• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

XP Boot HDD taken from Failed MB - Get Files?

Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,808 (2.23/day)
Likes
3,796
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#1
So, I've got a 3+ yr old Gigabyte 965P-DQ6 (Damn, I never realised I went 3 yrs on the same MB!!!).

Well yesterday, it died. Won't go into details, but it'd DEAD.

I have many files and saved games on the boot disk, it's NTFS and most files in user account folders.

What to do to get those files...? The disk is good and I have the passwords.
 
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226 (0.36/day)
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#2
So, I've got a 3+ yr old Gigabyte 965P-DQ6 (Damn, I never realised I went 3 yrs on the same MB!!!).

Well yesterday, it died. Won't go into details, but it'd DEAD.

I have many files and saved games on the boot disk, it's NTFS and most files in user account folders.

What to do to get those files...? The disk is good and I have the passwords.
What I recommend is to put it into a external enclosure and get your files off.

They will show up as if you went into c:

documents and settings > users > Acccount 'x', ect.
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,261 (1.67/day)
Likes
1,451
Location
Marietta, GA USA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 3.9 GHz (all cores)
Motherboard ASRock TaiChi X370
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 2933 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia EVGA GeForce GTX 1070 SC 8 GB
Storage WD M.2 1TB SSD :: 4 TB RAID 1 Array of 2 drives
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case NZXT H630
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
#3
It is a HDD. Your mobo failing should not effect the drive unless it was accessing those files when it died. Simply put, once you replace the board, boot from a Live disk or another HDD, then copy the files to your storage array or external or what have you. Reinstall the OS and games and such on your new boot disk and put those files back in the same location. Should have a few hiccups, but nothing major.

REMEMBER YOUR STEAM SAVE FILES ARE NOT IN MY DOCUMENTS. I have to replay through 40+ of games cause I missed that. Enjoyed it, but still.
 
Joined
Sep 13, 2008
Messages
1,226 (0.36/day)
Likes
179
Location
Metro Atlanta
Processor Intel i5 2550K @ 4.4Ghz
Motherboard Asrock Extreme3 Gen3
Cooling CM Hyper 212+
Memory 16Gb (4x4) XMS3 1600mhz
Video Card(s) EVGA GTX470
Storage OCZ Vertex 3 - 240GB
Display(s) (2) Acer 24" LCD
Case Bitfenix Raider
Power Supply SILVERSTONE Strider Gold Evolution SST-ST1000-G Evolution 1000W
Software Windows 7 Pro x64 | Backtrack 5 R2
#4
Steam saves are stored here :

Program Files > Steam > Steamapps > Saves
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,808 (2.23/day)
Likes
3,796
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#5
Haven't tried pluggin it into the newly thrown together rig to try it... have plenty of SATA ports to plug in.

My main concern was NTFS/XP security for "my documents", and the files under "C:\Documents and Settings"... The computer has mutiple secure accounts, and I think I have to boot from the drive and be logged into properly get to them?
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#6
nope just go to the user accounts they should still contain all the files you need.

I used to crash old systems and back up peoples drives by putting it into my PC and searching it for any pics and other non replaceable items, game files and such will be the same.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,808 (2.23/day)
Likes
3,796
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#7
nope just go to the user accounts they should still contain all the files you need.

I used to crash old systems and back up peoples drives by putting it into my PC and searching it for any pics and other non replaceable items, game files and such will be the same.
yea, here I am asking questions when I should just try it.

I guess I'm still traumatized by the death of my DQ6 board... :shadedshu
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,633 (5.77/day)
Likes
9,357
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#8
It happens, just be glad you still have the old info, and just didnt format the drive in the haste to get it back up;)
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,261 (1.67/day)
Likes
1,451
Location
Marietta, GA USA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 3.9 GHz (all cores)
Motherboard ASRock TaiChi X370
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 2933 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia EVGA GeForce GTX 1070 SC 8 GB
Storage WD M.2 1TB SSD :: 4 TB RAID 1 Array of 2 drives
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case NZXT H630
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
#9
Worst case scenario, you miss something whey you are getting the system back up and you have to reconnect the drive once or twice to get files you missed. My mistake was I almost immediately wiped my drive with a security program to sell it to a friend. So I have to play through HF2, Batman AA, L4D1, Assasin's Creep 1 all over again.

Oh and I just noticed my Folding banner just appeared. Go TPU Team
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,808 (2.23/day)
Likes
3,796
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#10
Just as I suspected... :shadedshu Can't access the Document and Settings for some users on HDD unless I've booted from it and logged in as the user - in this case myself...

Next step boot the old HDD on a different computer in safe mode, with fingers crossed.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,808 (2.23/day)
Likes
3,796
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#11
Only way to get the files was to boot directly from the HDD & log into my account in safe mode. Copied all the files I needed to a folder under root, including "My Documents", which was not accessible when the drive was plugged in as a secondary.
 

FordGT90Concept

"I go fast!1!11!1!"
Joined
Oct 13, 2008
Messages
20,922 (6.24/day)
Likes
10,023
Location
IA, USA
System Name BY-2015
Processor Intel Core i7-6700K (4 x 4.00 GHz) w/ HT and Turbo on
Motherboard MSI Z170A GAMING M7
Cooling Scythe Kotetsu
Memory 2 x Kingston HyperX DDR4-2133 8 GiB
Video Card(s) PowerColor PCS+ 390 8 GiB DVI + HDMI
Storage Crucial MX300 275 GB, Seagate 6 TB 7200 RPM
Display(s) Samsung SyncMaster T240 24" LCD (1920x1200 HDMI) + Samsung SyncMaster 906BW 19" LCD (1440x900 DVI)
Case Coolermaster HAF 932 w/ USB 3.0 5.25" bay
Audio Device(s) Realtek Onboard, Micca OriGen+
Power Supply Enermax Platimax 850w
Mouse SteelSeries Sensei RAW
Keyboard Tesoro Excalibur
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores Faster than the tortoise; slower than the hare.
#12
My main concern was NTFS/XP security for "my documents", and the files under "C:\Documents and Settings"... The computer has mutiple secure accounts, and I think I have to boot from the drive and be logged into properly get to them?
If you are using XP Pro or XP Pro x64 Edition (not on the drive, your current OS you are using) and logged in as an administrator, you can claim ownership of those orphaned files and thusly gain access to them no matter what user account they were originally under. I'm not sure if Vista Pro+ or 7 Pro+ can do the same or not.

Basically, just get a computer up and running, plug that HDD in to a functional computer, and start copying (claiming ownership when necessary).
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,808 (2.23/day)
Likes
3,796
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#13
If you are using XP Pro or XP Pro x64 Edition (not on the drive, your current OS you are using) and logged in as an administrator, you can claim ownership of those orphaned files and thusly gain access to them no matter what user account they were originally under. I'm not sure if Vista Pro+ or 7 Pro+ can do the same or not.

Basically, just get a computer up and running, plug that HDD in to a functional computer, and start copying (claiming ownership when necessary).

Attempting access to the proected user folder simply gives a dialog "Error - Access Denied"

There is no option to "claim ownership" that I've ever seen or heard of.
 
Joined
Sep 25, 2006
Messages
2,312 (0.56/day)
Likes
670
Location
Norn Iron
Processor Q9550 @3.8
Motherboard Asus Maximus Extreme
Cooling Custom water cooling
Memory 4GB Patriot Viper DDR3 1600MHz
Video Card(s) 2x HD4870 512MB
Storage 2x 500GB
Display(s) 3x LG L226WTQ 22" Widescreen LCD
Case Modded TJ07
Audio Device(s) On board
Power Supply PC P&C Silencer 750
Software Windows 7 Ultimate
#14

Helper

New Member
Joined
Dec 26, 2009
Messages
174 (0.06/day)
Likes
37
#15
This is all wrong, you don't need to do any of these. You can just boot it up normally because you go though similar Intel ICHs and northbridges. I went from my P965 mainboard to X38 and 975X chipset motherboards and they all booted up without giving me a bluescreen. I'm not saying that it will always boot up, but there is a high chance. In both cases, a "Windows Repair Install" is what needs to be done to make it work like it used to.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
9,808 (2.23/day)
Likes
3,796
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K
Motherboard MSI Z97
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) Intel IGP (Dedicated GPU TBD)
Storage WD 320 / 500KS / 500KS / 640KS / 640LS / 640LS / 640LS / 1TBFAEX and a NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 24" DELL 2405FPW
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Software Win 7 Pro
#17
Take a read at this for taking ownership of files in XP, you just have to change permissions -

http://support.microsoft.com/kb/308421

EDIT: For Vista or 7 to add take ownership to context menu read this, quite handy tip

http://www.howtogeek.com/howto/wind...ership-to-explorer-right-click-menu-in-vista/
I read though it and it makes sense... at this point, I don't need to try it. Busy shuffling HDD's & Data around and installing software.

After this, I'll probably have a few HDDs for sale, LOL :roll: