• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

XP install after Win7

Joined
Mar 14, 2009
Messages
3,351 (1.04/day)
Likes
1,155
Location
Ohio
System Name Spanky
Processor Ryzen 1400
Motherboard MSI 350 gaming pro
Cooling NZXT Kracken X42
Memory 8gb Crucial 2133 at 2667
Video Card(s) Nvidia 1060
Storage 250gb WD blue
Display(s) Acer 32" 2560x1440
Case Raidmax Sigma
Audio Device(s) Sound Blaster Audigy FX
Power Supply Seasonic
Mouse Epicgear
Keyboard Razer Deatstalker
Software Windows 10Pro x64
#1
Does anyone know of a way to install XP as a second OS

I have Win7x64 installed on my primary Partition and would like to install XP on the secondary partition without screwing up the Boot.mngr
Any suggestions?

Or should i just give up and install Vista 32 on the second partition? since it wont screw up the Boot log
 
Last edited:
Joined
May 21, 2009
Messages
4,966 (1.57/day)
Likes
1,511
System Name i7-PC / HTPC / iMac
Processor i7 3820 / Phenom II 940
Motherboard GIGABYTE G1.ASSASSIN2 / M3A79-T Deluxe
Cooling Corsair Hydro H100i / Scythe II (HS only)
Memory G.SKILL Trident X Series 8GB (2 x 4GB) DDR3 1600mhz / 4GB DDR2 1066 (@800) Corsair Dominator
Video Card(s) GB Radeon HD 7950s 3GB / GB Radeon HD 7950s 3GB
Storage 2x 80GB Intel X-25, 2x600gb SATA, 1x1tb 5400RPM storage /1x600GB, 3x500GB,1x160,1x120 SATA
Display(s) 1x 27" Yamakasi / Vizio 42" HDTV
Case Lian Li Lancool PC-K58 / Antec 900
Audio Device(s) HT Omega Striker 7.1 / Onboard and HDMI from ATi Card
Power Supply PC Power & Cooling 750W / 610W
Software Ubuntu / Windows 8.1 Pro / OS X / PHPStorm / Gaming
#2
as a general rule it's better to do it the other way around. i'm not sure if W7 introduced anything different but in the past all you had to do was edit the boot.ini to reflect both possible entries, then you get a prompt when booting to choose one.

that being said, idk if it is that way anymore, and i would recommend waiting for some more solid information before risking anything.
 
Joined
Mar 14, 2009
Messages
3,351 (1.04/day)
Likes
1,155
Location
Ohio
System Name Spanky
Processor Ryzen 1400
Motherboard MSI 350 gaming pro
Cooling NZXT Kracken X42
Memory 8gb Crucial 2133 at 2667
Video Card(s) Nvidia 1060
Storage 250gb WD blue
Display(s) Acer 32" 2560x1440
Case Raidmax Sigma
Audio Device(s) Sound Blaster Audigy FX
Power Supply Seasonic
Mouse Epicgear
Keyboard Razer Deatstalker
Software Windows 10Pro x64
#3
Oh no seems I've done this before and i had to create a third partition and install Win7 on it to fix the bootlog (I sure am glad i keep notes) and then delete the 3rd partition..

But that was before i went RAID0...

I don't believe I have that option now....

unless anyone has a better idea....

I just need a 32bit OS for older games...and OC'ing tests
But next to XP all I have is Vista Enterprise 32...
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,370 (3.98/day)
Likes
4,780
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 390X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#4
As Dig said, Install XP 1st or you could install it to a different drive but disable the HDD that has Vista on it untill XP is installed fully.
 
Joined
Jun 16, 2009
Messages
251 (0.08/day)
Likes
38
Processor Intel Core i7 2500K @ 5GHz 1.4v
Motherboard Asrock Z77E-ITX
Cooling Corsair H60 with 2 x 120mm push/pull exhaust, 140mm intake
Memory 8GB Samsung 30nm DDR3 1600 @ 2133 9-10-10-20-1t 1.45v
Video Card(s) Asus Geforce 480 GTX w/low idle voltage BIOS
Storage 128GB Plextor M3P SSD, 3 x 2TB Hitachi 5400rpm in RAID0
Display(s) 2x eMachines 22" 1080p LCDs
Case Lian Li Q08A Mini-ITX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX750 80Plus Gold
Software Windows 7 Ultimate x64
#5

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
15,370 (3.98/day)
Likes
4,780
Location
US
Processor 2500k \ 3770k
Motherboard ASRock Z68 \ Z77
Memory Samsung low profile 1600
Video Card(s) XFX 6770 \ XFX R9 390X
Storage Intel 80Gb (SATA2) WD 250Gb \ Team SSD+Samsung Evo 250Gb+500Gb+ 2xCorsair Force+WD250GbHDD
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( original ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-V475 \ Marantz SR5008 Tannoy Mercury MKII Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse MS intelimouse \ Logitech G700s + Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
#6
If you can work out the details needed you could add it to XP's startup so you would have both options @ boot.

What i would try is what i said and to disable the drive with Vista on it and install XP on another. Reconnect the other drive making sure the XP install boots 1st.

Once in XP edit the boot.ini file ( in Startup and Recovery ) and to add the vista to it. Then reboot and test. And there be no reason to edit the XP boot.ini or modify the vista install so minimum risk.