• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Vista Ultimate Disk Space requirements

Weigy104

New Member
Joined
Jul 6, 2005
Messages
241 (0.05/day)
Likes
3
Location
Glasgow
Processor AMD Athlon 4200+ X2 939
Motherboard MSI K8N NEO2 Platinum
Cooling Arctic Silencer 4 and Gigabyte G-Power Pro
Memory 1GB DDR400 value crap :(
Video Card(s) X800 Pro Modded to XT via bios flash
Storage Seagate Baracuda 160GB & Samsung Spinpoint T 500GB :)
Display(s) ACER AL1751
Case Thermaltake Tsunami Dream :D
Audio Device(s) Creative Audigy 4
Power Supply Enermax Liberty 400W
Software Windows XP Pro SP2, Ubuntu, Windows 2k3
#1
Hi i was just wondering how much a fresh install of this would take up as i have just purchased a new laptop and chosen ultimate as my OS and since its a laptop i dont want this OS to eat up all my HDD space. It has a 160GB HDD.
 

von kain

New Member
Joined
Sep 13, 2006
Messages
780 (0.19/day)
Likes
47
Location
athens/greece
System Name intel-hate
Processor Amd phenom 2 955 @ 3800
Motherboard msi 790fx-gd70
Cooling coolermaster
Memory 4096 @1600 corsair
Video Card(s) sapphire 5770 @950-1350
Storage 1 seagate 80gb sata2 1 160gb seagate sata
Display(s) 20inch wide lg
Power Supply chieftech 750w
Software windows 7 x64
Benchmark Scores nah
#2
about 10GB
 
Joined
Aug 10, 2006
Messages
4,413 (1.06/day)
Likes
147
Location
England
Processor Intel Core i7-7700K
Motherboard ASUS ROG Strix Z270E Gaming
Cooling Arctic Cooling Freezer i11
Memory 4x 8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX @ 2133MHz
Video Card(s) 2x NVIDIA GTX 1080 Ti FEs
Storage 512GB SSD, 2x2TB HDD
Display(s) AOC U2879VF, AOC G2260VWQ6
Case Corsair 750D Airflow Edition
Power Supply EVGA Supernova 850G
Software Windows 10 x64 Pro
#3
15GB Minimum required according to MS.
 
Joined
Jan 19, 2007
Messages
3,376 (0.84/day)
Likes
161
Location
Athens , GREECE
System Name SECONDARY RIG / PRIMARY RIG / THIRD RIG
Processor i920@3.6GHz / i920@4GHz / AMD Phenom II 955
Motherboard Gigabyte EX58-UD4P / Gigabyte EX58-UD7 / ASRock 890GX3
Cooling CoolIT Domino ALC / Thermalright Silver Arrow / Thermalright VenomousX
Memory 12GB DDR3 @ 1800MHZ / 6GB DDR3 @ 2250MHZ / 4GB DDR3 @ 1600MHZ
Video Card(s) XFX ATI RADEON 5970 / GAINWARD NVIDIA GTX 580 / 2xGEFORCE GTX295
Storage 1550GB / 6TB SAS - SSD / 160GB SSD
Display(s) NEC 26WUXi2 / NEC 3090WQXi / SONY 55A2000 (1080P 55inch)
Case COOLER MASTER HAF 932 / COOLER MASTER ATCS 840 / ANTEC DARKFLEET DF85
Audio Device(s) Soundblaster X-Fi Xtreme Music / SoundBlaster X-Fi Fatal1ty Pro / Realtek Onboard
Power Supply CWT 1200W / Enermax Revolution 85+ 1250W / Ikonik Vulcan 1200W
Software Windows 7 x64 / Windows 7 x64 / Windows 7 x64
#4
My Vista Ultimate catch 31GBs WITH the programs ( Not games ) ....So i would say you need at least 15-20 just for the system.
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
2,010 (0.52/day)
Likes
279
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#5
About 15-20gigs, I got it running on my laptop, but it's just home premium...
 
Joined
Nov 8, 2006
Messages
5,052 (1.23/day)
Likes
540
Location
Manchester, United Kingdom
Processor AMD FX 8320 @ 4GHz
Motherboard Gigabyte GA-990FXA-UD5 rev1
Cooling Corsair H70
Memory 4 x 4GB DDR3 Ripjawz 1600Mhz
Video Card(s) Sapphire Vapor-X AMD R9 280X
Storage 1 x 500GB Samsung Evo 850, 1 x 500GB Vrap Data Drive, 3 x 2TB Seagate, 1 x 1TB Samsung F1
Display(s) 3 x DGM IPS-2402WDH
Case Coolermaster HAF X
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Coolermaster 1000W Silent Pro M
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro x64
#7
Clean Ultimate, with all drivers, was just over 15Gb on my rig.
 

Weigy104

New Member
Joined
Jul 6, 2005
Messages
241 (0.05/day)
Likes
3
Location
Glasgow
Processor AMD Athlon 4200+ X2 939
Motherboard MSI K8N NEO2 Platinum
Cooling Arctic Silencer 4 and Gigabyte G-Power Pro
Memory 1GB DDR400 value crap :(
Video Card(s) X800 Pro Modded to XT via bios flash
Storage Seagate Baracuda 160GB & Samsung Spinpoint T 500GB :)
Display(s) ACER AL1751
Case Thermaltake Tsunami Dream :D
Audio Device(s) Creative Audigy 4
Power Supply Enermax Liberty 400W
Software Windows XP Pro SP2, Ubuntu, Windows 2k3
#9
damn i wasn't too bothered if it was only 10gb but now your reporting 15-20 im kinda worried. i really dont wanna lose 20gb of HD space on my laptop drive just on the OS. Anyone know if MS let you downgrade to home premium?
 
Joined
May 27, 2005
Messages
3,651 (0.79/day)
Likes
341
Location
Little Rock Arkansas, United States
System Name Monolith
Processor Intel Xeon E3110 Wolfdale@3.5GHz
Motherboard MSI P35-Neo
Cooling Active Air
Memory 4GB DDR2 800
Video Card(s) Sapphire HD 3850 512MB PCI-E
Storage 1 x 80GB Internal, 1 x 250GB Internal, 1 x 40GB External
Display(s) Acer X203w
Case Generic black case with locking front bezel
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2 ZS
Power Supply 500 Watt Seasonic M12
Software Windows 7 Ultimate x64
#10
Shouldn't the system requirements be printed on the retail box you purchased?
 

Weigy104

New Member
Joined
Jul 6, 2005
Messages
241 (0.05/day)
Likes
3
Location
Glasgow
Processor AMD Athlon 4200+ X2 939
Motherboard MSI K8N NEO2 Platinum
Cooling Arctic Silencer 4 and Gigabyte G-Power Pro
Memory 1GB DDR400 value crap :(
Video Card(s) X800 Pro Modded to XT via bios flash
Storage Seagate Baracuda 160GB & Samsung Spinpoint T 500GB :)
Display(s) ACER AL1751
Case Thermaltake Tsunami Dream :D
Audio Device(s) Creative Audigy 4
Power Supply Enermax Liberty 400W
Software Windows XP Pro SP2, Ubuntu, Windows 2k3
#11
i didn't purchase a copy of vista. it comes pre-installed on the laptop i just ordered. obviousl;y i dont have the laptop yet or i wouldn't be asking ;)
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (3.45/day)
Likes
5,524
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
#12
I wouldn't worry about it.
You will still have over 100GB of space for stuff.
If you keep your system clean and offload stuff you don't regularly use, you should not have any problems.
 
Joined
Sep 25, 2006
Messages
2,312 (0.56/day)
Likes
670
Location
Norn Iron
Processor Q9550 @3.8
Motherboard Asus Maximus Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 4GB Patriot Viper DDR3 1600MHz
Video Card(s) 2x HD4870 512MB
Storage 2x 500GB
Display(s) 3x LG L226WTQ 22" Widescreen LCD
Case Modded TJ07
Audio Device(s) On board
Power Supply PC P&C Silencer 750
Software Windows 7 Ultimate
#13
damn i wasn't too bothered if it was only 10gb but now your reporting 15-20 im kinda worried. i really dont wanna lose 20gb of HD space on my laptop drive just on the OS. Anyone know if MS let you downgrade to home premium?
At 15GB for the OS you are only losing about 5GB,as premium will use up about 10GB anyway.

Will you really use all the 160GB on your laptop?I have Ultimate installed on a 120GB partition on my desktop and still have 70GB approx free with all my apps I need installed.