• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Windows 7 x64 on Z490

Joined
Aug 3, 2011
Messages
1,387 (0.34/day)
Location
Walkabout Creek
System Name Tacoma Power
Processor 12900K
Motherboard Strix-E
Cooling Noctua
Memory 2x16 DDR5 Hynix
Video Card(s) 6800 XT Merc
Storage M.2 980 Pro 1TB
Display(s) LG 65" OLED 4K 120Hz
Case Silverstone HTPC
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply Corsair RM650i
Mouse Wireless on the Couch
Keyboard Wireless on the Couch
Software Win 10 x64 atm
Benchmark Scores Nice and Comfy
Hi guys,

I have been able to port my Win 7 x64 (from Z370) on an Asus TUF Z490. I have been having some problems installing the Lan and USB's. I have done a temporary fix buy installing a Lan card (will hardly ever use anyways) and a USB 3.0 card to get the Mouse and Keyboard going.

Now Id ideally like to get these two functions working without installing third party hardware/software.

Here is what I've done so far with the Lan. I've got it close to working but no quite...

I've followed this thread here: Windows 7 installed on z490E need working LAN driver Solved - Windows 7 Help Forums (sevenforums.com)

So I've modded the inf file but its only partially working : (

Devive.png


LAn.png


This is what happens when I manually install via device manager.

Update.png


And when I got to install the Chipset Driver/Lan etc

Install.png


Ok now for anybody wondering why I'm running Windows 7 its because all my older games run better and don't have issue's especially when they are unpatched. I also got plenty of Win 10 installs around the house.

So can anybody here help me get the USB's working and Lan? Is it a simple case of modifying the INF files? I'm not a big fan of running 3rd party Hardware/Software and like less clutter inside the HTPC case.

I have seen some threads where they have been able to get all things working on Win 7/Z490 and I've tried my best but will need some help from here unfortunately.

Thanks in advance : )
 
Joined
Oct 15, 2011
Messages
1,151 (0.29/day)
Location
Springfield, Vermont
System Name KHR-1
Processor Ryzen 5 5600X
Motherboard ASRock B550 PG Velocita
Memory 32 GB G.Skill Trident Z Neo F4-3600C18D-32GTZN
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Radeon RX 6750 XT
Storage Western Digital Black SN850 1 TB NVMe SSD
Display(s) Asus VG278QR
Case Corsair 275R
Audio Device(s) Technics SA-EX140 receiver with Polk VT60 speakers
Power Supply eVGA Supernova G3 750W
Mouse Logitech Pro (Hero)
Software Windows 11 Pro x64 22H2
Hi guys,

I have been able to port my Win 7 x64 (from Z370) on an Asus TUF Z490. I have been having some problems installing the Lan and USB's. I have done a temporary fix buy installing a Lan card (will hardly ever use anyways) and a USB 3.0 card to get the Mouse and Keyboard going.

Now Id ideally like to get these two functions working without installing third party hardware/software.

Here is what I've done so far with the Lan. I've got it close to working but no quite...

I've followed this thread here: Windows 7 installed on z490E need working LAN driver Solved - Windows 7 Help Forums (sevenforums.com)

So I've modded the inf file but its only partially working : (

View attachment 199423

View attachment 199425

This is what happens when I manually install via device manager.

View attachment 199426

And when I got to install the Chipset Driver/Lan etc

View attachment 199427

Ok now for anybody wondering why I'm running Windows 7 its because all my older games run better and don't have issue's especially when they are unpatched. I also got plenty of Win 10 installs around the house.

So can anybody here help me get the USB's working and Lan? Is it a simple case of modifying the INF files? I'm not a big fan of running 3rd party Hardware/Software and like less clutter inside the HTPC case.

I have seen some threads where they have been able to get all things working on Win 7/Z490 and I've tried my best but will need some help from here unfortunately.

Thanks in advance : )
Why the heck is there an archaic 16-bit stub for the installer?!
 
Joined
Aug 21, 2015
Messages
1,071 (0.41/day)
Location
North Dakota
System Name Office
Processor i7-11700K
Motherboard Gigabyte Z590 Aorus Ultra
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory 16GB Crucial DDR4-3200
Video Card(s) EVGA RTX 3050 XC Gaming
Storage Samsung SM961 256GB, Western Digital WD10EZEX
Display(s) Dell S2719DGF
Case Fractal Define 7 Compact
Power Supply Seasonic Focus 550
Mouse EVGA X15
Keyboard Logitech G410
Software Windows 10 Home
Have you tried the standalone Ethernet driver for Win7?

My next thought was trying 8.1 drivers for the chipset, but they do. Not. Appear. To. Exist. No manufacturer that I can find supplies 8.1 drivers for Z490 boards, and you can't even find standalone packages at Intel Download Center. :confused: The next thing to try would be to extract the chipset drivers and point device manager at the folder. If you haven't already, that is.
 
Joined
Aug 3, 2011
Messages
1,387 (0.34/day)
Location
Walkabout Creek
System Name Tacoma Power
Processor 12900K
Motherboard Strix-E
Cooling Noctua
Memory 2x16 DDR5 Hynix
Video Card(s) 6800 XT Merc
Storage M.2 980 Pro 1TB
Display(s) LG 65" OLED 4K 120Hz
Case Silverstone HTPC
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply Corsair RM650i
Mouse Wireless on the Couch
Keyboard Wireless on the Couch
Software Win 10 x64 atm
Benchmark Scores Nice and Comfy
Have you tried

I just downloaded and installed via your link and the adaptor still comes up with (code 39) sadly :(. It did install with no problems though is a positive.

I will take the other Lan adaptor (Realtek PCIe) out later today and try as it might have just updated that one but I would assume it should have installed the driver for both of them.

Thanks matey ;)

Edit: Pointed the device manager at those drivers and get the "Windows has determined the driver software for your device is up to date" message as pictured in my third picture.
 
Last edited:
Joined
Aug 21, 2015
Messages
1,071 (0.41/day)
Location
North Dakota
System Name Office
Processor i7-11700K
Motherboard Gigabyte Z590 Aorus Ultra
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory 16GB Crucial DDR4-3200
Video Card(s) EVGA RTX 3050 XC Gaming
Storage Samsung SM961 256GB, Western Digital WD10EZEX
Display(s) Dell S2719DGF
Case Fractal Define 7 Compact
Power Supply Seasonic Focus 550
Mouse EVGA X15
Keyboard Logitech G410
Software Windows 10 Home
I just downloaded and installed via your link and the adaptor still comes up with (code 39) sadly :(. It did install with no problems though is a positive.

I will take the other Lan adaptor (Realtek PCIe) out later today and try as it might have just updated that one but I would assume it should have installed the driver for both of them.

Thanks matey ;)

Edit: Pointed the device manager at those drivers and get the "Windows has determined the driver software for your device is up to date" message as pictured in my third picture.

That makes sense for the ethernet driver, as the link was for the final Win7 release. Apologies if I'm misunderstanding what you have and have not tried, but did "point Device Manager at folder" work for the other unidentified devices? (simple communications, USB controller, unknown device)
 
Joined
Aug 3, 2011
Messages
1,387 (0.34/day)
Location
Walkabout Creek
System Name Tacoma Power
Processor 12900K
Motherboard Strix-E
Cooling Noctua
Memory 2x16 DDR5 Hynix
Video Card(s) 6800 XT Merc
Storage M.2 980 Pro 1TB
Display(s) LG 65" OLED 4K 120Hz
Case Silverstone HTPC
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply Corsair RM650i
Mouse Wireless on the Couch
Keyboard Wireless on the Couch
Software Win 10 x64 atm
Benchmark Scores Nice and Comfy
work for the other unidentified devices?

No. I have manually tried each one from device manager with no success. So to clarify, I will Right click my comp, manage, device manger and from each device update manually by searching for specified folder/ driver. Is this what you mean?
Thanks.
 
Joined
Aug 21, 2015
Messages
1,071 (0.41/day)
Location
North Dakota
System Name Office
Processor i7-11700K
Motherboard Gigabyte Z590 Aorus Ultra
Cooling be quiet! Shadow Rock 3
Memory 16GB Crucial DDR4-3200
Video Card(s) EVGA RTX 3050 XC Gaming
Storage Samsung SM961 256GB, Western Digital WD10EZEX
Display(s) Dell S2719DGF
Case Fractal Define 7 Compact
Power Supply Seasonic Focus 550
Mouse EVGA X15
Keyboard Logitech G410
Software Windows 10 Home
No. I have manually tried each one from device manager with no success. So to clarify, I will Right click my comp, manage, device manger and from each device update manually by searching for specified folder/ driver. Is this what you mean?
Thanks.

Yup. Sounds like you're way ahead of me. :) That's the extent of my ideas, though... :(
 
Top