1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

x48 + QX9650 = extreme anger. please help

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by Fitseries3, Oct 28, 2008.

  1. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    p95 an hour stable? hmmm try reinstalling the cats or reinstalling vantage.

    EDIT: i stated the above options because i would notice after a change of hardware or serious OC that certain programs would crash untill reinstalled...for example going from 9600's to 9800's crashed 3d06 and ut3 reinstalling the applications fixed the problem...i found this to be proven because upon further examination alot of programs save your system configuration in a settings.cgf or .ini this was confirmed when i went from AMD to intel and i tried to boot SOF double helix it would run a kind of CMD loader upon starting the game it would detect my old 3600+ and mobo and would immedietly crash saying i had incompatible hardware to run the game reinstalling the game fixed the problem as it detected the proper hardware.
     
    Fitseries3 says thanks.
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  2. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    it seems that it either gets scrambled gfx in the bench or it freezes/bsod after i get a score. maybe a driver issue?

    still.... 1.5v for 4.16ghz is crazy. my last qx9650 did 4.5ghz at only 1.4325v
     
  3. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    read edit further insite into my post.
     
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  4. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    so maybe just do a complete reinstall of OS and everything?

    bios reflash seemed to do a tad to help. im actually getting somewhere now. i still think im gonna RMA this sucker.

    i tried farting on it and everything.
     
  5. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    that would be sound advice but at first id reinstall vantage and the cats if it still happens it may be because of a stray dll in the system 32 folder causing you problems..at hat point it is almost impossible to isolate the file in question and weather or not it is a single file or a series of which that are failing consecutively...so at that point a reformat would probably be the easiest option.
     
    Fitseries3 says thanks.
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  6. HeavyH20

    HeavyH20 New Member

    Joined:
    Aug 26, 2005
    Messages:
    407 (0.10/day)
    Thanks Received:
    37
    Hmm. I run mine at 1.38V for 4.33 GHz for the 24x7 setting and keep the 1333 FSB and all other voltages low except for benching sessions when I bump up FSB. Since you can run Prime for so long, it seems like a memory item to me or the video drivers. Have you made any runs without the NVIDIA card in place?

    I would reseat the CPU, reset the config data on the BIOS and remove all the video and chipset drivers and re-install. I ran into a weird item today where I could not get the third card to recognize for Tri SLI. Remove video drivers, reboot, reinstall - no good. Remove, shut down, remove a card, reboot into windows then shut down, install card, then go into windows, install driver - all OK.
     
    Last edited: Oct 28, 2008
    Fitseries3 says thanks.
    10 Year Member at TPU
  7. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    see... thats how it always is for me...

    today will totally suck and tomorrow i'll be killing benchmark scores like no ones business. seems like its all in the weather.
     
  8. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    ah an overclockers life the only thing in life that is touchier than your GF on a bad day and even harder to understand
     
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  9. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    i feel like im totally relearning everything on this board.

    i have p45 down and i could school anyone on p45 but this x48 is heckling me like MAD.

    all the settings seem to do nothing to make things better.

    i have already identified that this qx9650 has a few problems...

    1. stuck sensors: reads 20, 20, 9, 4 at all times on air , water, and TEC
    2. FSB wall at 462mhz: tried all multis from 6 - 14(obviously the higher ones did not boot)
    3. needs TONS of voltage to boot into windows although it can post at low volts
     
  10. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    dont ask me how i got this to run.... just look at the voltage.

    [​IMG]
     

    Attached Files:

  11. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    it seems as though this board HATES 45nm chips. it will NOT OC the qx9650 OR the e8600 past 4ghz and have any stability at all.

    yes i got a few benches in but what you didnt see was the BSOD right after i saved the screenshot.
     
  12. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    dude fail do you think you should RMA the board for something diffirent?
     
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  13. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    i was thinking....

    RMA the evo and get another one.

    then if the next one sucks too get a rampage extreme

    then send that one back and get my money back and get a x58 board and i7 920.
     
  14. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    do it
     
    Scrizz says thanks.
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  15. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    im getting nothing with the e8600 either. it will let me in the bios then reboot with my settings and then as soon as i see the post screen the whole board shuts off.
     
  16. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    hmmm


    things to try if you havent already.


    Try bios's from oldest to newest.

    Try 1 4870

    try reinstalling cats.

    Try reinstalling vantage/other programs giving a problem

    try installing wondows with 1 4870 in and then add the second after your done formating and all drivers are updated.

    if non of the above works RMA for second board if second board does the same dont waste time send that back for a refund then buy a diffirent board.

    also make sure you replace the TIM on your north and south bridges even if temps are good some chips may have a "problem temp" for example my NB at 1.7v would load at like 54 not bad however my system gave me a million problem until i changed the tim and it loaded at 47 then life was good.
     
    Fitseries3 says thanks.
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  17. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,981 (2.40/day)
    Thanks Received:
    1,754
    Location:
    PA, USA
    Sorry to hear all this about your wonder-board. Apparently the x38s are having little to no issue hitting fsb in the 600s. :-/
     
  18. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas

    dont have any 4870s but im trying a 4850 alone.

    if i could get into windows i would do the rest.

    NOTHING over 3.9ghz will work on the e8600 OR qx9650. im not 100% sure the chip is bad other than the stuck sensors.
     
  19. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
  20. SystemViper

    SystemViper

    Joined:
    Dec 21, 2007
    Messages:
    2,547 (0.80/day)
    Thanks Received:
    527
    Location:
    House built when George Washington was Alive
    man, feel sorry for you, that is one hard learning curve.
     
    Fitseries3 says thanks.
  21. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    yeah.... you said it man.

    if i wanted TOTAL PITA with COMPLETE failure i woulda got a phenom.
     
  22. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    18,463 (4.58/day)
    Thanks Received:
    4,868
    Location:
    Florida
    aahahahahahaha o phenom that says phenom because phenominal would be an over statement after AMD saw how poor they performed in comparioson they changed the name to phenom to reflect its actual performance level.
     
    Fitseries3 says thanks.
    10 Year Member at TPU More than 25k PPD
  23. SystemViper

    SystemViper

    Joined:
    Dec 21, 2007
    Messages:
    2,547 (0.80/day)
    Thanks Received:
    527
    Location:
    House built when George Washington was Alive
    :roll:
     
    Fitseries3 says thanks.
  24. Fitseries3

    Fitseries3 Eleet Hardware Junkie

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    15,515 (4.77/day)
    Thanks Received:
    3,120
    Location:
    Republic of Texas
    ok... help me out here. this is a bit different than im used to.

    do i take the TIM off AND the thermal pads?

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     

    Attached Files:

  25. dark2099

    dark2099

    Joined:
    Feb 20, 2008
    Messages:
    4,433 (1.42/day)
    Thanks Received:
    758
    Location:
    where everyone wants to be
    I would say just the TIM, leave the pads. What are you going to replace it with?
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)