• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Will Battlefield 3 be playable on these specs

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,854 (0.66/day)
Likes
507
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#1
Last December I asked you guys if my friend can run BF3 with these Specs

Pentium Dual Core E2200 (2.20 GHz)
Nvidia 9500 GT 1GB
Intel DG31PR
2GB DDR2

At the time he can't upgrade yet and Its hard to find benchmarks of old hardware with new softwares so I asked you guys.

well it ran SP but MPs not playable. His playing at his sister's laptop atm that can run BF3(his sister has a job and my friend is still in college)

Now with my suggestion, we bought a new video card: HD Radeon 5670 2GB. and BF3 MP is now playable but only on small centralized maps like Operation Metro and Grand Bazaar. No chance on Jet Maps.

Now I recommended that he buy this procie (mind you there are two E6600s, this ones the newer)

Well its the only one we can buy because it has the same Wattage as the old one and its the only LGA 775 available in most shops.

his final Specs would be

Pentium Dual Core E6600 (3.06 GHz)
AMD Radeon HD 5670 2GB DDR3
Intel DG31PR
2GB DDR2

Can he finally run it? (All low, Low 4:3 Resolution, around 25-30 FPS)
if not what would be the cheapest upgrade route that we can do.

well sorry if we can't buy newer hardware that most of you guys have :respect:
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,382 (0.92/day)
Likes
1,512
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#2
Well more RAM wouldn't hurt at all and is currently cheap.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,264 (1.75/day)
Likes
3,365
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#3
Honestly, I wouldn't spend any money on a 775 dual core. I'd recommend finding a used Q6600 at the bare minimum. To be perfectly honest, with gaming in mind, anything less than a Q9450 is a waste of money, especailly BF3.
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,854 (0.66/day)
Likes
507
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#4
Well more RAM wouldn't hurt at all and is currently cheap.
We could upgrade to 4GB if thats needed

Honestly, I wouldn't spend any money on a 775 dual core. I'd recommend finding a used Q6600 at the bare minimum. To be perfectly honest, with gaming in mind, anything less than a Q9450 is a waste of money, especailly BF3.
Well I thought about buying a used one but the problem is he would need to buy a new psu for that Q6600.

maybe we could save up more and buy a used Quad Core + PSU? is that better?
 
Joined
Aug 17, 2009
Messages
849 (0.28/day)
Likes
300
Location
Argentina (South America)
System Name Classy Gal
Processor i7 2600K
Motherboard Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3
Cooling CM Hyper 212 plus
Memory 16GB Kingston Hyper X
Video Card(s) EVGA GTX1070 FE
Storage 2x120GB Vertex 3 - 1x1TB WD
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Coolermaster Cosmos S
Audio Device(s) Creative SB Titanium HD
Power Supply Seasonic M12II 750W
Software Win10 / Linux Mint
#5
I tested the game on a friends PC: C2D 8400 with a 9800GT everything on low and low res, and it struggle to run it, so buy a quad CPU.
 
Joined
Oct 29, 2010
Messages
2,944 (1.13/day)
Likes
1,379
System Name The Sheriff / The Deputy
Processor 2500K / G4560
Motherboard ASRock P67Extreme4 / Gigabyte GA-Z170-HD3 DDR3
Cooling CM Hyper TX3 / Intel stock
Memory 16 GB Kingston HyperX / 8 GB Kingston HyperX
Video Card(s) EVGA GTX 960 SSC / Gigabyte GTX 1050 Ti LP
Storage SSD, some WD and lots of Samsungs
Display(s) BenQ GW2470 / Samsung SyncMaster T220
Case Cooler Master CM690 II Advanced / Thermaltake Core v31
Audio Device(s) Asus Xonar D1/Denon PMA500AE/Wharfedale D 10.1/Senn HD518
Power Supply Corsair TX650 / Corsair TX650M
Mouse Steelseries Rival 100/ Mionix Avior 7000
Keyboard Sidewinder
Software Windows 10 / Windows 10 Pro
#6
That 5670 was a mistake. Don't know how cheap it was but I'd say a GTS450 is the bare minimum. Plus 8 Gigs of RAM and faster dual core... That dual is much better than what he has but the card is too weak.
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,264 (1.75/day)
Likes
3,365
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain/Barb's Cruncher#2/Barb's Laptop
Processor i7 3930k@4.37ghz/i7 860 @ 3.3ghz/AMD E300
Motherboard ASUS Rampage IV Black Edition/Gigabyte P55-UD3R/Proprietary
Cooling Deep Cool Assassin/Corsair A50/stock
Memory 16gig DDR3 1600/4gig DDR3 1600/3gig DDR3 1333
Video Card(s) GTX 1070 OC'ed 2GHz core/mem/MSI HD7770/HD6310
Storage Seagate 2tb Hybrid SSHD/Caviar Blue 160gb/Toshiba 500gb
Display(s) HP ZR30W 30" 2560*1600/SOYO Topaz S 24" 1920*1200
Case SilverStone Fortress FT04/NZXT Source 210 Black
Audio Device(s) Realtek High Definition Audio
Power Supply XFX 750W XXX edition/PC Power Cooling Turbo Cool 860
Software Windows 10 Pro 64 bit /Windows 7 Ult 64 bit/Windows 8.1 Pro
#7
but the problem is he would need to buy a new psu for that Q6600
The quad wouldn't add that much to the power draw of the computer. If he's that close to his PSU's limits, then he already needs a new PSU.
 
Joined
Apr 18, 2010
Messages
499 (0.18/day)
Likes
114
Processor AMD 1300X
Motherboard ASRock AB350 Gaming K4
Cooling TR Macho Rev. A
Memory 16GB Corsair 3200 MHz
Video Card(s) Sapphire RX 560
Storage 250 GB 850 EVO, 2x6 TB WD Ae
Case Fractal R4
Audio Device(s) Aune MK2 DAC
Power Supply SeaSonic X650
Mouse Logitech G702
Keyboard Microsoft Sidewinder
Software Win 10
#8
What mobo does he have?

Minimum I would get a Core 2 Quad. The problem is that the Frostbite engine is optimized for at least 3 threads, so it runs like total garbage on dual cores. You really need a quad to play BF3 multiplayer, the fastest and / or most overclocked one you can possibly afford.
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,854 (0.66/day)
Likes
507
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#9
Well I saw many videos on youtube having just a Dual Core and that card and can run it okay. like this one which made me buy that card.

He's only playing on 1024 x 768 and wouldn't mind playing with lower resolution.


What mobo does he have?

Minimum I would get a Core 2 Quad. The problem is that the Frostbite engine is optimized for at least 3 threads, so it runs like total garbage on dual cores. You really need a quad to play BF3 multiplayer, the fastest and / or most overclocked one you can possibly afford.
Intel DG31PR, pretty old board but I think it supports C2Q
 
Joined
Aug 17, 2009
Messages
849 (0.28/day)
Likes
300
Location
Argentina (South America)
System Name Classy Gal
Processor i7 2600K
Motherboard Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3
Cooling CM Hyper 212 plus
Memory 16GB Kingston Hyper X
Video Card(s) EVGA GTX1070 FE
Storage 2x120GB Vertex 3 - 1x1TB WD
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Coolermaster Cosmos S
Audio Device(s) Creative SB Titanium HD
Power Supply Seasonic M12II 750W
Software Win10 / Linux Mint
#10
Well I saw many videos on youtube having just a Dual Core and that card and can run it okay. like this one which made me buy that card.

He's only playing on 1024 x 768 and wouldn't mind playing with lower resolution.
The problem with my friends PC was that he could play a level Ok and the next one was total crap.
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,854 (0.66/day)
Likes
507
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#12
Ok well save whatever we can and try to find the best parts that we can buy(probably a c2q) then post back the results of its performance
 

skbar247

New Member
Joined
Jan 25, 2012
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#13
Joined
Oct 15, 2009
Messages
749 (0.25/day)
Likes
126
Location
Netherlands
System Name gaming system
Processor 2600k @ 4.2 ghz
Motherboard MSI Z77 MPower
Cooling Thermalright ultra extreme 120 rev.C w/noctua NF-S12B push/pull
Memory 16gb corsair vengeance 2400 c11 @1.5 v/
Video Card(s) GB gtx670 WF3x sli @1080/1372/6660(core/boost/mem)
Storage 2x samsung 850evo 250gb raid 0 ,2tb wdblack, 3TB wd purple
Display(s) Samsung Syncmaster P2770FH, asus VH242t/19" lg 1440x900
Case fractal design r4
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair HX1050
Mouse Razer abyssus
Keyboard corsair k70
Software Windows 10 pro x64
#14
a friend of my had a q6600 and a gtx560ti, BF3 on high was to hard for the cpu, it was running 90-100% load that's not good, get 4-8gb ram and q9450 or higher, or get a i5 sandybrige like 2300 it pretty fast!
 

MatTheCat

New Member
Joined
Jun 21, 2008
Messages
883 (0.25/day)
Likes
129
System Name Bitch
Processor Intel i7 2600K @4.6Ghz
Motherboard MSI Z68A-GD80 (G3)
Cooling Noctua nh-u12p se2
Memory 8GB Corsair Vengeance 1866MHz 9-10-9-27
Video Card(s) POWERCOLOR HD 7970 3GB
Storage OCZ Vertex 2 240GB SSD / 2*320GB WDC RAID 0
Display(s) Samsung 226BW 21" 1650*1080
Case Lian Li PC B-25
Audio Device(s) Creative X-FI Professional PCI
Power Supply OCZ PC Power & Cooling 860W
Software Windows 7 x64
#15
his final Specs would be

Pentium Dual Core E6600 (3.06 GHz)
AMD Radeon HD 5670 2GB DDR3
Intel DG31PR
2GB DDR2

Can he finally run it? (All low, Low 4:3 Resolution, around 25-30 FPS)
if not what would be the cheapest upgrade route that we can do.

well sorry if we can't buy newer hardware that most of you guys have :respect:
With the sort of Specs that you are talking about, I would simply ditch the idea of playing BF3 as you are just going to waste your money on a big bunch of computer components that are not up to the job, which will lead to much anguish.

BF2 on the otherhand is a fantastic game which is still hugely popular in your part of the world (dozens of populated chinese servers). I would much rather play a smooth running BF2 than a train wreck slideshow BF3. Indeed, many people would rather just play BF2 full stop.

I was under the impression that BF3 Is actually GPU limited and not CPU

http://www.guru3d.com/article/battlefield-3-vga-and-cpu-performance-benchmark-test/3

http://www.bit-tech.net/hardware/2011/11/10/battlefield-3-technical-analysis/7

so the best investment would be the the fastest card you can afford. When further funds are available I would then invest in Motherboard/Cpu. Get your ram up to 4g, that is the sweet spot at the minute.
Did you notice that all them CPUs were Intel I7s?

Dual Core is absolutely no use for BF3 and neither are Quad 'Core 2's.
 
Joined
Aug 3, 2011
Messages
742 (0.32/day)
Likes
331
Location
At the Pub
System Name Kaby Doll
Processor i5 7600K W.C.
Motherboard Z170 Pro Gaming
Cooling Hardline Acrylic W.C.
Memory 2x8GB Corsair 3000
Video Card(s) GTX 1070 Sli W.C.
Storage M.2 850 Evo 512
Display(s) 4K 40" BDM4065UC
Case Corsair 750D
Audio Device(s) Asus Zonar
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech G910
Software Win 10 x64 atm
#16
Thats funny. My mate was running BF3 with a q6600 @ 3ghz with a 5770 setting on high with a half decent res and it was running sweet.
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
4,382 (0.92/day)
Likes
1,512
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Tri-X Fury (Unlocked to Fury X)
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) ASUS MG279Q 1440 IPS 144Hz FreeSync
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#17
Can't really argue with MatTheCat's logic. I mean already playing it at 10*7 and finding 30FPS acceptable is no way to play MP in any FPS and is a losing battle all round literally and figuratively.
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#18
I think that E6600 may play it but a quad will help out in the end. Also this game requires 4GB+ ram! I was using 3GB on my 2600K and it was almost unplayable. The 5670 may play it on low if lucky. I would recommend finding a used 5770 or 5830.
 
Joined
Jul 6, 2006
Messages
473 (0.11/day)
Likes
303
Location
ireland, galway
Processor q6600 G0 @ 2.8Ghz
Motherboard ex38 DS4
Cooling air
Memory 4 *1gig tracer ballistic
Video Card(s) sapphire dual bios 6950
Storage ssd- sandisk 120gb, sata- 2 500gb samsung in raid 1 & 1 samsung 400gb
Display(s) LG w2452tx
Case nzxt
Audio Device(s) na
Power Supply hiper 730
Mouse g9
Keyboard bt microsoft arch
Software win7
#19
hi im running q6600 at stock speeds, 4gig of ram with a sapphire 6950 2gig, and it runs bf3 like a dream, hope this is some use to you.
 
Joined
Jun 13, 2009
Messages
1,528 (0.49/day)
Likes
324
Location
Canada/Québec/Montreal
System Name Main PC
Processor PII 925 @3.724GHz (266x14) 1.525v NB 2660 1.425v
Motherboard Gigabyte AM3 GA-890XA-UD3 (790x+SB850)
Cooling Scythe Mugen 2 rev.B
Memory Hyperx 8GB (2x4) 1600@1418 8-7-7-20-27-1t
Video Card(s) Sapphire 6850 Stock (Max Overclock 1030/1200)
Storage 1x1TB WD Green / 1x1TB Seagate
Display(s) LCD Samsung 24" 16:9
Case Cooler Master HAF 912
Audio Device(s) On-Board HD
Power Supply CM 750w GX |3.3v@25a|5v@25a|12v@60a
Software Windows 7 Ultimate 64bit
Benchmark Scores later...
#20
Upgrade memory's, really?

Price of DDR2 vs DDR3 is near double , i wouldn't bother buying more DDR2 better spend money on new board+DDR3 & re-use everything else IMO
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#21
Upgrade memory's, really?

Price of DDR2 vs DDR3 is near double , i wouldn't bother buying more DDR2 better spend money on new board+DDR3 & re-use everything else IMO
This is another issue, DDR2 has risen quite alot since is fading out. Your best bet is to build a AMD quad (which can be had cheaply buying used parts) or break down and build a I5 2400+H61+8GB DDR3
 
Joined
Nov 9, 2011
Messages
396 (0.18/day)
Likes
227
System Name ChaoticG8R / Lil'G8R
Processor Intel i7-970 / Intel i7-4790K
Motherboard ASUS Sabertooth X58 / ASUS ROG Impact VII Z97
Cooling Swiftech H220 AIO / Cooler Master Nepton 140XL
Memory Mushkin Enh. Radioactive 3x4GB DDR3 1600 / Corsair Vengeance 2x8GB DDR3 2133
Video Card(s) 2 x EVGA GTX 680 4GB / Zotac AMP! GTX 980
Storage 240GB Crucial M500 + RAID1 2x2TB WD BlackCaviar / Raid0 3x256 GB Crucial MX100 + 2TB WD BlackCaviar
Display(s) QNIX QX2710 @ 120hz + 2x Sceptre 20"
Case Cooler Master Storm Sniper Black Edition / Thermaltake Core V1
Power Supply BFG LS1200 1250W / Corsair AX860i 860W
Mouse ROCCAT Kone XTD
Keyboard ROCCAT Ryos MK Pro
Benchmark Scores Runs daily @ 4.5Ghz; Runs stable @ 4.8Ghz; Max OC on air: 5.0Ghz
#22
Dual Core is absolutely no use for BF3 and neither are Quad 'Core 2's.
Your phrasing here is not exactly on par. A dual core processor will easily handle BF3, as long as its a current gen (or recent gen) dual core. The game is not supposed to use more then 2 threads.

Everything else in this thread is accurate. The OP's system is no where near BF3 ready, sorry!
 

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#23
Your phrasing here is not exactly on par. A dual core processor will easily handle BF3, as long as its a current gen (or recent gen) dual core. The game is not supposed to use more then 2 threads.

Everything else in this thread is accurate. The OP's system is no where near BF3 ready, sorry!
True, A 45NM or 32NM chip would run fine but 65NM may struggle with the game. I have seen AMD Athlon II 250's running the game quite well
 
Joined
May 18, 2010
Messages
3,416 (1.23/day)
Likes
1,049
System Name My baby
Processor Athlon II X4 620 @ 3.5GHz, 1.45v, NB @ 2700Mhz, HT @ 2700Mhz - 24hr prime95 stable
Motherboard Asus M4A785TD-V EVO
Cooling Sonic Tower Rev 2 with 120mm Akasa attached, Akasa @ Front, Xilence Red Wing 120mm @ Rear
Memory 16 GB G.Skills 1600Mhz
Video Card(s) ATI ASUS Crossfire 5850
Storage Samsung 1Tb EcoGreen hard drive
Display(s) Hanngs-G 19"
Case Antec VSK 2000 Black Tower Case
Audio Device(s) Onkyo TX-SR309 Receiver, 2x Kef Cresta 1, 1x Kef Center 20c
Power Supply OCZ StealthXstream II 600w, 4x12v/18A, 80% efficiency.
Software Windows Vista X64
#24
Well I saw many videos on youtube having just a Dual Core and that card and can run it okay. like this one which made me buy that card.

He's only playing on 1024 x 768 and wouldn't mind playing with lower resolution.




Intel DG31PR, pretty old board but I think it supports C2Q
Friend use to have a E5200 dual core. Game was completely unplayable even at that resolution at very low detail. Quad core is needed for Battlefield 3. You MIGHT only get away with a dual core on a i3 and even then its cutting it thin.

Te game is not supposed to use more then 2 threads.

Everything else in this thread is accurate. The OP's system is no where near BF3 ready, sorry!
BF3 is very multi threaded. It can use upto 4 threads, even 6 or 8 threads. My CPU @ 3.5GHz uses about 90-95% of each core when I play a multi player map, so a dual core in general will struggle, unless modern, hence i3.

Dual Core is absolutely no use for BF3 and neither are Quad 'Core 2's.
Half bullshitl. Half true.

Dualcore no use for BF3 - True (i3 exception)
Core 2 Quads at a decent clock is enough, I can vouch for that because my Athlon II X4 is equivalent clock 4 clock and maxes out ultra @ 1440x900.
 
Last edited:

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#25
I can try to do some tests with a 5600+ with 2GB DDR2 and a 5770 on BF3 if anyone would like HAHA