• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Weird Performance with 5600X

Joined
Sep 27, 2021
Messages
155 (0.35/day)
Location
Portugal
Processor Ryzen 7 5800x
Motherboard Msi b450 tomahawk max II
Cooling Artic liquid freezer II 240mm
Memory 2x8Gb B-die @3800 cl14/ 53ns on aida
Video Card(s) Evga 3060 ti ftw3
Storage M.2 Samsung 970 Evo Plus 250gb + 1tb ssd
Case Corsair 275r airflow
Audio Device(s) Hyperx
Power Supply Seasonic core gc 650w 80 plus gold
Mouse Zowie ec2-a
Keyboard Trust
Software Windows 10
Benchmark Scores Cinebench r20: 631/6232 Cinebench r23: 1628/15901 CPU-Z: 672/6960 SotTR:221FPS
I've already done that on (I believe?) all 3 of the BIOS versions. PBO disabled, enabled, advanced, normal and custom limits etc. PBO gave me a bit of an improvement but the single core still kinda remained the same
Do you put to overboost to +200? Xmp enable? I think your results was nice. If it works good in your daily it's just a number don't give it to much attention.

I'll try that with a CBR20 Multi and the CPU-Z benchmark
Cbr20 performs better in the second or third try
 

AMDiscool

New Member
Joined
Oct 25, 2020
Messages
23 (0.03/day)
Balanced power profile with the minimum CPU performance setting to 25-35% tends to work best for performance for my 5600.
I think that I'll try that later. Also: Do you guys think that it's a problem with the priority and stuff? Settings CBR20 to Real Time Priority gave me the desired results, but it basically makes the Pc unusable ;D

Do you put to overboost to +200? Xmp enable? I think your results was nice. If it works good in your daily it's just a number don't give it to much attention.


Cbr20 performs better in the second or third try
XMP is on, yes! Tried some overboost and curve optimizer and co. , didn't really help much there..

Guys I really think it's the problem with the priority. It's both with Geekbench and Cinebench, they don't utilise the CPU completly but CPU-Z does. Putting the priority to Realtime let my CPU get the score it should have had in Cinebench R20 and Geekbench while it almost doesn't change anything in CPU-Z. Maybe that has to do something with the BIOS or Windows Update?
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
940 (1.16/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
What is your idle CPU usage? When benchmarking, do you have anything else running in the background?
 

AMDiscool

New Member
Joined
Oct 25, 2020
Messages
23 (0.03/day)
What is your idle CPU usage? When benchmarking, do you have anything else running in the background?
CPU Idle usage is about 8 watts (checked with Ryzen Master) and I don't have anything opened in the background
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
940 (1.16/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
What I meant to ask was how many % busy when idling. Also, Ryzen Master should be showing "sleep" on all cores:

rm.jpg


Could you run HWinfo during Cinebench test and upload the diagnostics?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,694 (6.69/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Hwinfo64 screenshot of sensors/hardware, the data above is too generic. I recalled @Durvelle27 having oloy memory (fake crap), replaced it with legit stuff and it was running correctly then
 

AMDiscool

New Member
Joined
Oct 25, 2020
Messages
23 (0.03/day)
Hwinfo64 screenshot of sensors/hardware, the data above is too generic. I recalled @Durvelle27 having oloy memory (fake crap), replaced it with legit stuff and it was running correctly then
I‘m running Corsair Sticks, Micron E-Die to be precisely. Do you want those screenshots when running MT or ST? Or both?

What I meant to ask was how many % busy when idling. Also, Ryzen Master should be showing "sleep" on all cores:

View attachment 252323

Could you run HWinfo during Cinebench test and upload the diagnostics?
These are my cores in idle with Ryzen Master. Sometimes 5 cores will go to sleep but not very often.

Here is the data from HWInfo
 

Attachments

  • Ryzen Master Idle.png
    Ryzen Master Idle.png
    51.5 KB · Views: 25
  • HWInfo MT.png
    HWInfo MT.png
    119.2 KB · Views: 24
  • HWINfo ST.png
    HWINfo ST.png
    137.8 KB · Views: 22
Joined
Sep 21, 2020
Messages
940 (1.16/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
Your CPU isn't hitting 100% thread utilization in the ST test, weird. Do you get the same behavior with default PPT/TDC/EDC limits?

st.jpg


Do you have MSI CPU Game Boost enabled in the BIOS? Latest chipset drivers installed?
 
Last edited:

AMDiscool

New Member
Joined
Oct 25, 2020
Messages
23 (0.03/day)
I do have the lastest chipset drivers, can you tell me, where I can find that MSI CPU boost option in the BIOS? I'll activate or deactivate it then (I think I shall activate it, right?) and try the standard limits for PPT etc
 

freeagent

Moderator
Staff member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
4,754 (3.08/day)
Location
Winnipeg, Canada
System Name Street Meat
Processor AMD R7 5800X3D
Motherboard Asus Strix B550-XE
Cooling Thermalright Peerless Assassin 120
Memory 2x8 G.Skill Trident Z Royal 3200C14, 2x8GB G.Skill Trident Z Black and White 3200 C14
Video Card(s) EVGA RTX 3070 Ti FTW3 Ultra
Storage WD SN850 1TB, SN750 1TB, SN750 500GB, Asus Hyper M.2, 2x Intel 545S 256GB, 1TB Toshiba spinner
Display(s) LG 50UP7100
Case Fractal Torrent Compact RGB
Audio Device(s) JBL 2.1 Deep Bass
Power Supply EVGA G+ 750, Monster HDP1800
Mouse Zowie EC2 Evo
Keyboard Logitech G213
Software Yes
Benchmark Scores Yes
His settings are off, he is not hitting the top of the stock boost range let alone the extended boost. He is likely using near stock limits.
 

AMDiscool

New Member
Joined
Oct 25, 2020
Messages
23 (0.03/day)
His settings are off, he is not hitting the top of the stock boost range let alone the extended boost. He is likely using near stock limits.
Any idea what exactly could be off? I'm mostly using the standard settings, besides the ones for SAM and I've activated PBO (put it on advanced and PBO limits to motherboard)
 
Joined
Sep 21, 2020
Messages
940 (1.16/day)
Processor AMD FX 8300 @ 4.5
Motherboard Asus Sabertooth 990FX R2.0
Cooling Thermalright Macho Rev.B
Memory 16GB Corsair Dominator Platinum 2400MHz CL10
Video Card(s) Asus HD7970 @ 1135/1750 + Prolimatech MK-26 + 2x 140mm
Storage 256GB Toshiba Q Pro MLC + 500GB WD VelociRaptor
Display(s) Dell U2412M
Case Cooler Master CM690 II Advanced USB 3.0 + Lamptron FC6
Audio Device(s) Audiotrak Prodigy Cube Black (JRC MUSES 8820D) + CAL (recabled)
Power Supply 750W Enermax Platimax
Mouse Logitech Cordless Desktop Wave
Keyboard Logitech Cordless Desktop Wave
Software Windows 7 Ultimate
where I can find that MSI CPU boost option in the BIOS?
It's called Game Boost actually, edited my post. Never used it myself so no idea what it does, other than messing up manual settings. Should be disabled:

bios.jpg
 

freeagent

Moderator
Staff member
Joined
Sep 16, 2018
Messages
4,754 (3.08/day)
Location
Winnipeg, Canada
System Name Street Meat
Processor AMD R7 5800X3D
Motherboard Asus Strix B550-XE
Cooling Thermalright Peerless Assassin 120
Memory 2x8 G.Skill Trident Z Royal 3200C14, 2x8GB G.Skill Trident Z Black and White 3200 C14
Video Card(s) EVGA RTX 3070 Ti FTW3 Ultra
Storage WD SN850 1TB, SN750 1TB, SN750 500GB, Asus Hyper M.2, 2x Intel 545S 256GB, 1TB Toshiba spinner
Display(s) LG 50UP7100
Case Fractal Torrent Compact RGB
Audio Device(s) JBL 2.1 Deep Bass
Power Supply EVGA G+ 750, Monster HDP1800
Mouse Zowie EC2 Evo
Keyboard Logitech G213
Software Yes
Benchmark Scores Yes
For me I noted the max ppt tdc and edc the cpu is capable of using on its own and entered those into the fields, and adjusted my curve from that. It’s not the way 99% of the people tune their cpus but that’s how I tuned mine :D
 

AMDiscool

New Member
Joined
Oct 25, 2020
Messages
23 (0.03/day)
Never used it myself so no idea what it does, other than messing up manual settings. Should be disabled:

View attachment 252336
I see, never had it on. I guess I won‘t be using it too. My Power limits also were on disabled or had really high values, nothing really changed tho

Alright guys, seems like I found it. I did a whole reinstall of windows and tested my CPU and the right results came out. But when I used my regular UV profile for my GPU, it auto OC'D my CPU. Undoing it didn't help, so I reinstalled the driver and and changed the PBO settings in the driver from advanced to auto, then restarted and put them on advanced again. I didn't touch the OC stuff in the driver now and it seems to work!
 

Durvelle27

Moderator
Staff member
Joined
Jul 10, 2012
Messages
6,541 (1.72/day)
Location
Memphis, TN
System Name Black Prometheus
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard ASRock B550M Pro4
Cooling ID Cooling Auraflow 360 Snow Edition
Memory TeamGroup Classic 64GB(2x32GB) DDR4 3200MHz
Video Card(s) Gigabyte RTX 3070 Ti Gaming OC
Storage Sandisk X300 512GB + WD Black 6TB+WD Black 6TB
Display(s) LG Nanocell85 49" 4K 120Hz+3x 24" 1200P Monitors
Case DeepCool Matrexx 55 V3 w/ 6x120mm Intake + 3x120mm Exhaust
Audio Device(s) LG Dolby Atmos
Power Supply Corsair RMX850 Fully Modular
Mouse Logitech Trackman
Keyboard Dell OEM
Software Windows 10 EDU x64
Hwinfo64 screenshot of sensors/hardware, the data above is too generic. I recalled @Durvelle27 having oloy memory (fake crap), replaced it with legit stuff and it was running correctly then
I surely did

Also note don't use XMP with AMD. It does not work properly and voids the warranty
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,694 (6.69/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I surely did

Also note don't use XMP with AMD. It does not work properly and voids the warranty
I'm using it now on the Crucial Ballistix Gaming Red 3600 32GB Kit in the AsRock B550 Steel Legend motherboard, no issues with XMP/DOCP on it.
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
55,587 (8.38/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800x3D (Undervolted, 4.45GHz all core)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - Alphacool Eisblock XPX Aurora + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3866 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V Hynix MJR - SoC 1.175V)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to 1700Mhz 0.737v (375W down to 250W))
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 70Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S + Quest 2
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS) OpenRGB - ditch the branded bloatware!
Is the B550 Gaming Plus really that bad? I‘ve only heard good things about it. That would be a bummer.
that board is fine, according to reviews testing it's VRM performance

BIOS 1.2.0.7 does have slightly lower performance for some of us, most noticeably 5800x owners who seemed to get a few copy-paste settings from the 5800x3d


1. The basics: reset the BIOS, enable XMP (adjust any voltages for DRAM/SoC if needed)

2. Install the AMD chipset driver, stick with the windows balanced plan. Zen 3 does NOT need any plan changes.


Did you change hardware, especially CPU or motherboard without reinstalling windows? Are you on a fully updated, CLEAN 10/11 install in UEFI mode on a GPT partitioned drive?
No garbage background software, especially motherboard and RGB installed?



I surely did

Also note don't use XMP with AMD. It does not work properly and voids the warranty

Dude, you're better than this. You cant RMA your 5950x because XMP didnt work on a non certified RAM kit, and nothing more.

I see, never had it on. I guess I won‘t be using it too. My Power limits also were on disabled or had really high values, nothing really changed tho

Alright guys, seems like I found it. I did a whole reinstall of windows and tested my CPU and the right results came out. But when I used my regular UV profile for my GPU, it auto OC'D my CPU. Undoing it didn't help, so I reinstalled the driver and and changed the PBO settings in the driver from advanced to auto, then restarted and put them on advanced again. I didn't touch the OC stuff in the driver now and it seems to work!
Ah goddamnit it, looks like you fixed it in the one post i didn't read.

Yes the AMD graphics card drivers can over/underclock your CPU - you could have simply had software over-riding your BIOS settings, as silly as that is in hindsight
 

AMDiscool

New Member
Joined
Oct 25, 2020
Messages
23 (0.03/day)
that board is fine, according to reviews testing it's VRM performance

BIOS 1.2.0.7 does have slightly lower performance for some of us, most noticeably 5800x owners who seemed to get a few copy-paste settings from the 5800x3d


1. The basics: reset the BIOS, enable XMP (adjust any voltages for DRAM/SoC if needed)

2. Install the AMD chipset driver, stick with the windows balanced plan. Zen 3 does NOT need any plan changes.


Did you change hardware, especially CPU or motherboard without reinstalling windows? Are you on a fully updated, CLEAN 10/11 install in UEFI mode on a GPT partitioned drive?
No garbage background software, especially motherboard and RGB installed?





Dude, you're better than this. You cant RMA your 5950x because XMP didnt work on a non certified RAM kit, and nothing more.


Ah goddamnit it, looks like you fixed it in the one post i didn't read.

Yes the AMD graphics card drivers can over/underclock your CPU - you could have simply had software over-riding your BIOS settings, as silly as that is in hindsight
Yeah it really was frustrating as hell, searched and searched and didn‘t find the problem. Windows reinstall brought be back on track.

Thank you everyone for your great help! Wouldn‘t have expected that many people who want to help with such a strange problem! Thank you!
I‘ll definetly recommend TechPowerUp to friends and co., not only if they have a question but also if they‘re interested in hardware.
Have a good day and stay healthy guys!
 
Top