• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

whats the "standard" amount of ram required?

Joined
Mar 27, 2007
Messages
2,746 (0.70/day)
Likes
371
Location
just outside of new orleans
Processor Intel Core i7-4790 Haswell Quad-Core 3.6GHz LGA 1150 84W
Motherboard GIGABYTE GA-H87-D3H LGA 1150 Intel H87 HDMI
Cooling CPU - Cooler Master Hyper T4 / Case - cooler master 120mm rear case fan (Air cooling)
Memory G.SKILL Ripjaws X Series 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) ASUS GTX660-DC2O-2GD5 2GB 192-Bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready SLI support
Storage Samsung 500 GB 840 EVO SSD Drive
Display(s) ASUS 23" LED Monitor
Case COOLER MASTER Centurion 5 (silver & black)
Audio Device(s) (onboard audio) Realtek ALC892
Power Supply CORSAIR SU-750TX 750W ATX12V / EPS12V
Software Windows 7 Home Premium 64bit Edition
#1
i havent payed much attention to it and things have gone way up in ram capacity lately but what do you really need?

my listed specs are accurate and im about to upgrade to windows 7 home premium 64bit because its time and so i can get the full use out of the 4gb of ddr2 in my system right now

is 4gb ram fine for windows 7 or is there some benefit of having more that i will see a "realistic" benefit i get out of buying 4gb more to have 8gb ram?

also note that my board is limited to only using ddr2 1066 ram and a max capacity of 8gb

i'm thinking of adding a couple more 2x2gb=4gb sticks to max it out (4x2gb=8gb) but i dont know if there is any resale value for getting me my money back on this ram down the line so before i spend another $100 on ddr2 ram i want to know i will be really using this extra ram somehow.

i use my computer for basic office type stuff and light gaming but thats about it.
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#2
For basic tasks and gaming 4GB is plenty.

If you did CAD or image editing you might need more.
 

Fourstaff

Moderator
Staff member
Joined
Nov 29, 2009
Messages
9,376 (3.19/day)
Likes
2,100
Location
Home
System Name Asus K50-X5DAB \\ Orange!
Processor Athlon QL-65 2.2Ghz \\ 3570K
Motherboard Laptop \\ ASRock z77 Extreme4
Cooling Laptop \\ H100i
Memory 1x1GB + 1X2GB \\ 2x4Gb 1600Mhz CL9 Corsair XMS3
Video Card(s) Mobility Radeon HD4570 512mb \\ Zotac 660Ti OC 2Gb
Storage 250Gb \\ Samsung 840 250Gb + Toshiba DT01ACA300 3Tb
Display(s) 15.6" 1366x768 \\ LG 22EA53VQ
Case Laptop Chassis \\ NZXT Phantom 410 Black/Orange
Power Supply Power Brick \\ Corsair CXM500w
#3
4gb is more than enough for most needs, it should still be ample for another few years.

Edit: Sneeky beat me
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#4
i havent payed much attention to it and things have gone way up in ram capacity lately but what do you really need?

my listed specs are accurate and im about to upgrade to windows 7 home premium 64bit because its time and so i can get the full use out of the 4gb of ddr2 in my system right now

is 4gb ram fine for windows 7 or is there some benefit of having more that i will see a "realistic" benefit i get out of buying 4gb more to have 8gb ram?

also note that my board is limited to only using ddr2 1066 ram and a max capacity of 8gb

i'm thinking of adding a couple more 2x2gb=4gb sticks to max it out (4x2gb=8gb) but i dont know if there is any resale value for getting me my money back on this ram down the line so before i spend another $100 on ddr2 ram i want to know i will be really using this extra ram somehow.

i use my computer for basic office type stuff and light gaming but thats about it.
If your on XP Pro 32 then 4GB is 512MB too much...but its ok.
 
Joined
Mar 27, 2007
Messages
2,746 (0.70/day)
Likes
371
Location
just outside of new orleans
Processor Intel Core i7-4790 Haswell Quad-Core 3.6GHz LGA 1150 84W
Motherboard GIGABYTE GA-H87-D3H LGA 1150 Intel H87 HDMI
Cooling CPU - Cooler Master Hyper T4 / Case - cooler master 120mm rear case fan (Air cooling)
Memory G.SKILL Ripjaws X Series 16GB (2 x 8GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) ASUS GTX660-DC2O-2GD5 2GB 192-Bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 HDCP Ready SLI support
Storage Samsung 500 GB 840 EVO SSD Drive
Display(s) ASUS 23" LED Monitor
Case COOLER MASTER Centurion 5 (silver & black)
Audio Device(s) (onboard audio) Realtek ALC892
Power Supply CORSAIR SU-750TX 750W ATX12V / EPS12V
Software Windows 7 Home Premium 64bit Edition
#5
ok, thanks guys :toast:

i assumed it was still too early to really be using all of that ram but i wanted to ask just to be sure because i see lots of ads with computers selling with 8gb ram these days

@ Fourstaff - yep, i kinda had in mind to get a new 3ghz+ I-7 rig in 2 years when i can build it when the prices are way cheaper
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,374 (2.57/day)
Likes
5,817
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#6
Depends on the platform you're using. LGA1366 current normal minimum is 6GB (for triple channel).
For all other platforms it's 4GB (dual channel). You can use less, but that wouldn't make much sense these days.
 

Fourstaff

Moderator
Staff member
Joined
Nov 29, 2009
Messages
9,376 (3.19/day)
Likes
2,100
Location
Home
System Name Asus K50-X5DAB \\ Orange!
Processor Athlon QL-65 2.2Ghz \\ 3570K
Motherboard Laptop \\ ASRock z77 Extreme4
Cooling Laptop \\ H100i
Memory 1x1GB + 1X2GB \\ 2x4Gb 1600Mhz CL9 Corsair XMS3
Video Card(s) Mobility Radeon HD4570 512mb \\ Zotac 660Ti OC 2Gb
Storage 250Gb \\ Samsung 840 250Gb + Toshiba DT01ACA300 3Tb
Display(s) 15.6" 1366x768 \\ LG 22EA53VQ
Case Laptop Chassis \\ NZXT Phantom 410 Black/Orange
Power Supply Power Brick \\ Corsair CXM500w
#8

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,554
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#9
4GB is the sweet spot for gaming these days. fits every modern game with room to spare for the OS and background apps.


6-8GB is great for power users such as myself, who run 50 firefox tabs and reboot their PC maybe once a month.
 
Joined
Nov 27, 2007
Messages
2,228 (0.61/day)
Likes
374
System Name HOMECOMPUTER
Processor Intel I7-4790k @ 4.8Ghz 1.30v
Motherboard Gigabyte z97 gaming 7
Cooling ek supremacy evo full nickle, xspc megarad
Memory 16GB Corsair ddr3 2400
Video Card(s) Sapphire r9 Fury Tri-x @ 1200/500
Storage 2x samsung 840 evo in raid 0
Display(s) LG 35", LG 27"
Case Thermaltake Core x5
Audio Device(s) Asus xonar dsx pcie
Power Supply Corsair 1000watt
Mouse Zowie FK1+
Keyboard Corsair Strafe rgb silent
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores i'm working on that
#10
4GB is the sweet spot for gaming these days. fits every modern game with room to spare for the OS and background apps.


6-8GB is great for power users such as myself, who run 50 firefox tabs and reboot their PC maybe once a month.
i reinstall windows once a month... perhaps i need to tone that down, however keeps me from needing pesky virus scans lol.

as for the ram, 4GB is plenty for almost all uses, i would stick with that, and x64 windows is pretty much a must these days as more and more becomes supported. i'd stick with that and you'll be fine.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,554
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#11
reinstall? lol. i mean reboot as in turn off.
 
Joined
Nov 27, 2007
Messages
2,228 (0.61/day)
Likes
374
System Name HOMECOMPUTER
Processor Intel I7-4790k @ 4.8Ghz 1.30v
Motherboard Gigabyte z97 gaming 7
Cooling ek supremacy evo full nickle, xspc megarad
Memory 16GB Corsair ddr3 2400
Video Card(s) Sapphire r9 Fury Tri-x @ 1200/500
Storage 2x samsung 840 evo in raid 0
Display(s) LG 35", LG 27"
Case Thermaltake Core x5
Audio Device(s) Asus xonar dsx pcie
Power Supply Corsair 1000watt
Mouse Zowie FK1+
Keyboard Corsair Strafe rgb silent
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores i'm working on that
#12
i knows, i'm just playin, i have a horrible habit of reinstalling windows litterally once a month, i feel that all the tweaking and overclocking trashes the os, so for the first few months after i get new tech the installs are frequent, i usually just ghost the image on to save the trouble but still i reinstall windows as much as you reboot lol
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,554
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#13
i knows, i'm just playin, i have a horrible habit of reinstalling windows litterally once a month, i feel that all the tweaking and overclocking trashes the os, so for the first few months after i get new tech the installs are frequent, i usually just ghost the image on to save the trouble but still i reinstall windows as much as you reboot lol
lol thats why i dont tweak the OS. i leave it all stock except for cosmetic stuff (changing how start menu/task bar works, background pics, that kind of thing)

I find if it you dont go sticking your fingers in somethings innards, it lives longer.

(as for the OCing, hey, thats what dual boot is for - OC testing :D )
 

Weer

New Member
Joined
Aug 15, 2007
Messages
1,417 (0.38/day)
Likes
93
Location
New York / Israel
System Name //////////////////////////////////////Crunching/Folding Builds\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Processor Q8400@ 4.0Ghz | Q6600 @ 3.6Ghz | E7300 @ 3.8Ghz | E5300 @ 4.3Ghz | E5300 @ 3.9Ghz | E2180 @ 2.0Ghz |
Motherboard ASUS P5Q-E | Asus P5Q Pro | Gigabyte EG45-DS2H | Gigabyte EP35-DS3H | Gigabyte NV73 | E-Sonic P35-G
Cooling TRUE [Lapped] | TRUE | Thermalright SI-128 | Stock | Stock | Stock
Memory G.Skill 8192MB @ 1066Mhz | G.Skill 4096MB | OCZ 2048MB | G.Skill 2048MB | PNY 2048MB | OCZ 1024MB
Video Card(s) GTX 280 + 8800 GTS 512 | 9800 GX2 + 8800 GTS 512 | 6600 GT | 8800 GS | 9600 GSO 512
Storage G.Skill 64GB SSD (OS) | Segate 750GB [Downloads] | 5TB JBOD [Movies] | 3TB JBOD [Else] | 1.5TB [Ex]
Display(s) QUAD Monitors: Dell 2007FP [20"] + Dell 3007WFP-HC [30"] + Dell 2007FP [20"] | Dell 2407WFP-HC [24"]
Case Antec P190 | Antec Three-Hundred | Antec NSK2400 | Thermaltake Strike MX | HEC 6T10 | HEC 8K01
Audio Device(s) Creative X-Fi XtremeGamer PCI + [Audiophile HD600] + [Creative G500 + Logitech X-530 = 10 speakers]
Power Supply OCZ 750w [62A] | OCZ 750w [62A] | Antec 380w [31A] | Antec 650w [54A] | OCZ 400w [33A] | GeN [20A]
Software Windows 7 Ultimate 64-bit + Windows XP 64-bit | Windows Vista SP2 64-bit | Windows 7 RTM 64-bit
Benchmark Scores ////////////////////////////////66,666 [Crunching] + 45,455 [Folding]\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
#14
4GB is the sweet spot for gaming these days. fits every modern game with room to spare for the OS and background apps.


6-8GB is great for power users such as myself, who run 50 firefox tabs and reboot their PC maybe once a month.
Running any modern game will feel claustrophobic with 4GB.

Crysis used to get me to 3.5GB, so I bought 8GB 2 years ago.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,554
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#15
Running any modern game will feel claustrophobic with 4GB.

Crysis used to get me to 3.5GB, so I bought 8GB 2 years ago.
crysis was well ahead of its time in requirements, if nothing else. Not many games use that much ram, since they physically cant unless they're x64
 
K

kyle2020

Guest
#16
Most I ever use is 60 odd % ram usage, thats with 4GB installed, any more and your wasting money tbh.
 
Joined
Nov 13, 2009
Messages
5,614 (1.90/day)
Likes
1,678
Location
San Diego, CA
System Name White Boy
Processor Core i7 3770k @4.6 Ghz
Motherboard ASUS P8Z77-I Deluxe
Cooling CORSAIR H100
Memory CORSAIR Vengeance 16GB @ 2177
Video Card(s) EVGA GTX 680 CLASSIEFIED @ 1250 Core
Storage 2 Samsung 830 256 GB (Raid 0) 1 Hitachi 4 TB
Display(s) 1 Dell 30U11 30"
Case BIT FENIX Prodigy
Audio Device(s) none
Power Supply SeaSonic X750 Gold 750W Modular
Software Windows Pro 7 64 bit || Ubuntu 64 Bit
Benchmark Scores 2017 Unigine Heaven :: P37239 3D Mark Vantage
#17
Windows 7 is far more memory efficient than XP or Vista ( Vista was a memory hog ) More ram is never a bad thing, but the reality is you will not come close to needing more than 4 GB, honestly you would be better served by grabbing ram with faster speed and better timings than getting slower ram but getting more of it, now that said more ram is never a bad thing. Now if your going i7, that means you have a choice, P55 (dual Channel) or X58 ( tri Channel ), now while tri channel has more bandwidth and there is a noticeable difference in performance, P55 is not exactly slow. But if you use Windows 7 with 4 gigs, you will have very little trouble, doing just about anything you like.
 
Joined
May 19, 2009
Messages
1,088 (0.35/day)
Likes
232
Location
Latvia
System Name Personal \\ Work - HP EliteBook 840 G1
Processor i7-4790K \\ i7-4600U
Motherboard MSI Z97 Gaming 7
Cooling Intel stock for now
Memory Corsair Vengeance Pro 32GB 2400 MHz \\ 16GB DDR3-1600
Video Card(s) ASUS 290X DirectCU II OC \\ Intel 4400 HD
Storage Samsung 850 Pro 512GB, WD Black 2 TB \\ Micron 256GB SSD
Display(s) BenQ XL2411Z \\ FullHD + 2x HP ZR2440w external screens via docking station
Case Fractal Design Define Arc Midi R2 with window
Audio Device(s) Realtek ALC1150 with Logitech Z323
Power Supply Corsair AX860i
Software Windows 10
#18
IMHO
2GB-Office, videos, light gaming.
4GB-usual ammount for gaming (easily to fill actually)
8GB-for da future, and da heavy editing..things...
 
Joined
Jan 21, 2009
Messages
1,864 (0.57/day)
Likes
119
#19
I,m at 4 gigs of ram and wonering why the hell i did that...should have buy aa better video card instead...when your hardware is not doing bottleneck your OS dont rush much so need less ram
 
Joined
May 12, 2009
Messages
5,167 (1.65/day)
Likes
944
Processor Intel Core i5-3570K
Motherboard Gigabyte GA-Z77N-WIFI
Cooling Corsair A70 (Passive)
Memory Samsung 8GB MV-3V4G3D/US
Storage Samsung PM841 256GB
Display(s) Dell UltraSharp U2412M
Case BitFenix Prodigy (Arctic White)
Power Supply FSP Zen 400 (Fanless)
Software OS X 10.9.1 Mavericks
#20
Standard would be 4GB, I'm moving onto 8 in the near future just for the heck of it since I expect my system to last me a good few years.
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#21
i knows, i'm just playin, i have a horrible habit of reinstalling windows litterally once a month, i feel that all the tweaking and overclocking trashes the os, so for the first few months after i get new tech the installs are frequent, i usually just ghost the image on to save the trouble but still i reinstall windows as much as you reboot lol
I do the same. Especially if I encounter more than 5 random crashes.

I'd say 4gb is enough for most people but I use 6gb because I'm like mussel's I have multiple game's running at times.
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,528 (4.58/day)
Likes
3,160
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#22
2GB for the typical office pc... word processing, intarwebz, etc.

4GB for the typical gaming pc (or 6GB if you're on the i7 platform—tri channel)

8GB for very heavy multitasking, running two instances of crysis at once.

If you want more memory, you need to move to a 64 bit operating system first...

quick question since we're talking about tri channel on the i7... can you use dual channel with the i7, or is it either single channel or tri channel?
 
Joined
Dec 7, 2009
Messages
57 (0.02/day)
Likes
4
System Name Asus M50Vn
Processor Core 2 Duo P8600
Motherboard ASUSTeK M50Vn, Intel PM45, BIOS 212 (2009-10-14)
Memory 2x2 GiB DDR2 PC2-6400 Samsung
Video Card(s) GeForce 9650M GT
Storage 320 GB Hitachi
Software Win XP 32, Ubuntu 9.10 64, Fedora 12 64
Benchmark Scores 3DMark03: 13445 (SC) 15008 (OC) http://www.techpowerup.com/gpuz/v6b2f/ Fritz 9 Chess: 3091knps (6.
#23
2GB for the typical office pc... word processing, intarwebz, etc.

4GB for the typical gaming pc (or 6GB if you're on the i7 platform—tri channel)
That's pretty much it. Also, I'm surprised nobody suggested that already, but just run your maximum expected load (for me it would me sth like 3 browsers with quite a few tabs, OpenOffice, Crysis Warhead plus a few small things running at the same time), open the task manager and see how much RAM it takes. This will give you a good idea of what you really need.

quick question since we're talking about tri channel on the i7... can you use dual channel with the i7, or is it either single channel or tri channel?
Apparently they say it works in dual channel too: http://www.tomshardware.com/reviews/Intel-Core-i7-Nehalem,2057-5.html
 
Joined
Mar 18, 2008
Messages
4,477 (1.26/day)
Likes
1,026
Location
Australia
System Name Night Rider | Mini LAN PC | Workhorse
Processor AMD FX 8350 | i7 2600 | i7 970
Motherboard GA-990FXA-UD3 AM3+ | GA-H77M-D3H | Gigabyte EX58-UD5
Cooling AMD Wraith cooler| Coolermaster Gemini with Noctua 3000RPM Fan | Big shairkan B
Memory 4x2GB DDR3 G.Skill 1600 6-8-6-24| 2x4GB Corsair 1600 | 6x2GB DDR3 1300 Corsair
Video Card(s) ASUS GTX 970 OC in Sli | Gainward GTX 650 TI GS | ASUS 7970 Matrix
Storage 250GB Plextor SSD Por 5 /1TB WD Black | 500GB WD ES/WD Black | WD 320/Seagate 320
Display(s) Samsung 2494hs 24" 1080P| Samsung 20" S20C300L/DELL 15" | 22" DELL/19"DELL
Case LIAN LI PC-18 | Mini ATX Case (custom) | Atrix C4 9001
Audio Device(s) Onboard | Onbaord | Onboard
Power Supply Silverstone 750 | Silverstone Mini 450W | Corsair CX-750
Mouse Gigabyte aivia krypton gaming mouse | Rapoo V900 | Gigabyte 6850X
Keyboard MAX Keyboard Nighthawk X8 | Creative Fatal1ty eluminx | Some POS Logitech
Software Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64 | Windows 7 Pro 64/Windows 10 Home
#24
IMHO for the gamers with windows XP 2GB is enough, never got more then 1.7GB RAM used in any game. Thats with seamonkey open with a few tabs and MSN running with a few convos.
Windows 7/Vista 4GB of RAM would be more then enough. Regardless if your using 32 or 64bit. Windows 7 you could get away with 2GB but only just, it be the Min id go with it. IMO
 

DrPepper

The Doctor is in the house
Joined
Jan 16, 2008
Messages
7,482 (2.07/day)
Likes
799
Location
Scotland (It rains alot)
System Name Rusky
Processor Intel Core i7 D0 3.8Ghz
Motherboard Asus P6T
Cooling Thermaltake Dark Knight
Memory 12GB Patriot Viper's 1866mhz 9-9-9-24
Video Card(s) GTX470 1280MB
Storage OCZ Summit 60GB + Samsung 1TB + Samsung 2TB
Display(s) Sharp Aquos L32X20E 1920 x 1080
Case Silverstone Raven RV01
Power Supply Corsair 650 Watt
Software Windows 7 x64
Benchmark Scores 3DMark06 - 18064 http://img.techpowerup.org/090720/Capture002.jpg
#25
quick question since we're talking about tri channel on the i7... can you use dual channel with the i7, or is it either single channel or tri channel?
Yes it does. It even does single channel.