• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

WiFi Card Needed 4 New Build, saw This One, Quality Is???

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#1
My new Build will have to connect to my D-Link (DGL-4500) GamerLounge Router with a WiFi Card, as I do not want to run
Cable it would just cost to much for the run that I would need. I was wondering if anyone here might Know
of the Quality of this item, the Reviews listed with it are mostly very good, but this would be my First time using this Type of WiFi. Any Ideas & or Suggestions would be great.

http://www.newegg.com/Product/Produ...0-_-NetworkWirelessAdapters-_-LP1C-_-33127218

Thanks.
Dre
 

AKlass

New Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
297
Likes
18
Location
MD
Processor Intel Pentium Dual Core E2180~MO 3.16ghz 316x10
Motherboard Gigabyte 945GCM-S2C
Cooling HDT S963 2x120mm Rosewill intake fans 2x80mm Rosewill exhaust fans
Memory 2 x 2GB Wintec Ampo DDR2 632 5-4-4-14 2.0v
Video Card(s) ATI 5770 950/1400
Storage 750GB WD Caviar Black SATA
Display(s) Sceptre x42 naga
Case Apevia Qboii
Audio Device(s) C-Media 8768
Power Supply OCZ ModXstream 500w
Software Win7 Ultimate (X64)
#2
does it have to be pci-e?
 

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#3
I did not think it would matter much, But I guess it really does not have to be. The first thing I looked at was the Cost / Specs / What reviews there were. But I should have stated in my First post, that I'm still a bit Dumb Founded When it comes to WiFi and Networking, a Bit thick Headed I guess :)

Dre

does it have to be pci-e?
 
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#4
Despite my hatred of D-Link, it seems to provide adequate performance. My assumption is that your router is producing 802.11 n signals.
 

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#5
Really I have heard a lot of good things about the D-Link & that is why I bought it and before that I went through 2 Linksys Routers, for me it is been running great for the past 2 years almost now. I will have to check that out, to be honest it's been so long that I looked at the router settings, I'm not sure, But I also have a 5 yr old HP Laptop and it connects with no problems and has good Speeds & streams Video / Audio pretty good considering.

Dre

Despite my hatred of D-Link, it seems to provide adequate performance. My assumption is that your router is producing 802.11 n signals.
 
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#6
5 year old laptops not gonna connect to it if its running full N signal. My guess is B or G (maybe both)


EDIT unless your laptop has a N capable wifi card
 
Joined
Nov 6, 2009
Messages
1,271
Likes
230
Location
Ohio
System Name Vegnagun
Processor i5 750 @ 3810 MHz 200.7 X 19
Motherboard Asus P7P55D Deluxe
Cooling Noctua NH-U12P SE 2
Memory 4x4 gb Crucial Ballistix 1600
Video Card(s) Radeon 5850 Toxic 950-1355-1.088v
Storage Corsair Neutron SSD OS, WD 1tb Black games, Toshiba 2tb Data drive
Display(s) Gateway FPD2485W
Case Azza Solano 1000
Audio Device(s) 10.1 on mobo :)
Power Supply Seventeam ST-850ZAF
Software Windows 7 pro on college student discount :)
Benchmark Scores top 1% in the world for weekly score in Killzone 2 :)
#7
if it's broadcasting N, wouldn't it also be shooting a b and g signal? Those are the only kinds of routers I've ever seen at least
 

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#8
I'm just going to Have Guess & say that "Munki" you just might be right as I don't think the Laptop is running N at all. But now this is bugging me I have to get in to the settings and see what it is set at.

Dre
 
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#9
if it's broadcasting N, wouldn't it also be shooting a b and g signal? Those are the only kinds of routers I've ever seen at least
They are backwards compatible.
 

DirectorC

New Member
Joined
Nov 4, 2009
Messages
1,624
Likes
267
Location
Florizy
System Name -= Son of a Whore =-
Processor E8400 @ 4.0GHz (445 x 9)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3R
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 3GB Corsair XMS2
Video Card(s) EVGA 8800 GT 512
Storage 74GB Raptor + Caviars in RAID0
Display(s) I-Inc 19" LCD 1440x900
Audio Device(s) Audigy SE & Logitech X-540
Power Supply Corsair 750TX
Software Win32 v6.1.7600
Benchmark Scores Logitech KB & Sidewinder X3
#10
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#11

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#12
Here is a Screen Cap of what the router is broadcasting, And now I remember I had to set it t o 2.4Ghz because my laptop would Work any other way. But now if I go with a WiFi Card that can handle 5.0Ghz I would be able to set it that way Correct?




Dre
 
Last edited:

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#13
It's all good, besides if everyone in the world thought the same way it all the time it would get Boring :)

Dre

and I just talked bad about D-Link....:laugh:

Those work fine as long as they don't die.
 

DirectorC

New Member
Joined
Nov 4, 2009
Messages
1,624
Likes
267
Location
Florizy
System Name -= Son of a Whore =-
Processor E8400 @ 4.0GHz (445 x 9)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3R
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 3GB Corsair XMS2
Video Card(s) EVGA 8800 GT 512
Storage 74GB Raptor + Caviars in RAID0
Display(s) I-Inc 19" LCD 1440x900
Audio Device(s) Audigy SE & Logitech X-540
Power Supply Corsair 750TX
Software Win32 v6.1.7600
Benchmark Scores Logitech KB & Sidewinder X3
#14
Yep
 

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#15
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#16
Here is a Screen Cap of what the router is broadcasting, And now I remember I had to set it t o 2.4Ghz because my laptop would Work any other way. But now if I go with a WiFi Card that can handle 5.0Ghz I would be able to set it that way Correct?

http://img717.imageshack.us/img717/6503/dlink1.th.jpg


Dre
For your benefit, stay with 2.4GHz unless you want to use the IEEE 802.11a standard, cause it uses 5GHz.
 

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#17
Understood & thanks for the info, I only set it that way Cause the Old Laptop would not connect or work unless it was set to 2.4Ghz. But the new Build I'm getting ready to work on will able to handle the [5.0Ghz (But that would not Give better Speeds?)] Well that is as long as I go with a WiFi card that is Compatiable also. I'm still waiting on a few more Shippments to come in. And is why I Needed some Input on the WiFi Card as well as Suggestions & ideas from the Good & wise members here.

Umm did I kiss up enough yet :D

:New: Build
Icase this info is needed here:
Internet Connectivity: WiFi
MoBo: P5Q Deluxe Asus
CPU: Core 2 Extreme
Ram: OCZ Reaper 8 Gig
GPU: 5770 x 2 ATI
Optical Drives: Still Need to Get
Three Loop Water Cooling entire system.

Dre

For your benefit, stay with 2.4GHz unless you want to use the IEEE 802.11a standard, cause it uses 5GHz.
 
Last edited:
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#18
Understood & thanks for the info, I only set it that way Cause the Old Laptop would not connect or work unless it was set to 2.4Ghz. But the new Build I'm getting ready to work on will able to handle the 5.0Ghz Well that is as long as I go with a WiFi card that is Compatiable also. I'm still waiting on a few more Shippments to come in. And is why I Needed some Input on the WiFi Card as well as Suggestions & ideas from the Good & wise members here.

Umm did I kiss up enough yet :D

Dre

Why do you want the new machine to be able to use 5Ghz? IEEE 802.11a is old technology. Even though 5Ghz is possible for 802.11n. Your going not going to be able to use B or G.

Here are some Data Rates for each standard:

A- 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54
B- 1, 2, 5.5, 11
G-1, 2, 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54
N(2.4GHz) -7.2, 14.4, 21.7, 28.9, 43.3, 57.8, 65, 72.2
N (5GHz) - 15, 30, 45, 60, 90, 120, 135, 150

Personally the only way I would run 5GHz is if I was running pure 802.11n
 

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#19
It's not that I have to have it at 5Ghz, I was just figuring that it would get the best through put and NO I don't want to go with old Tech. I'm just thinking / looking to the max Through put on it as it will be used for Treaming Video / Audio & Gaming. And maybe even Data Transfer & or Backing up Files with the Systems that will end up being on the network of three PC's and a Laptop in time.
But I do see what you mean.

Why do you want the new machine to be able to use 5Ghz? IEEE 802.11a is old technology. Even though 5Ghz is possible for 802.11n. Your going not going to be able to use B or G.

Here are some Data Rates for each standard:

A- 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54
B- 1, 2, 5.5, 11
G-1, 2, 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54
N(2.4GHz) -7.2, 14.4, 21.7, 28.9, 43.3, 57.8, 65, 72.2
N (5GHz) - 15, 30, 45, 60, 90, 120, 135, 150

Personally the only way I would run 5GHz is if I was running pure 802.11n
 
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#20
It's not that I have to have it at 5Ghz, I was just figuring that it would get the best through put and NO I don't want to go with old Tech. I'm just thinking / looking to the max Through put on it as it will be used for Treaming Video / Audio & Gaming. And maybe even Data Transfer & or Backing up Files with the Systems that will end up being on the network of three PC's and a Laptop in time.
But I do see what you mean.

Just giving you options my friend, so you can get the best solution to fit your needs. :toast:
 

SGTDRE

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
16
Likes
0
Location
East Coast NJ
System Name My Gaming Rig (Built Back In 2005)
Processor P4 3.6 Ghz
Motherboard P5AD2-E Premium
Cooling CPU:Cooler Master V10,,GPU:Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
Memory 2 Gig CORSAIR XMS2 Pro TWIN2X1024-5400C4
Video Card(s) HD 2900 XT Just Installed Due To X1900XT Died
Storage Raptor 150GB 10,000 RPM,,Caviar 250GB 7,200 RPM
Display(s) Gateway XHD3000
Case Lian Li V1200
Audio Device(s) Creative SB Audigy 2ZS,,Creative Inspire 5.1 Speakers
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050W
Software WinXP SP3, Assorted Graphics & Photo Proggy, Games To many To List
Benchmark Scores None that are Recent, I just made some Changes/Upgrades From the Original Build.
#21
I Undrestand & I do Appreciate it Very much & thank you for taking time out of your day to assist me here my Friend. Have A Double on me :toast:

Dre

Just giving you options my friend, so you can get the best solution to fit your needs. :toast: