• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

z390 pci lanes question.

Coolbvwes

New Member
Joined
Sep 18, 2019
Messages
10 (0.15/day)
hi there, i got myself a gigabyte z390 ultra with a 9700k.
i'm quite pleased with my new setup but i wan't to have a sound card for dts from spdif (realtek modded drivers only works with movies)

but i also got a wifi card x1in the first PCI-e x1 slot.
this board got a onboard wifi chip

my question is when i will buy a nvme ssd in the future can i still run it x4 in the m2 slot because the 24 chipset lanes with the wifi card and sound card installed.

i got 4 sata ssd's now installed and usb 3.0 from the case in the motherboard.

i already know i got 16 cpu lanes for my graphics card and extra 24 lanes from the chipset so total 40? but graphics card already using 16 lanes


i don't know how many lanes it will use and if it's still possible to have a nvme ssd running full speed in the future :)
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
26,578 (5.20/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 9900K@5.0GHz
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB Crucial MX500 + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
The M2P and bottom PCI-Ex16(x4 electrically) share bandwidth. So if you put an M.2 drive in the M2P M.2 slot, the bottom PCI-Ex16 slot will run at x2 instead of x4.

The other M.2 connectors don't share bandwidth, so you'll be fine if you put an M.2 drive in one of those.
 

Coolbvwes

New Member
Joined
Sep 18, 2019
Messages
10 (0.15/day)
The M2P and bottom PCI-Ex16(x4 electrically) share bandwidth. So if you put an M.2 drive in the M2P M.2 slot, the bottom PCI-Ex16 slot will run at x2 instead of x4.

The other M.2 connectors don't share bandwidth, so you'll be fine if you put an M.2 drive in one of those.

Thx for the answer. So I will be fine with sound card x1 wifi card x1 and a nvme ssd at full speed x4 my chipset got enough pci lanes for it :) ( because wlonboard wifi also uses lanes sata etc)
 
Joined
Oct 17, 2014
Messages
3,887 (2.09/day)
Location
USA
System Name Paladius Tacet ($789 total)
Processor Ryzen 3600 @ 4.10 all core 1.30v ($162)
Motherboard MSI B450 Gaming Plus MAX ($99)
Cooling Noctua NH-D14 (re-use)
Memory G.Skill 2x8GB (16GB) 3800 CAS 16-17-16-32 FCLK @ 1900 @ 1.45v ($108)
Video Card(s) EVGA GTX 1080 Ti SC ($410)
Storage 860 Evo 2TB SSD (re-use)
Display(s) X-Star 27" 2560x1440 @ 110hz (re-use)
Case Corsair 110Q Silent (graduation gift)
Power Supply EVGA 700w GD 80+ GOLD (graduation gift)
hi there, i got myself a gigabyte z390 ultra with a 9700k.
i'm quite pleased with my new setup but i wan't to have a sound card for dts from spdif (realtek modded drivers only works with movies)

but i also got a wifi card x1in the first PCI-e x1 slot.
this board got a onboard wifi chip

my question is when i will buy a nvme ssd in the future can i still run it x4 in the m2 slot because the 24 chipset lanes with the wifi card and sound card installed.

i got 4 sata ssd's now installed and usb 3.0 from the case in the motherboard.

i already know i got 16 cpu lanes for my graphics card and extra 24 lanes from the chipset so total 40? but graphics card already using 16 lanes


i don't know how many lanes it will use and if it's still possible to have a nvme ssd running full speed in the future :)
Just buy a Schiit Modi 3 DAC, it sounds better than any of that by miles.
 
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,160 (0.56/day)
Location
Grunn
System Name Indis the Fair
Processor R5 3600 (stock boost, FCLK/UCLK 1833)
Motherboard Asus Prime X470 Pro
Cooling Noctua NH-U14S
Memory Crucial Ballistix Sport 3200c16 (micron rev. E@3666 16-21/18-18)
Video Card(s) EVGA GTX 1070 Ti SC
Storage 860EVO 500GB, WD Red 3TB, and other stuff
Display(s) BenQ XL2430T, Dell P2417H
Case Phanteks Enthoo Pro M
Audio Device(s) Behringer Xenyx Q1002USB, ATH-M50x, Focusrite Scarlett 2i2, Røde VXLR+, Modmic 5
Power Supply Seasonic 860w Platinum
Mouse Logitech G502, Razer Gigantus
Keyboard Corsair K70 (MX Blues, dying blue lights)
Software Win10 x64/Win7 x64/Ubuntu
^This

Get an external sound card, the inside of the case is an EMI hotbox, great for if you want all sorts of nasty interference to get into your audio lines.
 

Coolbvwes

New Member
Joined
Sep 18, 2019
Messages
10 (0.15/day)
^This

Get an external sound card, the inside of the case is an EMI hotbox, great for if you want all sorts of nasty interference to get into your audio lines.
First I was thinking about that but then I thought I don't have dts in games 5.1 with a external one real and movies with my logitech set. And I don't want to get a receiver etc hdmi. The only reason I got the sound card got it for 40 dollars sound blaster z was for dts and Dolby. And I think a dac could not have that?

Just buy a Schiit Modi 3 DAC, it sounds better than any of that by miles.
When using 250 ohms or higher headsets oké. But for now I don't use such high ohms haha, the sound blaster z is qualified tho for 600 ohms but I know that's bullshit haha. Only reason I got this was for the 3d chip surround headphones. And the number one reason dts working again.
 
Joined
Jun 7, 2019
Messages
40 (0.24/day)
System Name Times Killer
Processor Ryzen 9 3900X
Motherboard MSI B450-A Pro rev. 2.0
Cooling arctic freezer 33 TR4
Memory 2x 8gb Corsair 3200 mhz LPX for Ryzen @ 3733mhz
Video Card(s) Asus Strix Vega 56 Gaming OC , EVGA GTX 1070Ti ACX 3.0
Storage 2 X 1TB WD's 1X 4gb WB red 1x LG GH22NS70 DVD-RAM Drive
Display(s) HP 25X
Case Corsair Obsidian 750D W/ airflow kit
Audio Device(s) Asus Xonar DX / SoundblasterX AE-5
Power Supply Carsair 850-M
Mouse Logitech Proteus spectrum G502
Keyboard Logitech G213 Prodigy
Software Windows 10 home
^This

Get an external sound card, the inside of the case is an EMI hotbox, great for if you want all sorts of nasty interference to get into your audio lines.
or, just get a soundcard with am em shield and that problem disappears.
 
Top