• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Windows 7 Workgroup help in setting up password

Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#1
as title, I have a small network set up, 5 clients 1 server. I have networked them and shared folders from clients so they can all be accessible, however I want to protect the servers certain folder with passwords. How do I do that in a workgroup mode network, did not use home group. I've shared the drives,folders with the user group "Everyone" also have set the clients to no password protected sharing, except the Server, but everytime I try to log on to the Server with the proper username and password it doesn't recognize it.

Hope some networking guru teach me how to solve this.

Thanks in advance :)
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#2
as title, I have a small network set up, 5 clients 1 server. I have networked them and shared folders from clients so they can all be accessible, however I want to protect the servers certain folder with passwords. How do I do that in a workgroup mode network, did not use home group. I've shared the drives,folders with the user group "Everyone" also have set the clients to no password protected sharing, except the Server, but everytime I try to log on to the Server with the proper username and password it doesn't recognize it.

Hope some networking guru teach me how to solve this.

Thanks in advance :)
Make user accounts on the server and grant them privileges to the shares and folder permissions. They're only samba shares, Windows just uses user accounts. Same deal using a domain controller.
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#3
Make user accounts on the server and grant them privileges to the shares and folder permissions. They're only samba shares, Windows just uses user accounts. Same deal using a domain controller.
Thanks for the info but I don't know how to do that. Heh I'm not network savvy enough :eek:
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#4
UPDATE: I have made progress with making new user for us to use when logging in onto the server.

Now I've made a bubu on PC#1, I've played with "net use \\ip\domain /del" and now it can't see the server computer and vice versa, I think I've deleted the link between the machines.

Would changing it's work group to another and re-joining the original workgroup sort it out?

Thank you, really you're help is much appreciated.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,550
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#5
Thanks for the info but I don't know how to do that. Heh I'm not network savvy enough :eek:
in order for a username and password to work over the network (in windows), it must first exist on that machine. so for every user you want to log in with unique permissions, you must first create that account on the server and set the same password that user uses on their machine.


I'm sure there are ways to work around this, but thats how windows works by default with network shares.
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Staff member
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (3.48/day)
Likes
5,524
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
Processor Intel Core 2 Quad QX9650 Extreme @ 3.0 GHz
Motherboard Asus Rampage Formula
Cooling ZeroTherm Nirvana NV120 Premium
Memory 8GB (4 x 2GB) Corsair Dominator PC2-8500
Video Card(s) 2 x Sapphire Radeon HD6970
Storage 2 x Seagate Barracuda 320GB in RAID 0
Display(s) Dell 3007WFP 30" LCD (2560 x 1600)
Case Thermaltake Armor w/ 250mm Side Fan
Audio Device(s) SupremeFX 8ch Audio
Power Supply Thermaltake Toughpower 750W Modular
Software Win8 Pro x64 / Cat 12.10
#6
If the server is running a server OS (like Windows 2003/2008) then it would make life a lot easier if you set up a small domain.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#7
It almost sounds like there is a small domain already in place. Unfortunately anything on Windows Server I have to do from memory because I don't have a Win Server at my disposal anymore.

If you're running Windows Server 2008 this video on youtube might help: http://www.youtube.com/watch?v=6Smhe4KN9JU
 

Kreij

Senior Monkey Moderator
Staff member
Joined
Feb 6, 2007
Messages
13,817 (3.48/day)
Likes
5,524
Location
Cheeseland (Wisconsin, USA)
Processor Intel Core 2 Quad QX9650 Extreme @ 3.0 GHz
Motherboard Asus Rampage Formula
Cooling ZeroTherm Nirvana NV120 Premium
Memory 8GB (4 x 2GB) Corsair Dominator PC2-8500
Video Card(s) 2 x Sapphire Radeon HD6970
Storage 2 x Seagate Barracuda 320GB in RAID 0
Display(s) Dell 3007WFP 30" LCD (2560 x 1600)
Case Thermaltake Armor w/ 250mm Side Fan
Audio Device(s) SupremeFX 8ch Audio
Power Supply Thermaltake Toughpower 750W Modular
Software Win8 Pro x64 / Cat 12.10
#8
He said he has them all in a workgroup environment (thus no domain).
He didn't say what OS is on the server.
We need more info psyko !! :D
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#9
I've already managed to work out the user name and password, via adding manually with the specific permissions, sorry I forgot to mention the OS :O my fault, all are running on windows pro 7 x64 bit, the only thing left is the bubu I made lol.. Will changing a workgroup and then re-joining the 1st group I made fix it?

EDIT: Yes, a workgroup is in use, dunno if it counts as a domain <dunno much about networking so forgive me>
 
Last edited:

Easy Rhino

Linux Advocate
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,405 (3.56/day)
Likes
4,257
System Name VHOST01 | Desktop
Processor i7 980x | i5 7500 Kaby Lake
Motherboard Gigabyte x58 Extreme | AsRock MicroATX Z170M Exteme4
Cooling Prolimatech Megahelams | Stock
Memory 6x4 GB @ 1333 | 2x 8G Gskill Aegis DDR4 2400
Video Card(s) Nvidia GT 210 | Nvidia GTX 970 FTW+
Storage 4x2 TB Enterprise RAID5 |Corsair mForce nvme 250G
Display(s) N/A | Dell 27" 1440p 8bit GSYNC
Case Lian Li ATX Mid Tower | Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) NA | On Board
Power Supply SeaSonic 500W Gold | Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse N/A | Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard N/A | Posiden Z RGB Cherry MX Brown
Software Centos 7 | Windows 10
#10
this thread hurts my brain a little bit. it has been awhile so i will try to remember. if you can swing it, grab a copy of windows server 2008. setup a local domain with active directory and add the accounts so that you can only access server files if you are authenticated to the domain using AD. Once a user has been authenticated they will have whatever directory and folder permissions you set up for them in AD. this is a MUCH easier and much safer way of setting up file sharing.
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#11
this thread hurts my brain a little bit. it has been awhile so i will try to remember. if you can swing it, grab a copy of windows server 2008. setup a local domain with active directory and add the accounts so that you can only access server files if you are authenticated to the domain using AD. Once a user has been authenticated they will have whatever directory and folder permissions you set up for them in AD. this is a MUCH easier and much safer way of setting up file sharing.
Thanks for the suggestion, but have done what mussels and the other guy said, I've made user accounts via Computer management console\Local Users and Groups\Users.

I've set up an account where we admins can control the specific shared folder when logged in remotely :).

My only problem is due to the command I tinkered with "net use \\PC-01\IPC$ /del" on computer #1, made it disappear from the network/workgroup even if it is joined there.

Would making it join a fake workgroup eg. workgroup and re joining the original one "501 Computers" fix it?

EDIT: No need for domain things, this just a small lan of 6 computers 1 of them just named as a Server (not really a dedicated server machine).
 
Last edited:
Joined
Feb 12, 2008
Messages
693 (0.19/day)
Likes
122
Processor AMD 8350
Motherboard Asus M5A99FX PRO R2.0
Cooling Xigmatek Dark Night Night Hawk Edition
Memory 4x4GB DDR3 1600 GSkill Ripjaws CL7
Video Card(s) Gigabyte 980 Ti Xtreme Gaming OC Ed
Storage Samsung 850 Evo 500gb + WD Black 5Tb
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz
Case White Corsair 500r
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair AX860i 860W
Software Win 10 Pro 64bit
#12
Have you thought about trying a system restore on PC#1 ? Maybe that would fix your mistake by reapplying the older settings ?
 
Joined
Jun 5, 2007
Messages
1,993 (0.52/day)
Likes
268
Location
127.0.0.1
System Name Zangief (Reborn)
Processor AMD Ryzen R7 1700X @ 3.825ghz , 1.35v
Motherboard Gigabyte GA-AX370 Gaming K7 Rev 1.0 BIOS F7b
Cooling Noctua NH-D15 Push / Push Config | 2x ML120 | 2x Phanteks 120 mm
Memory 2x8GB G.Skill Trident Z @ 3200mhz cl 16 - 16 - 16 - 30 1.45v
Video Card(s) Gigabyte Aorus GTX 1080
Storage 250 GB Samsung Evo 850 / 1tb WD Black / 3tb WD Blue
Display(s) Asus VX239H 23" AH-IPS Led
Case Phanteks Enthoo Pro M TG
Audio Device(s) On Board Realtek HD / Logitech G633 Gaming Headset
Power Supply Corsair HX750i
Mouse Logitech Proteus Core G502 | Logitech G602 Wireless Gaming
Keyboard Corsair K70 Cherry Red
Software Windows 10 Pro x64
#13
Sorry for the late reply the problem already is sorted :D only needs a reboot xD and thank you for the suggestions.