• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Windows 7 x64 not detecting GTX295

Siddhagod

New Member
Joined
Jan 27, 2009
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#1
Background
I installed the 295 and it was not detected. So I downloaded 181.22 for Vista x64, but those drivers didn't work for gaming (CTD). So I installed a GTX 8800 and it was detected and drivers installed automatically from Windows Update.

Now I put the 295 back in, and it installed and was able to run games. However, the nVidia control panel was not available, suggesting that the drivers hadn't installed properly... So I deleted the drivers and rebooted. And... again it lists my 295 as a "Standard VGA Graphics Adapter" and a "3D Video Controler", but no drivers can be found by Windows Update.

Question
1) Is there anywhere I can download the Windows 7 x64 drivers and install them manually?

2) Any idea how I can get Windows 7 to recognize my GTX295 so that it can download the proper drivers.

3) Have you had the GTX295 install automatically in Windows 7 x64?
 
Joined
Dec 19, 2008
Messages
21 (0.01/day)
Likes
8
#2
You can find them in The Future. Windows 7 is a beta which allows users to feel out the operating system and not necessarily the compatibility of it. However your not out of luck, you can read this article http://www.nvidia.com/object/windows_7.html . If that doesn't work you can assure yourself that it can be found in the future. Secondly you should have dual booted your system so you don't lose functionality.

Any who I am not tryin to razz ya. Just my opinion.
 

Siddhagod

New Member
Joined
Jan 27, 2009
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#3
Thanks and oh, I have Win7 on a new HDD - Vista still sitting on the other HDD, but it's only x86. I'll give that link a look.
 

Siddhagod

New Member
Joined
Jan 27, 2009
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#4
Dude, what have you been smoking!
That was the link to nvidia saying the drivers should be downloaded through Windows Update... My whole issue is that Windows update won't download the drivers.
Thanks for trying to help though!
 
Joined
Nov 5, 2005
Messages
478 (0.11/day)
Likes
87
Location
England, UK.
#5
Hey fella, this might be a long shot but it's worth while reading it, I've read through most of it and skim read parts, I'm not sure if you've tried some of the things it mentions in there, particularly the driver in name which appears to show and run the cards, albeit not on 4 cores... 180.84 is the driver in name, which was from what the folks in the thread where talking about downloaded directly from nVidia.

http://www.gpugrid.net/forum_thread.php?id=653

Hope that helps mate, all the best to getting them working in Windows 7 =)

--Lee
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,413 (5.50/day)
Likes
10,546
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) PNY XLR8 GTX1060 6GB
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64

Siddhagod

New Member
Joined
Jan 27, 2009
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#7
We have a winner!

Those drivers worked... although the install process locked up. I'll worry about that later =)
Thanks man!
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,413 (5.50/day)
Likes
10,546
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) PNY XLR8 GTX1060 6GB
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#8
These drivers are pretty buggy, they are very early beta's, so don't expect perfection from them, but at least they work.