• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

X1900gt Unlock Bios Found!!!

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#76
It seems that only the x19gtu.bin is .5kb smaller.

Both the Sapphire and the AIW have the same BIOS sizes.

Could it be that my X1900GT is a weird card?
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#78
laydback said:
I feel cool all of a sudden... care to explain?
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#79
It seems like you're the mastermind behind BIOS modding here.

LOL you should continue modding the BIOS. I'll be here to help though.


EDIT: I just noticed that the BIOS you are comparing to is the x19gtu.bin (my bios). Uhh, maybe you should set your sights on the Sapphire or HIS BIOS posted earlier in this thread. They're the ones that need the unlock.
 
Last edited:

laydback

New Member
Joined
Oct 23, 2005
Messages
19 (0.00/day)
Likes
0
#80
Sure, ATITool reports my card's PIPE config location as 0x3FE4. So you take that bit and its surrounding bits and compare them to the top locations same data. See a similarity?
 

laydback

New Member
Joined
Oct 23, 2005
Messages
19 (0.00/day)
Likes
0
#81
when you work in IT for 10 years, you gain a knack for figuring stuff out on your own. I have never modded a bios.
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#82
Yes, I can see that, but would it be wiser to compare it to the Sapphire and HIS Bioses posted earlier in the thread, so we can have a universal, working, unlocked X1900GT bios?

Cuz my bios is funny, only works with a selective few cards.

I can see the similarity, even in the spacing between the similar codes, but how would I be able to integrate that code into the X1900GT bioses? I'm really confused.

BTW, ty very much for your help and support
 

laydback

New Member
Joined
Oct 23, 2005
Messages
19 (0.00/day)
Likes
0
#83
Its simple to see, Read the decimals backwards on circled locations, you'll see the data matches, but have different locations.
 

laydback

New Member
Joined
Oct 23, 2005
Messages
19 (0.00/day)
Likes
0
#84
Yes, you are correct. But now you have a better idea of the data location.

Also, you're unlocked bios and my bios both have the same bit "2" for the pipe config.

Ill take a look at Migou's bios and see what it's set to.

EDIT: Migou's is set to 2 as well, so that's probably not the right location. What was the bit you changed to "unlock" your bios?

tofu said:
Yes, I can see that, but would it be wiser to compare it to the Sapphire and HIS Bioses posted earlier in the thread, so we can have a universal, working, unlocked X1900GT bios?

Cuz my bios is funny, only works with a selective few cards.

I can see the similarity, even in the spacing between the similar codes, but how would I be able to integrate that code into the X1900GT bioses? I'm really confused.

BTW, ty very much for your help and support
 
Last edited:

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#85
Last edited:

POGE

New Member
Joined
Oct 28, 2005
Messages
1,585 (0.36/day)
Likes
33
Location
In banjo's Goats.
Processor Turion 64 ML-34 1.8Ghz
Motherboard Compaq Laptop Mobo
Cooling Stock Compaq Laptop Fan
Memory 1x 256 DDR333
Video Card(s) Radeon 200m
Storage 40GB 5200RPM HP
Display(s) Stock Laptop LCD
Case Laptop Case
Audio Device(s) Onboard Realtek
Power Supply Stock Laptop Powerbrick
Software Windows XP Pro
#86
I just looked and his is set to 18 also. This confirms that anyone with an Pro core can unlock, and anyone with an XL core cannot. The key is changing 19->18, like you originally said.

Edit: Humm... I assumed that the AIW was pro core. Is this confirmed? If it isnt then this post is pointless.
 

Attachments

Last edited:

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#87
POGE said:
I just looked and his is set to 18 also. This confirms that anyone with an Pro core can unlock, and anyone with an XL core cannot. The key is changing 19->18, like you originally said.

Edit: Humm... I assumed that the AIW was pro core. Is this confirmed? If it isnt then this post is pointless.
AIW X1900 is supposed to be 16pp, so I can assume it is the "PRO" core.

We think it has to do the GB_PIPE_SELECT function in the BIOS. More on this tommorrow, while I catch some sleep.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,057 (3.44/day)
Likes
17,961
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#88
whats the device id of the gt? i think atitool doesnt have support for it
 

ixq

New Member
Joined
Jun 16, 2006
Messages
22 (0.01/day)
Likes
0
Processor AMD 64 3000+ @ 2.34
Motherboard K8N-XE
Cooling way to meny fans
Memory 1gb pc3200 2.5-3-3-7
Video Card(s) Sapphire X1900GT 666/800 stock Cooler + 3 120mm fans
Storage 2x raptor 18.7gb 2x 160gb seagates
Case cardboard box ftw.
Software mmm games....
#89
tofu
Mem timings editing is not supported on the X1K chipsets because (I think) they have the ring bus memory controller.

You should be able to change the voltage of the card through ATITool tho..


EDIT: ixq, did you try the modded bios in your X1900GT? If yes, can you post some results? Ty
i tried the BIOS you made for me at first. no change..

W1zzard
whats the device id of the gt? i think atitool doesnt have support for it
ATiTools says 724B on my card.
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#90
Is there a octool like CCC that can oc only 3d mode... Atitool isnt good for my card... I like to have a modded sapphire bios for a XL core with 1,5 Vgpu.. I have tryed 1,5vgpu on water.. temp didnt get over 42C for sure.. 38 on 1,2 vgpu... Can I make a bios on my own in rabit, by only chaniging the voltage...

My problem with oc right now, is that CCC only goes to 650/720, a my can alot more.. please help..

Yeah my card was reconized in atiflash 3,15 on floppy
 

naineo

New Member
Joined
Jun 17, 2006
Messages
17 (0.00/day)
Likes
0
Processor Pentium D805, 2660@3330MHz (dualcore)
Motherboard Asus P5LD2
Memory 1GB, Dual 550Mhz
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 250GB, SA
Power Supply Enermax 300W (max.480W)
#91
Tofu, that change not working :cool:
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#92
is it possible that you can modify a sapphire bios with tighter timings, because I only want to oc in CCC and my ram max out on 720 which is max...
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#93
is it possible to change the 3d clocks in rabit 2.1 and still have the stock 2d speeds... And like 1,2 gpu in 2d and maybe 1,5 vgpu in 3d mode.. I really want to chank up those volts
 

naineo

New Member
Joined
Jun 17, 2006
Messages
17 (0.00/day)
Likes
0
Processor Pentium D805, 2660@3330MHz (dualcore)
Motherboard Asus P5LD2
Memory 1GB, Dual 550Mhz
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 250GB, SA
Power Supply Enermax 300W (max.480W)
#94
I will try it, but i have X1900GT Sapphire, i will find way to unlock pipes first (if it is posible). My x1900gt is succefully overclocked (without any artifact) to:
Core Clock: 680MHz (it is possible more, but temperature is over 90°... cooler mod is required)
Core Voltage: 1.5V
Memory Clock: 775MHz (1550)
Memory and I/O voltage: 1.2V (no change)

3DMark03: 16780 points
3DMark05: 8300 points
3DMark06: 5010 points
(CPU: Pentium D805(2.66GHz dualcore) @ 3333GHz, Memory: 1GB DDR2 @ 650MHz dual)

...i need more :ohwell:
 
Joined
Mar 9, 2006
Messages
1,198 (0.28/day)
Likes
130
Location
FL
System Name Iam-a-computah
Processor 7700k @5 Ghz
Motherboard Gigabyte Auros z270x
Cooling Custom water loop, x2 280 radiators
Memory 16gb Corsair Dominator
Video Card(s) MSI 1080 TI FE 11gb WC
Storage SSD: 256gb Samsung 840pro & HHD: WD black 2T
Display(s) Dell 34" UW screen
Case Full tower NZXT
Audio Device(s) Creative x-FI
Power Supply EVGA super NOVA 1300wtt
Keyboard G710
Software W 10
#95
ur cpu is bottleneking ur card i think because i got 10,147 on 3d mark 05
 
Last edited:

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#96
W1zzard said:
whats the device id of the gt? i think atitool doesnt have support for it
DeviceID, on the Sapphire and the HIS cards ppl have uploaded, it is 724B

however, my "unlockable" x1900gt is 724A
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#97
hot_fifty said:
Is there a octool like CCC that can oc only 3d mode... Atitool isnt good for my card... I like to have a modded sapphire bios for a XL core with 1,5 Vgpu.. I have tryed 1,5vgpu on water.. temp didnt get over 42C for sure.. 38 on 1,2 vgpu... Can I make a bios on my own in rabit, by only chaniging the voltage...

My problem with oc right now, is that CCC only goes to 650/720, a my can alot more.. please help..

Yeah my card was reconized in atiflash 3,15 on floppy
You shouldn't use CCC to overclock your card, I suggest you stick with ATITool. W1zzard's probably going to add voltage, fan and temp monitor support for the X1900GT's in the next Beta release.

You can make your own bios in rabit, however there is a limit to how much you can change the vcore (10%), but you can trick rabit into giving you more vcore. I'll be working on a new BIOS today, and I sure hope your cooling can handle it.

I can't change the timings on the X1K series cards can I?
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#98
of course.. 1,6 vgpu np on EK fullcover water block.. but I would like you made one with 1,4 or 1,5.. Dont you guys get problems viewing movies with more core voltage. I do, my screen fucks up.. Any solution?
 

ixq

New Member
Joined
Jun 16, 2006
Messages
22 (0.01/day)
Likes
0
Processor AMD 64 3000+ @ 2.34
Motherboard K8N-XE
Cooling way to meny fans
Memory 1gb pc3200 2.5-3-3-7
Video Card(s) Sapphire X1900GT 666/800 stock Cooler + 3 120mm fans
Storage 2x raptor 18.7gb 2x 160gb seagates
Case cardboard box ftw.
Software mmm games....
#99
naineo said:
I will try it, but i have X1900GT Sapphire, i will find way to unlock pipes first (if it is posible). My x1900gt is succefully overclocked (without any artifact) to:
Core Clock: 680MHz (it is possible more, but temperature is over 90°... cooler mod is required)
Core Voltage: 1.5V
Memory Clock: 775MHz (1550)
Memory and I/O voltage: 1.2V (no change)

3DMark03: 16780 points
3DMark05: 8300 points
3DMark06: 5010 points
(CPU: Pentium D805(2.66GHz dualcore) @ 3333GHz, Memory: 1GB DDR2 @ 650MHz dual)

...i need more :ohwell:
Strange numbers. you get higher 03 and 06 benches then i. and im running 600/720 on all stock voltages but getting 88xx in 05, amd 64 3000+ @ 2.34ghz.
 
Joined
Mar 9, 2006
Messages
1,198 (0.28/day)
Likes
130
Location
FL
System Name Iam-a-computah
Processor 7700k @5 Ghz
Motherboard Gigabyte Auros z270x
Cooling Custom water loop, x2 280 radiators
Memory 16gb Corsair Dominator
Video Card(s) MSI 1080 TI FE 11gb WC
Storage SSD: 256gb Samsung 840pro & HHD: WD black 2T
Display(s) Dell 34" UW screen
Case Full tower NZXT
Audio Device(s) Creative x-FI
Power Supply EVGA super NOVA 1300wtt
Keyboard G710
Software W 10
i changed the timings on some "test" BIOS tat i was working with with my x1800xt, so i think is pretty much the same with the x1900gt