 to 900.
And it gets hotter than it was before :(
Could somebody please help?
Did you flash the modded bios? Just because the clocks/voltages you mentioned are the same as your stock clocks/voltages ... and there is no 900mhz core clock in the modded bios.
 
Joined
Apr 8, 2012
Messages
575 (0.26/day)
Likes
188
System Name Main rig
Processor Intel i7-4790K Devils Canyon
Motherboard Asus Z97-A
Cooling Antec Kuhler 620
Memory 16GB Corsair Vengence Pro
Video Card(s) Sapphire R9-290 Vapor-X
Storage Samsung 840 EVO 1TB
Case Corsair 600T
Audio Device(s) Sound Blaster X-FI HD Platinum
Power Supply Corsair AX750 Gold
#97
If you upped the voltage, it will get hotter.
 

watwat

New Member
Joined
Aug 24, 2013
Messages
15 (0.01/day)
Likes
0
#98
IT WORKED!
The card is stable and never gets warmer than 60°C,while staying quiet!
YOU GUYS ARE AWESOME :love:
Thanks! :3
 
Joined
Aug 26, 2013
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
Location
Germany
Processor AMD FX 6100@ 4000Mhz- 1,312 Volt
Motherboard ASRock 970 Extreme 3 (P1.40)
Cooling Corsair H80+ Coollaboratory Liquid MetalPad+ AC F12(Rev.1)@1000rpm
Memory 2x 4GB G.Skill@ 1666Mhz- 1,65Volt (9.9.9.27.CR2)
Video Card(s) HIS HD 7850 IceQ X Turbo 1GB@ 1100Mhz- 1,163Volt/ 5000Mhz(vRAM)_PCB Limit+ 28%
Storage Samsung HD250HJ, WD Caviar Blue 500GB
Display(s) 20"Acer LED G206H6BB 1600x900 (miniDP zu D-Sub 15Pol)
Case Xigmatek Midgard
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS (Daniel K. 4.5)
Power Supply Enermax Triathlor 550Watt 80+
Software Windows 7 Home Premium 64 Bit OEM mit Service Pack 1
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/3dm11/6368864
#99
Joined
Jun 29, 2009
Messages
833 (0.26/day)
Likes
434
Location
austria
Processor 2500k
Motherboard ud4
Cooling water
Memory 4gb
Video Card(s) 560ti
Power Supply 300sfx
thanks for the quick answer darkhmz + cadaveca.

the card only has 3 performance states like one page in front.
i think you are right dave but then there must be a p-state like 1,030 that drops to 0,998v-but there is none?
its like the asus anlock oc test bios from tpu with 1,170v but only uses like 1,050v.
so there must be a hidden p-state??


ok did some test and flashed with coreonly 900-1000mhz and back to 0,998v under load.
will do another test with only tdp(W) change

 
Last edited: