• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

what bios should i flash to sapphire hd5870?

Joined
Apr 20, 2012
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#1
hello.
im a noob so please bear with me. i am trying to run 2 hd5870's in crossfire. i have a daimond hd5870 flashed to msi and it works fine and can even overclock it . i also have a sapphire hd5870 and its been having probs. if i over clock it it random crashes and clocks rest to 850 mhz/1200 (mem) mhz and has iffy proformemce with or with out crossfire. it has already been rma'd and crashes happen less now but only in pci-e slot 1. is does pci-e 16 and pci-e 8 that important? both slots clock down to pci-e x8 in crossfire but google says thats not a biggie.
i would like to flash the bios of the shappire card to something else (msi) to see if that makes it more stable but i think its on a custom pcb , so i have no clue what bios would be safe for shappire. what should i use? thanks.


phenom x4 9750 (iknow , i know)
8gigs ram
1000watt psu (coolermaster)
gigabyte ma790gp-ud4h
win7 64
sapphire radeon hd5870 1gig
daimond radeon hd5870 1gig (msi bios from techpowerup)

shappire card.gif
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#2
that card IS a custom pcb & the bios you have on it is 1 of the best for that pcb
if the sapphire is giving you trouble try down clocking it to 775/1175 & test
or switch the cards in the slots
I run 2 of these [see specs] @ 890/1275 & they will crash every now & then just play with the clocks untill you find the SWEET spot every card has 1
 
Last edited:
Joined
Apr 20, 2012
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#3
thanks frogger for the fast reply.
that makes me sad then cuz now it means i have to find a different cause to this prob.
im leaning to never buying shappire again.
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,848 (1.92/day)
Likes
2,305
Location
O-H-I-O
Processor AMD Ryzen 7 1800x
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling CH6 EK MonoBlock
Memory TridentZ 16GB DDR4 3600
Video Card(s) GTX 1080Ti EK Full Cover Block
Storage Samsung 960 Pro
Display(s) LG 34UC88 Curved Ultrawide
Case EVGA DG86
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
#4
Its not Sapphires fault your card doesnt overclock. It does what it is supposed to do
 
Joined
Apr 20, 2012
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#5
Its not Sapphires fault your card doesnt overclock. It does what it is supposed to do
no it has tese problems even when i dont overclock. sorry if that wasn't clear.

i have changed ports already. it helps but doesn't cure the problem.
and its only the shappire card.
even if i run it alone it doesn't match up to the daimond card/msi bios.
am i expecting to much? can the shappire card just not match the daimond card even though they are both hd5870's ?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,197 (5.03/day)
Likes
4,798
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#6
no it has tese problems even when i dont overclock. sorry if that wasn't clear.

i have changed ports already. it helps but doesn't cure the problem.
and its only the shappire card.
even if i run it alone it doesn't match up to the daimond card/msi bios.
am i expecting to much? can the shappire card just not match the daimond card even though they are both hd5870's ?
run the cards separately for stability testing
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,375 (10.17/day)
Likes
18,019
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#8
tried that already. no change. daimond/msi works fine, shappire does not.
Flashing the bios isn't going to solve a broken card. Keep the settings at stock and try using a program like MSI Afterburner to increase voltage a little, then check stability again. Also, what are the temps like?
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#9
Flashing the bios isn't going to solve a broken card. Keep the settings at stock and try using a program like MSI Afterburner to increase voltage a little, then check stability again. Also, what are the temps like?
that card has a up6213 non-digital controller on it no voltage control.. the bios on it has a 3D voltage of 1.2v
 
Joined
Apr 20, 2012
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#10
afterburner didnt give me options to up volts and now i know why thank you.
from what everyone is telling me i should stop trying to look at the card and maybe look somewhere eles. should i orry about upgradiing cpu/mobo first and hope ?

thanks again frogger and everyone btw.
 
Joined
Oct 1, 2010
Messages
2,193 (0.83/day)
Likes
633
Location
Marlow, ENGLAND
System Name Chachamaru-III | Retro Battlestation
Processor Intel Core i7 3770K | Intel Pentium II 450MHz
Motherboard BIOSTAR TZ77XE4 (Intel Z77 Chipset) | MSI MS-6116 (Intel 440BX chipset)
Cooling Thermaltake CLW0217 Water 2.0 Extreme, case fully populated
Memory 16GB G.Skill Ares 1600MHz (2x8GB) [30 10-10-10] | 512MB PC133 SDRAM
Video Card(s) MSI GeForce 1070 Gaming Z, Intel HD 4000 (for secondary monitors) | MSI nVIDIA Vanta 16MB
Storage 250GB SK hynix SSD (OS), Seagate 3TB (Storage), Toshiba 3TB (Steam), Samsung 1TB (Personal Files)
Display(s) Samsung 2443BWT-1 24" @1920x1200, Dell 1708fp 17" @1280x1024 & Eizo FlexScan L887 20" @1600x1200
Case Coolermaster HAF 922 | Beige box
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z (Speakers), Sound Blaster Audigy 2 (Headphones) | Yamaha Audician 32 Plus
Power Supply EVGA Supernova 750 G2 | 250W ASETEC
Mouse Microsoft Wireless Laser Mouse 6000 v2.0 | Microsoft Serial Mouse v2.0A
Keyboard UNICOMP Classic | Dell AT102W
Software Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit | Microsoft Windows 98SE
#11
If it's crashing at stock clocks, then you need to RMA it. Sounds like a bad GPU.
 
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#12
Have you tried using an older set of drivers? I assume your using 12.3. Run ATIman Then try 11.12 or 11.11 and see. Amd have done some funny things with the last few sets of 12.xx drivers can't hurt to try before you resort to other options
 
Joined
Apr 20, 2012
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#13
thx all.
this card was rma'd already. this is the card they replaced it with.
tried older drivers and newer drivers.
it seems to be ok at stocks now, no clue why.
i wont be trying crossfire after next upgrade (in a few years).
thx for all the help.