• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

WIFI Works, Ethernet won't

revdrw

New Member
Joined
Jun 21, 2013
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
Location
Northwest Indiana
#1
WIFI Works, not ethernet. I have a MacBook Pro and a Dell WIN 7. Ethernet stopped working, replaced WIFI Access point. I replaced the wifi access point, and for several days, it worked! But then about a week later, I can still connect wifi just fine with all devices, but not ethernet. Frustrated in Hobart:banghead:

New WI-FI Router Lynksys N900 Model # EA4500-NP NEW/Replaced MOdem
Modem Motorola Surfboard SB5101U
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,527 (6.39/day)
Likes
6,950
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#2
I am kinda lost here maybe its just translation but you mean you lost connection to your LAN/WLAN or just the internet?
 

revdrw

New Member
Joined
Jun 21, 2013
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
Location
Northwest Indiana
#3
Fart

Brandon,

I don't know what I mean. YES ON WIF i can connect to the internet, but you cannot connect to anthing plugged into the same WIFI ROUTER with CAT5 Cable ethernet. My MacBook Pro has WIFI and ehternet, ethernet wont work, but wifi will. My Dell does not have wifi, and I cannot connect to the network or internet at all. As I mentioned, I changed the WIFI Router about a week ago, problem solved, for 3-4 days, now ethernet to the new router does not work again.
 
Joined
May 13, 2010
Messages
4,437 (1.58/day)
Likes
1,621
System Name RemixedBeast
Processor Intel i5 3570K @ 3.4Ghz
Motherboard ASRock Z77 Pro3
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair XMS3
Video Card(s) EVGA Nvidia GTX 650 Ti SSC 1GB
Storage 1.5TB Seagate/128GB Samsung 840
Display(s) Samsung SyncMaster P2350 23in @ 1920x1080 + LG Flatron 19in Widescreen 1440x900
Case Antec Three Hundred Two
Audio Device(s) Beyerdynamic DT770 Pro 80 // Fiio E7 Amp/DAC
Power Supply 620w Antec High Current Gamer HCG-620M
Mouse Logitech G700s/G502
Keyboard Logitech K740
Software Windows Server 2012 x64 Standard
Benchmark Scores Network: APs: Cisco Meraki MR32, Ubiquiti Unifi AP-AC-LR and Lite, Ligowave NFT-3AC
#4
Check the cables. Did any damage happen?? Also check all ip settings as well.
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
4,808 (1.06/day)
Likes
1,579
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni and The Great White Dragon in Tempered Glass | Lynni-Stick
Processor Intel Core i7-6700K "Skylake" | Intel Atom X5-Z8300 "Cherry Trail"
Motherboard Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7 "Union Point" | Intel Compute Stick board
Cooling Thermalright True (Old legend still going strong) 1xNoctua NF-F12 PWM | Fan xD
Memory Geil Dragon 2x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC) | 2GB DDR3-L @ 1600mhz
Video Card(s) MSI GTX 1080 Ti FE "Pascal" | Intel HD Graphics
Storage OS/Games:Samsung 960 EVO 250GB NVME|2xSamsung EVO 850 1TB SSD|Data:3xWD Red/Purple 4TB & WD SE 1TB
Display(s) Dell S2417DG 1440p@165hz G-Sync | Philips 50PFT4009/12
Case Phantek Eclipse P400 Black/White | Intel Compute Case
Audio Device(s) Creative Core3D (Onboard) | Intel HD Audio
Power Supply Corsair SF600 | Generic Intel Power Adapter (3amp)
Mouse Logitech G502 | Logtech MK270 kit @ Lynni-Stick
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro CU UK x64 | Win10 Home CU x86
Benchmark Scores 3DMark Skydrive @ 1440p: GS: 25188 / PS: 12238 / CS: 25308: http://www.3dmark.com/3dm/11665249
#5
have u tried installing chipset driver and than the ethernet driver.

bcs Windows 7 might have a driver for wireless/wifi card but not always the ethernet driver.
 

revdrw

New Member
Joined
Jun 21, 2013
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
Location
Northwest Indiana
#6
OK but why?

NOT YELLING, JUST EMPHASIZING

Please note, I installed the new Lynksis, it worked just fine for 3-4 days on both my MACBOOK PRO when in ethernet connect and the Dell, then the ethernet just quit working for both my MacBook Pro and Dell desktop. It did work, then just quit for no apparent reason. WIFi for iPhone, iPad, Andriod Phone, and when I set to wifi for my MacBook pro all work fine.

Detailed history: I first noticed that on my Desktop dell that is CAT5 ethernet connected to the WIFI ROuter, that it stopped, no internet access. I began to trouble shoot, and turned off my WIFI on my MAcbook and it wouldnt work either, plugged into same router but different cat5 cable. At that time, all WIFI devices still worked. I figured that it must be the ethernet side of the WIFI router, so I replaced the router with brand new one. the Lynksys N900 listed in original thread. Ethernet and everything worked just fine for 3-4 days. But then ethernet quit, but wifi still works.

Whatever the problem, it affects both my MacBook Pro and Dell with WIN 7. I'm guessing it is NOT a computer problem, if it is it is affecting both my Mac and Dell, separate cat 5 cables to same wifi router

To remixedcat, I don't know for sure how to check IP settings, see above post, no damage apparent to anything.
 
Last edited:
Joined
May 13, 2010
Messages
4,437 (1.58/day)
Likes
1,621
System Name RemixedBeast
Processor Intel i5 3570K @ 3.4Ghz
Motherboard ASRock Z77 Pro3
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair XMS3
Video Card(s) EVGA Nvidia GTX 650 Ti SSC 1GB
Storage 1.5TB Seagate/128GB Samsung 840
Display(s) Samsung SyncMaster P2350 23in @ 1920x1080 + LG Flatron 19in Widescreen 1440x900
Case Antec Three Hundred Two
Audio Device(s) Beyerdynamic DT770 Pro 80 // Fiio E7 Amp/DAC
Power Supply 620w Antec High Current Gamer HCG-620M
Mouse Logitech G700s/G502
Keyboard Logitech K740
Software Windows Server 2012 x64 Standard
Benchmark Scores Network: APs: Cisco Meraki MR32, Ubiquiti Unifi AP-AC-LR and Lite, Ligowave NFT-3AC
#7
Check to make sure your pc is set to the same range as the router and not the modem. The modem/ router might be giving out it's own ips and making it like that. Disable the routing features in the modem/router just make it modem only if you can. Sometimes it might work for a while, then the ISP might dink with it, therefore the 3-4 days if it working then not