• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Why does GPU usage suddenly go up to 100% after approx. 1 hour browsing the net?

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#1
So I'd be on TPU and generalnonsense.net as you can see from screenshots below.

While I have TPU's upload image tab open with my image (while uploading these very same pictures) the clocks increased to 735/1050, but GPU usage remained at 0% and if I closed the tab the clocks resumed once more at 157/300. This seems normal...


So this seems ok and I'm not complaining :)


BUT:

Then after approximately an hour of normal browsing, GPU usage goes up to 100% and core and vram clocks go up from 157/300 to 735/1010 as if I was gaming.
I noticed because I heard the GPU's fan fluctuating - idling it's at 25% but when this happens it starts going between 27% and 30% making me hear the change in rpm.

This happens even if I don't upload any images, view any gifs, or open any other tabs.

What's even more sinister is that GPU usage remains 100% even after I quit Firefox. :wtf:

I restart windows, resume FF at the same browsing pages I had left, and GPU usage is once more 0% and the clocks once more at power-saving 157/300.







In fact another weird thing just happened again. While typing out this post GPU usage was 0% and my clocks 157/300. While I was uploading the screenshots GPU usage remained 0% but clocks went up to 735/1010. I closed the screenshot tabs. Clocks went back down to 157/300. After some minutes I checked again but now the GPU clocks somewhat went up again and are now "stuck" at 735/1010 even though all I have been doing was typing this post. :wtf

After like some more minutes to an hour more, my GPU usage will increase to 100% :wtf:


I tried this out for 5 times now, and the same things always happened.

What's the deal here?
 
Joined
Mar 2, 2008
Messages
1,645 (0.46/day)
Likes
217
Location
Raleigh, North Carolina
System Name Current
Processor i5 2500k @ 4.5
Motherboard ASRock Z77 Extreme4
Cooling Xigmatek Gaia
Memory 2x4G G-skill Sniper
Video Card(s) GTX 680
Storage 128 Crucial M4, 1 TB Seagate Baracuda
Display(s) Shimian Achieva 27"
Case Corsair 400R
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsais HX-620
Software Windows 7
#2
Did it start doing it with Firefox 4? Try turning off hardware acceleration in the advanced tab in the options.
 

BinaryMage

New Member
Joined
Feb 6, 2011
Messages
608 (0.24/day)
Likes
359
System Name Igne Mortis
Processor Intel Core 2 Duo E8500
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3P
Cooling Arctic Cooling Freezer 7 Pro LGA775
Memory 4GB OCZ Platinum DDR2 1066
Video Card(s) ASUS HD4850 TOP
Storage Seagate 500GB
Display(s) Dual 1280x1024
Audio Device(s) Integrated
Power Supply Antec NeoPower 550
#3
Seems unlikely that hardware acceleration would use 100% of his GPU, though. Are you perchance running any programs (example: BOINC) that would kick in if your CPU/GPU usage was below a certain level?
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#4
Seems unlikely that hardware acceleration would use 100% of his GPU, though. Are you perchance running any programs (example: BOINC) that would kick in if your CPU/GPU usage was below a certain level?
I made sure to disable BOINC after this started happening.

After like some more minutes to an hour more, my GPU usage will increase to 100% :wtf:
And I have to quote myself. As of now, my GPU increased to 100% same as in the 2nd picture in my OP. And if I quit FF it still remains at 100%.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#5
Did it start doing it with Firefox 4? Try turning off hardware acceleration in the advanced tab in the options.
Turned hardware acceleration off but didn't work (I said that clocks remain high even if I quit FF so I don't think FF is the problem).

I more tend to think it's the 11.4 driver. And there I was so happy with this driver which runs all my games perfectly


________________

Here's like 20 minutes after I close Firefox:
Note the 100% gpu usage is only on gpu1... gpu2 remains 'normal' :confused:

There's the task manager in view too so you can see which processes are running.

 
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,469 (0.45/day)
Likes
381
Location
Toronto
Processor i7-2670QM / Q9550 3.6ghz
Motherboard laptop / Asus P5Q-E
Cooling laptop / Cooler Master Hyper 212
Memory 2x4gb ddr3sd / 2x2gb ddr2
Video Card(s) 570m / MSI 660 Gaming OC
Storage ST9750420AS / ST1000DM003
Display(s) BenQ FP241VW / BenQ GW2265HM
Case MSI gx780 / Corsair 500r
Audio Device(s) onboard
Power Supply laptop / Corsair 750tx
Mouse Steelseries Kinzu V2 / Logitech M120
Keyboard Logitech Deluxe 250 / Logitech K120
Software Windows 7
#6

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#7
Thanks, I never heard of that. :eek:

I don't have mouse lag though..
 
Joined
Mar 2, 2009
Messages
5,026 (1.56/day)
Likes
1,271
Processor Intel Core i7
Motherboard MSI P67
Cooling Cooler Master
Memory Kingston
Video Card(s) temporarily Palit (formerly Inno 3D)
Storage Seagate
Display(s) Acer 23"
Case Thermaltake
Audio Device(s) onboard
Power Supply FSP 700W
Software Windows 7
#8
Firefox 4 reaches around 30-40% GPU usage only, so it's most probably something else causing it (the drivers?).
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,554 (3.97/day)
Likes
8,061
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#9
Sounds like a hardware acceleration bug in FF4 or the video drivers. I've not noticed this on my setup, if that helps.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,558
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#10
i certainly dont have this problem with FF4 and 11.4


my guess is that something else has crashed, for example, the flash plugin for firefox. try disabling hardware accel flash and see how that goes.
 
Joined
Aug 2, 2009
Messages
4,014 (1.31/day)
Likes
1,832
System Name Abacus
Processor i5 2500K
Motherboard ASRock p67 Extreme4 Gen3
Cooling Swiftech MCP35X, EK HF Copper, 2.120 rad, 3.120 rad
Memory 2x4GB G.Skill Sniper 1600
Video Card(s) 2 Zotac GTX 770 4GB w/ FC EK Blocks
Storage WD 640BG x2/WD 250GB/Samsung 2TB
Display(s) QNIX 27" PLS
Case Corsair 700D
Audio Device(s) X-Fi XtremeGamer
Power Supply EVGA G2 750W
Mouse Logitech G500
Keyboard Corsair K70 RGB MX Brown
Software Windows 10
#11
I get the same thing every now and agian on my 5870, and I don't use FF. Mine usually sticks after using VLC on one monitor and browsing on the other. Never happened with 10.2a, only after upgrading to 11.2. I installed 11.4 preview last night, in hopes of rectifying the problem. I'll let you know.

EDIT: Stuck again after VLC on one and IE9 on the other. Looks like 11.4 isn't a fixer.
 
Last edited:

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#12
Did it start doing it with Firefox 4? Try turning off hardware acceleration in the advanced tab in the options.
Thanks, I think that worked. Yesterday it didn't but probably it was because I didn't reboot the pc. Today I've had the pc powered on for 8+ hours; clocks fluctuate between 157/300 and 400/900 (as is supposed to since I viewed youtube this time) and they go back to 157/300 ant 0% usage.

Now I wonder - does hardware acceleration have any advantages after all? I didn't notice any between having it on and switching it off... :confused:
 
Joined
Feb 9, 2009
Messages
1,469 (0.45/day)
Likes
381
Location
Toronto
Processor i7-2670QM / Q9550 3.6ghz
Motherboard laptop / Asus P5Q-E
Cooling laptop / Cooler Master Hyper 212
Memory 2x4gb ddr3sd / 2x2gb ddr2
Video Card(s) 570m / MSI 660 Gaming OC
Storage ST9750420AS / ST1000DM003
Display(s) BenQ FP241VW / BenQ GW2265HM
Case MSI gx780 / Corsair 500r
Audio Device(s) onboard
Power Supply laptop / Corsair 750tx
Mouse Steelseries Kinzu V2 / Logitech M120
Keyboard Logitech Deluxe 250 / Logitech K120
Software Windows 7
#13
ya that tweet was about 2 major bugs, the mouse lag that appeared in 10.12 & the 99% that appeared ~11.1

i have the mouselag, but dont have the 99%, i'm not sure if it affects 4800 series

one thing i wonder though is if anyone with the 99% bug is using the old CCC or has not installed the APP drivers
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#14
I think I'm going back to 9.12

Just discovered that playing Fallout NV on 11.4 gives me the same problem as happened on the rest of 10.x and 11.x drivers i.e. I start getting 1-3 fps during VATS gameplay. On 9.12 this didn't happen.



 
Last edited:

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,554 (3.97/day)
Likes
8,061
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#15
This really sounds like a nasty driver bug and it so puts me off buying AMD. I really don't see stuff like this using nvidia. I've had my GTX 285 for two years, which worked nearly flawlessly and now my recent GTX 580, which works fine too.

I'm not being a fanboy saying this, it's my personal experience. I bought ATI for years and when I was using ATI (4870 was my latest card) I did tend to see more glitches of one kind or another.

From my own experience, the most glitch-free hardware combinations are Intel CPU, Intel chipset and nVidia graphics.
 

Black Panther

Senior Moderator™
Staff member
Joined
May 30, 2007
Messages
8,957 (2.32/day)
Likes
2,166
System Name Great White Bengal
Processor i7 930 @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD3R
Cooling Scythe Yasya
Memory 12GB (3 x 4GB DDR3 Geil Black Dragon)
Video Card(s) Zotac 670 4GB
Storage eSata Seagate 2TB -- 240GB SSD Sandisk Extreme
Display(s) 27" 2560x1440 Dell U2711
Case NZXT Switch 810 White
Audio Device(s) Onboard sound & Z5500 Speakers
Power Supply Corsair 850W Gold
Mouse Asus ROG Sica
Keyboard Motospeed
Software Windows 10
#16
This really sounds like a nasty driver bug and it so puts me off buying AMD.
It doesn't for me. And while saying this I point out that my present graphics card is the very first AMD card I used on my own pc.
I've always tried to use the maxim "if it ain't broken don't try to fix" but I can't help trying to make it better...:)

Like I did when upgrading Nvidia drivers (using a FX5500, or using an 8600GTS, or using an 8800GT, and even 8800M GTX in sli on a laptop) and got greeted with a nvkdll... bsod... If changing drivers solved the problem I was happy.

The 9.12 drivers worked fine for my card, on all of my games ranging from Sims 3 to Metro 2033.
But I kept experimenting... :)

Testing and testing will ultimately get the best results. I'll keep testing even when I get the greatest game-performance.:toast:
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,554 (3.97/day)
Likes
8,061
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#17
BP, you sound like a true enthusiast - I salute you! :toast:

But seriously, try to keep a mental note of how many glitches you see with AMD compared to how many you saw with nvidia. I was a staunch ATI user until I tried out a used 8800 GTX a couple of years back. It was this card that convinced me to eBay my 4870 and get the GTX 285. (And boy, did I bore people about it on here, lol.)

I dunno, maybe you'll have a different experience to me.
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,569 (6.38/day)
Likes
7,469
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
#18
maybe its all the HD pr0n sites you visit?


i had the same issue with my 4 series cards ended up reinstalling and all was well
 
Joined
Dec 13, 2010
Messages
153 (0.06/day)
Likes
25
System Name Intranetusa PC
Processor i7 2600K (stock)
Motherboard Asrock P67 Extreme4
Cooling Cooler Master N520
Memory 16GB DDR3 1600MHz RAM
Video Card(s) Gigabyte 7950 1000/1250 (stock)
Storage Intel 160GB SSD, Samsung 1TB HDD
Case Cooler Master Elite
Power Supply Zalman 750watt PSU
Software Windows 7
#19
I have this problem too.

When I was playing Supreme Commander, it used up all my VRAM and caused my GPU to be at 100% even when I exited the program. I had to restart my PC every time it happened.

I'd say it's a software glitch.