• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Xeon Owners Club

Eddielawson666

New Member
Joined
Feb 22, 2019
Messages
23 (0.15/day)
Correct. X58 had no support for NVMe because it wasn't created until after the platform was EOL'd.
ok...so this should work fine, cause have the support for b type ssd

https://www.amazon.it/gp/aw/d/B07NSYM2TJ/ref=ox_sc_act_image_1?smid=A21CTMDLFXECIV&psc=1

but can x58 support AHCI ssd? like this one

https://www.amazon.it/gp/aw/d/B07MHK1232/ref=ox_sc_act_image_3?smid=A3CN81AGS5D0VV&psc=1

I understood that nvme is not supported, but ahci should work, right?

by the way, the performance of an me as installed on one of this adapter should be like sata3 or better (not like a nvme, but higher than sata3)?
thanks
 
Joined
Apr 15, 2016
Messages
559 (0.47/day)
System Name The Blind Grim Reaper
Processor Xeon e5450 elbbm 3ghz @ 4.00ghz idle @ 1.208v, load @ 1.216v
Motherboard Asus P5Q Premium modded to take xeon chip
Cooling Noctua CP12 SE14, 60mm + 40mm fans northbridge, 60mm fan southbridge, modded xbox 360 on ddr2 rams
Memory G-Skill f2-8500cl5d-4gbpk 2gb x4 8gb total at 1067mhz timings 5-5-5-15 2.1v
Video Card(s) Asus GTX 750 ti oc
Storage Crucial mx100 250gb main system + 1TB Seagate for games and music + 160gb wd 7200rpm for back up
Display(s) 22in Asus ET2210i for input and dual computering
Case NZXT Phantom 530 black
Audio Device(s) Nvidia HDMI through HDMI adaptor for output sound for turtlebeach x12 headset
Power Supply Antec HCG 850 watt
Mouse a live mice no brand multi function x2 between 2 computers
Keyboard normal usb keyboard x2 between 2 computers
Software Windows 10 1803 version and asus et2210i has Windows 10 pro 1709
Maybe it time to double check the route of the pipes as are you just cooling the cpu on it own? Have anyone tried using a peiter effect in the custom water loop as i seen people using it in youtube videos it abit weird how it works
 
Last edited:
Joined
Mar 7, 2007
Messages
1,100 (0.24/day)
Processor E5-1680 V2
Motherboard Rampage IV
Storage (1) 300 g.b. 10k rpm raptors
Case antec 1200
Power Supply 1100 watt atz series
Software windows 7 64 bit
Benchmark Scores 29,433 3dmark06 score
Maybe it time to double check the route of the pipes as are you just cooling the cpu on it own? Have anyone tried using a peiter effect in the custom water loop as i seen people using it in youtube videos it abit weird how it works
I've heard of the peltier effect and even read a bit about it in the past but don't know much about it. So I assume this post was in response to me and yes I double checked and yes it's only the CPU being cooled and it's 10 celsius cooler than when I tried anything even close to this. If you look at couple of my runs I did just shy of 4.7 ghz hottest two cores hit 90+. I don't think it would work well if at all if I had hoses wrong especially with load I'm putting on it with 1.45+ volts.

Despite being much cooler it still seems 4.7~ ghz is a big barrier for this cpu at least to run stably with stress tests. I can do everything but that and it never has blue screened etc so it seems benchmark/game stable at the least. I have fans on VRM on board because that also may be where it's giving up it's hard to tell. I may dial back memory and see if that makes any difference.
 
Joined
Mar 7, 2007
Messages
1,100 (0.24/day)
Processor E5-1680 V2
Motherboard Rampage IV
Storage (1) 300 g.b. 10k rpm raptors
Case antec 1200
Power Supply 1100 watt atz series
Software windows 7 64 bit
Benchmark Scores 29,433 3dmark06 score
for the power consumption on Petier device you could probably run a full wc loop 360+360+gpu water blocks :)
Exactly. It's cool (pun intended) and I'm sure you can get the most from hardware but it's like having your air conditioner on 24/7 when you're using your computer, plus the consumption of your computer with a probably higher than usual overclock.

No. Maybe someday I'll play with that but for now water is enough, more than enough lol. I kept the overclock same but turned the memory way down to 1036 the lowest you can set at divider I'm at and the hottest core never hit 82 and it passed about 7-8 runs I'm guessing; I say I'm guessing because just as I came in to check on it after I saw it complete 4 runs or so it had restarted itself. So I'm not sure what the deal with that is but I've noticed I've had this issue in past when I pushed this rig so not sure if that's a mobo/cpu thing or an electricity thing. So to rule out the latter I plugged PC right to the wall and not through the 10 year old + power strip I've been using. I literally don't know how old it is I attached it to the computer desk ages ago, part of the reason I suspect it could be flakey.

About to try it again now turned memory back up to 2133 which is nothing still but more what I'd actually settle for if I got the CPU high enough, plus see how that handles the stress test.

*Update*

It was good to rule out a bad power strip but made no difference wall or strip behaved exactly the same, however I did note it was at 134 fsb which has been fine almost up to 4.7 ghz but that is more stress on mobo and pci-e bus etc so I went up a multiplier and down on fsb to see what I can do and behold ladies and gentlemen.....4.706 ghz 2441 mhz memory 5 runs max memory linpack stable. I finally said F u to 4.7 wall! Lol. Seems silly but I woulda been a bit sad if I had gotten temps down so far and literally not pushed up the headroom of PC at all.

Capture863.jpg
Capture863.jpg
 
Joined
Apr 15, 2016
Messages
559 (0.47/day)
System Name The Blind Grim Reaper
Processor Xeon e5450 elbbm 3ghz @ 4.00ghz idle @ 1.208v, load @ 1.216v
Motherboard Asus P5Q Premium modded to take xeon chip
Cooling Noctua CP12 SE14, 60mm + 40mm fans northbridge, 60mm fan southbridge, modded xbox 360 on ddr2 rams
Memory G-Skill f2-8500cl5d-4gbpk 2gb x4 8gb total at 1067mhz timings 5-5-5-15 2.1v
Video Card(s) Asus GTX 750 ti oc
Storage Crucial mx100 250gb main system + 1TB Seagate for games and music + 160gb wd 7200rpm for back up
Display(s) 22in Asus ET2210i for input and dual computering
Case NZXT Phantom 530 black
Audio Device(s) Nvidia HDMI through HDMI adaptor for output sound for turtlebeach x12 headset
Power Supply Antec HCG 850 watt
Mouse a live mice no brand multi function x2 between 2 computers
Keyboard normal usb keyboard x2 between 2 computers
Software Windows 10 1803 version and asus et2210i has Windows 10 pro 1709
Ha that good i suppose the cpu you have is either thermal paste or soldered under the ihs that would explained the cores hitting 90+ i wouldnt be hitting that high all the time as you will hurt the cores then you will lose the 4.7ghz overclock. Sure i did crack into the 4.5ghz on the xeon e5450 you think the cpu wouldnt get there but it did lol i was beginning to run out of the ratio between 1:1 and 5:6 as i only had two opitions either underclock the ram 986mhz or overclock the ram to 1174mhz either one cause weird issues like apps crashing or bsod :)
 
Joined
Mar 7, 2007
Messages
1,100 (0.24/day)
Processor E5-1680 V2
Motherboard Rampage IV
Storage (1) 300 g.b. 10k rpm raptors
Case antec 1200
Power Supply 1100 watt atz series
Software windows 7 64 bit
Benchmark Scores 29,433 3dmark06 score
Ha that good i suppose the cpu you have is either thermal paste or soldered under the ihs that would explained the cores hitting 90+ i wouldnt be hitting that high all the time as you will hurt the cores then you will lose the 4.7ghz overclock. Sure i did crack into the 4.5ghz on the xeon e5450 you think the cpu wouldnt get there but it did lol i was beginning to run out of the ratio between 1:1 and 5:6 as i only had two opitions either underclock the ram 986mhz or overclock the ram to 1174mhz either one cause weird issues like apps crashing or bsod :)
I and several people I know as well as many in threads I follow with it were chasing 4.7 ghz and rarely if ever did I see anyone get it stable at that so I admit quite a bit of satisfaction went into that. Also I believe most of the Ivy-E processors were thermal paste which is why people complained they actually ran hotter than their Sandy Bridge-E counterparts even though it was a large die shrink, however I believe the Xeons were soldered.
 
Joined
Apr 15, 2016
Messages
559 (0.47/day)
System Name The Blind Grim Reaper
Processor Xeon e5450 elbbm 3ghz @ 4.00ghz idle @ 1.208v, load @ 1.216v
Motherboard Asus P5Q Premium modded to take xeon chip
Cooling Noctua CP12 SE14, 60mm + 40mm fans northbridge, 60mm fan southbridge, modded xbox 360 on ddr2 rams
Memory G-Skill f2-8500cl5d-4gbpk 2gb x4 8gb total at 1067mhz timings 5-5-5-15 2.1v
Video Card(s) Asus GTX 750 ti oc
Storage Crucial mx100 250gb main system + 1TB Seagate for games and music + 160gb wd 7200rpm for back up
Display(s) 22in Asus ET2210i for input and dual computering
Case NZXT Phantom 530 black
Audio Device(s) Nvidia HDMI through HDMI adaptor for output sound for turtlebeach x12 headset
Power Supply Antec HCG 850 watt
Mouse a live mice no brand multi function x2 between 2 computers
Keyboard normal usb keyboard x2 between 2 computers
Software Windows 10 1803 version and asus et2210i has Windows 10 pro 1709
I think the same on the xeon e5450 did come across some forum some chap used razor blades and a cooker lighter to remove the ihs but after he done all the tests before and after he only got 2c drop that nothing nowadays
 
Joined
Mar 7, 2007
Messages
1,100 (0.24/day)
Processor E5-1680 V2
Motherboard Rampage IV
Storage (1) 300 g.b. 10k rpm raptors
Case antec 1200
Power Supply 1100 watt atz series
Software windows 7 64 bit
Benchmark Scores 29,433 3dmark06 score
Exactly, it's one reason I waited to get the xeon besides the extra 2 cores and extra memory cache is fact that it was soldered and I couldn't bring myself to buy the 4960/4930's which I knew were crappy thermal paste and I'd probably find hotter than the 3930k I already have.
 

seanzhang72

New Member
Joined
Mar 27, 2019
Messages
11 (0.09/day)
Does anyone make a Dual Xeon E5 server motherboard working for SLI? I tried DifferentSLIAuto but not lucky, the SLI not show up in NVidia control panel. thanks for all advices.
My rigs:
Intel s2600cp2j server MB with Dual E5-2665, 64GB ECC RAM, I knew this MB limit the PCIe speed to 2.0x8 due to the E5 V1 CPU limits, Intel not officially said the MB can support SLI, I'd guess not for a server MB.
two GTX 780 (3GB)s: 1 EVGA (revision B1), 1 ASUS (revision A1), set on slot 3 and slot 5 blue PCIe (electronically PCIe x8), 2 way NVidia SLI bridge.
Windows 10 pro 64bit, two monitors connected to slot 3 card (1DVI, 1HDMI).
GPU-Z and NVidia control panel show the two cards both installed and running on PCIe 2.0x8, they are working individually no problem.
 
Joined
Apr 15, 2016
Messages
559 (0.47/day)
System Name The Blind Grim Reaper
Processor Xeon e5450 elbbm 3ghz @ 4.00ghz idle @ 1.208v, load @ 1.216v
Motherboard Asus P5Q Premium modded to take xeon chip
Cooling Noctua CP12 SE14, 60mm + 40mm fans northbridge, 60mm fan southbridge, modded xbox 360 on ddr2 rams
Memory G-Skill f2-8500cl5d-4gbpk 2gb x4 8gb total at 1067mhz timings 5-5-5-15 2.1v
Video Card(s) Asus GTX 750 ti oc
Storage Crucial mx100 250gb main system + 1TB Seagate for games and music + 160gb wd 7200rpm for back up
Display(s) 22in Asus ET2210i for input and dual computering
Case NZXT Phantom 530 black
Audio Device(s) Nvidia HDMI through HDMI adaptor for output sound for turtlebeach x12 headset
Power Supply Antec HCG 850 watt
Mouse a live mice no brand multi function x2 between 2 computers
Keyboard normal usb keyboard x2 between 2 computers
Software Windows 10 1803 version and asus et2210i has Windows 10 pro 1709
For the sli you have to have 2 matching graphic card with the same device id to work as i already tried that on asus p5q premium it will limit to pcie 2.0 x8. It did work for abit but it ran a like a pig no matter i did it just wont work correctly. Anyone know if the xeon e5450 limted by pcie 2.0 x16 lane?
 
Joined
Mar 7, 2007
Messages
1,100 (0.24/day)
Processor E5-1680 V2
Motherboard Rampage IV
Storage (1) 300 g.b. 10k rpm raptors
Case antec 1200
Power Supply 1100 watt atz series
Software windows 7 64 bit
Benchmark Scores 29,433 3dmark06 score
Update to my issues with RIVE black....I'm typing from same rig but with a regular RIVE I ordered when I first had an issue with this board early on but thought board was OK so I never used it and decided to keep it and not sell it/return it. So, I'm glad I did lol. I put it all together yesterday but temps were high, waterblock wasn't tight, simple solution. Also I was having trouble getting it to boot....humorous reason is I was tired and I kept setting memory timings to 10-12-12-12 expecting it to work lol.

Anyway still monkeying with settings etc but reason I decided to do this was Tuesday night I clocked down the RIVE black in hopes of just living with whatever the issue was...worked for a bit but then screen starting randomly shutting on/off and it was something I had noticed on occasion before but rarely and forgot about it. However it was to point it was unusable every few seconds it turned on/off, I feared GPU could have issue but now in new mobo none of the weirdness of screen or the shutdowns happens. Now it does what you'd expect and if I have bad settings Windows crashes and gives error.

So no idea how or what is stable with this board still messing with it but it looked almost new when I got it and has newest bios and everything appears fine and the compiling issues of the black board are gone, also I notice I don't have to set the LLC as high to get high voltage delivered to board so that definitely points to a power delivery problem that was goofing everything up including my GPU had issues overclocking for a while, now I suspect it wasn't getting consistent power along with CPU/memory/etc. So I'm back to the original RIVE with 1680 V2 etc, let's see what old girl can do.
 

Eddielawson666

New Member
Joined
Feb 22, 2019
Messages
23 (0.15/day)
just a bunch of test with a gtx 1070, to see how dual x5675 can perform in games...not like a modern cpu but not bad



"new" psu installed; to be sure using a high end vga i switched from the xfx 550 pro to a Enermax revolution 85+ 1050w
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
5,338 (1.95/day)
Location
Florida
System Name natr0n-PC
Processor 2600K @ 4.4GHz / Dual Xeon 5675's @ 3.33GHz 12c/24t
Motherboard Sabertooth Z77 / GA-7TESM
Cooling Deepcool Assassin - 3 Fans / Custom
Memory 2x8GB 2133MHz Samsung Dual Channel / 6x4GB 1333MHz Samsung Hexa Channel
Video Card(s) Evga GTX 980 SC / Asus Strix 980ti
Storage Various SSD/HD
Display(s) Samsung 23' 2048x1152 / Various Dells
Case Sunbeam Transformer Silver / Matrexx 55
Audio Device(s) SB X-fi on all systems
Power Supply Corsair TX 650w / Evga NEX 750B
Mouse Alienware AW558 @ 5000 DPI
Keyboard Asus KB34211
Software XP64/7/8.1/10
Benchmark Scores http://valid.x86.fr/79kuh6
just a bunch of test with a gtx 1070, to see how dual x5675 can perform in games...not like a modern cpu but not bad



"new" psu installed; to be sure using a high end vga i switched from the xfx 550 pro to a Enermax revolution 85+ 1050w

I guess heaven reports gpu memory wrong supposed to be 8gb.

What version of windows are you using ?
I use Windows 8.1 on my xeon system works well.
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
5,338 (1.95/day)
Location
Florida
System Name natr0n-PC
Processor 2600K @ 4.4GHz / Dual Xeon 5675's @ 3.33GHz 12c/24t
Motherboard Sabertooth Z77 / GA-7TESM
Cooling Deepcool Assassin - 3 Fans / Custom
Memory 2x8GB 2133MHz Samsung Dual Channel / 6x4GB 1333MHz Samsung Hexa Channel
Video Card(s) Evga GTX 980 SC / Asus Strix 980ti
Storage Various SSD/HD
Display(s) Samsung 23' 2048x1152 / Various Dells
Case Sunbeam Transformer Silver / Matrexx 55
Audio Device(s) SB X-fi on all systems
Power Supply Corsair TX 650w / Evga NEX 750B
Mouse Alienware AW558 @ 5000 DPI
Keyboard Asus KB34211
Software XP64/7/8.1/10
Benchmark Scores http://valid.x86.fr/79kuh6
Windows 8.1 gives better performance
heaven bench dual xeon natr0n.PNG
 
Joined
Oct 26, 2016
Messages
505 (0.51/day)
Location
BGD
System Name KING-XEON
Processor E5645 (4,14Ghz) 6c/12t
Motherboard P6X58D Premium
Cooling Xigmatek LOKI SD963 double-Fan
Memory 30Gb DDR3 Kingston 1333Mhz
Video Card(s) RX 480 8gb/Red-Devil/
Storage 2 x ssd-Kingston 240Gb A400 in RAID 0+ HDD 500Gb
Display(s) 1x Acer 1080P Ips 2x Eizo(Triple Monitor Setup)
Case Lian Lee
Power Supply F S P Hyper S 700W
Mouse SteelSeries Kana V2
Keyboard Func FUNC-KB-460/Mechanical Keyboard
Benchmark Scores Fire Strike 12501 Score(Graphics 15643,Physics 14182),Cinebench 963
just a bunch of test with a gtx 1070, to see how dual x5675 can perform in games...not like a modern cpu but not bad



"new" psu installed; to be sure using a high end vga i switched from the xfx 550 pro to a Enermax revolution 85+ 1050w
It will perform much better if is it single X5675C but OC on 4+Ghz,majority of games still prefer faster IPC insted of more(slower)cores.....or ofcourse if you have possiblity to OC both CPU on that mobo then you can hit the nail.....and thats why evga classified is still a beast...
 
Last edited:

Eddielawson666

New Member
Joined
Feb 22, 2019
Messages
23 (0.15/day)
It will perform much better if is it single X5675C but OC on 4+Ghz,majority of games still prefer faster IPC insted of more(slower)cores.....or ofcourse if you have possiblity to OC both CPU on that mobo then you can hit the nail.....and thats why evga classified is still a beast...
Yes, you have right; games prefer high clocks instead of cores. Unfortunately my motherboard (an intel S5520HC) doesn't allow any kind of overclocks, so...only stock frequencies
 

Eddielawson666

New Member
Joined
Feb 22, 2019
Messages
23 (0.15/day)
Get yourself an X5680. 3.3ghz and they're only about $60 on ebay.
could be an option!
but i found a little Trick: my motherboard (an S5520HC) doesn't allow any kind of overclock but, in the bios, there is a setting related the turbo mode; before it was set that will be start only if the power usage at max load was over than 2 seconds; now the cpu goes in turbo mode (3200mhz) also for lower times, and i could see a little improvement in all the benchmarks.

during this weekend I did a bit of changing to my rigs; at first i chagned all the stock fans with better (noctua and enermax), and connected to a simple controller (just three positions; high, low, off) and set to low; now the pc is very silent, but the temps are still good.

 
Joined
Mar 23, 2016
Messages
2,304 (1.89/day)
Processor Ryzen 5 2600X
Motherboard MSI B350M Gaming Pro
Cooling Scythe Kotetsu with AM4 bracket
Memory PNY Anarchy-X XLR8 Red DDR4 3200 MHz C15-17-17-17-35
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z 6G
Storage Samsung 970 EVO NVMe M.2 500 GB, SanDisk Ultra II 480 GB
Display(s) Samsung SyncMaster C27H711 OC refresh rate 110Hz
Case Phantek Eclipse P400S (PH-EC416PS)
Audio Device(s) On-board dead - Creative Labs Sound Blaster Audigy Rx
Power Supply EVGA 850 BQ
Mouse SteelSeries Rival 310
Keyboard Logitech G G413 Silver
Software Windows 10 Professional 64-bit v1903
Joined
Apr 15, 2016
Messages
559 (0.47/day)
System Name The Blind Grim Reaper
Processor Xeon e5450 elbbm 3ghz @ 4.00ghz idle @ 1.208v, load @ 1.216v
Motherboard Asus P5Q Premium modded to take xeon chip
Cooling Noctua CP12 SE14, 60mm + 40mm fans northbridge, 60mm fan southbridge, modded xbox 360 on ddr2 rams
Memory G-Skill f2-8500cl5d-4gbpk 2gb x4 8gb total at 1067mhz timings 5-5-5-15 2.1v
Video Card(s) Asus GTX 750 ti oc
Storage Crucial mx100 250gb main system + 1TB Seagate for games and music + 160gb wd 7200rpm for back up
Display(s) 22in Asus ET2210i for input and dual computering
Case NZXT Phantom 530 black
Audio Device(s) Nvidia HDMI through HDMI adaptor for output sound for turtlebeach x12 headset
Power Supply Antec HCG 850 watt
Mouse a live mice no brand multi function x2 between 2 computers
Keyboard normal usb keyboard x2 between 2 computers
Software Windows 10 1803 version and asus et2210i has Windows 10 pro 1709
Have anyone noticed on www.delidded.com for 771 to 775 mod they updated the microcodes for the 771 xeon chips latest is 2015 as i was running with 2010 was buggy enough on the asus p5q premium so i did the cinebench @ 4ghz i was getting around 444cb before the microcode update and after the update it hitting around 439cb so i see no side effect since i do feel the updated microcode seems to make the cpu more stable as was trying out dirt 2.0 while all the bios settings is auto except cpu pll set to 1.50v. The vcore is hitting 1.20v when it getting busy in game with hwinfo64 reporting vtt is 1.355v, core temp is reading around 34/38c during game didnt get much crashing in dirt 2.0 but in resident evil 2 remake i do notice the cpu usage is maxing out all the time even with all settings on low or off as well limit the fps to 30 it seems to drop the cpu usage a small bit but still getting the crashing any where in the game i dont know if resident evil 2 remake hate the xeon e5450 or the other way around which is abit strange to be honest. I keep tweaking to get a happy medium in the system (facepalmed)
 
Top