• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Z68 x3 gen3 PCIE Problems

Zaxmazr

New Member
Joined
Dec 2, 2011
Messages
60 (0.03/day)
Likes
1
Location
Michigan
Processor i5-2500k, not OC'd
Motherboard ASRock Z68 Ex3 Gen3
Cooling H80
Memory 4xG.Skill Ripjaw 2g 1333
Video Card(s) Rad 6970, not OC'd
Storage Samsung 830 SSD, 300gb WG
Display(s) AOC 27 inch
Case HAF 932
Power Supply OCZ 850w mod 80+gold
Software Win 7
#1
So this randomly started happening today, when I had my 6970 in the first PCIE slot (as it was forever and worked perfectly), it suddenly wouldnt give a signal.

I moved it down to the 3rd slot, and now it works. Can the first PCIE slot be faulty?

I just replaced my dead PSU 2 days ago with a OCZ 850w mod 80+gold, so I doubt it's a power issue. :wtf:

Any ideas on why this is happening?
Also, I just flashed to the latest BIOS version, and this is still happening!
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,613 (5.77/day)
Likes
9,341
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#2
You can try to clean out the slot with compressed air, or even run an eraser on the fingers to try to get the top slot working. If the card works in lower slots, but when returned to the top slot it still wont function, I have to think something went wrong.

You didn't jiggle the CPU cooler or re-TIM it did you?

Since the NB/chipset is essentially the CPU, it is possible that knocking the CPU out of whack may cause such an issue.
 

theonedub

habe fidem
Joined
Apr 30, 2009
Messages
7,902 (2.51/day)
Likes
5,115
Location
Northern CA, USA
System Name Erakith || Asus UX305FA
Processor i7 3770k @ 4.2ghz 1.068v || Intel Core M 5Y10 @ 800mhz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP4 TH || ASUS OE
Cooling EK Supremacy, D5 w/ EK Top, 2X EK-CoolStream XTX 360 & Photon 270 Res || !PASSIVE!
Memory 16GB Samsung 'Wonder' RAM || 8GB LPDDR3 1600
Video Card(s) EVGA 780Ti Classified HydroCopper || Intel HD Graphics 5300
Storage 256gb Corsair Performance Pro, 2TB Caviar Green, 2TB Samsung F4 || Toshiba 256GB SSD
Display(s) DELL Ultrasharp U2715H 27" || 13.3" 1080P IPS
Case CaseLabs Merlin SM8 || Aluminum Unibody
Power Supply NZXT Hale-90-1000-M
Mouse Logitech M705 Marathon
Keyboard Corsair Strafe RGB w/ Cherry MX Silent
Software Windows 10 Pro x64 || WIndows 10 Home x64
Benchmark Scores WCG & F@H Only
#3
^ That's definitely where I would start, too.
 

Zaxmazr

New Member
Joined
Dec 2, 2011
Messages
60 (0.03/day)
Likes
1
Location
Michigan
Processor i5-2500k, not OC'd
Motherboard ASRock Z68 Ex3 Gen3
Cooling H80
Memory 4xG.Skill Ripjaw 2g 1333
Video Card(s) Rad 6970, not OC'd
Storage Samsung 830 SSD, 300gb WG
Display(s) AOC 27 inch
Case HAF 932
Power Supply OCZ 850w mod 80+gold
Software Win 7
#4
You can try to clean out the slot with compressed air, or even run an eraser on the fingers to try to get the top slot working. If the card works in lower slots, but when returned to the top slot it still wont function, I have to think something went wrong.

You didn't jiggle the CPU cooler or re-TIM it did you?

Since the NB/chipset is essentially the CPU, it is possible that knocking the CPU out of whack may cause such an issue.
I dont recall ever hitting the cpu, but I will try the compressed air tomorrow (have to go pick a can up)
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,613 (5.77/day)
Likes
9,341
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#5
I dont mean that it is dirty, I mean you may want to pull the cooler, lift the proc out, look for pin damages. If there is nothing, re-seat the CPU ad cooler and see if the lanes are working then. If not I would start a support ticket for an RMA for the ASRock motherboard.
 

Zaxmazr

New Member
Joined
Dec 2, 2011
Messages
60 (0.03/day)
Likes
1
Location
Michigan
Processor i5-2500k, not OC'd
Motherboard ASRock Z68 Ex3 Gen3
Cooling H80
Memory 4xG.Skill Ripjaw 2g 1333
Video Card(s) Rad 6970, not OC'd
Storage Samsung 830 SSD, 300gb WG
Display(s) AOC 27 inch
Case HAF 932
Power Supply OCZ 850w mod 80+gold
Software Win 7
#6
I dont mean that it is dirty, I mean you may want to pull the cooler, lift the proc out, look for pin damages. If there is nothing, re-seat the CPU ad cooler and see if the lanes are working then. If not I would start a support ticket for an RMA.
Thank you so much for all your replies :)
Dont think I have any paste on me atm, so will have to wait a few days. (Left it at home)
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,613 (5.77/day)
Likes
9,341
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
#7
yes definitely get some fresh paste to reapply:)
 

Huddo93

New Member
Joined
Oct 13, 2011
Messages
299 (0.13/day)
Likes
57
Location
Perth, WA, Australia
System Name Gaming Rig
Processor i7 2600k @ 4.5GHz
Motherboard Asus Z77 Deluxe-V
Cooling Corsair H100
Memory RipjawsX 8GB @ 2133MHz 11-11-11-30
Video Card(s) EVGA GTX670 SC @ 1300MHz core
Storage OCZ Vertex 4 256GB + 1TB Samsung HDD
Display(s) 23" LG W2343T
Case Corsair 650D
Power Supply Corsiar AX-850
#8
I have had this problem a while ago, no definite fix if its the same kinda deal (spent weeks scrolling through forums and google searches).

I had similar problem where every now and then on a cold or warm boot the GPU would not give a signal (GTX275). It would take me to take out the GPU, boot with onboard Graphics, shut down, re install GPU and then I would get a signal again.

I could not find a definite reason as to why this was happening. I replaced the Motherboard, no change, replaced PSU, still no change. After a while though it just stopped happening..

So I really dunno what causes the problem if it is similar to what my problem was.

The reason I believe it to be similar is it required you to move the GPU to a different slot for it to work, similar to me removing and then reseating in the same slot.'

Try slot '1' again and see if you get a signal, because I doubt its a faulty slot.