• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

XFX RX560 4Gb Crash with Sound loop

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
Hey guys I figured I would finally post here and see if i can get a little help. I've been troubleshooting an issue since July where my computer will go to a black screen and there's a loud sound coming from the speakers.After this the computer has to be manually restarted. I have replaced the motherboard, the power supply, the hard drive and the processor. None of this fixes the issue. Sometimes it seems to be less of a problem and a game will run for a bit before crashing. Also I have to point out that older less taxing games generally don't crash the system. I have checked each RAM stick one by one for 6 - 8 hours through memtest and i realize this isn't a 100% fool proof test but im fairly confident the RAM isn't the culprit here. I have changed some of the global settings in wattman as some others have suggested across the internet which seemed to work like before, temporarily. I got desperate and also tried MSI afterburner to change some settings also to the same effect. So after I installed the brand new motherboard I decided to look into the crashes some more. I found alot of people talking about the PSU. I didn't consider this because the RX560 requires a 450w PSU and i have a brand new 600w. Now I'm starting to wonder if the PSU is just not getting enough power to the whole system to keep it stable. Hoping someone can shed some light on this situation? Here's my system specs. I also have to say i only have 2 matching RAM sticks which were part of a kit (I know this isn't ideal but I have removed all the RAm except for the kit and the crashes continue). Also I get a kernel power 41 event in the crash logs afterwards not sure if that is relevant. Appreciate any help here I'm just shy of selling everything and taking a trip around the world to forget about computers for a while. I have also completely uninstalled wattman as suggested on another forum to no avail. Also i roleld the driver back to a super old one and got a green screen crash that time with the sound loop.



Also took a log of right before the crash on HWinfo and here is the log file to that if anyone would mind to have a look. Im not super experienced with reading these logs so not sure what im looking for.

http://www.mediafire.com/file/891u7fpianmnbko/Log_File.CSV/file

CPU--- AMD FX-8350 Black Edition
Motherboard--- Gigabyte 970A DS3P
GPU--- XFX RX560 4gb (Unfortunately the glorified RX460 version)
PSU--- EVGA 600W 80 plus W1 series (Been told recently this is horrible?)
 
Joined
Feb 11, 2012
Messages
1,288 (0.48/day)
Location
Anchorage Alaska
System Name Matter's / Helios 300 Predator
Processor Ryzen 5 2700 / i7 7700HQ
Motherboard B450 Tomahawk / Acer Helios 300 Predator
Cooling Arctic Freezer eSports Duo
Memory Patriot Viper ddr4 32gb / 32gb gskill ddr4
Video Card(s) gtx1660TI 6GB MSI Gaming X / GTX 1060 6gb
Storage Patriot Viper nvme M2, crucial MX300 275gb, Samsung 860 qvo 1tb
Display(s) Acer 24" 1080p / 15.6 1080p HD
Case Antec 300 / Acer Helios 300 Predator
Audio Device(s) On Board - steel series siberia elite prism cans
Power Supply Antec 850watt high current pro
Mouse Steel series Rival 600
Keyboard Corsair K70 / Acer Helios 300 Predator
Software Win 10 Pro / Win 10 Home
Ambient temps? Case and how many fans?
Did you buy the card new? Have you tried repasting it, new thermal paste and pads?
You psu is fine. How old is that motherboard? How much ram do you have installed? Win 10? 7?
What is your location? Do you have good stable power and ground in your house?
 

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
the CPU idles around 41 C - 45 C and under load maxes out at 56 C.

The GPU idles around 48 - 49 C and under load maxes at 60 C.

Case currently has side panel off and 1 - 120 mm fan and 1 - 80mm fan.

Card was bought brand new from best buy and i have not tried to repaste it i was kind of holding of fon that as last resort since the temps didnt seem to be too bad.

Motherboard also brand new infact its about a week old now since i installed it.

Windows 10 is installed and i have 10 gbs of ram.

Located in Indiana currently and yes I live in an apartment so would assume the power is stable and grounded here.

Thank you for the assistance.
 
Joined
Feb 11, 2012
Messages
1,288 (0.48/day)
Location
Anchorage Alaska
System Name Matter's / Helios 300 Predator
Processor Ryzen 5 2700 / i7 7700HQ
Motherboard B450 Tomahawk / Acer Helios 300 Predator
Cooling Arctic Freezer eSports Duo
Memory Patriot Viper ddr4 32gb / 32gb gskill ddr4
Video Card(s) gtx1660TI 6GB MSI Gaming X / GTX 1060 6gb
Storage Patriot Viper nvme M2, crucial MX300 275gb, Samsung 860 qvo 1tb
Display(s) Acer 24" 1080p / 15.6 1080p HD
Case Antec 300 / Acer Helios 300 Predator
Audio Device(s) On Board - steel series siberia elite prism cans
Power Supply Antec 850watt high current pro
Mouse Steel series Rival 600
Keyboard Corsair K70 / Acer Helios 300 Predator
Software Win 10 Pro / Win 10 Home
check with xfx to see if you still have a warranty left or @XFXSupport may be help from here as well. He helped me out rma with my r9 390 when it was black screening.
The crashing only happens when you try to game on it? Or random while browsing as well? Have you tried a different gpu? ram seems sufficient but looks all mismatched. 8gb plus 2gb? DDR3 what brand/s?
 

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
Yea the ram is mismatched but i have a 4 gb kit that i used for testing purposes and the crashes still happened. Yea only happens when gaming. I ran the heaven benchmark no problems...did a cpu stress test no problems...tested the memory no problems. I've pretty much built a new computer here. I did however do a scan of my HD earlier and i will attach a screenshot of that.....The ram is 2 x 2gb kingston kit...one 4 gb stick and one 2 gb stick
 

Attachments

Joined
Feb 11, 2012
Messages
1,288 (0.48/day)
Location
Anchorage Alaska
System Name Matter's / Helios 300 Predator
Processor Ryzen 5 2700 / i7 7700HQ
Motherboard B450 Tomahawk / Acer Helios 300 Predator
Cooling Arctic Freezer eSports Duo
Memory Patriot Viper ddr4 32gb / 32gb gskill ddr4
Video Card(s) gtx1660TI 6GB MSI Gaming X / GTX 1060 6gb
Storage Patriot Viper nvme M2, crucial MX300 275gb, Samsung 860 qvo 1tb
Display(s) Acer 24" 1080p / 15.6 1080p HD
Case Antec 300 / Acer Helios 300 Predator
Audio Device(s) On Board - steel series siberia elite prism cans
Power Supply Antec 850watt high current pro
Mouse Steel series Rival 600
Keyboard Corsair K70 / Acer Helios 300 Predator
Software Win 10 Pro / Win 10 Home
So like I mentioned earlier I had issues with my r9 390 but it was total random gaming, browsing.... contact xfx thru their web site and open a ticket and pm @XFXSupport with your ticket # once you do. He is a great guy and very helpful.
I know it will be loud but can you set you gpu fans to max in wattman and try to game like that? If it still crashes then go the RMA route thru XFX, something in the gpu is dying.

Edit.... You have the latest bios on your mobo and you tried clearing/resetting the cmos? Gigabyte is particular about ram and does not always like mix match brands and capacities 2+4 8+2 etc.. giel, kingston.....
Are you overclocking the cpu? try running at stock speeds too
 

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
Ok was afraid of that or I would have returned it soon after buying it but I was certain it was driver/software related since so many people seem to be having this issue with the RX cards so I hesitated. Thank you really appreciate your help I will contact XFX and see how it goes. I have tried turning the fans up and it is loud but it still crashes.
 
Joined
Feb 11, 2012
Messages
1,288 (0.48/day)
Location
Anchorage Alaska
System Name Matter's / Helios 300 Predator
Processor Ryzen 5 2700 / i7 7700HQ
Motherboard B450 Tomahawk / Acer Helios 300 Predator
Cooling Arctic Freezer eSports Duo
Memory Patriot Viper ddr4 32gb / 32gb gskill ddr4
Video Card(s) gtx1660TI 6GB MSI Gaming X / GTX 1060 6gb
Storage Patriot Viper nvme M2, crucial MX300 275gb, Samsung 860 qvo 1tb
Display(s) Acer 24" 1080p / 15.6 1080p HD
Case Antec 300 / Acer Helios 300 Predator
Audio Device(s) On Board - steel series siberia elite prism cans
Power Supply Antec 850watt high current pro
Mouse Steel series Rival 600
Keyboard Corsair K70 / Acer Helios 300 Predator
Software Win 10 Pro / Win 10 Home
see my edit ^

EDIT again.... Where are my manners? Welcome to TPU
 

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
I havent overclocked anything and I am running the latest bios but havent tried resetting the CMOS.

Thank you. Actually surprised. This is the third forum I've tried to get help from and just seems like no one knows. Its about to put me in the mad house.
 
Joined
Mar 10, 2009
Messages
84 (0.02/day)
Location
Mexico
System Name HTPC
Processor Intel Core i7-4790
Motherboard Gigabyte GA-H87N-WiFi Rev. 2.0
Cooling CoolerMaster MasterLiquid Pro 240
Memory Kingston 1600 DDR3 4Gbx2
Video Card(s) XFX RX480 8Gb
Storage TOSHIBA DT01ACA200 2Tb / ADATA SP550 240Gb
Display(s) Philips Momentum 326M6FJSB 32”
Case Corsair 250D
Audio Device(s) Realtek ALC892
Power Supply EVGA SuperNOVA 850 P2
Mouse Logitech G900
Keyboard Corsair Gaming K95 RGB
Software Microsoft Windows 10 Pro
your gpu is defective, if u can, RMA it, I have the XFX RX480 that crashes when i turn on my 24k BTU A/C or something similar, mind you my PC has a Voltage Regulator and my PSU is a EVGA 850W P2

the power surge crashes the card dont know why, if i use the IGP all works with no issue
 

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
I guess i voided the warranty when i reapplied thermal paste to the GPU. Thats just bad luck. So i will replace the GPU and see if that solves the issue. I'll report back with results. Thanks fellas really appreciate your time and help.
 
Joined
Feb 11, 2012
Messages
1,288 (0.48/day)
Location
Anchorage Alaska
System Name Matter's / Helios 300 Predator
Processor Ryzen 5 2700 / i7 7700HQ
Motherboard B450 Tomahawk / Acer Helios 300 Predator
Cooling Arctic Freezer eSports Duo
Memory Patriot Viper ddr4 32gb / 32gb gskill ddr4
Video Card(s) gtx1660TI 6GB MSI Gaming X / GTX 1060 6gb
Storage Patriot Viper nvme M2, crucial MX300 275gb, Samsung 860 qvo 1tb
Display(s) Acer 24" 1080p / 15.6 1080p HD
Case Antec 300 / Acer Helios 300 Predator
Audio Device(s) On Board - steel series siberia elite prism cans
Power Supply Antec 850watt high current pro
Mouse Steel series Rival 600
Keyboard Corsair K70 / Acer Helios 300 Predator
Software Win 10 Pro / Win 10 Home
@XFXSupport can you chime in on this? Did @Maddhatter void warranty by reapplying new TIM to his gpu?
Thanks
 
Joined
Apr 1, 2019
Messages
62 (0.82/day)
Location
Bletchley Park,Milton Keynes,England
System Name AMD™ Red Tiger
Processor AMD™ Ryzen™ 7 1700 @ 3750mhz
Motherboard MSI™ X370 Gaming Carbon Pro
Cooling XSPC™ Raystorm™ 750 2x360 radiators 6x Cooler master™ Blademasters™
Memory Avexir™ Blitz™ 3200mhz 16.18 @ 3200mhz
Video Card(s) 2x MSI™ Radeon™ RX Vega 56 under Bykski™ Vega water blocks
Storage 1x Intel™ 660p 1TB 1x Seagate™ 2TB 7200RPM
Display(s) Electriq™ VM280UHD 4K 60hz
Case Cooler Master™ Cosmos™ Pure Black
Audio Device(s) 7.1 onboard with Logitech™ X540 5.1
Power Supply EVGA™ 1000w G2
Mouse EasySMX™ 4000dpi Red led on MSI™ Lava Dragon giant mouse mat
Keyboard Rii™ K66 Red switch mechanical keyboard with red led
Software Windows™ 10 Home
Benchmark Scores 13000 3dMark™ Time spy.
hello,
what game are you crashing on please ?
and have you changed the setting in that game to something lower and tested please?
they cant prove that the thermal paste messed up your gpu and it was busted before you did that, so don't feel bad and feel free to get them to replace it for you.
 

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
Its crashing on quite a few different games. From more taxing games like Fallout 4 to low end games like mount and blade warband. Settings ranging from maximum to lowest with lower resolutions still crashes this way.
 

Maddhatter

New Member
Joined
Jun 12, 2019
Messages
8 (2.00/day)
Ok might have a little update here. So I revisited MSI Afterburner after completely uninstalling the radeon software and increased the power limit to 50%...temp limit to 90 C..and then lowered the core clock to 940 and memory clock to 1330 also raised the fan speed to 100. Like this i was able to play for almost an hour no crashes or performance loss that i noticed. So that being said could this be an indication that the card is trying to draw more power from the PSU than it can supply? Or what is the deal here? Im not entirely happy with the idea of having to downclock a GPU right out of the box to make it stable so I see this as a temporary fix to a possibly much bigger issue. Also have to make note during the session where it ran after the downclock my temps maxed at 51C on the GPU.
 
Top