• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Would 1150/1200 ram be better than what I have now?

Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.09/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#1
Hi,
You can see the ram in my specs, but I have noticed, I never use the full 4gb. Even crysis tops out at 1gb, and I have never seen any of my games use more.
i also noticed all of the 3dmark06 records are done with 2gb.

So I was wondering, would something like this:

http://www.ocztechnology.com/products/memory/ocz_ddr2_pc2_9200_reaper_hpc_edition

Be better than what I have now? for gaming I mean. How much would it change things going from 4gb @ 800Mhz to 2 gb @ 1200Mhz (if i can get them there.)

:toast:
 
Joined
Dec 5, 2006
Messages
7,698 (1.89/day)
Likes
747
Processor i7-5820K
Motherboard Gigabyte X99-UD4
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Crucial DDR4-2400
Video Card(s) Asus Strix GTX 1070
Storage 240GB HyperX 3k, 500GB Samsung 850EVO, 2x WD Black 640gb, WD Black 1TB, Seagate 10TB
Display(s) 2x BenQ 24" 1920x1080
Case BitFenix Ghost
Audio Device(s) Focusrite Saffire PRO 14 -> DBX DriveRack PA+ -> Mackie MR8 and MR10 / Corsair Vengeance 2100
Power Supply Corsair RM1000i
Mouse Logitech G500s
Keyboard Logitech G110
Software Windows 10 x64 Pro
#2
Ram speed makes its bandwidth higher... Lets be perfectly honest here outside of benchmarks, memory bandwidth on computers these days is massively higher than 99.9% of applications will consider using.

To give you a better idea, playing Supreme Commander, I get very little difference from 667 dual channel to 900 dual channel, now if I go single channel I'm all screwed up.

There is a difference yes, but its so minimal one you have dual channel I would say its not worth it.
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.09/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#3
Woudl load/boot times be any different? its just I could prob get this ram and sell my old stuff to my dad for roughly the same price. But I dont know whats better, capacity or speed. Cus if games arent using the 4gb...
 
K

kyle2020

Guest
#4
i wouldnt see the point, purely because you need to consider memory demand from future games and programs.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,466 (10.10/day)
Likes
18,137
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Water
Memory 16GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) GTX 1080
Storage SSD's
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake Core X5
Audio Device(s) Soundblaster Zx
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Zowie EC1-B
#5
Stick with what you have. If you were to do a memory upgrade, GSkill Pi's are the way to go right now.
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.09/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#6
What I'd really like is 4gb @ 1200mhz, but it seems you cant get that. :(
 
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,013 (2.09/day)
Likes
854
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
#8
of course you can, just requires overclocking and loose timings. and patience, of course :laugh:
Thought that the chips that have the density required to make 2gb sticks couldnt make 1200Mhz?

Oh wait no, just found it:

http://newgskill.web-bi.net/bbs/vie...&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=125

See what you mean erocker.

i want those!!! :cry: how much are they? are they out yet? in UK?

EDIT:

Why so god damn expensive!

http://www.memoryc.co.uk/products/d...15-Dual_Channel_kit_w-PI_Heatsinks/index.html

Oh well, if it wont really mkae a difference I guess there is not point. I have an itch that needs scratching in that I want to get something for my PC, upto £50 (but less if poss), still thinking about changing the case. :p

is there anything you guys would change? (Dont say CPU, I'm trying out my dad's q6600 atm :D)
 
Last edited:
Joined
Dec 5, 2006
Messages
7,698 (1.89/day)
Likes
747
Processor i7-5820K
Motherboard Gigabyte X99-UD4
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Crucial DDR4-2400
Video Card(s) Asus Strix GTX 1070
Storage 240GB HyperX 3k, 500GB Samsung 850EVO, 2x WD Black 640gb, WD Black 1TB, Seagate 10TB
Display(s) 2x BenQ 24" 1920x1080
Case BitFenix Ghost
Audio Device(s) Focusrite Saffire PRO 14 -> DBX DriveRack PA+ -> Mackie MR8 and MR10 / Corsair Vengeance 2100
Power Supply Corsair RM1000i
Mouse Logitech G500s
Keyboard Logitech G110
Software Windows 10 x64 Pro
#9
Woudl load/boot times be any different? its just I could prob get this ram and sell my old stuff to my dad for roughly the same price. But I dont know whats better, capacity or speed. Cus if games arent using the 4gb...
Neither matters if its not being used, because your processor and your video card are being the bottleneck. By the time you will need that much bandwidth or ram, your DDR2 will be outdated..

4gb is nice if you have a 64bit os for some games, I find supcom will use it in longer games, but that's the only game to date I have seen use over 1.5gb.