• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

WinTV-1800 Pass through Audio?

freaksavior

To infinity ... and beyond!
Joined
Dec 11, 2006
Messages
8,086 (2.01/day)
Likes
889
System Name Absolute Zero | M.A.S.S
Processor Intel i7 4770k | i7 920
Motherboard Gigabyte Z87X-UD4H | EVGA X58 FTW3 SLI
Cooling Phanteks ph-tc14pe | CM 212+ Push Pull
Memory Mushkin 16Gb at 2400Mhz | Corsair Vengence 6x8Gb=48Gb
Video Card(s) EVGA SC GTX 770 2Gb | Nvidia 7300GT
Storage Sandisk 256Gb Ultra Plus x 2 raid0 + 72.12 500Gb | Intel 320 80Gb 2x1.5Tb, 2x2Tb 2x.5Tb + 3 x6Tb
Display(s) Samsung 245BW + Asus PB278Q + Samsung 40" 650A | None
Case NZXT H630 |Rosewill 8bay 4u server chasiss
Audio Device(s) Asus Xonar HDAV + GTX770 | Onboard
Power Supply Silverstone DA800 | Rocketfish 700w aka fsp
Software Windows 7 ultimate X64 | Debian 7 wheezy
#1
Can you use this to pass through audio? Im trying to get my ps3 to pass through my pc so I can play it out my speakers but so for no luck.

yes I have my drivers installed, yes I can hear sound : )
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,637
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#2
Your trying to get your PC to play the sound for your PS3?
PS3 sound to come out your PC speaker?

Technically its not pass thought. Its analog. You just need to use the input on your sound ether MB or card.

I did notice the WinTV-1800 has Left / Right Stereo Audio inputs but not sure why? Its a tuner card. Use an adapter to mini jack and plug it into your sound card

Pass-though implys its passing off the decoding to another device. Unless of course a PS3 has a toslink conection or HDMI. I dont know
 
Last edited:
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,516 (0.85/day)
Likes
757
System Name Nightblade / Dell Latitude / Wife's Rig
Processor Core i5 4690K / i7 2720QM / FX-6100
Motherboard Nightblade ITX z97 / Dell 032T9K QM67 / Gigabyte GA-970A-DS3 Rev3
Cooling tower style cooler, plus one 120mm fan / stock blower / CNPS7000V
Memory Patriot Viper 2x8gb DDR3 2400 / Micron 2x4GB DDR3 / 2x4GB 2x2GB DDR3 1333
Video Card(s) MSI Gaming GTX 970 4GB / NVS 4200M 512MB / nVidia GTX 460 1GB
Storage 120GB ForceGT SSD (OS), 2TB WD Black, 250GB Seagate 2.5in / 320GB WD Blue /240GB SSD M500
Display(s) ASUS ROG SWIFT 1440P / Dell 14in @ 1600x900 / Vizio 1080p TV
Case MSI Nightblade Z97 / Dell Latitude / Corsair Full Tower
Audio Device(s) Realtek ALC1150, Microsoft Lifechat 3000 / Intel / ALC887
Power Supply Gold rated 600W / Battery with 95w brick / Antec EA-650 Green
Mouse MadCatz RAT5
Keyboard G510
Software Windows 10 Pro x64 on all
#3
how are you connecting the audio? via hdmi, optical/toslink/ or the RCA connectors? Also, What sound card does the system have? If its onboard what motherboard?

You may be able to get an RCA > miniStereo adapter and then plug into the Line-In jack on your sound card (not mic) and then enable playback of Line-In through your sound card/chip's software.
 

freaksavior

To infinity ... and beyond!
Joined
Dec 11, 2006
Messages
8,086 (2.01/day)
Likes
889
System Name Absolute Zero | M.A.S.S
Processor Intel i7 4770k | i7 920
Motherboard Gigabyte Z87X-UD4H | EVGA X58 FTW3 SLI
Cooling Phanteks ph-tc14pe | CM 212+ Push Pull
Memory Mushkin 16Gb at 2400Mhz | Corsair Vengence 6x8Gb=48Gb
Video Card(s) EVGA SC GTX 770 2Gb | Nvidia 7300GT
Storage Sandisk 256Gb Ultra Plus x 2 raid0 + 72.12 500Gb | Intel 320 80Gb 2x1.5Tb, 2x2Tb 2x.5Tb + 3 x6Tb
Display(s) Samsung 245BW + Asus PB278Q + Samsung 40" 650A | None
Case NZXT H630 |Rosewill 8bay 4u server chasiss
Audio Device(s) Asus Xonar HDAV + GTX770 | Onboard
Power Supply Silverstone DA800 | Rocketfish 700w aka fsp
Software Windows 7 ultimate X64 | Debian 7 wheezy
#4
Your trying to get your PC to play the sound for your PS3?
PS3 sound to come out your PC speaker?

Technically its not pass thought. Its analog. You just need to use the input on your sound ether MB or card.

I did notice the WinTV-1800 has Left / Right Stereo Audio inputs but not sure why? Its a tuner card. Use an adapter to mini jack and plug it into your sound card

Pass-though implys its passing off the decoding to another device. Unless of course a PS3 has a toslink conection or HDMI. I dont know
Heh yeah! You're right but it has hdmi, optical, etc but my speakers are a 3.5mm jack. The TV tuner has Audio input for recording, I assumed I could simply plug it in and use it as an audio in and pass it to the speakers. Maybe Im wrong here.
 
Joined
Jan 17, 2010
Messages
10,033 (3.47/day)
Likes
6,637
Location
Oregon
System Name Delta // Alpha-HTPC
Processor Intel i7 6700K // Intel i5 4570
Motherboard GIGABYTE Z270X-Gaming K7 // Gigabyte H97M -D3H
Cooling Corsair H80i V2 // Silverstone NT-06 Pro
Memory Corsair DDR4 3000 32gb //G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 1600
Video Card(s) EVGA GTX980ti// EVGA GTX 1050ti
Storage Samsung 950 Pro 512, 2 Tb FireCuda// Samsung 850 Pro, 1 X 4 Tb HGST, 1 x 6Tb Toshiba
Display(s) ASUS PB278Q 27" 1440X 2560 // 50" Samsung Plasma 720p
Case Corsair Obsidian Series 550D // Silverstone Granada GD05
Audio Device(s) ASUS Xonar DGX // HDMI to Yamaha RX V571
Power Supply Corsair TX850M // SeaSonic G Series 550w
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair K70
Software Windows 10 64bit // Windows 7 64bit with Kodi
#5
I get what your trying to do. Not sure. You will probably only hear it when its recording. Just get a RCA to mini jack adapter
 
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,516 (0.85/day)
Likes
757
System Name Nightblade / Dell Latitude / Wife's Rig
Processor Core i5 4690K / i7 2720QM / FX-6100
Motherboard Nightblade ITX z97 / Dell 032T9K QM67 / Gigabyte GA-970A-DS3 Rev3
Cooling tower style cooler, plus one 120mm fan / stock blower / CNPS7000V
Memory Patriot Viper 2x8gb DDR3 2400 / Micron 2x4GB DDR3 / 2x4GB 2x2GB DDR3 1333
Video Card(s) MSI Gaming GTX 970 4GB / NVS 4200M 512MB / nVidia GTX 460 1GB
Storage 120GB ForceGT SSD (OS), 2TB WD Black, 250GB Seagate 2.5in / 320GB WD Blue /240GB SSD M500
Display(s) ASUS ROG SWIFT 1440P / Dell 14in @ 1600x900 / Vizio 1080p TV
Case MSI Nightblade Z97 / Dell Latitude / Corsair Full Tower
Audio Device(s) Realtek ALC1150, Microsoft Lifechat 3000 / Intel / ALC887
Power Supply Gold rated 600W / Battery with 95w brick / Antec EA-650 Green
Mouse MadCatz RAT5
Keyboard G510
Software Windows 10 Pro x64 on all
#6
I bought one from Radioshack for about $8. It was kinda pricey but I wanted one with good quality since I knew I'd be unplugging and moving it a lot for my other stuff. So far its been pretty sturdy and its gold plated so I know its not the weak link in the audio signal. There are some cheaper ones out there for about $4, some don't even have the color code though for L and R.

Oh yea mine wasn't the cable type but a small adapter with the connectors on either side/end. 2x female RCA on one end and 1x male mini stereo on the other side.
 

freaksavior

To infinity ... and beyond!
Joined
Dec 11, 2006
Messages
8,086 (2.01/day)
Likes
889
System Name Absolute Zero | M.A.S.S
Processor Intel i7 4770k | i7 920
Motherboard Gigabyte Z87X-UD4H | EVGA X58 FTW3 SLI
Cooling Phanteks ph-tc14pe | CM 212+ Push Pull
Memory Mushkin 16Gb at 2400Mhz | Corsair Vengence 6x8Gb=48Gb
Video Card(s) EVGA SC GTX 770 2Gb | Nvidia 7300GT
Storage Sandisk 256Gb Ultra Plus x 2 raid0 + 72.12 500Gb | Intel 320 80Gb 2x1.5Tb, 2x2Tb 2x.5Tb + 3 x6Tb
Display(s) Samsung 245BW + Asus PB278Q + Samsung 40" 650A | None
Case NZXT H630 |Rosewill 8bay 4u server chasiss
Audio Device(s) Asus Xonar HDAV + GTX770 | Onboard
Power Supply Silverstone DA800 | Rocketfish 700w aka fsp
Software Windows 7 ultimate X64 | Debian 7 wheezy
#7
Hmm Alright, well I was trying to not spend any money but oh well. Thanks guys!
 
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,516 (0.85/day)
Likes
757
System Name Nightblade / Dell Latitude / Wife's Rig
Processor Core i5 4690K / i7 2720QM / FX-6100
Motherboard Nightblade ITX z97 / Dell 032T9K QM67 / Gigabyte GA-970A-DS3 Rev3
Cooling tower style cooler, plus one 120mm fan / stock blower / CNPS7000V
Memory Patriot Viper 2x8gb DDR3 2400 / Micron 2x4GB DDR3 / 2x4GB 2x2GB DDR3 1333
Video Card(s) MSI Gaming GTX 970 4GB / NVS 4200M 512MB / nVidia GTX 460 1GB
Storage 120GB ForceGT SSD (OS), 2TB WD Black, 250GB Seagate 2.5in / 320GB WD Blue /240GB SSD M500
Display(s) ASUS ROG SWIFT 1440P / Dell 14in @ 1600x900 / Vizio 1080p TV
Case MSI Nightblade Z97 / Dell Latitude / Corsair Full Tower
Audio Device(s) Realtek ALC1150, Microsoft Lifechat 3000 / Intel / ALC887
Power Supply Gold rated 600W / Battery with 95w brick / Antec EA-650 Green
Mouse MadCatz RAT5
Keyboard G510
Software Windows 10 Pro x64 on all
#8
let me look up that model of the card and see what i can find out.

edit: their site really sux... no real information about the hardware. If I found the right one, your's has two RCA connectors near the bottom of the card. I'm guessing this is the Line-In feature for this card.

this is the best I can think of... (assuming windows 7 properly detects the hardware's line in)

Step One: Plug in the audio from the PS3 to the RCA on the tuner
Step Two: Right click the speaker icon near the clock on the start menu and select "Recording Devices"
Step Three: Look for anything listed that relates to your TV tuner's Line-In, make sure it is enabled. When it says its "Ready" right click on it and select "Properties"
Step Four: Click the "Listen" tab
Step Five: place a check in "Listen to this device" and in the dropdown menu under that select your speakers for the playback.
Step six: Play a game and test the audio... If its working Enjoy!
Optional step... go back to step three, when the properties box comes up click the "Levels" tab. Here you can adjust the input volume of the device

Hope this helps, and that it lets you do so

edit: should you decide to get an adapter for the rca, these steps are pretty much the same for the line in on your sound card.
 
Last edited:

freaksavior

To infinity ... and beyond!
Joined
Dec 11, 2006
Messages
8,086 (2.01/day)
Likes
889
System Name Absolute Zero | M.A.S.S
Processor Intel i7 4770k | i7 920
Motherboard Gigabyte Z87X-UD4H | EVGA X58 FTW3 SLI
Cooling Phanteks ph-tc14pe | CM 212+ Push Pull
Memory Mushkin 16Gb at 2400Mhz | Corsair Vengence 6x8Gb=48Gb
Video Card(s) EVGA SC GTX 770 2Gb | Nvidia 7300GT
Storage Sandisk 256Gb Ultra Plus x 2 raid0 + 72.12 500Gb | Intel 320 80Gb 2x1.5Tb, 2x2Tb 2x.5Tb + 3 x6Tb
Display(s) Samsung 245BW + Asus PB278Q + Samsung 40" 650A | None
Case NZXT H630 |Rosewill 8bay 4u server chasiss
Audio Device(s) Asus Xonar HDAV + GTX770 | Onboard
Power Supply Silverstone DA800 | Rocketfish 700w aka fsp
Software Windows 7 ultimate X64 | Debian 7 wheezy
#9
Got it! I figured out you had to setup the AV input as a channel. I thought it would be a configuration. Kinda was.
 
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,516 (0.85/day)
Likes
757
System Name Nightblade / Dell Latitude / Wife's Rig
Processor Core i5 4690K / i7 2720QM / FX-6100
Motherboard Nightblade ITX z97 / Dell 032T9K QM67 / Gigabyte GA-970A-DS3 Rev3
Cooling tower style cooler, plus one 120mm fan / stock blower / CNPS7000V
Memory Patriot Viper 2x8gb DDR3 2400 / Micron 2x4GB DDR3 / 2x4GB 2x2GB DDR3 1333
Video Card(s) MSI Gaming GTX 970 4GB / NVS 4200M 512MB / nVidia GTX 460 1GB
Storage 120GB ForceGT SSD (OS), 2TB WD Black, 250GB Seagate 2.5in / 320GB WD Blue /240GB SSD M500
Display(s) ASUS ROG SWIFT 1440P / Dell 14in @ 1600x900 / Vizio 1080p TV
Case MSI Nightblade Z97 / Dell Latitude / Corsair Full Tower
Audio Device(s) Realtek ALC1150, Microsoft Lifechat 3000 / Intel / ALC887
Power Supply Gold rated 600W / Battery with 95w brick / Antec EA-650 Green
Mouse MadCatz RAT5
Keyboard G510
Software Windows 10 Pro x64 on all
#10
Yea I was hoping there'd be a way to change the input as a channel... kinda what I was trying to get you to do with the instructions I posted. I wish their website for your card was more useful. Glad you got it working and enjoy!