• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Weird problem with GPU, no display but Windows loads fine, doesn't show on device manager

Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.87/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#1
Hi there, I got a 7970 that's giving me a hard time troubleshooting it:

1- the card gives no video on the DVI and HDMI connectors. I don't have a DP monitor so I can't test that.

2- Windows loads fine with the card, I can hear the Windows Start sound and if I plug an USB stick I can hear the "new hardware found" sound. The bios code LCD display reads "AA" meaning it passed POST fine. There's no IGP on the board for Windows to fall back on (990FX board).

3- Now the weird part: if I use another card for primary display and put said 7970 on another slot, the card doesn't show up on device manager, not even as VGA adapter :confused: GPU-Z doesn't detect it either. I repeat, the board has no IGP for Windows to fallback on, can Windows load without a GPU/IGP? :eek:

4- Running atiflash -i from a DOS boot disk gives me an "adapter not found" message

5- Doing the 8+1 bridge and running atiflash -i from a DOS boot disk gives me an "adapter not found" message

6- Tried both bios 1 and 2 with all the above (the card has a bios switch).

I'm at a loss as to what to try next, I don't know why the card doesn't show up on the device manager but still Windows is happy to use it.

I was planning to use it as a folding card so even if the display array was damaged I could still use it to fold. I just want to get it recognized by Windows, I don't care a lot if the display section is damaged.
 
Last edited:
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,816 (2.23/day)
Likes
3,803
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#2
A brief history of the card would help. Did it work before?
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.87/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#3
Apparently yes, got it from another folder.

I got a message from him:

I wonder if a reflow would solve the issue. I doubt it, but I've seen it
save cards before.

I was folding on the cards getting 100k to 110k PPD.

I have had boards have broken PCI-E slots boot up before, so it could be a busted
PCI-E slot too. I would try another board first.

both cards were bought used, and I had heavy artifacting in games pre-frame pacing driver. Post-frame pacing driver, the
PC would restart.
Got two cards from him, the other works fine, I don't get the artifacts he mentions.
 
Last edited:
Joined
Apr 30, 2006
Messages
1,168 (0.27/day)
Likes
435
Processor 7900
Motherboard Rampage Apex
Cooling H115i
Memory 64GB TridentZ 3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) Fury X
Case Corsair 740
Audio Device(s) 8ch LPCM via HDMI to Yamaha Z7 Receiver
Power Supply Corsair AX860
Mouse G903
Keyboard G810
Software 8.1 x64
#4
The card is dead and yes windows will startup and run without a working video card.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,816 (2.23/day)
Likes
3,803
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#5
Apparently yes, got it from another folder.

I got a message from him:

Got two cards from him, the other works fine, I don't get the artifacts he mentions.
Doesn't sound promising. Certainly wouldn't hurt to try it in another rig.
 
Joined
Mar 15, 2013
Messages
2,470 (1.42/day)
Likes
1,902
Location
GMT +2
System Name Red Radiance
Processor fx 8320
Motherboard GA-990FXA-UD5
Cooling CM Hyper 212 EVO
Memory 16gb G.skill TridentX 2400mhz (2x8 kit)
Video Card(s) GV-R929XOC-4GD
Storage OCZ vertex 460 480gb
Display(s) 32" Toshiba Full HD TV
Case CMstorm Trooper
Audio Device(s) sennheiser's pc323d usb soundcard
Power Supply corsair AX860i
Mouse roccat tyon
Keyboard roccat ryos mk fx
Software windows 7
#6
dp to dvi adapter?
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.87/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#7
I powered on the 990FX build without a graphics card. Windows doesn't load and the led display shows a bunch of codes before staying on "62" for a second, after that the build restarts and keeps doing that. So it means that this board does need a GPU to boot, or maybe it just needs to "feel" that something is plugged in?

I'll try something else later.
 
Joined
May 3, 2014
Messages
615 (0.46/day)
Likes
120
System Name Sham Pc
Processor i5-2500k @ 4.33
Motherboard INTEL DZ77SL 50K
Cooling 2 bay res. "2L of fluid in loop" 1x480 2x360
Memory 16gb 4x4 kingstone 1600 hyper x fury black
Video Card(s) hfa2 gtx 780 @ 1306/1768 (xspc bloc)
Storage 1tb wd red 120gb kingston on the way os, 1.5Tb wd black, 3tb random WD rebrand
Display(s) cibox something or other 23" 1080p " 23 inch downstairs. 52 inch plasma downstairs 15" tft kitchen
Case 900D
Audio Device(s) on board
Power Supply xion gaming seriese 1000W (non modular) 80+ bronze
Software windows 10 pro x64
#8
if you run the 2 cards in xfire do you get the boost from the one that does not dispaly?
it sounds a lot like the bios is messed up but its very strange symptoms.
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.87/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#9
The card doesn't get detected in the first place but to tell the truth I haven't tried to boot with the CF bridge plugged in.

I'll try a couple of things before giving up. Say, would a Mac mini-DP to DVI adapter work?
 
Joined
Aug 11, 2011
Messages
4,335 (1.87/day)
Likes
3,020
Location
Mexico
System Name STEAMBOX | GAMECUBE | EQC (Everyday Quad Core)
Processor i5 4590@3.7Ghz |i7 3770K@4Ghz -|- Athlon 5350@2.52Ghz
Motherboard GA-B85N PHOENIX | Asrock Z77E-ITX | Asus AM1I-A
Cooling Stock | Antec Kuhler 620 | Reeven Vanxie
Memory 2x4GB ADATA XPG 1600Mhz | 2x4GB Kingston 1866Mhz -|- 2x4GB Crucial Ballistix@1920Mhz
Video Card(s) RX 480 Nitro | Sapphire RX 480 w/Accelero Mono Plus | HD 8400 @ 720Mhz (IGP)
Storage LiteON 128GB mSATA+3TB Seagate | Seagate 1TBxSamung 64GB SSD (Intel RST) | Kingston v300 240GB
Display(s) Daewoo 49" 1080p | ASUS PA248Q 1920x1200 IPS
Case Corsair 250D | CoolerMaster Elite 110 | Acteck Fiji
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic SS-660XP2 | Silverstone SFX-450 | 200w mini FLEX PSU
Software Windows 10 64bit
#10
Ok, took the plunge and put the card apart. There seems to be another flash chip (U3) to the left of the GPU, it has the same model number as U2 on the back. I'll try to bridge that one too and try again.

A visual inspection of the components doesn't show anything damaged.

I'll keep you posted.
 
Joined
Mar 19, 2014
Messages
281 (0.21/day)
Likes
440
Location
Delhi India
Processor Ryzen 1700 (3.65 GHz)
Motherboard Asus ROG STRIX B350-F GAMING
Cooling ICEEDGE 400 XT DEEPCOOL + 3x120MM fans
Memory 8 GB Corsair 2400MHz
Video Card(s) ASUS 1050TI 4 GB
Storage Samsung 960 EVO 250GB + Samsung 850 EVO 120 GB + 2TB Seagate 7200rpm + 500 GB Toshiba 5400rpm
Display(s) 24 Inch LG IPS
Case Deepcool Dukase v3
Audio Device(s) On Board
Power Supply Corsair 600X
Mouse Logitech G300S
Keyboard Logitech K230
#11
I powered on the 990FX build without a graphics card. Windows doesn't load and the led display shows a bunch of codes before staying on "62" for a second, after that the build restarts and keeps doing that. So it means that this board does need a GPU to boot, or maybe it just needs to "feel" that something is plugged in?

I'll try something else later.
yes it needs a display card. it doesnt have a graphics chip onboard.