• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Which MB unlock the 4 cores on Phenom 550BE ??

Joined
Jan 21, 2009
Messages
1,864 (0.57/day)
Likes
119
#1
I just wanted to upgrade the next year my motherboad and wanted one that is able to unleash the power of my Phenom X2 550BE AM3. I can have a stable overclock up to 3.7gigs for now ut i think that 3.7gigs on a quad core phenom would be greater.
The motheboard need also to have onboard video card high resolution with HDMI port-DVI dual link, gigabit lan, sound, satas, firewire maybe but not necessary.
I always bought Asus but if you have any opthr suggestions with links to the company website let me know. Thanx
 
Joined
May 12, 2009
Messages
5,167 (1.63/day)
Likes
944
Processor Intel Core i5-3570K
Motherboard Gigabyte GA-Z77N-WIFI
Cooling Corsair A70 (Passive)
Memory Samsung 8GB MV-3V4G3D/US
Storage Samsung PM841 256GB
Display(s) Dell UltraSharp U2412M
Case BitFenix Prodigy (Arctic White)
Power Supply FSP Zen 400 (Fanless)
Software OS X 10.9.1 Mavericks
#2
Both the motherboards in my specs unlocked my 550 without problems. Before you buy a new board, do you know for sure whether or not your 550 unlocks?
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,467 (10.10/day)
Likes
18,144
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#3
Pretty much any AM3 board has an unlocking feature. What is the catch is not all processors unlock and if they do the unlocked cores may not be stable and/or defective.
 
Joined
Oct 1, 2006
Messages
4,030 (0.98/day)
Likes
485
Location
Hong Kong
Processor Ryzen Threadripper 1950X
Motherboard X399 Fatal1ty Professional Gaming
Memory G.Skill Trident Z 3200 C14 32GB
Video Card(s) RX Vega 56 Crossfire
Storage Samsung 960 Evo 512GB 3-way Raid 0, Toshiba 8TB HDD
Display(s) Asus MG278Q
Case Thermaltake Urban T81
Audio Device(s) Xonar Essence STX II
Power Supply FSP Aurum Pro 1000W
Software Windows 10 Pro 64-bit
#5

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,580 (4.55/day)
Likes
3,194
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#6
Is there any other reason to buy a new board?
 
Joined
Nov 22, 2008
Messages
3,779 (1.13/day)
Likes
567
Location
Latin America, Uruguay
System Name The Lizard v2.4
Processor Intel Celeron G1840 (for the time being
Motherboard Gigabyte GA-H81-S2PH
Cooling Intel Stock Fan
Memory 16GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) MSI Gaming GTX 750Ti (For the time being)
Storage 500GB Samsung F1, 160GB Maxtor "Older than god"
Display(s) AOC 28' LCD
Case Coolermaster N200
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec VP500P
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores No crashes in the last 24 minutes.
#7
as long as its not a dfi, it will unlock easily
 
Joined
Jan 21, 2009
Messages
1,864 (0.57/day)
Likes
119
#8
I was planning to go with Asus since I have it it is a good overclocker but also wanted to unlock the CPU.Instead of buying a new cpu its better to buy a motherboard to unlockthe power of my phenom then one day change the phenom for a 6 cores.
but for not yes this is the reason and because im stuck with display port instead of hdmi. wanna have hdmi and unlock the phenom....2 first reasons to change the mobo