1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Win7 AGP Video Driver for X1K and lower cards

Discussion in 'General Hardware' started by eidairaman1, Jul 5, 2009.

  1. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    ya im looking for a 32bit Win 7 Catalyst driver for my Radeon 1950 Pro AGP, im having a hard time locating one as the hotfix 9.6 dont detect the card and also the regular 9.6 dont, I tried installing cat 9.3 hotfix Win XP but 7 ignors it stating it has the latest driver already (Generic Windows ATI Driver)

    Help is appreciated
     
  2. IINexusII

    IINexusII

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    921 (0.34/day)
    Thanks Received:
    186
    Location:
    London, UK
    whats the latest catalyst which supports the card? if that driver is available for vista then it should work on 7
     
  3. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    this is what is getting me, ok Cat 9.3 Was the last ver to support the card before AMD decided to start going to a 3-4 Month release, well i tried installing cat 9.6 Win 7 and nothing seems to happen, nothing gets installed other than CIM and C++ 2005?

    I see a forum but they dont specify if its hotfix drivers or what, as hotfix were needed for XP and vista due to the way the drivers access DX for AGP parts (Radeon 9500-HD 4K)
     
  4. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,135 (4.35/day)
    Thanks Received:
    1,458
    Location:
    Oklahoma T-Town
    Install the CCC


    Then go to device manager, go to update driver. Then say you want to chose which driver to install. Say have disk, look up the INI file in the driver folder. Pick your card, and then install it.
     
    10 Year Member at TPU
  5. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    whoa

    Which Driver?

    Cat Hotfix AGP 9.3 XP?

    Cat hotfix AGP 9.3 Vista?

    Cat hotfix AGP 9.6 XP?

    Cat hotfix AGP 9.6 Vista?


    Catalyst 9.3 XP/Vista?

    Catalyst 9.6 XP/Vista?
     
  6. KainXS

    KainXS

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Messages:
    5,702 (1.73/day)
    Thanks Received:
    559
    try the newest lol

    agp hotfix
     
  7. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    the AGP hotfix 9.6 during normal setup states it cant find any hardware. Which Hotfix-XP or Vista?
     
  8. roque66

    roque66 New Member

    Joined:
    Jun 3, 2009
    Messages:
    47 (0.02/day)
    Thanks Received:
    3
    i had problems with 9.6 drivers...get some bsods, so returned to 9.5....i suggest you do the same...if not possible, about your question you choose vista of course...is the most similar with win7
     
  9. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,135 (4.35/day)
    Thanks Received:
    1,458
    Location:
    Oklahoma T-Town
    eaither, install it like you have

    There is a ATi folder on C:/

    point device manager there and look up the ini file
     
    10 Year Member at TPU
  10. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    so it dont matter if its vista or XP

    Hotfix or not hotfix?

    sorry im asking you these questions but i just want to reaffirm everything im trying to learn here as 7 seems to be a totally different animal to me.
     
  11. roque66

    roque66 New Member

    Joined:
    Jun 3, 2009
    Messages:
    47 (0.02/day)
    Thanks Received:
    3
    if they launch an hotfix, it's better to you apply and if was hi, i would go to vista version hotfix.... and windows 7, best of all
     
  12. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,135 (4.35/day)
    Thanks Received:
    1,458
    Location:
    Oklahoma T-Town
    you can use either.
     
    10 Year Member at TPU
  13. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/CatalystAGPHotfix.aspx

    theres the hotfix

    they Replace the previous each month, but hearing about the 9.6 causing BSODs ill be lucky to find the AGP 9.3 for Vista then.
     
  14. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.35/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
  15. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    thx all, i just learned something, the Hotfix AGP WinXP 9.3 Driver doesnt allow transparent effects for the taskbar, the default 7 Driver does, im thinking about removing all driver cruft and trying the Win 7 Driver, i just hope when i run DX diag that it doesnt fail, im going to probably get driver cleaner too
     
  16. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    Ok im out of ideas as of what a decent driver would be, ive tried the AGP XP 9.3s and what happens is the Windows Perf Eval goes to 1 because it's a non WHQL driver. I lose Windows Sky Appearance (Aero Glass) the OS reverts to Aero Basic Theme. I wound up system restoring to the very first restore point (default Win Driver intact, everything back to normal). Im just looking for a driver for this machine to make it function at its best perf in games since Generic Drivers dont cut it. I've also tried to use the Win7/Vista 32 Driver and it doesnt provide me the Exact card i have (ati radeon x1950/sapphire x1950) thru the process stated below, Im just wondering if i can modify the driver to fit my need but i dont know how to do that stuff.
     
  17. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,135 (4.35/day)
    Thanks Received:
    1,458
    Location:
    Oklahoma T-Town
    have you just picked one or the other?

    After you installed the driver did you go to my computer and re-run the performance check?

    You have to score a 3 or higher for areo affects/
     
    10 Year Member at TPU
  18. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    ok Heres the story, i found this link finally, i grabbed the Vista 9.3 AGP Hotfix, went the rounds with setup, got it setup, tried installing using manual method, the 1950 Pro wasnt being detected as of the listing, so I managed to find this link to fix the inf

    http://www.sevenforums.com/drivers/5571-ati-hotfix-9-3-install-problem.html

    had to copy all that code and replace the code in the inf, wala the Hardware setup detected the card, and i went from there, I re-evaled the system, Score is

    CPU 3.6
    Ram 4.4
    Graphics 6.0

    All Eye Candy and Functions Enabled.

    Man it was a Chore!
     
  19. InnocentCriminal

    InnocentCriminal Resident Grammar Amender

    Joined:
    Feb 21, 2005
    Messages:
    6,484 (1.53/day)
    Thanks Received:
    847
    I posted how to edit the ini file ages ago here in our very own forums. Surprised you missed it. However, I'm glad you have it sorted.
     
    10 Year Member at TPU
  20. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    14,909 (4.41/day)
    Thanks Received:
    2,359
    well if you were on at all around the time i was asking then i would of solved this a little quicker, thx any way, Ill try to keep your stuff in mind aswell.

    Can we have this Topic Pinned for other users with the same situation please
     
  21. InnocentCriminal

    InnocentCriminal Resident Grammar Amender

    Joined:
    Feb 21, 2005
    Messages:
    6,484 (1.53/day)
    Thanks Received:
    847
    LOL!

    I would have been, my PSU died and my back up Shuttle has a problem with the network controller so I've been without the tinternet access since Friday.
     
    10 Year Member at TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)