• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Windows won't run/install after installing new motherboard

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#1
I upgraded from a DFI Lanparty UT SLI NF4 to a DFI Lanparty UT NF4 Expert SLI. Since, i cannot get any install of windows to go into setup, it installs the partition, and then reboots into windows. The first loading screen passes then it either sits on a dark blue screen doing nothing, or the light blue windows color and the mouse will load and then it just sits on that. When i reboot it loads windows then shows the "Restarting installation" screen and goes back to the other screen. Besides the fact that it wont load windows, everything else seems perfectly OK. Any experiences/advice on what to do here, this computer is essential and i need to get it fixed A.S.A.P.
 
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#2
I'd try clearing the CMOS first, and otherwise I'm assuming it's a faulty board. If it doesn't run XP on default settings then there is a problem that probably can't be fixed, so get an RMA.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#3
Try swapping out your cd/dvd drive and see if that helps.
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#4
Try swapping out your cd/dvd drive and see if that helps.
Ok, ill try that. Also, clearing CMOS? Never cleared it before. It's odd because the BIOS and mobo seem perfectly fine until after window initializes.
 
Joined
Oct 1, 2005
Messages
796 (0.18/day)
Likes
37
System Name Current
Processor Core i5 2500k
Motherboard Z77MA-G45
Cooling Cooler Master Tx3
Memory 8gb DDR3 1600Mhz
Video Card(s) Evga GTX 960 4GB GDDR5
Storage (1) SAMSUNG 850 EVO 500GB
Display(s) ASUS PB278Q 27" WQHD 2560x1440 IPS
Case Fractal Core 1000
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 430 Watt Corsair
Mouse Logitech g602
Keyboard K70 LUX Mech LB, Red LED, Cherry MX Brown
Software Windows 10 + Hackintosh
#5
First update the bios if you can. This is probably where your problem lies if everything else worked with your otherboard.
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#6
First update the bios if you can. This is probably where your problem lies if everything else worked with your otherboard.
Im a little iffy on this, the reason i upgraded is i friend my other nf4 flashing it. The flash went perfectly fine until reboot then the countdown LED's didnt even change (black screen on boot) so i bought this board. Plus i dont have a floppy... Just in case tho, any links to a trustworthy flash?
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#7
swapped out cd/dvd drive, same pale blue screen with cursor...
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#8
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#9
to clear bios you the jumper method described in your manual or remove cmos battery.
 
Joined
Jan 23, 2006
Messages
1,455 (0.33/day)
Likes
43
Location
The 13th room on the 13th floor of the 13th buildi
Processor custom dupont risk chip cpu prototype
Motherboard custom ibm x5 solid state carbon mainboard
Cooling industrial technologies prototype dupont custom heat transfer unit
Memory 6x 2gig prototype ecc hnc ddr4
Video Card(s) prototype low energy version nvidia 9 series unnumberd card
Storage 1tb solid state hdd
Display(s) 44 inch samsung plasma screen tv/monitor
Case custom ibm mobile home server case
Audio Device(s) custom Yamaha sound processing processor in spm format
Power Supply 1200watt deli cord custom made dupont type psu
Software sun unix/windows type v
#10
I upgraded from a DFI Lanparty UT SLI NF4 to a DFI Lanparty UT NF4 Expert SLI. Since, i cannot get any install of windows to go into setup, it installs the partition, and then reboots into windows. The first loading screen passes then it either sits on a dark blue screen doing nothing, or the light blue windows color and the mouse will load and then it just sits on that. When i reboot it loads windows then shows the "Restarting installation" screen and goes back to the other screen. Besides the fact that it wont load windows, everything else seems perfectly OK. Any experiences/advice on what to do here, this computer is essential and i need to get it fixed A.S.A.P.

i had the same problem as this and it was caused by me running it overclocked, when i reset to the default settings it installed normally. another problem that was also similar from a different system was caused by error ridden memory.
 
Joined
Oct 1, 2005
Messages
796 (0.18/day)
Likes
37
System Name Current
Processor Core i5 2500k
Motherboard Z77MA-G45
Cooling Cooler Master Tx3
Memory 8gb DDR3 1600Mhz
Video Card(s) Evga GTX 960 4GB GDDR5
Storage (1) SAMSUNG 850 EVO 500GB
Display(s) ASUS PB278Q 27" WQHD 2560x1440 IPS
Case Fractal Core 1000
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 430 Watt Corsair
Mouse Logitech g602
Keyboard K70 LUX Mech LB, Red LED, Cherry MX Brown
Software Windows 10 + Hackintosh
#11
Tzimisce reguardless of your fears bios upgrades are generally safe. I've never had a bad flash and I have done well over 150. I am 99.9 % the problem is with the bios.
 
Joined
Jan 15, 2005
Messages
5,458 (1.16/day)
Likes
242
Location
England
System Name Jimmy 2004's PC
Processor S754 AMD Athlon64 3200+ @ 2640MHz
Motherboard ASUS K8N
Cooling AC Freezer 64 Pro + Zalman VF1000 + 5x120mm Antec TriCool Case Fans
Memory 1GB Kingston PC3200 (2x512MB)
Video Card(s) Saphire 256MB X800 GTO @ 450MHz/560MHz (Core/Memory)
Storage 500GB Western Digital SATA II + 80GB Maxtor DiamondMax SATA
Display(s) Digimate 17" TFT (1280x1024)
Case Antec P182
Audio Device(s) Audigy 4 + Creative Inspire T7900 7.1 Speakers
Power Supply Corsair HX520W
Software Windows XP Home
#12
Never had a dodgy flash here either. I think you were just unlucky - and if it happens on a new board send it back to DFI saying that a BIOS update screwed it up. If you followed their instructions you aren't at fault.
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#13
I really appreciate all the support here guys. And yes, both me and my brother have had bad flash experiences (but his was from when it was still a new upcomming artform heh). I will check the settings, im not sure if the expert comes pre-clocked. And i know my memory is good because it was good on the other mobo. (2 1xgig stick Corsair). My bad experience was with a winflash. Anyways, im going to try some of the suggestions (check settings, and then possibly resort to flashing, as i have another working computer).
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#14
Oh, and ive read some things about DFI's boards being unstable, but so far ive been extremely impressed with them and have become a Lanparty for life. Is there any backing for these claims? And does anyone know anything about flashing from a CD?
 

Jonnycat

New Member
Joined
Nov 16, 2006
Messages
330 (0.08/day)
Likes
19
Location
PNW
#15
Worst case scenario for a bad BIOS flash, you spend twenty bucks for a new BIOS chip. But like most of the others here, I've never had a bad flash using a boot floppy and AWDFLASH.
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#16
Oh, and ive read some things about DFI's boards being unstable, but so far ive been extremely impressed with them and have become a Lanparty for life. Is there any backing for these claims? And does anyone know anything about flashing from a CD?
Yeah i just realized i dont have a Floppy Drive on this computer, and neither does my main one (the one with the problem) and im searching for a CD alternative. I was thinking maby alcohol 120% it to a fake drive, then copy it to a CD and run it that way. Any credit to this method?
 
Joined
Oct 1, 2005
Messages
796 (0.18/day)
Likes
37
System Name Current
Processor Core i5 2500k
Motherboard Z77MA-G45
Cooling Cooler Master Tx3
Memory 8gb DDR3 1600Mhz
Video Card(s) Evga GTX 960 4GB GDDR5
Storage (1) SAMSUNG 850 EVO 500GB
Display(s) ASUS PB278Q 27" WQHD 2560x1440 IPS
Case Fractal Core 1000
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 430 Watt Corsair
Mouse Logitech g602
Keyboard K70 LUX Mech LB, Red LED, Cherry MX Brown
Software Windows 10 + Hackintosh
#17
I'll see what I can comeup with I think its pretty easy to do, I remember seeing a guide somewhere, but I don't exactly rememebr where. Give me a day and I'll see what I can do.
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#18
I'll see what I can comeup with I think its pretty easy to do, I remember seeing a guide somewhere, but I don't exactly rememebr where. Give me a day and I'll see what I can do.
Much appreciated, im gonna crash for the night and resume this conquest bright and early! Night all.
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#19
Ok, i went to boot my computer this afternoon and it actually went to the setup for about a minute then it switched to the dark blue (ie blue screen blue) screen and wouldnt go back to it again... I dont understand this.
 
Joined
Jan 12, 2007
Messages
2,276 (0.57/day)
Likes
230
Location
Cairns QLD, Aussie
System Name GaMEr / HTPC
Processor FX8320 4.5ghz so far NB- 2815mhz / X2 255 @ 3.2ghz (Temp till BD)
Motherboard 990FX-UD5 / GA-MA785GPMT-US2H
Cooling XSPC - 240rad 480rad 5 x 120mm out, 6 x 80mm in / H220-edge 1/2" & 2 x 120mm Magma
Memory 4gb PI 6,8,6,18 1T 1706mhz / 4gb Crucial D9's 1400 @ 6,6,6,18,1T
Video Card(s) 3gb HD7950 / Onboard
Storage 2 x 120gb Sandisk ultra plus 2tb WD / 60gb vertex 2 + 2 x 2tb WD Greens
Display(s) 3x24in Dell Ultra (portrait) / NEC 32" FullHD LCD
Case LL PC71A Full tower / Antec fusion black with Imon remote Modded for WC
Audio Device(s) OB / Auzentech cinema 7.1
Power Supply TT 700w TR2 / TT 600w Litepower modded with Noctua S12 fan.
Software 7 Ult / 7 premium x64
#20
Hi mate

What sort of ram are you running, windows setup loads a lot of files into ram at the start and if you are having any probs with that then it will not get into setup. Check your ram timings,dimm volts and CPC setting. This should help.
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#21
Hi mate

What sort of ram are you running, windows setup loads a lot of files into ram at the start and if you are having any probs with that then it will not get into setup. Check your ram timings,dimm volts and CPC setting. This should help.
im using two 1gig sticks of Corsair. Now, im not claiming to be a computer whiz, ive only been working with them a few years and only recently delved into the deeper workings. timings, volts and settings... what am i looking for? what am i looking to change/fix/check?
 

Tzimisce

New Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
16 (0.00/day)
Likes
0
Processor AMD Athlon 64 X2 4800+
Motherboard DFI Lanparty NF4 SLI-DR Expert
Cooling Zalman Fa7al17y CPU, Zerotherm Ceramic VGA Cooler
Memory 2 1xgig Corsair
Video Card(s) Dual GeForce 7900GT
Storage 500gig Sata
Case Alien-X Superalien Server Chassis
Audio Device(s) Onboard
Power Supply XION Supernova 600w
Software Microsoft Windows XP Professional
#22
Ok, i managed to get it to go into the setup, (i left the battery out for about 15 minutes and then put it back in and pluged the power back in) it booted into it and went straight to the 4th tab ("Installing windows" right after "Preparing installation") and then it looped the XP information on the side (all the things saying how good XP is) over and over and the slider kept going but it never appeared to do anything... Plus, the bios is still in "safe mode" (after reinserting the battery)
 
Joined
Jan 12, 2007
Messages
2,276 (0.57/day)
Likes
230
Location
Cairns QLD, Aussie
System Name GaMEr / HTPC
Processor FX8320 4.5ghz so far NB- 2815mhz / X2 255 @ 3.2ghz (Temp till BD)
Motherboard 990FX-UD5 / GA-MA785GPMT-US2H
Cooling XSPC - 240rad 480rad 5 x 120mm out, 6 x 80mm in / H220-edge 1/2" & 2 x 120mm Magma
Memory 4gb PI 6,8,6,18 1T 1706mhz / 4gb Crucial D9's 1400 @ 6,6,6,18,1T
Video Card(s) 3gb HD7950 / Onboard
Storage 2 x 120gb Sandisk ultra plus 2tb WD / 60gb vertex 2 + 2 x 2tb WD Greens
Display(s) 3x24in Dell Ultra (portrait) / NEC 32" FullHD LCD
Case LL PC71A Full tower / Antec fusion black with Imon remote Modded for WC
Audio Device(s) OB / Auzentech cinema 7.1
Power Supply TT 700w TR2 / TT 600w Litepower modded with Noctua S12 fan.
Software 7 Ult / 7 premium x64
#23
I had exactly the same problem mate with my cfx3200. It sounds like your ram. tell me the exact model on the ram and I will see if I can help you..