• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Windows 10 Ethernet connection randomly disconnects

Joined
Oct 11, 2013
Messages
37 (0.02/day)
Likes
36
Location
Turkey/Istanbul
Processor AMD Ryzen 5 1600X
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14
Memory CORSAIR Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz C16 (3200mhz@1.35v)
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti Gaming
Storage Samsung 840 EVO 250 GB + Seagate Barracuda 1TB
Display(s) ASUS MG278Q + ASUS VN247H
Case Corsair 400R
Power Supply Corsair CX750
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10
#1
Hello,

So this issue has been annoying me since i have changed my old i5-4670 with a ryzen.

Ethernet: Realtek 8111H (MSI X370 Gaming Plus)
Modem/Router: Airties Air 5760

What i have tried so far to fix my issue:
  • Re-installing Windows
  • Updating Ryzen chipset drivers
  • Updating Realtek LAN drivers (both from MSI & Realtek)
  • Updating MSI' LAN releated drivers (MSI Gaming Lan Manager)
  • Replacing ethernet cable
  • Restarting router to factory settings
Still no luck, keeps happening randomly. Sometimes it is stable for days then it is not stable for 20 mins. Happening when gaming or idle, or while streaming via steam link.
Windows' own issue fixer thingy fix the issue for the moment, re-plugging the cable, disabling & enabling the ethernet adapter also fixes the issue for the moment.
Also i am the only one having this issue in the network, TV and phones are still connected to wifi.

It is started to be real annoying, so time to get help to fix the issue from TPU. Thanks in advance! :lovetpu:
 
Joined
Oct 24, 2004
Messages
858 (0.17/day)
Likes
511
System Name Seriously ?
Processor Core i7 4790K @ 4.4Ghz
Motherboard MSI Z97 Gaming 5
Cooling Alpenföhne Broken 120 + 2 huge coolermaster chassis fans
Memory 2x8GB DDR3 2133Mhz Crucial Ballistix
Video Card(s) Geforce GTX 1080
Storage 2x60gb Kingston SSDnow 320 / 1x120gb Crucial SSD C300 / 1 WD caviar black 1tb
Display(s) 40" Samsung UE40ES5500
Case Cooler Master HAF932
Audio Device(s) onboard realtek audio
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Microsoft intellimouse optical
Keyboard Logitech K270
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/vmb641
#2
Is it too late to RMA this motherboard ?
 
Joined
Oct 11, 2013
Messages
37 (0.02/day)
Likes
36
Location
Turkey/Istanbul
Processor AMD Ryzen 5 1600X
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14
Memory CORSAIR Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz C16 (3200mhz@1.35v)
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti Gaming
Storage Samsung 840 EVO 250 GB + Seagate Barracuda 1TB
Display(s) ASUS MG278Q + ASUS VN247H
Case Corsair 400R
Power Supply Corsair CX750
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10
#3
Is it too late to RMA this motherboard ?
Probably, i've bought the motherboard over amazon and only has 30 day RMA support for Turkey. :(
 
Joined
Oct 24, 2004
Messages
858 (0.17/day)
Likes
511
System Name Seriously ?
Processor Core i7 4790K @ 4.4Ghz
Motherboard MSI Z97 Gaming 5
Cooling Alpenföhne Broken 120 + 2 huge coolermaster chassis fans
Memory 2x8GB DDR3 2133Mhz Crucial Ballistix
Video Card(s) Geforce GTX 1080
Storage 2x60gb Kingston SSDnow 320 / 1x120gb Crucial SSD C300 / 1 WD caviar black 1tb
Display(s) 40" Samsung UE40ES5500
Case Cooler Master HAF932
Audio Device(s) onboard realtek audio
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Microsoft intellimouse optical
Keyboard Logitech K270
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/vmb641
#4
If it's really troublesome (which it is, judging by the random occurences), you could always disable the faulty 8111H chip, and buy a cheap GB nic to put in a spare PCI-e slot.

If you can't fix it, do your best to work around it :)
 
Joined
Oct 11, 2013
Messages
37 (0.02/day)
Likes
36
Location
Turkey/Istanbul
Processor AMD Ryzen 5 1600X
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14
Memory CORSAIR Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz C16 (3200mhz@1.35v)
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti Gaming
Storage Samsung 840 EVO 250 GB + Seagate Barracuda 1TB
Display(s) ASUS MG278Q + ASUS VN247H
Case Corsair 400R
Power Supply Corsair CX750
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10
#5
If it's really troublesome (which it is, judging by the random occurences), you could always disable the faulty 8111H chip, and buy a cheap GB nic to put in a spare PCI-e slot.

If you can't fix it, do your best to work around it :)
Going to get Tp-link TG-3468 as it is not too costy, any alternatives to suggest or?
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,773 (5.46/day)
Likes
11,056
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB Crucial MX500 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 480GB MX200 SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#6
What does it say the status of the adapter is when it isn't working? Cable Unplugged? Identifying?

Have you tried a different port on the router?
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
12,344 (4.07/day)
Likes
6,897
Location
Ohio
System Name Daily Driver
Processor 7960X 4.5GHz 16c/16t 1.17V
Motherboard MSI XPower Gaming Titanium
Cooling MCR320 + Kuplos Kryos NEXT CPU block
Memory GSkill Trident Z 4x8 GB DDR4 3600 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GTX 1080 FTW3
Storage 512GB Patriot Hellfire, 512GB OCZ RD400, 640GB Caviar Black, 2TB Caviar Green
Display(s) 27" Acer Predator 2560x1440 144hz IPS + Yamakasi 27" 2560x1440 IPS
Case Thermaltake P5
Power Supply EVGA 750W Supernova G2
Benchmark Scores Faster than most of you! Bet on it! :)
#7
Only say to check is with another adapter. If that is good, the one on the board went bad and you can rma to company.
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
3,773 (0.88/day)
Likes
2,491
Location
Nebraska, USA
System Name Brightworks Systems BWS-6 E-IV
Processor Intel Core i5-6600 @ 3.9GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z170-HD3 Rev 1.0
Cooling Quality case, stock CPU HSF
Memory 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000 Corsair Vengeance
Video Card(s) EVGA GEForce GTX 1050Ti 4Gb GDDR5
Storage Samsung 850 Pro 256GB SSD, Samsung 850 Evo 250GB SSD
Display(s) Samsung S24E650BW LED x 2
Case Fractal Design Define R4
Power Supply EVGA Supernova 550W G2 Gold
Mouse Microsoft Wireless 5000
Keyboard Microsoft Wireless Comfort 5050
Software W10 Pro 64-bit
#8
Have you tried a different port on the router?
My immediate thought too. I personally have had two routers over the years where one or more ports went bad.

And it is important to verify when this computer disconnects that it is only this computer that has problems. That is, when this computer disconnects, can other connected devices get out okay?

At this point, I don't see where the problem has been isolated to this single computer.
 
Joined
Dec 31, 2009
Messages
12,344 (4.07/day)
Likes
6,897
Location
Ohio
System Name Daily Driver
Processor 7960X 4.5GHz 16c/16t 1.17V
Motherboard MSI XPower Gaming Titanium
Cooling MCR320 + Kuplos Kryos NEXT CPU block
Memory GSkill Trident Z 4x8 GB DDR4 3600 MHz CL16
Video Card(s) EVGA GTX 1080 FTW3
Storage 512GB Patriot Hellfire, 512GB OCZ RD400, 640GB Caviar Black, 2TB Caviar Green
Display(s) 27" Acer Predator 2560x1440 144hz IPS + Yamakasi 27" 2560x1440 IPS
Case Thermaltake P5
Power Supply EVGA 750W Supernova G2
Benchmark Scores Faster than most of you! Bet on it! :)
#9
At this point, I don't see where the problem has been isolated to this single computer.
Also i am the only one having this issue in the network, TV and phones are still connected to wifi.
I don't think he was only talking about TV and phones when he mentioned the only one having this issue on the network...but still worth confirmation. :)
 
Joined
Oct 11, 2013
Messages
37 (0.02/day)
Likes
36
Location
Turkey/Istanbul
Processor AMD Ryzen 5 1600X
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14
Memory CORSAIR Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz C16 (3200mhz@1.35v)
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti Gaming
Storage Samsung 840 EVO 250 GB + Seagate Barracuda 1TB
Display(s) ASUS MG278Q + ASUS VN247H
Case Corsair 400R
Power Supply Corsair CX750
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10
#10
What does it say the status of the adapter is when it isn't working? Cable Unplugged? Identifying?

Have you tried a different port on the router?
My immediate thought too. I personally have had two routers over the years where one or more ports went bad.

And it is important to verify when this computer disconnects that it is only this computer that has problems. That is, when this computer disconnects, can other connected devices get out okay?

At this point, I don't see where the problem has been isolated to this single computer.
I've already tried with a different port on modem, it is on LAN2 atm but will try with LAN3 or LAN4 as soon as it drops, also will report what windows says. It hasn't been dropped since this morning.

Also while waiting for my mobo/cpu to get delivered, i was using my old notebook with connected to LAN port from same ports/same cable, it had no error like this.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,923 (5.30/day)
Likes
5,898
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#11
Its a rarity but sometimes if there is a fault with the ISPs equipment from curb cabinet to your home or from curbcabinet to Central Office or Cable Office it can cause such oddities, even bridge taps can cause it
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
2,031 (1.16/day)
Likes
1,023
Location
USA
#12
If it's really troublesome (which it is, judging by the random occurrences), you could always disable the faulty 8111H chip, and buy a cheap GB nic to put in a spare PCI-e slot.
This or you can go with a USB LAN adapter. I recommend them all the time for people who have LAN ports that are faulty for whatever reason. Linksys make really good ones.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,620 (4.67/day)
Likes
5,738
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.5Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Corsair H100i V2
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#13
I suggest checking out the event log in Windows. It's likely going to tell you why (to some degree,) why the network connection was lost. I haven't had this issue with wired connections but, with wireless it has almost always come down to drivers or a strange software bug which boiled down to how the driver operates.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,923 (5.30/day)
Likes
5,898
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#14
I suggest checking out the event log in Windows. It's likely going to tell you why (to some degree,) why the network connection was lost. I haven't had this issue with wired connections but, with wireless it has almost always come down to drivers or a strange software bug which boiled down to how the driver operates.
Drivers and certain antivirus software or vpn related stuff.
 
Joined
Oct 11, 2013
Messages
37 (0.02/day)
Likes
36
Location
Turkey/Istanbul
Processor AMD Ryzen 5 1600X
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14
Memory CORSAIR Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz C16 (3200mhz@1.35v)
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti Gaming
Storage Samsung 840 EVO 250 GB + Seagate Barracuda 1TB
Display(s) ASUS MG278Q + ASUS VN247H
Case Corsair 400R
Power Supply Corsair CX750
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10
#15
I suggest checking out the event log in Windows. It's likely going to tell you why (to some degree,) why the network connection was lost. I haven't had this issue with wired connections but, with wireless it has almost always come down to drivers or a strange software bug which boiled down to how the driver operates.
As it happens randomly and always happens on a bad time, i have forgot to check the logs and it has been hours already.

I've bought the tp-link adapter, should arrive by tomorrow or wednesday, hoping that will fix my issue. Will keep you guys updated. Thanks again!
 
Joined
Jun 18, 2010
Messages
1,645 (0.57/day)
Likes
703
Processor Intel i7 970 // Intel i7 2600K // Intel X5677 // Intel 950,930
Motherboard Asus Rampage III Formula // Asus P8P67 Deluxe // MSI Big Bang XPower // EVGA 758
Cooling Zalman CNPS9900MaxB // Zalman CNPS11X // Intel E75476 // Intel E75476
Memory GSkill 2133 12GB // Corsair V 2400 32GB // GSkill 2133 12GB // Corsair Dom 1600 12GB
Video Card(s) ASUS GTX1080 // MSI GTX1070 Quick Silver// EVGA SC GTX780 // EVGA ACX GTX770
Storage PlextorM5P, Samsung 830, 840P, 840E// Samsung 840P // Crucial M500 // Crucial M500
Display(s) HP w2207h
Case CoolerMaster Stacker 830se // Lian Li PC-9F // Lian Li PC-9F // In-Win server case IW-PP689
Audio Device(s) onboard
Power Supply Seasonic X 850w Gold// OCZ ZX850w // EVGA 850w G2 // PC Power & Cooling 910w
Mouse Logitech G9
Keyboard Dell
Software W10Pro /W10Pro /W10Pro /W10Pro
#16
Windows 10 64 March 2018 update has given me 2 problems:
Laptop with 0xc000021a error, BSOD. Had to reset Windows, could not find a fix that worked via CMD.

Desktop wireless adapter (TP-Link WDN-4800) kicked off and Windows error report said a wired adapter was not plugged in (wrong message).
Device manger said software was not installed. Tried to install 2 versions and software indicated hardware was not found.
Had to to do a soft uninstall via device manager and reboot so adapter could be recognized. (worked)
Did a Windows reset of June 1709 , via USB drive, with the box checked for download updates.
Also checked boxes for keep files and settings.
When completed ran Windows update for only 3 more updates, then ran Disk Cleanup for old OS.

EDIT: Found this info at Newegg.com in review section:

Thank you for sharing your experience with our Archer T9E AC1900 PCIe Wi-Fi Adapter. If by chance you're using the adapter in a Windows 10 system, please note the Fall Creators Update has affected the compatibility and performance of some PCIe Wi-Fi Adapters, including our Archer T9E. Our development team is diligently working to address driver compatibility; however in the meantime they've discovered that updating Windows 10 to the 17025 Insider Preview Build resolves the driver compatibility issue. To install this build, you'll need to join the free Windows Insider Program at https://insider.windows.com

Our Support Team is always happy to listen, and answer any questions you might have about our products. Please feel free to e-mail USSupportTeam@TP-Link.com and we'll gladly have a Support Agent follow up with you directly.

Best Regards,
TP-Link Customer Support
 
Last edited:
Joined
Oct 11, 2013
Messages
37 (0.02/day)
Likes
36
Location
Turkey/Istanbul
Processor AMD Ryzen 5 1600X
Motherboard MSI X370 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-C12P SE14
Memory CORSAIR Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 2666MHz C16 (3200mhz@1.35v)
Video Card(s) MSI GTX 1070 Ti Gaming
Storage Samsung 840 EVO 250 GB + Seagate Barracuda 1TB
Display(s) ASUS MG278Q + ASUS VN247H
Case Corsair 400R
Power Supply Corsair CX750
Keyboard Logitech G105
Software Windows 10
#17
As it happens randomly and always happens on a bad time, i have forgot to check the logs and it has been hours already.

I've bought the tp-link adapter, should arrive by tomorrow or wednesday, hoping that will fix my issue. Will keep you guys updated. Thanks again!
So i've been using the tp-link adapter for 1.5 days and it still happens. It says "Unidentified network - No internet access" in Windows and i can't access to my modem's interface etc. (Only through my computer)

After Windows restarts the ethernet adapter it gets fixed and says - Ethernet 3 doesn't have a valid ip configuration
Here is the result of ipconfig/all after getting disconnected.



The picture is taken at 14:31 so Lease Expiration can't be the issue. Thanks in advance :lovetpu: