• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

W10 Home > Pro

Joined
Sep 17, 2014
Messages
4,785 (3.56/day)
Likes
3,841
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#1
Question:

right now I made a bootable USB for W10, off my current installation which is a W10 Home.

Monday I'll use that on my new rig but I want to move to W10 Pro on that one. Is this possible with my bootable USB setup? My guess is that you just re-pick your version based on the activation code, amirite?
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,964 (1.33/day)
Likes
1,630
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#2
OEM or Retail?
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
4,785 (3.56/day)
Likes
3,841
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,964 (1.33/day)
Likes
1,630
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#4
Theoretically the OEM is non transferable.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
4,785 (3.56/day)
Likes
3,841
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#5
Theoretically the OEM is non transferable.
Yes I know this... but the link to the OEM license is the activation code. Not the OS. The license isn't transferrable :)

@DRDNA Thanks anyway for having a look!
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,964 (1.33/day)
Likes
1,630
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#6
Maybe its way too early for me but I don't understand the question then. Sorry.
 

dorsetknob

"YOUR RMA REQUEST IS CON-REFUSED"
Joined
Mar 17, 2005
Messages
6,988 (1.45/day)
Likes
8,896
Location
Dorset where else eh? >>> Thats ENGLAND<<<
#7
but the link to the OEM license is the activation code. Not the OS. The license isn't transferrable :)
as i understand it OEM Activation is Tied to hardware ( motherboard ) and as such is non transferable.
But i am Sure that microsoft in their Desire for the whole world and their pet Dogs to run W 10 and its associated Report home Telematary will ""allow the reactivation"" :)
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,964 (1.33/day)
Likes
1,630
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor Tracer II 15 VR800 I7 7700HQ/GTX1070 16GB DDR4/2133MHz /ASUS GL553VW GTX 960M 4GB i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#8
as i understand it OEM Activation is Tied to hardware ( motherboard ) and as such is non transferable.
But i am Sure that microsoft in their Desire for the whole world and their pet Dogs to run W 10 and its associated Report home Telematary will ""allow the reactivation"" :)
Right on OEM tide to original hardware when activated and Retail is tied to a user.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,537 (6.14/day)
Likes
6,959
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender!
Processor I7 7700K @ STOCK
Motherboard AsRock Z270 Extreme 4 mATX
Cooling Corsair A70 Push/Pull
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz OC'd to 3200Mhz
Video Card(s) EVGA GTX 1080TI SC2
Storage 2x Kingston 256GB M.2 PCIe SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) LG 29Inch Ultra wide 2K
Case NZXT Vulcan
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX
Mouse Zowie EC1A
Keyboard Logitech G910 Gaming
Software Windows 10 Pro on both
#9
You can just change the key in settings to move it to pro. Our MSI laptops came with home so I used a generic pro key (not pirated but a default MS key from their site) to upgrade to pro. Once it was on pro, we changed the key to our corp pro key to activate.
 

dorsetknob

"YOUR RMA REQUEST IS CON-REFUSED"
Joined
Mar 17, 2005
Messages
6,988 (1.45/day)
Likes
8,896
Location
Dorset where else eh? >>> Thats ENGLAND<<<
#10
Vayra86
Do You wear Glasses ( :) even Sun glasses on a Sunny Day :cool: )
then i am sure you would Qualify as" Disability Enabled ( Vision Impaired:roll::) )By Microsoft" and as Such would still be able to upgrade/install W 10 under their Special Program :) for Free :)
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,830 (1.04/day)
Likes
1,595
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) Nvidia GTX 1080 Ti FE "Pascal" Hybrid | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK | Logitech MK270
Software Win10 Pro CFU UK x64 | Win10 Home CFU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#11
If u purchased a OEM version of Windows 7/8/8.1/10 u can still transfer it to a new computer if u have activation trouble do phone activation and u will be asked how many computers and laptops ur license is currently in-use on there I usually just push 1 and u get transfered to get ur phone activation key.

If ur license key came with a OEM branded PC like Acer, Asus, Lenovo, MSI and so on u cannot transfer it because it's a special key the manufactures get and needs their bios to get working.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
4,785 (3.56/day)
Likes
3,841
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#12
You can just change the key in settings to move it to pro. Our MSI laptops came with home so I used a generic pro key (not pirated but a default MS key from their site) to upgrade to pro. Once it was on pro, we changed the key to our corp pro key to activate.
Thanks, that's what I was looking for!
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,908 (5.46/day)
Likes
11,176
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB Crucial MX500 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 480GB MX200 SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#13
Thanks, that's what I was looking for!
Or if you put the Pro key in during Windows setup, it will just install Pro from the beginning. The installation media is universal, and will install whichever version matches the key you enter. I believe that answers your original question properly.

However, if this is a pre-built computer, the Windows installation will read the pre-loaded key from the motherboard and skip the screen asking you to put in a key. This can be annoying if you want Pro but the machine orignally came with Home. In that case, yes, you just put the Pro key in after Windows is installed and it will upgrade to Pro.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,537 (6.14/day)
Likes
6,959
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender!
Processor I7 7700K @ STOCK
Motherboard AsRock Z270 Extreme 4 mATX
Cooling Corsair A70 Push/Pull
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz OC'd to 3200Mhz
Video Card(s) EVGA GTX 1080TI SC2
Storage 2x Kingston 256GB M.2 PCIe SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) LG 29Inch Ultra wide 2K
Case NZXT Vulcan
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX
Mouse Zowie EC1A
Keyboard Logitech G910 Gaming
Software Windows 10 Pro on both
#14
Just for reference, here is the upgrade key from MS website. This is a generic upgrade key and will not activate but will allow you to upgrade to windows 10 pro

VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,702 (1.73/day)
Likes
1,385
System Name The Green Knight
Processor Intel i5 8600k @4.9GHz w/ Corsair H100i CPU AiO w/Corsair HD120 RBG fan
Motherboard Asus Z370-E Gaming
Cooling 6x120mm Corsair HD120 RBG fans
Memory Corsair Vengeance RBG 2x8GB 3600MHz
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 10TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440 OC'd to 100MHz
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Firestrike - 11471 @4.9GHz 980 stock @1178 core 1753 memory 1279 boost Unigine Heaven - 1824
#15
Just for reference, here is the upgrade key from MS website. This is a generic upgrade key and will not activate but will allow you to upgrade to windows 10 pro

VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T
But only from Win10 home, right?
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
4,785 (3.56/day)
Likes
3,841
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#16
Again @brandonwh64 thanks a lot, ur info is spot on

@newtekie1 thanks! and no its not a prebuilt, ain't nobody got time for that ;) Custom > custom. My old rig's gonna go to the living room, minus the GPU ^^
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,537 (6.14/day)
Likes
6,959
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender!
Processor I7 7700K @ STOCK
Motherboard AsRock Z270 Extreme 4 mATX
Cooling Corsair A70 Push/Pull
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz OC'd to 3200Mhz
Video Card(s) EVGA GTX 1080TI SC2
Storage 2x Kingston 256GB M.2 PCIe SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) LG 29Inch Ultra wide 2K
Case NZXT Vulcan
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX
Mouse Zowie EC1A
Keyboard Logitech G910 Gaming
Software Windows 10 Pro on both
#17
Again @brandonwh64 thanks a lot, ur info is spot on

@newtekie1 thanks! and no its not a prebuilt, ain't nobody got time for that ;) Custom > custom. My old rig's gonna go to the living room, minus the GPU ^^
You are welcome

But only from Win10 home, right?
Thats what I used it for. I found a thread on it a while back that mentioned using keys from the MS website to upgrade from home to pro then use your Corp key. This was very useful for us at work since our keys come from the volume licensing server and will NOT upgrade the OS, it will just activate it.
 
Top