• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

XFX RX 580 fans stuck at 100% ALL the time and cannot change it

Tinonaron

New Member
Joined
Mar 27, 2020
Messages
2 (0.03/day)
I have bought a used XFX RX 580 GTS 8GB from a seller, since I put it on the PC and start it, the fans work 100% making a lot of noise. Even after installing the latest recommended AMD Adrenalin drivers (20.2.2), fans are still at 100%. Nor have I been able to change anything with the MSI Afterburner or AMD Wattman's own software. Nor by removing it and reconnecting it to the PC. The card is simply blocked at 100% fan speed.

This has never happened to me with any other card. The seller seems serious and has told me that it worked perfectly for him. For everything else, the card works perfectly, I passed the Furmark test with good results and no problems.

It is defective, it is a software problem, what do you think? Should I ask for a refund?
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
7,939 (3.88/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor AMD 3200G
Motherboard MSI X470 Gaming Plus
Cooling Stock
Memory Adata 8Gb 2133Mhz DDR4
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 22" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Try an earlier driver.
 

Regeneration

NGOHQ.COM
Joined
Oct 26, 2005
Messages
1,808 (0.34/day)
Look at the 4-pin connector on the card and make sure its plugged correctly and not damaged.

Open MSI Afterburner and go to settings, change low-level hardware access interface to kernel mode. restart the app, and try to adjust the fan speed.

If it still doesn't work, good chances the fan controller is damaged and you should send it back to the seller.
 

Tinonaron

New Member
Joined
Mar 27, 2020
Messages
2 (0.03/day)
I tried an early driver and nothing. Iv been testing MS afterburner with same results. I just give up and ask for refund. Thanks for the answers mates.
 
Joined
Nov 25, 2019
Messages
83 (0.45/day)
Location
Taiwan
Processor i5-9600K
Motherboard Gigabyte Z390 Gaming X
Memory Micron Ballistix Sports LT 3000 8G*4
Video Card(s) MSI 2070 Ventus
Storage Adata SX6000 Pro 512G
Display(s) Acer ED323QUR A
Case Phanteks Eclipse P350X
Power Supply Super Flower Leadex Gold 650W
Mouse Razer Basilisk Essensial
Keyboard i-rocks K65M
There seems to be some issues with the recent AMD graphics cards' fan speed
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.46/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
There seems to be some issues with the recent AMD graphics cards' fan speed
Nvidia too, rtx 2000s lately.

Could of been a modded bios on that card since its hard to get a brand new rx500 line now...
 
Top