• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

X58 and memory XMP help please!

Joined
Jun 28, 2009
Messages
913 (0.30/day)
Likes
81
Location
nebraska
System Name TheBruise
Processor i7-960
Motherboard Gigabyte x58A -Ud5
Cooling Vantage ALC push pull/2x180mm fans/1x120mm silverstone
Memory 12GB Corsair Vengeance 1600Mhz
Video Card(s) 2 Sapphire Vapor-X 5870's in Xfire
Storage Ocz Vertex 3 Max Iops (OS) 300GB Velociraptor, 750 GB WD Black
Display(s) Asus 23" VS238H-P
Case Silverstone Ft01-BW Fortress
Audio Device(s) Creative X-fi Titanium
Power Supply Corsair HX-850
Software W7pro SP1
#1
Hello all!

I have a Gigabyte X58A UD5 (Rev1) that im running with 3 x 2GB sticks of kingston hyperX 2100Mhz CAS 8 memory. The issue is it will only run at 1066. IT will boot into windows in XMP1 at 1860Mhz but will shut down. In XMP2 it will not even boot and I get a screen telling me I have boot issues due to overclocking. I tried disabling turbo and setting the memory at 1.65V manually but with no change.

Anybody have some advice for me? Im thinking about getting the new version of this memory at CAS11, Thinking this may be easier for my mobo to run. CAS8 is pretty tight timings for 2100Mhz i think. None of the memory on the compatability list are available any where. I have also flashed to the latest BIOS F7.

Thanks!
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,764 (4.54/day)
Likes
6,033
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#2
I have always had similar issues with xmp, if I overclock and manually set the memory divider to get 1900+ then I have no problems stabilising the memory, so basically I don't use xmp anymore, secret is qpi volts, these gigabyte boards seem to need a fair bit more when going 1800+ mhz and make sure uncore does not go too high, mine gets twichy above 3300.
 
Joined
Jun 28, 2009
Messages
913 (0.30/day)
Likes
81
Location
nebraska
System Name TheBruise
Processor i7-960
Motherboard Gigabyte x58A -Ud5
Cooling Vantage ALC push pull/2x180mm fans/1x120mm silverstone
Memory 12GB Corsair Vengeance 1600Mhz
Video Card(s) 2 Sapphire Vapor-X 5870's in Xfire
Storage Ocz Vertex 3 Max Iops (OS) 300GB Velociraptor, 750 GB WD Black
Display(s) Asus 23" VS238H-P
Case Silverstone Ft01-BW Fortress
Audio Device(s) Creative X-fi Titanium
Power Supply Corsair HX-850
Software W7pro SP1
#3
Looks like I need to do some serious research...been a long time for me with this stuff. Ill check it out though and experiment some more. Thanks!
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#4
Before buying new RAM, set your current RAM to cas 11 and see if it helps.
 
Joined
Jun 28, 2009
Messages
913 (0.30/day)
Likes
81
Location
nebraska
System Name TheBruise
Processor i7-960
Motherboard Gigabyte x58A -Ud5
Cooling Vantage ALC push pull/2x180mm fans/1x120mm silverstone
Memory 12GB Corsair Vengeance 1600Mhz
Video Card(s) 2 Sapphire Vapor-X 5870's in Xfire
Storage Ocz Vertex 3 Max Iops (OS) 300GB Velociraptor, 750 GB WD Black
Display(s) Asus 23" VS238H-P
Case Silverstone Ft01-BW Fortress
Audio Device(s) Creative X-fi Titanium
Power Supply Corsair HX-850
Software W7pro SP1
#5
Joined
Jun 28, 2009
Messages
913 (0.30/day)
Likes
81
Location
nebraska
System Name TheBruise
Processor i7-960
Motherboard Gigabyte x58A -Ud5
Cooling Vantage ALC push pull/2x180mm fans/1x120mm silverstone
Memory 12GB Corsair Vengeance 1600Mhz
Video Card(s) 2 Sapphire Vapor-X 5870's in Xfire
Storage Ocz Vertex 3 Max Iops (OS) 300GB Velociraptor, 750 GB WD Black
Display(s) Asus 23" VS238H-P
Case Silverstone Ft01-BW Fortress
Audio Device(s) Creative X-fi Titanium
Power Supply Corsair HX-850
Software W7pro SP1
#6
Argh! Im still not getting anywhere with this. Any ideas?
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,764 (4.54/day)
Likes
6,033
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#7
When you are setting xmp in Bios, are you ensuring that everything (timings, volts, multiplier etc) are set to auto and you are on "standard"? And have you tried manually setting everything with divider instead of using xmp? As I said, I don't use xmp but am running my memory at 1900+.
 
Joined
Jun 28, 2009
Messages
913 (0.30/day)
Likes
81
Location
nebraska
System Name TheBruise
Processor i7-960
Motherboard Gigabyte x58A -Ud5
Cooling Vantage ALC push pull/2x180mm fans/1x120mm silverstone
Memory 12GB Corsair Vengeance 1600Mhz
Video Card(s) 2 Sapphire Vapor-X 5870's in Xfire
Storage Ocz Vertex 3 Max Iops (OS) 300GB Velociraptor, 750 GB WD Black
Display(s) Asus 23" VS238H-P
Case Silverstone Ft01-BW Fortress
Audio Device(s) Creative X-fi Titanium
Power Supply Corsair HX-850
Software W7pro SP1
#8
i am keeping everything on auto and standard. I have to do a little research into using the divider method. A little over my head at the moment, but ill get there. THis machine is my experiment machine anyway...lol
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,764 (4.54/day)
Likes
6,033
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#9
Let me know your overclock and BClock, I can then give you a divider etc to use. Are you running turbo?
 

Feänor

New Member
Joined
Oct 4, 2005
Messages
512 (0.11/day)
Likes
238
#10
Download aida64, go in the motherboard tab, then westmere IMC, and write down each timing and sub-timing your memory is made to run at. Then, in the bios, set everything manually, voltages and timings. If still a no go, up the qpi/vtt voltage in the 1,2-1,25 zone. I've never been able to use XMP on X58, always crash. When going manual, all is good.
 
Joined
Jun 28, 2009
Messages
913 (0.30/day)
Likes
81
Location
nebraska
System Name TheBruise
Processor i7-960
Motherboard Gigabyte x58A -Ud5
Cooling Vantage ALC push pull/2x180mm fans/1x120mm silverstone
Memory 12GB Corsair Vengeance 1600Mhz
Video Card(s) 2 Sapphire Vapor-X 5870's in Xfire
Storage Ocz Vertex 3 Max Iops (OS) 300GB Velociraptor, 750 GB WD Black
Display(s) Asus 23" VS238H-P
Case Silverstone Ft01-BW Fortress
Audio Device(s) Creative X-fi Titanium
Power Supply Corsair HX-850
Software W7pro SP1
#11
Let me know your overclock and BClock, I can then give you a divider etc to use. Are you running turbo?
Im at stock speeds at the moment, I7 960, no turbo, I shut it off, Im gonna double check my settings though.

Download aida64, go in the motherboard tab, then westmere IMC, and write down each timing and sub-timing your memory is made to run at. Then, in the bios, set everything manually, voltages and timings. If still a no go, up the qpi/vtt voltage in the 1,2-1,25 zone. I've never been able to use XMP on X58, always crash. When going manual, all is good.
Ill look into that and give it a shot, thank you.
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,129 (1.38/day)
Likes
1,210
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#12
Yeah, I have 1866mhz ram, although 24gbs of it... and I can't crack 1800 with it and be 100% stable. Must be something to do with the 1st i7s imc I guess. Be happy with as close to 1800 as you can get, it will save a lot of hair....
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,764 (4.54/day)
Likes
6,033
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#13
Yeah, I have 1866mhz ram, although 24gbs of it... and I can't crack 1800 with it and be 100% stable. Must be something to do with the 1st i7s imc I guess. Be happy with as close to 1800 as you can get, it will save a lot of hair....
it took me a lot of time and heartache but I am running my memory at 1900+ mhz now albeit only 6GB, it took a lot of voltage tweaking to get there and drove me mad to be honest, glad to help though if you want to give it another try!
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,129 (1.38/day)
Likes
1,210
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#14
Yeah, I'm not sure with all 24gbs ram if it's doable. I will admit I haven't tried full 1.65v to the ram yet. It's all 1.5v ram, so it makes me a bit nervous to go above 1.6v. I'm forced to let qpi stay at auto, which is giving it about 1.4v, which also makes me nervous... PLL is at 1.86 and the cpu at 1.356v. My current idle temps are low to mid 40s, although I think I need to do a re-timming as I didn't use the right chemicals for cleaning last run. Although I rarely see above 60 while running a heavy game. Maybe I've been a bit timid about voltages? This ram should crack 1900 easy....
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,764 (4.54/day)
Likes
6,033
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#15
Why forced on qpi auto volts? I manually input mine and 1.4V is in the red for my board! I think mine runs at 4.1gig on 1.35V QPi....... then after that it goes purple until 1.4v when it turns red, I like purple so I don't mind that, to get 4.4gig I need the purple lol! Don't play with the reds though :)
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,129 (1.38/day)
Likes
1,210
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#16
It's not stable at less than 1.4 qpi... doesn't show red though. What volts did you use for ram? I've been messing with this cpu, it will do 4.5ghz, but needs over 1.4vcore for that too. What can I use to lower my qpi, because I ran out of ideas....
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,129 (1.38/day)
Likes
1,210
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#17
Hmm, well it seems 1st gen i7s like 1.65v for the ram. Tried 1.65v for the first time, dropped qpi to 1.35v, and pushing tests at it that would normally crash it at this qpi voltage. I'll keep testing, and see if I can maybe push my ram speed up too....
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,129 (1.38/day)
Likes
1,210
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#18
And still nope... hit 1800mhz+ and in some cases wont even post... what is with my cpu?
 
Joined
Feb 24, 2009
Messages
3,455 (1.07/day)
Likes
708
System Name Money Hole
Processor Core i7 970
Motherboard Asus P6T6 WS Revolution
Cooling Noctua UH-D14
Memory 2133Mhz 12GB (3x4GB) Mushkin 998991
Video Card(s) Sapphire Tri-X OC R9 290X
Storage Samsung 1TB 850 Evo
Display(s) 3x Acer KG240A 144hz
Case CM HAF 932
Audio Device(s) ADI (onboard)
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Professional x64
#19
It's the uncore that is required at that speed that is probably limiting you.

I know with my 920 pushing past 3600 was hard. With my 970 I need a little more volts then my 920 did, but since I can run the uncore down to 1.5x the ram, I can run 2133mhz without a problem.
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,129 (1.38/day)
Likes
1,210
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#20
Ah, okay, I'll reduce qpi speed then.. I always leave it on auto. Never really thought to do that... thought on auto it would be okay. Well here goes....
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,129 (1.38/day)
Likes
1,210
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.5Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
#21
Okay, just freaked myself out... after setting qpi speed, increased ram volts to max, qpi volts down to 1.35, I seem to be stable at 4.1ghz and ram at 1800! Running all kinds of tests, next will be gaming... :