• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Virtual Memory

Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#1
Hi all...
I need advice about Virtual Memory in W7

How much virtual memory should I set in windows ?

Thanks
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,309 (4.00/day)
Likes
4,717
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 290X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#2
Just leave it on auto, and if any thing else it depends on what you do.. My self just look around the net and play games which i just disable it although that can be a issue with a system with only 8GB and probably should try about 4GB if ya really need to screw around with it lol.


If video editing or use photoshop or some thing that that can take a lot of memory leave it on auto.
 
Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#3
Just leave it on auto, and if any thing else it depends on what you do.. My self just look around the net and play games which i just disable it although that can be a issue with a system with only 8GB and probably should try about 4GB if ya really need to screw around with it lol.


If video editing or use photoshop or some thing that that can take a lot of memory leave it on auto.
That's mean to leave it auto in order that windows manage it?
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.24/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
#4
That's mean to leave it auto in order that windows manage it?
Yes that is what he meant.

But with 16GB of RAM you can probably disable it. I've had mine disabled for years and never had any issue.
 
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,469 (0.46/day)
Likes
381
Location
Toronto
Processor i7-2670QM / Q9550 3.6ghz
Motherboard laptop / Asus P5Q-E
Cooling laptop / Cooler Master Hyper 212
Memory 2x4gb ddr3sd / 2x2gb ddr2
Video Card(s) 570m / MSI 660 Gaming OC
Storage ST9750420AS / ST1000DM003
Display(s) BenQ FP241VW / BenQ GW2265HM
Case MSI gx780 / Corsair 500r
Audio Device(s) onboard
Power Supply laptop / Corsair 750tx
Mouse Steelseries Kinzu V2 / Logitech M120
Keyboard Logitech Deluxe 250 / Logitech K120
Software Windows 7
#5
are we talking about the pagefile? no dont disable it... certain poorly coded apps need it & various windows versions generate the file anyway

one thing you may want to do is make it a fixed size instead of auto so that it wont fragment (but it's already fragmented if it's on the windows partition... oh well, the best would be to get a new blank fast mechanical hard drive, format it, put the PF first thing at a fixed size so that it's on the outer most & therefore fastest edge of the drive, probably helps increase the life of a primary SSD by not having a PF on it)
 
Joined
Oct 8, 2012
Messages
1,364 (0.72/day)
Likes
411
Location
Israel
Processor Intel Core i5 3570K @ 4.5Ghz
Motherboard Gigabyte Z77X UD5H
Cooling Antec H20 920
Memory Corsair Dominator Platinum DDR3 4x4GB 2000mhz 9-11-10-24 CR-1
Video Card(s) EVGA GTX 970 SC
Storage Crucial M500 240Gb/Seagate Barracuda 2TB
Display(s) LG 29UM67 2560x1080 75hz IPS
Case Coolermaster 690
Audio Device(s) Creative X-FI Titanium + Sennheiser PC360
Power Supply Corsair TX850
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#6
Just try running it disabled and see how it does,i have 8gb of ram and when i tried to run without it,it would crash and cause errors when my system was under heavy load,but maybe will 16 will be enough for you.
 
Joined
Dec 23, 2012
Messages
1,393 (0.77/day)
Likes
941
Location
south korea
System Name budget gaming / MSI gs70 6qe silver
Processor i7 4770k 4.0 ghz / i7 6700hq
Motherboard Asus Z87m-plus / msi h97
Cooling Zigmatek Janus LP / stock
Memory G.Skill TridentX 16gb 2666 mhz CL11 / Samsung ddr4 2133
Video Card(s) Zotac GTX 1060 6gb AMP / gtx 970m
Storage 750gb Seagate (OS); 1x 1tb WD; 1x2tb Seagate
Display(s) 2x crossover 30x-p driver + crossover 3020mdp 1600p eyefinity / HP elitedisplay E231 1080p
Case BRAVOTEC DEFY R50
Audio Device(s) Onboard / onboard
Power Supply Silverstone 750W gold/ Powertex 500w
Mouse Logitech G100S
Keyboard Steelseries Mechanical keyboard
Software Windows 10
#7
you can manually allocate. just like knootcn said, some apps still need page file. you can set whatever windows suggest as minimum then add 1gb for maximum. thats what i do.
 
Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#8
you can manually allocate. just like knootcn said, some apps still need page file. you can set whatever windows suggest as minimum then add 1gb for maximum. thats what i do.
Windows suggest 16mb minimum and 2.5gb maximum
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,397 (4.85/day)
Likes
5,476
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#9
are we talking about the pagefile? no dont disable it... certain poorly coded apps need it & various windows versions generate the file anyway
This was an issue many years ago. I've yet to run into an application that wouldn't place nice with the page file disabled since I built this rig two years ago. I would say disable it until you encounter a problem. It is completely possible that it will work fine without an issue, as long as you have the memory, which you do.
 
Joined
Dec 23, 2012
Messages
1,393 (0.77/day)
Likes
941
Location
south korea
System Name budget gaming / MSI gs70 6qe silver
Processor i7 4770k 4.0 ghz / i7 6700hq
Motherboard Asus Z87m-plus / msi h97
Cooling Zigmatek Janus LP / stock
Memory G.Skill TridentX 16gb 2666 mhz CL11 / Samsung ddr4 2133
Video Card(s) Zotac GTX 1060 6gb AMP / gtx 970m
Storage 750gb Seagate (OS); 1x 1tb WD; 1x2tb Seagate
Display(s) 2x crossover 30x-p driver + crossover 3020mdp 1600p eyefinity / HP elitedisplay E231 1080p
Case BRAVOTEC DEFY R50
Audio Device(s) Onboard / onboard
Power Supply Silverstone 750W gold/ Powertex 500w
Mouse Logitech G100S
Keyboard Steelseries Mechanical keyboard
Software Windows 10
#10
Windows suggest 16mb minimum and 2.5gb maximum
you can try this. else if experience instability, then increase the minimum to 512mb. although, for me, setting is 1024 min and max 2048. so far i dont experience instability
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,274 (5.51/day)
Likes
10,361
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#11
With 16GB of RAM or more I just set it to fix size of 4GB. With 8GB or less I set the page file to a fixed size of 8GB.

Disabling the page file in modern versions of Windows is pointless, because when Windows detects that there is no page file set Windows will set an auto-managed page file on the C: drive.
 
Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#12
This was an issue many years ago. I've yet to run into an application that wouldn't place nice with the page file disabled since I built this rig two years ago. I would say disable it until you encounter a problem. It is completely possible that it will work fine without an issue, as long as you have the memory, which you do.
I will disable and see what it happens, I was doing researches in google and many says that shouldn't be disable and others says that it's pointless to enable it when you use a SSD and you have more than 8GB ram.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,397 (4.85/day)
Likes
5,476
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#13
With 16GB of RAM or more I just set it to fix size of 4GB. With 8GB or less I set the page file to a fixed size of 8GB.

Disabling the page file in modern versions of Windows is pointless, because when Windows detects that there is no page file set Windows will set an auto-managed page file on the C: drive.
I'm claiming bullshit on that one, at least on Windows 7. That would mean even though it's disabled, there would be a page file on my C drive, which there isn't.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,274 (5.51/day)
Likes
10,361
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#14
I'm claiming bullshit on that one, at least on Windows 7. That would mean even though it's disabled, there would be a page file on my C drive, which there isn't.
It will create one when it wants to and delete it when it decides not to use it. Example. Might as well just force a fixed size, IMO.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,397 (4.85/day)
Likes
5,476
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#15
It will create one when it wants to and delete it when it decides not to use it. Example. Might as well just force a fixed size, IMO.
What application or service do you start that makes the page file get created, because afaict, that doesn't happen on my machine at all.

That almost looks like disabling it without restarting. ;)
virtualmemory.PNG
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,025 (3.47/day)
Likes
6,629
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#16
Unless you have an SSD and space is precious just leave it alone.
 
Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#17
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,025 (3.47/day)
Likes
6,629
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#18
Then set it to 1000 max and min
 
Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#19
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.24/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
#20
Most of the "against" guys are people whom disabled PF back in the Windows XP days, when 1GB of RAM was huge. Yes in XP it used to crash. But in a Modern OS like Vista, 7, 8. You can happily disable PF if you have enough RAM. Again I've had 16GB and PF disabled since 2006, never ran into any issues. The new OS's are robust enough to handle a little bit of instability.
 
Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#21
Most of the "against" guys are people whom disabled PF back in the Windows XP days, when 1GB of RAM was huge. Yes in XP it used to crash. But in a Modern OS like Vista, 7, 8. You can happily disable PF if you have enough RAM. Again I've had 16GB and PF disabled since 2006, never ran into any issues. The new OS's are robust enough to handle a little bit of instability.
I already disable it yesterday and I haven't found any issues till today, so it's working perfectly without PF....

I downloaded and installed DataRam RamDisk.
 
Last edited:
Joined
Nov 13, 2012
Messages
64 (0.03/day)
Likes
49
Location
Lithuania
Processor Xeon E5-2696V3 @ 3.4-3.9GHz turbo (18c/36t)
Motherboard ASUS X99 Deluxe II
Cooling Be Quiet! Dark Rock 3
Memory 32GB Kingston HyperX Fury White 2666MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX1070 8GB Founders Edition
Storage 2x Samsung 840 EVO 120GB SSD in RAID0 + 4TB HDD
Power Supply Corsair CS750M 750W 80+ Gold
Software Windows 10 PRO x64
#22
I've had PF disabled for years now with 12GB of RAM and Win7.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,347 (2.56/day)
Likes
5,808
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#23
Leave it on Automatic. I've been testing even without it and despite having more than enough RAM, the performance was worse.
 
Joined
Feb 19, 2014
Messages
4,951 (3.56/day)
Likes
3,464
Location
Behind a VPN
System Name Black Widow/Red Queen X3
Processor i7 8700K 5.0GHz 1.296V/ Xeon X5690 4.5 GHz 1.377
Motherboard Asus Rog Maximus X Hero / Evga X58 Classified 3
Cooling WaterChiller - both Machines looped
Memory G.SKILL Ripjaws V 3000MHz 32GB/ G.SKILL RIPJAWSX 2133Hz 12GB
Video Card(s) EVGA GEFORCE GTX 1080 CLASSIFIED/ Zotac 210
Storage Samsung 960 EVO - Samsung 850 EVO 250GB - WD Blue 1TB - WD Black 1TB/ Samsung EVO 250GB
Display(s) Asus PG278Q ROG/ Samsung
Case Cougar Panzer Max/ Lian Li
Audio Device(s) On Board
Power Supply Enermax Platimax 1000W 80plus platinum Super Overclock Edition ATX2
Mouse Logitech G502
Keyboard Virtuis Advanced Gaming Keyboard
Software Windows 10 Pro.
#24
Leave it on Automatic. I've been testing even without it and despite having more than enough RAM, the performance was worse.
As I wrote above I have it disable and till now no issues found, I think that PF were needed just with windows xp and if you have less than 4GB of ram
 
Joined
Dec 23, 2012
Messages
1,393 (0.77/day)
Likes
941
Location
south korea
System Name budget gaming / MSI gs70 6qe silver
Processor i7 4770k 4.0 ghz / i7 6700hq
Motherboard Asus Z87m-plus / msi h97
Cooling Zigmatek Janus LP / stock
Memory G.Skill TridentX 16gb 2666 mhz CL11 / Samsung ddr4 2133
Video Card(s) Zotac GTX 1060 6gb AMP / gtx 970m
Storage 750gb Seagate (OS); 1x 1tb WD; 1x2tb Seagate
Display(s) 2x crossover 30x-p driver + crossover 3020mdp 1600p eyefinity / HP elitedisplay E231 1080p
Case BRAVOTEC DEFY R50
Audio Device(s) Onboard / onboard
Power Supply Silverstone 750W gold/ Powertex 500w
Mouse Logitech G100S
Keyboard Steelseries Mechanical keyboard
Software Windows 10
#25
at some point, you might encounter instability. Some apps was still looking for pagefile. I experienced before instability with any browsers, (that was few months ago and some apps) after I disable. Initially, you wouldnt but somewhere down the road, you might encounter. If you dont encounter though then thats good. If you will encounter, then you can decide after that.

Oh one more thing I found out, old DX9 games, like COD, I experience instability and lagging when I disabled pagefile. Eventhough I have 16gb, even with 32GB ram. Also, not only some games, also some apps.

But that was just my experience and I am not trying to pursuade you for not disabling it.